Universitat Internacional de Catalunya

Dret Administratiu 1

Dret Administratiu 1
6
10676
2
Primer semestre
FB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Despatx B501 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


El dret administratiu és la branca del Dret Públic dedicada a la regulació de les Administracions Públiques. Aquestes persones jurídiques troben en el Dret Administratiu seu propi ordenament, diferent al de la resta de personificacions en el món jurídic. En la societat actual, tan complexa, l'exitencia del Dret Administratiu esdevé obligada per la necessitat de regular comportaments que afecten un nombre molt extens de persones, alguna cosa per la qual cosa resulta inservible el Dret Privat, dedicat a resoldre problemes entre particulars. De la mateixa manera, en l'àmbit comunitari, el Dret Administratiu de tots els països de la Unió Europea transita per similars patrons regulatoris, possibilitant unes administracions públiques dedicades a la prestació dels serveis públics (per si o per mitjà de tercers, però en qualsevol cas assegurant la seva prestació) i  la salvaguarda dels interessos generals dels ciutadans. 

La defensa dels Drets dels ciutadans constitueixen també un objectiu principal del Dret Administratiu, per mitjà de les modernes corrents de transparència i bon govern, amb la inclusió de mandats ètics en el funcionament de les administracions públiques. El coneixement profund del Dret Administratiu suposa una extraordinària porta d'entrada al domini d'altres branques especialitzades del Dret Públic, com el Dret Financer i Tributari. Es fa necessari a més comptar amb sòlids fonaments de Dret Constitucional per a l'abordatge del Dret Administratiu.

Requisits previs

Cap

Objectius

Familiaritzar l'alumne amb el lenguale jurídic públic. Fer-li conèixer el peculiar règim a què es sotmeten les administracions públiques. Conèixer l'encaix de l'Administració Pública moderna en un Estat social i democràtic de Dret Adquirir una comprensió global del complex sistema institucional espanyol Ajudar-lo a la comprensió dels drets i deures als quals se sotmeten els subjectes públics i els ciutadans davant seu.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Ser capaç d'expressar idees i arguments amb ordre i coherència de forma oral i escrita (tècniques d'expressió oral i escrita)
  • 08 - Desenvolupar mecanismes que facilitin l'adopció de compromisos de caràcter ètic
  • 09 - Desenvolupar mecanismes que afavoreixin la sensibilitat envers temes relacionats amb els drets fonamentals i el respecte cap a altres cultures i costums
  • 11 - Adquirir habilitats per a l'aprenentatge autònom
  • 12 - Tenir capacitat d'organització i planificació
  • 14 - Prendre consciència de la importància del Dret com a sistema regulador de les relacions socials
  • 15 - Aconseguir la percepció del caràcter unitari de l'ordenament jurídic i de la necessària visió interdisciplinària dels problemes jurídics
  • 16 - Tenir capacitat per utilitzar els principis i els valors constitucionals com a eines de treball en la interpretació de l'ordenament jurídic
  • 18 - Comprendre les diverses maneres de creació del Dret en la seva evolució històrica i en la seva realitat actual

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura


1. Comprendrà el concepte, les fonts i les regles bàsiques del Dret Administratiu

 2. Hi haurà adquirit un coneixement sòlid sobre el tràfic jurídic-públic

 3. Coneixerà i comprendrà les bases jurídiques de funcionament de les administracions públiques

 4. Hi haurà desenvolupat habilitats en la comunicació oral i escrita

 5. Hi haurà desenvolupat hàbits de netedat i qualitat formal en la presentació de documents

 6. Hi haurà desenvolupat la capacitat de confeccionar un cronograma de treball davant d'un termini fixat i preclusiu

 7. Identificarà i interpretarà la documentació d'ús habitual en l'àmbit d'aquesta matèria

 8. Serà capaç d'identificar amb precisió l'estat normatiu, doctrinal i jurisprudencial d'un problema jurídic relatiu a l'àmbit d'aquesta matèria

 9. Adquirirà la capacitat d'aplicar els coneixements sobre Dret Administratiu a la pràctica 

10. Hi haurà adquirit habilitats per a l'aprenentatge autònom

Continguts

EL CONCEPTE DE DRET ADMINISTRATIU


Tema 1.- EL DRET ADMINISTRATIU COM A DRET DE L'ADMINISTRACIÓ PUBLICA. 1.1. L'Administració pública. 1.2. El Dret Administratiu com a Dret de l'Administració Pública. 1.3. Règim administratiu i Rule of Law. 1.4. Límits del Dret administratiu. FONTS DEL DRET ADMINISTRATIU I PRINCIPI DE LEGALITAT 

 Tema 2.- Les fonts del dret ADMINISTRATIU (I). 2.1. La Constitució. 2.2. El Dret comunitari europeu. 2.3. Els estatuts d'autonomia. 2.4. La Llei: lleis estatals i lleis autonòmiques. 2.5. Disposicions normatives amb força de llei. 

