Universitat Internacional de Catalunya

Oncologia Pràctica

Oncologia Pràctica
2
10711
5
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà,

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Dr. Jorid Remon, CIOCC-Barcelona – HM Delfos (jremon@hmhospitales.com)

                                                                                jremon@uic.es

Presentació

L'assignatura de Pràctica Clínica d'Oncologia Mèdica té per objectiu, a part d’assolir coneixements transversals de la pràctica mèdica, adquirir el coneixement en la biologia molecular, diagnòstic, i maneig terapèutic dels principals tumors (mama, còlon, pulmó i pròstata), així com conèixer els potencials efectes secundaris derivats dels tractaments. Pretén donar a l’alumne una visió multidisciplinar en el maneig del pacient oncològic i afavorir que l’alumne adquireixi aptituds comunicatives que permetin una millor comunicació en la relació metge-pacient. L'assignatura és opcional de 2 ECTS.


L'assignatura es realitzarà al:

* Servei d'Oncologia de Centre integral Oncologia Mèdica Clara Campal – HM Nou Delfos Barcelona, amb la tutoria de Dr. Jordi Remon Masip

* Servei d'Oncologia a l’Hospital de Granollers, Dr Nogué

Requisits previs

L'alumne ha de tenir coneixements avançats sobre biologia molecular, fisiopatologia mèdica i quirúrgica així com capacitat per interpretar exploracions bàsiques com: radiografia de tòrax, electrocardiograma, hemograma sanguini. Durant el període de pràctiques cal que l’alumne porti el fonendoscopi.

Objectius

- Aprendre la correcta realització d'història clínica oncològica

- Interpretar els procediments diagnòstics i estudi d'extensió

- Reconèixer per a quins tumors cal sol·licitar un estudi genòmic

- Conèixer i saber realitzar estadiatge clínic dels diferents tipus de tumors

- Aprendre els diferents tipus de tractament pels tumors més prevalents (mama, còlon, pulmó, pròstata)

- Conèixer el pronòstic pels tumors més prevalents (mama, còlon, pulmó, pròstata)

- Presentar casos clínics als comitès multidisciplinaris de tumors.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 20 - Adquirir experiència clínica adequada en institucions hospitalàries, centres de salut o altres institucions sanitàries, sota supervisió, així com coneixements bàsics de gestió clínica centrada en el pacient i utilització adequada de proves, medicaments i altres recursos del sistema sanitari.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Es fomentarà l'aplicació de la teoria científica a la pràctica real quotidiana centrada en el pacient oncològic. S'intentaran adquirir habilitats que són transversals en l'exercici de la Medicina amb l'objectiu de poder-los aplicar davant de qualsevol pacient, amb especial èmfasi al pacient oncològic. L'almne/a haurà d'aprendre a afrontar com donar males notícies i aplicar la racionalitat en el raonament diagnòstic i terapèutic en funció de l'estat general del pacient, comorbilitats i pronòstic de la seva malaltia.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Es realitzaran 10 dies de pràctica clínica al Servei d'Oncologia, de 8 a 14h, amb la finalitat d'aprendre la història natural dels diferents tumors, així com l'estadiatge, el tractament i poder participar en els comitès multidisciplinaris de tumors mitjançant la presentació de casos clínics reals que l’alumne haurà d’haver preparat.

Els alumnes estaran tutoritzats per un metge especialista en Oncologia Mèdica i assistiran a les diferents unitats assistencials: hospitalització, consultes externes, hospital de dia i assistència als diferents comitès de tumors, i realitzaran junt amb el metge adjunt les interconsultes realitzades al Servei d’Oncologia per altres serveis hospitalaris.

Seminaris

-        Assistir a les sessions monogràfiques del Servei durant la seva estada de pràctiques

-        Assistir a les sessions del Servei de pacients ingressats i primeres visites

-        Realització d'una història clínica oncològica

Les pràctiques representen un total de 80 hores, que corresponen a 2 ECTS.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Avaluació continuada durant les pràctiques (es valorarà l’assistència, interès, coneixement, etc). Valor del 70% sobre la nota final.


Presentació i discussió d'un cas clínic per part de cada alumne. Valor del 30% sobre la nota final (darrer dia de les pràctiques o en el seu defecte es valorarà com l’alumne ha presentat els casos clínics en els comitès de tumors.).

Bibliografia i recursos

No requereix cap bibliografia prèvia ja que l'assignatura és pràctica, enfocada en l'aplicació dels coneixements mèdics adquirits.