Universitat Internacional de Catalunya

Sistema Respiratori

Sistema Respiratori
4.5
12067
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


Dra Julia Tárrega  jtarrega@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L’assignatura de SISTEMA RESPIRATORI té per objectiu que l’alumne adquireixi els coneixements teòrics, habilitats i actituds necessàries per a la detecció, diagnòstic i maneig de les malalties de l’aparell respiratori.

Requisits previs

Es requisit imprescindible que l’alumne hagi cursat les següents assignatures:

Estructura i Funció de l’Aparell locomotor

Estructura i Funció Pell i Òrgans dels Sentits

Estructura i Funció dels Sistemes d’integració: nerviós i endocrí

Estructura i Funció Sistema digestiu i Metabolisme

Estructura i Funció del sistema reproductor

Estructura i Funció de la sang i sistema immunitari

Biologia molecular

Biologia cel·lular

Bioquímica

 i tenir superada l’assignatura:

•        Estructura i Funció Sistema Cardiovascular, respiratori i renal

Objectius

L’objectiu general es capacitar a l’alumne en el coneixement de les principals malalties de l’aparell respiratori per a establir correctament els coneixements bàsics en quant a la seva prevenció, diagnòstic i tractament.

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 08 - Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seves alteracions.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al final del curs, l'alumne haurà de ser capaç de:

  • Interpretar l’agrupació de signes i símptomes per a orientar el problema clínic i poder establir un diagnòstic diferencial en les malalties de l’aparell respiratori.
  • Argumentar la indicació de les distintes proves diagnostiques.
  • Interpretació de tècniques d’imatge bàsica (radiografia simple de tòrax).
  • Interpretació de proves funcionals respiratòries: espirometria, gasometria arterial.
  • Conèixer la indicació i rendiment dels estudis nocturns.
  • Conèixer les diverses formes d’administració d’oxigen a l’àmbit hospitalari i domiciliari.
  • Conèixer les tècniques de suport ventilatori: ventilació mecànica no invasiva, CPAP. 
  • Conèixer les tècniques d’endoscòpia toràcica.
  • Conèixer la tècnica per a la realització de toracocentesi i saber interpretar l’estudi del líquid pleural.

Continguts

Classe magistral – 1

Insuficiència respiratòria. Classificació i causes. SDRA.

Classe magistral2

Insuficiència respiratòria. Tractament: oxigenoterapia, suport ventilatori no invasiu.

Classe magistral – 3

Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Definició i concepte, etiopatogenia i fisiopatologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica en la MPOC estable i durant les aguditzacions.

Classe magistral – 4

Asma bronquial. Definició i concepte, etiopatogenia i fisiopatologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica en l’asma estable i aguditzada.  

Classe magistral – 5

Bronquièctasis. Fibrosi quística. Definició i etiopatogenia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica.

Classe magistral – 6

Trastorns respiratoris durant el son. Aspectes clínics. Estratègia diagnòstica i terapèutica. Síndrome d’Obesitat – hipoventilació. Definició, etiopatogenia i fisiopatologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Maneig.

Classe magistral – 7

Síndromes d’hipoventilació alveolar. Malalties de la caixa toràcica. Afectació respiratòria en les malalties neuromusculars. Definició, etiopatogenia i fisiopatologia. Aspectes clínics. Estratègia diagnòstica. Maneig.

Classe magistral – 8

Tuberculosi i altres micobacteriosis. Concepte i etiopatogenia. Microbiologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica. Prevenció.

Classe magistral – 9

Infeccions pulmonars adquirides a la comunitat. Refredat comú. Traqueobronquitis. Pneumònia adquirida en la comunitat. Abscés pulmonar. Concepte i etiopatogenia. Microbiologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica. Prevenció.

Classe magistral – 10

Malalties pulmonars infiltratives difuses I. Concepte, etiopatogenia i fisiopatologia. Classificació. Aspectes clínics. Estratègia diagnostica i terapèutica. Pneumonitis intersticials idiopàtiques. Sarcoïdosi. Histiocitosis cèl·lules de Langerhans. Linfangioleiomiomatosi.  Toxicitat pulmonar.

Classe magistral – 11

Càncer de pulmó. Presentació clínica. Classificació. Estratègia diagnòstica. Estadificació. Estratègia terapèutica. Prevenció.

Classe magistral – 12

Malalties pulmonars vasculars. Tromboembolisme pulmonar. Hipertensió pulmonar. Hemorragies pulmonars. Vasculitis. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica. 

Classe magistral – 13

Patologia del mediastí. Definició. Fisiopatologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica.

Classe magistral – 14

Traumatismes toràcics. Trasplantament pulmonar. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica.

Classe magistral - 15

Anatomia Patológica en les malalties respiratòries.



Classe teórico-pràctica – 1

Maneig clínic de pacients asma – MPOC.

Classe teórico-pràctica – 2

Interpretació de les tècniques d’imatge bàsica.

Classe teórico-pràctica – 3

Infeccions pulmonars nosocomials. Infeccions en malalts inmunocompromesos. Infeccions per fongs. Aspergil·losi pulmonar. Malalties parasitàries. Concepte i etiopatogenia. Microbiologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica. Prevenció.

Classe teórico-pràctica – 4

Malalties pulmonars infiltratives difuses II. Alveolitis al·lèrgica extrínseca. Pneumoconiosi. Malalties relacionades amb l’asbest. Malalties d’origen laboral. Pneumònia eosinofílica. Definició i concepte. Etiopatogenia i fisiopatologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica.

