Universitat Internacional de Catalunya

Bioinformàtica

Bioinformàtica
1
11718
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


L’estudiant s’ha de posar en contacte amb nosaltres per correu electrònic per concretar una cita.

Dr. Pau Marc Muñoz Torres (pmunoz@uic.es)

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La bioinformàtica és una àrea d’investigació en la qual s’apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per tractar dades biològiques. Aquesta disciplina és intrínsecament transversal i és aplicable a tots els àmbits de les ciències de la vida i la salut, incloent-hi la genòmica, la proteòmica o les xarxes gèniques i metabòliques. Els camps sobre els quals té un impacte clau són molt diversos i cada vegada més especialitzats, la qual cosa fa que els bioinformàtics siguin un tipus de professional escàs i molt valorat. El volum ingent de dades que els diferents camps de la biomedicina generen fa necessari l’ús i l’aprofitament de tècniques computacionals, la qual cosa converteix la bioinformàtica en una ciència essencial i protagonista per a la transformació d’aquesta allau de dades de coneixement. Gestionar de manera àgil i natural tota aquesta informació suposa un dels reptes biocientífics actuals més grans i abasta des del disseny de bases de dades i algoritmes per emmagatzemar i analitzar la informació fins a la creació de xarxes i models que integren tota la informació disponible.  

Requisits previs

No n’hi ha.

Objectius

  • Identificar els diferents àmbits que engloba la paraula bioinformàtica.
  • Conèixer i manipular les principals bases de dades públiques moleculars.
  • Introduir al disseny in silico de biomolècules.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB10 - Adquirir habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant de manera autodirigida i autònoma.
  • CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i / o aplicació d'idees en un context d'investigació.
  • CB7 - Aplicar els coneixements adquirits, i desenvolupar la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relatius al seu camp d'estudi.
  • CB8 - Integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis basats en l'evidència científica, a partir d'una informació que, tot i que pot ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CB9 - Comunicar les conclusions, els coneixements i les raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • CE10 - Saber aplicar els fonaments epistemològics, ètics, legislatius i humanitaris en l'exercici de la investigació i en la difusió dels resultats.
  • CE4 - Aplicar els models d'experimentació animal així com la metodologia de la manipulació animal i els seus conceptes ètics en la recerca en odontologia.
  • CE9 - Saber aplicar els últims avenços tecnològics en la recerca en odontologia, tenint-ne en compte les propietats, les indicacions, la biocompatibilitat, la toxicitat i l'impacte ambiental.
  • CG1 - Habilitat per integrar els nous coneixements adquirits mitjançant la investigació i l'estudi, i fer front a la complexitat.
  • CG2 - Capacitat crítica d'anàlisi i discussió dels resultats experimentals, així com d'emetre'n les conclusions corresponents.
  • CG3 - Capacitat d'autoaprenentatge en el desenvolupament de noves tècniques instrumentals, en l'adquisició de nous conceptes científics, i en la recerca de nova informació científica.
  • CG4 - Capacitat d'argumentar i defensar idees científiques pròpies així com d'escoltar, analitzar, valorar i donar resposta a les idees d'una altra persona.
  • CT1 - Capacitat d'integració en un equip de treball establert, multidisciplinar i multicultural.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Dissenyar adequadament estudis experimentals/no experimentals i conèixer els principis bàsics dels estudis qualitatius.
  • Tenir coneixement dels últims avenços en el camp d’interès escollit.
  • Integrar la investigació experimental amb les possibilitats assistencials i terapèutiques.

Continguts

Tema 1 GENÒMICA
      1.1 Tècniques de seqüenciació de nova generació i anàlisi de les dades produïdes: des de l’acoblament a l’anotació i l’anàlisi funcional.
      1.2 Variació present en el genoma: variació nucleotídica i variació estructural.
      1.3 Navegadors genòmics.
      1.4 Estudis d’associació que relacionen la variabilitat genètica amb el fenotip.
      1.5 Eines d’anàlisi bioinformàtica (recerca per similitud i alineament de múltiples seqüències) i la seva aplicació.

Tema 2 PROTEÒMICA
      2.1 Conceptes bàsics de la biologia estructural.
      2.2 Estratègies comunes en l’anàlisi de proteïnes: identificació i estudi o predicció de l’estructura.

Tema 3 BIOLOGIA DE SISTEMES
      3.1 Estudi de xarxes i ús de models.



Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia: CM, MC, TRB

Activitats formatives: CT (1 ECTS)

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Avaluació contínua: EC (20 %)

Resolució de casos: RC (30 %)

Prova final: PFE (50 %)

Bibliografia i recursos

ofert pel professor