Universitat Internacional de Catalunya

Temes Ortodòntics Bàsics II

Temes Ortodòntics Bàsics II
6
11511
2
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Dijous de 10:30 a 11:30 hores.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La ortodòncia i Ortopèdia Dentofacial és l'àrea de l'Odontologia que s'ocupa de la supervisió, guia i correcció del creixement i maduració de les estructures craniofacials.

Les principals responsabilitats de la pràctica ortodòncica inclouen el diagnòstic, prevenció, intercepció i tractament de les anomalies d'oclusió i les alteracions associades dels ossos i teixits tous.

L'Ortodoncista ha de supervisar la guia de la dentició i la relació entre les seves estructures de suport per aconseguir i mantenir unes relacions harmòniques entre la cara i les estructures cranials que aportin al pacient una fisiologia i estètica dento-facials òptimes.

L'Assignatura Temes Ortodòncics Bàsics es centra en el creixement craniofacial, el desenvolupament de la dentició i la fisiologia del sistema estomatognàtic. El diagnòstic per la imatge en les seves diferents facetes és una eina diagnòstica imprescindible i serà objecte d'estudi en aquest curs, així com la cefalometria lateral i frontal de crani. La biomecànica de forces i els materials utilitzats en el tractament d'ortodòncia completen el contingut de l'assignatura.

Requisits previs

Llicenciatura o grau en Odontologia

Objectius

Els objectius educatius per l'assignatura Temes Ortodòncics bàsic comprenen un conjunt d'activitats docents sobre el creixement crani-facial i el desenvolupament de la dentició. També s'introdueix l'estudi de les principals tècniques radiològiques utilitzades en el diagnòstic d'ortodòncia.

En aquesta assignatura es treballen els principis fonamentals del moviment dental i ortodèdic. Profunditzant en els materials d'ortodòncia i en les lleis de la biomecànica.

Els objectius de les pràctiques de laboratori són l'aplicació pràctica dels coneixements teòrics i l'adquisició de l'actitud i destresa de raonament i manual necessàries per al diagnòstic a través de l'anàlisi facial, examen intraoral, models d'estudi, ortopantomografia i teleradiografia lateral de crani.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Coneixement del desenvolupament de la dentició i ser competent per identificar una situació determinada del desenvolupament de la dentició.

Coneixement del creixement facial

Coneixement de la fisiologia del sistema estomatognàtic

Ser competent per entendre els principis biomecànics que regeixen els moviments dentaris

Ser competent per realitzar un diagnòstic cefalomètric

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'Ortodoncista al finalitzar la seva formació universitària ha de conèixer els aspectes fisiològics del desenvolupament de la dentició, del creixement facial i del sistema estomatognàtic en general.

El diagnòstic per la imatge és una part important en el diagnòstic del pacient i és imprescindible en la seva formació, així com els diferents tipus d'anàlisi cefalomètrics.

L'alumne ha de desenvolupar al llarg del curs, la capacitat de diagnosticar al pacient mitjançant anàlisi cefalomètric.

L'alumne ha de dominar els diferents materials utilitzats per al tractament d'ortodòncia.

Continguts

  1. Desenvolupament de la dentició
  2. Creixement facial
  3. Fisiologia i fisiopatologia del sistema estomatognàtic
  4. Aspectes dels moviments dentaris i ortodèdia dentofacial
  5. Radiologia i altres tècniques de la imatge
  6. Cefalometria
  7. Materials ortodòncics
  8. Biomecànica

Bibliografia i recursos

La bibliografia bàsica de l'assignatura és la següent:

  1. Proffit W R, Fields H W. Contemporary Orthodontics. 3rd ed. Mosby 2000. ( En espanyol, Doyma 1994).
  2. Canut J A. Ortodoncia Clínica. 2ª ed. Masson 2000.
  3. Bravo L A. Manual de Ortodoncia. Síntesis 2003.

En funció del tema, s'aportarà específicament la bibliografia adicional recomanada.