Tema 3.- Les fonts del dret ADMINISTRATIU (II): 3.1. El reglament: concepte. 3.2. Fonament de la potestat reglamentària. 3.3. Terminologia. 3.4. Classes de reglaments. 3.5. Règim jurídic. 3.6. Altres fonts del Dret. 

 Tema 4.- El principi d'LEGALITAT. 4.1. Concepte. 4.2. Activitat reglada i activitat discrecional de l'Administració. 4.3. El control de l'activitat discrecional de l'Administració.

L'ORGANITZACIÓ ADMINISTRATIVA 

 Tema 5.- TEORIA GENERAL DE L'ORGANITZACIÓ ADMINISTRATIVA. 5.1. La personalitat de l'Administració. 5.2. Els òrgans de l'Administració. 5.3. Principis organitzatius i de funcionament de les administracions públiques. 

 Tema 6.- L'ORGANITZACIÓ DE L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA A ESPANYA (I). 6.1. L'Administració General de l'Estat. 6.2. L'Administració autonòmica. 

 Tema 7.- L'ORGANITZACIÓ DE L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA A ESPANYA (II). 7.1. L'autonomia local. 7.2. El municipi: règim jurídic, organització i competències. 7.3. Entitats supramunicipals i infra municipals. 7.4. L'Administració institucional. 7.5. L'Administració corporativa. 

 Tema 8.- ELS EMPLEATS PÚBLICS. 8.1. Marc constitucional i legal de l'ocupació pública. 8.2. Règim estatutari dels funcionaris públics. 8.3. Personal laboral de l'Administració pública. 8.4. El règim dels alts càrrecs.

L'ACTIVITAT DE L'ADMINISTRACIÓ (I)

Tema 9.- EL SERVEI PÚBLIC (I). 9.1. L'activitat de l'Administració. 9.2. El concepte de servei públic, origen i evolució fins al moment actual. 9.3. Marc constitucional. 9.4. La gestió de serveis públics.

Tema 10.- EL SERVEI PÚBLIC (II). 10.1. Els serveis econòmics d'interès general. El desenvolupament de l'activitat de regulació com a resposta a la crisi del model de titularitat pública dels serveis econòmics. 10.2. L'element subjectiu de la regulació: autoritats reguladores, operadores i usuaris. 10.3. Fórmules i tècniques de regulació.

 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIES
Activitats a l'aula per al seguiment dels alumnes (individuals i en grup)
Estudi independent de l'alumne
Presentació a l'aula dels conceptes i l'aplicació pràctica que tenen

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



L'avaluació serà continuada i progressiva, amb la finalitat de tenir en compte el treball personal, la constància i l'assistència a classe de l'alumne.

Avaluació contínua:

Valoració dels treballs individuals i per equips, intervencions orals a l'aula, sigui de manera presencial o de manera telemàtica, resolució de casos pràctics obligatoris o proves d'opció múltiple sigui en suport paper, sigui en suport informàtic (50%).

 

Avaluació Final:

Es realitzaran un examen final oral presencial (50%). Si les autoritats acadèmiques de la *UIC ho disposen així, es farà un examen oral en línia.

L'examen serà oral constarà de dues preguntes relatives a epígrafs del programa. Per a superar l'examen caldrà contestar les dues preguntes; si es donés el cas que l'alumne no sàpiga respondre a una de les preguntes o la resposta no sigui mínimament qualificable segons el parer del tribunal, això suposaria la no superació de l'examen.

És necessari aprovar l'examen final per a aprovar l'assignatura.

Es valorarà tant els coneixements adquirits, com la qualitat de la seva expressió. El tribunal podrà realitzar preguntes lliures en relació amb l'exposició de l'alumne. De manera analògica s'apreciaran igualment el respecte a les formalitats pròpies d'una vista oral davant un òrgan jurisdiccional.

Totes les proves es poden desenvolupar en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya.

L'avaluació contínua es tindrà en compte, en el seu cas, en l'examen de segona convocatòria (50%) sempre que s'aprovi l'examen de recuperació.

Bibliografia i recursos

ESTEVE PARDO, José, Lecciones de Derecho administrativo, Editorial: Marcial Pons, Madrid 2019. Edición número: 9ª ed.

Material didàctic