Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Externes

Pràctiques Externes
14
11663
1
Anual
PR
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


Responsable

Dr. Carles MARTIN - cmartin@uic.es

Horari d'atenció

Davant de qualsevol eventualitat que es pogués originar o existir en el curs normal de la matèria troncal, el professor responsable es troba a disposició de l’alumne mitjançant l’ús del correu electrònic i sessions tutorials amb previ avís dels mateixos.

Dr. Carles MARTIN  - cmartin@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


El Màster Universitari Oficial en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) prova mitjançant el seu programa acadèmic i a través de l’aprofundiment en l’especialitat de la disciplina de la psicopatologia aplicada a l’àmbit forense i judicial, que l’alumne assoleixi les competències, les capacitats i les habilitats professionals en matèria clínica, forense, legal i criminològica que reclama la demanda actual i futura dels professionals relacionats amb l'àmbit de la salut mental i de les ciències jurídiques, forenses i criminològiques.

Requisits previs

Els requisits previs són els requisits generals del Màster Oficial en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

Objectius

L'objectiu del Practicum és el de desenvolupar la pràctica de la disciplina i dotar l’alumnat de l’experiència necessària en contacte directe amb l’àmbit d’intervenció, a fi de desenvolupar amb eficàcia i eficiència les funcions i les competències professionals.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB4 - Que los estudiantes sepan comunicar sus conclusiones -y los conocimientos y razones últimas que las sustentan- a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades.
  • CB5 - Que los estudiantes posean las habilidades de aprendizaje que les permitan continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida autodirigido o autónomo.
  • CE1 - Redactar e interpretar los informes periciales forenses en los ámbitos Civil, de Familia, Penal, Social, Laboral, Contencioso-Administrativo y Canónico y realizar la defensa e interrogatorio del informe pericial psicopatológico-forense en el acto de Juicio Oral delante de la Sala del Tribunal en los juzgados competentes.
  • CE7 - Aplicar los conocimientos avanzados de psicopatología forense a la evaluación psicopatológica en el ámbito penitenciario y a la intervención en el servicio de asesoramiento técnico de familia.
  • CE8 - Saber atender y comportarse profesionalmente aplicando las técnicas de la entrevista psicopatológica forense, delante de sujetos que hayan padecido una circunstancia victimizadora y/o sujetos que presentan un perfil de alto riesgo de violencia y peligrosidad.
  • CG1 - Describir, identificar, reconocer y clasificar los conceptos de la psicopatología aplicada al ámbito forense y responder sobre qué, quién, cómo, cuándo, dónde y porqué del caso objeto de estudio en el ámbito forense.
  • CT1 - Adecuar el lenguaje y la forma de comunicar, en forma oral o por escrito, a los conocimientos científico-técnicos psicopatológico-forenses y/o jurídicos en relación con aspectos psicopatológicos en el ámbito jurídico.
  • CT2 - Evaluar e interpretar documentos con relevancia jurídico-penal relativos a aspectos psicopatológicos (sentencias, autos, informes médico-forenses y periciales).
  • CT3 - Aplicar las categorías jurídicas abstractas a casos concretos, de forma que se relacionen adecuadamente los conocimientos científico-técnicos y jurídicos en la materia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’assignatura entronca directament amb l’exercici de la professió, i per tant, la realització de l'assignatura ha de garantir que l’alumne disposi dels coneixements necessaris en la seva futura tasca laboral com a resultat de l’aprenentatge rebut durant el Practicum.

Continguts

L'assignatura comprèn dos blocs de centres de pràctiques (A i B). Cada alumne haurà de fer pràctiques en un centre de cada bloc (7 crèdits a cada centre), o el que és el mateix, cada alumne farà pràctiques en dos centres diferents. En el bloc A les pràctiques es duen a terme a l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), al Servei d'Assessorament Tècnic en l'Àmbit de Família (EATAF), en els Centres Penitenciaris Quatre Camins, Brians 1 ( UHPP) i Brians 2 i al Centre Educatiu Els Til·lers. En el bloc B les pràctiques es duen a terme a la unitat d'aguts de l'Hospital Duran i Reynals (Hestia), i en diferents gabinets privats (Dr. Ortega-Monasterio, Dr. Romacho i Dr. Borràs).





Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'assignatura obligatòria de 14 crèdits (unes 250-300 hores) que correspon al Pràcticum es desenvolupa directament en centres amb els quals la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) signa convenis de col·laboració docent. L'objectiu principal del Pràcticum és que l'alumne tingui un contacte i una experiència directa amb l'aplicació de la psicopatologia clínica en l'àmbit de les ciències forenses, criminològiques, jurídiques i legals.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'assistència és obligatòria. Així mateix, l'alumne haurà de fer una memòria un cop finalitzat cada període de pràctiques, on es posi de manifest els coneixements adquirits i de la mateixa manera, el tutor realitzarà un informe de pràctiques de cada un dels alumnes.

Bibliografia i recursos

A consultar segons el cas, depenent de cada un dels tutors de les diferents pràctiques.