Classe teórico-pràctica – 6

Malalties de la pleura. Embassament pleural. Empiema. Pneumotòrax. Quilotòrax. Definició i concepte. Etiopatogenia. Fisiopatologia. Aspectes clínics. Diagnòstic. Estratègia terapèutica. 

Classe teórico-pràctica – 7

Malalties sistèmiques amb afectació pulmonar. Aspectes clínics. Diagnòstic. Maneig. 

Classe teórico-pràctica – 8

Maneig clínic del pacient respiratori. Casos clínics. 



Laboratori d’habilitats – 1

Exploració funcional respiratòria i proves complementàries. Aplicacions clíniques.

Laboratori d’habilitats – 2

Teràpia inhalada. Rehabilitació respiratòria. 

Laboratori d’habilitats – 3

Oxigenoterapia i tècniques de suport ventilatori.

 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



La classe magistral es l’escenari en que un professor transmet el coneixent en un aula a tot el grup de alumnes. El format, no obstant, permet la introducció de activitats en grups reduïts dintre de l’aula i el desplegament d’estratègies que fomenten la participació activa dels estudiants. Totes les classes magistrals seràn en format virtual.

La classe teòrico - pràctica es  l'escenari en que la materia es treballa en grups a través de casos clínics que els estudiants han de resoldre. Es farán de forma presencial. 

El laboratori de habilitats es un àrea en la que el estudiant pot desarrollar bàsicament habilitats de comunicació i exploració física en base a maniquís, robots i també pacients simuladors i  malalts reals. Es realitzen amb grups reduïts i de forma presencial.

En l’aprenentatge virtual (Vi) els alumnes realitzaran una sèrie d’activitats personalitzades, planificades i tutoritzades, d’acord a les seves necessitats d’aprenentatge. Els enunciats i el material didàctic es faciliten a distancia, amb comunicació “on line”, però el seguiment d’aquets aprenentatge, resolució de dubtes i avaluació formativa s’efectua per via informàtica, a l’aula o despatx del professor. Aquestes activitats es reserven per a reforços o ampliacions de matèria, així com recerca d’informació relacionada. 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



TEÒRICA: amb un valor del 75% de la nota global, constituïda per 2 exàmens:

- Examen parcial (15%): examen tipus test de 30 preguntes amb 4 possibles respostes. La NO presentació a l’examen parcial equival a un 0 al percentatge de l’examen parcial en la nota final de l’assignatura. En cas d’absència justificada, el pes de l’examen parcial serà absorbit per l’examen final. No allibera la matèria examinada per a l’examen final.

- Examen final (60%): examen tipus test de 30 preguntes amb 4 possibles respostes (50% de la nota de l'examen final), i 5 qüestions breus - resolució de casos clínics (50% de la nota de l'examen final). El contingut de l’examen inclou tota la matèria aportada en les diferents metodologies i activitats formatives utilitzades, així com en la bibliografia principal recomanada, i faran referència tan a aspectes teòrics com a casos o situacions clíniques. Es necessari aprovar (≥ 5) cada part per separat (test i preguntes curtes) per poder aprovar l’examen final. 

* En l’examen tipus test es puntuarà amb 1 punt cada pregunta correcta; per cada pregunta amb resposta incorrecta es descomptarà 1/3 del valor de la resposta. Les preguntes no contestades no puntuaran. 

 

ALTRES

- Professionalisme, participació activa a classe, valoració del professor, avaluació continua en forma de mini-examens, amb un valor del 10% de la nota global.

- Desenvolupament i presentació del cas clínic (Maneig clínic del pacient respiratori. Casos clínics), amb un valor del 10% de la nota global.

- Avaluació dels Laboratoris d’Habilitats (assistència + preguntes tipus test), amb un valor del 5% de la nota global. 

 

En 2ª CONVOCATORIA l’avaluació consistirà en una prova escrita tipus resposta múltiple i preguntes breus - resolució de casos clínics amb el mateix format i, pes en la nota global de l’assignatura (60%), que l’examen final de primera convocatòria. Només es recuperarà la part d'examen suspensa en 1º convocatòria. Es necessari aprovar (≥ 5) cada part per separat (test i preguntes curtes) per poder aprovar l’examen de segona convocatòria. 

La REVISIÓ DELS EXÀMENS es farà de forma individual amb l’alumne prèvia sol·licitud dintre dels períodes establerts.

La NOTA FINAL DE L‘ASSIGNATURA s’obtindrà de la mitjana ponderada obtinguda de l’examen parcial, examen final (1ª o 2ª convocatòria), professionalisme a classe, cas clinic i Laboratoris d'Habilitats, amb expressió d’un decimal.

Es necessari aprovar l’examen final, o el de 2º convocatòria, amb nota ≥ 5 per aprovar l’assignatura i poder fer la suma ponderal dels apartats descrits prèviament. 

En cas de suspendre l’assignatura no es guardarà cap nota pel proper curs. 

Bibliografia i recursos

  • Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, Eds. HARRISON PRINCIPIOS DE MEDICINA INTERNA. 18a edició. McGraw Hill, 2012. ISBN: 978-607-15-0727-3.
  • Farreras-Rozman. COMPENDIO DE MEDICINA INTERNA. 17ª edició.  Elsevier, 2012. IBSN: 9788490223055.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 08/06/2021 13:00h
  • E2 07/07/2021 16:30h

Material didàctic