Universitat Internacional de Catalunya

Epidemiologia, Salut Pública i Metodologia Qualitativa

Epidemiologia, Salut Pública i Metodologia Qualitativa
2
11715
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Responsable de l’assignatura: Adrián González (agonzalezm@uic.es)

Poseu-vos en contacte amb nosaltres per correu electrònic per sol·licitar una tutoria presencial.

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La professió odontològica no té sentit únicament com la prestació de serveis individuals, sinó que la feina de l’odontòleg en l’àmbit poblacional pot tenir també una rellevància important. A més, l’odontologia com a ciència juga un paper important dins de l’univers ampli i complex de la salut pública per la influència que la salut bucodental exerceix sobre la salut en general. És per això que la salut pública dental és una especialitat reconeguda per diferents associacions, com l’American Dental Association i, a més, els odontòlegs estan explícitament reconeguts dins la iniciativa “One Health”, un moviment multidisciplinari molt estès que aglutina professionals de diversos camps de la salut pública. 

En aquest context, l’odontòleg ha de conèixer els conceptes principals de salut pública i les metodologies transversals que regeixen aquesta disciplina, com són la bioestadística i l’epidemiologia. La primera es veurà en una assignatura independent en el màster, en la qual s’analitzaran els principis bàsics de l’epidemiologia.

Finalment, el curs acaba amb un acostament a la metodologia qualitativa, estratègia que actualment està en auge en moltes disciplines de ciències de la salut, inclosa l’odontologia.

Requisits previs

Cap

Objectius

  1. Conèixer els aspectes generals que regeixen la salut pública i els específics de la professió odontològica dins del marc de la salut pública.

  2. Conèixer els principis bàsics d’epidemiologia, inclosos els dissenys epidemiològics més importants, així com les mesures de freqüència, associació i impacte.

  3. Aproximar-se a la recerca qualitativa i a les seves aplicacions en l’odontologia.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB10 - Adquirir habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant de manera autodirigida i autònoma.
  • CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i / o aplicació d'idees en un context d'investigació.
  • CB7 - Aplicar els coneixements adquirits, i desenvolupar la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relatius al seu camp d'estudi.
  • CB8 - Integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis basats en l'evidència científica, a partir d'una informació que, tot i que pot ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CE5 - Saber comunicar els resultats de la recerca en format article científic, pòster, o exposició oral tant en àmbit científic com acadèmic.
  • CG1 - Habilitat per integrar els nous coneixements adquirits mitjançant la investigació i l'estudi, i fer front a la complexitat.
  • CG3 - Capacitat d'autoaprenentatge en el desenvolupament de noves tècniques instrumentals, en l'adquisició de nous conceptes científics, i en la recerca de nova informació científica.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar aquesta assignatura l’estudiant hauria de: 

  1. Saber què és la salut pública, els conceptes i les estratègies principals que hi estan relacionats i les estratègies que es poden aplicar en salut pública en el context de l’odontologia. 

  2. Saber què és l’epidemiologia, els dissenys d’estudis més rellevants en epidemiologia, incloent-hi les seves fortaleses i limitacions, i ser capaç d’interpretar i calcular les principals mesures de freqüència, associació i impacte.

  3. Saber què és la metodologia qualitativa, quines són les tècniques principals de recollida de dades i quines aplicacions pot tenir la metodologia qualitativa en l’odontologia.

Continguts

1. Introducció a la salut pública

         Concepte de salut. Continu salut-malaltia. Història natural de la malaltia.

         Concepte de salut pública. Estratègies d’actuació en salut pública: protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia.

         Nivells de prevenció: prevenció primordial, primària, secundària, terciària i quaternària. La paradoxa de la prevenció. La “cara fosca” de la prevenció.

         Determinants de la salut. Model multinivell dels determinants de la salut.

         Principals problemes de salut al món.

         Salut pública en el context de l’odontologia. Salut pública dental.


2. Introducció a l’epidemiologia

         Concepte d’epidemiologia. La història de l’epidemiologia moderna: de John Snow a Doll & Hill

         Mesures de freqüència, associació i impacte: càlcul i interpretació.

         Tipus d’estudis epidemiològics. Fortaleses i febleses.


3. Introducció a la metodologia qualitativa

        Concepte de metodologia qualitativa. Recerca qualitativa vs. quantitativa.

        Recollida de dades en metodologia qualitativa: tècniques conversacionals, observacionals i documentals.

        Metodologia qualitativa en el context de l’odontologia.


Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



En tractar-se d’un màster en línia, es disposarà de tots els materials a la plataforma Moodle. Principalment, seran presentacions en format PDFque inclouran els continguts avaluables del programa.

A més, també es penjaran altres recursos interessants (articles de revistes científiques en la seva majoria) que poden ajudar a comprendre més fàcilment determinats conceptes o idees.


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Cadascun dels tres temes en els quals es divideix el curs s’avaluarà mitjançant:

  1. Una tasca relacionada amb el contingut del tema. Es podrà respondre en castellà, català o anglès: 75 % de la nota final del tema.

  2. Un qüestionari: 25 % de la nota final del tema.

La nota total de cada tema (tasca + qüestionari) representarà un terç de la nota final del curs. És a dir, els tres temes compten igual.

És obligatori fer les sis activitats del curs (les tres tasques i els tres qüestionaris).

S’informarà a la plataforma Moodle de les dates límit per lliurar les tasques i les dates concretes en les quals els qüestionaris romandran oberts. No s’acceptaran tasques lliurades més enllà de la data límit.


Bibliografia i recursos

Encara que el contingut avaluable serà el que es pengi per a cada tema en les presentacions, hi ha altres recursos molt interessants relacionats amb l'assignatura:

  • Pàgines web:

Epidemiology for the uninitiated

Pàgina que tracta els aspectes bàsics d'epidemiologia. Molt recomanable.

https://www.bmj.com/about-bmj/resources-readers/publications/epidemiology-uninitiated

 

  • Llibres:

Basic Epidemiology.

Llibre editat per l'OMS que encara que, com diu el títol, tracta els aspectes bàsics de l'epidemiologia, és molt didàctic. Recomanables els capítols 1, 2, 3, 5 i 6.

http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43541/9241547073_eng.pdf;jsessionid=146B92FA390AA7A50C23B21BB907BA09?sequence=1


Essential dental public health.

Disponible a la biblioteca de la UIC. 


A Textbook of Public Health Dentistry.

El punt fort d'aquest llibre no és tant la part general sinó les específiques de salut pública dental. Cal ser selectiu amb la lectura.


Medicina preventiva y salud pública (Piédrola). 

Disponible a la biblioteca de la UIC. Probablement sigui el manual més important de salut pública editat en espanyol.

Manual de epidemiología y salud pública para grados en ciencias de la salud d'Hernández-Aguado i Lumbreras.

Disponible a la biblioteca de la UIC. Encara que d'un nivell més bàsic, és un manual de referència en salut pública. 

 
  • Revistes:

Journal of Public Health Dentistry.

Hauria de ser una visita obligada per a qualsevol investigador en odontologia comunitària.

https://onlinelibrary.wiley.com/journal/17527325