Universitat Internacional de Catalunya

Hematologia

Hematologia
3.5
12071
4
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Ramon Salinas Argente: rsalinas@aehh.org

Dra Rosario Lòpez Sánchez: rlopezs@uic.es

Dra Noelia Pérez Muñoz: nperez@uic.es

Dra Maricel Subirà Caselles: msubira@uic.es

 

 

Presentació

L'hematologia és una disciplina mèdica en sí mateixa, ja que diagnostica i tracta pacients amb malalties hematològiques.

Proporciona suport a la resta d’especialitats mèdiques i quirúrgiques (hematimetria, hemostàsia, citologia hematològica, proves especials hematològiques i medicina transfusional).

El professorat dins del grau de Medicina de la UIC no preten formar hematòlegs, sinó aportar als estudiants els coneixements hematològics necessaris per desenvolupar la seva tasca mèdica. En totes les vessants tècniques i humanes.

L'especialitat d'hematologia i hemoterapia es dual, te una gan importancia la clinica i els pacients, pero tambe te aspectes de servei central hospitalari 

 

Requisits previs

Haver aprovat la matèria Estructura i funció de la sang i sistema immunitari.

Objectius

El pla de formació en hematologia pretén aportar a l’alumnat les eines específiques per assolir els coneixements teòrics que li permetran conèixer els problemes principals associats a les malalties hematològiques. 

Així mateix l’alumne haurà de ser capaç d’identificar les alteracions hematològiques secundàries associades a altres problemes mèdics. 

A més, s’establiran els processos diagnòstics adients per orientar el diagnòstic a través de les proves diagnòstiques disponibles tenint en compte les variables costos-eficàcia.

També s’exposaran les bases de la terapèutica en hematologia i els efectes derivats.

Finalment es farà reflexionar l’alumne sobre la problemàtica humana a conseqüència de la malaltia hematològica i es proporcionaran eines per poder enfrontar-s’hi psicològicament i comunicatívament.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al final del procés d’aprenentatge l’alumne haurà de ser capaç de:

Detectar anomalies en les proves d’hematimetria i hemostàsia bàsiques.

Orientar el diagnòstic d’una anèmia i saber tractar-ne els tipus amb més prevalència. Diferenciar la policitèmia vera de les poliglobúlies secundàries. Conèixer la metodologia que permet diferenciar una leucocitosi reactiva d’un procés neoplàsic limfoproliferatiu o mieloproliferatiu.

Detectar amb celeritat una agranulocitosi i identificar-ne la causa. Conèixer les mesures preventives davant un pacient amb neutropènia. Identificar els trets característics de la trombocitèmia essencial i aprendre a diferenciar-la de les trombocitosis reactives. Orientar el diagnòstic de la púrpura trombocitopènica idiopàtica i iniciar el protocol terapèutic i les mesures preventives de l’hemorràgia. Conèixer els conceptes de bicitopènia i pancitopènia, les causes i orientar-ne el diagnòstic. Conèixer l’etiologia, la fisiopatologia, el diagnòstic i el tractament de les patologies hematològiques principals.

Saber efectuar l’exploració de les adenopaties i l’esplenomegàlia, reconèixer-ne els signes d’alarma i conèixer-ne el procés diagnòstic. Poder orientar clínicament i analíticament una síndrome hemorràgica. Conèixer les situacions que predisposen a la trombosi, les patologies que causen trombofília, les mesures preventives i els tractaments anticoagulants utilitzats usualment.

Comprendre les característiques tècniques, la indicació i la utilitat de la citologia del moll de l’os, de la biòpsia del moll de l’os i de la biòpsia ganglionar.

Assolir els coneixements bàsics sobre tècniques diagnòstiques d’alta complexitat (immunofenotipificació, citogenètica, biologia molecular) i entendre’n la lògica de l’aplicació en el diagnòstic hematològic.

Desenvolupar una estratègia d’acostament psicològic al pacient hematològic i a les famílies, amb eines comunicatives eficaces i individualitzades.

Comprendre les bases teòriques de l'escrutini pretransfusional i saber identificar i actuar davant una reacció transfusional.

Comprendre les bases racionals de l’ús de citostàtics, dels factors de creixement de colònies hematopoètiques, dels modificadors de la resposta biològica, dels inductors de la diferenciació i de la radioteràpia com a eines en el tractament de la patologia hematològica.

Entendre les bases del trasplantament de progenitors hematopoètics, diferenciar els tipus de trasplantament i les indicacions.

Continguts

Classes magistrals. Sempre tindran una durada de dues hores seguides de classe. S’hi convoca a tot el grup. Una edició.

  • Anèmies. Concepte i classificació. Anèmia posthemorràgica aguda, ferropènica, associada a malalties cròniques, sideroblàstica, diseritropoètica congènita, megaloblàstica. Anèmies hemolítiques congènites i adquirides.

  • Insuficiències medul·lars i malalties del sistema leucocitari. Aplàsia medul·lar, insuficiència medul·lar selectiva, neutropènies, alteracions hereditàries i trastorns del funcionalisme dels granulòcits.

  • Síndromes mielodisplàsiques. Concepte, etiologia, epidemiologia, patogènia, nomenclatura i classificació. Quadre clínic, diagnòstic i diagnòstic diferencial, pronòstic i tractament.

  • Leucèmies agudes. Aspectes generals, leucèmia aguda linfoblàstica, leucèmia mieloide aguda. Tractament.

  • Síndromes mieloproliferatives cròniques i mastocitosis. Generalitats, leucèmia mieloide crònica, policitèmia vera, trombocitèmia essencial, mielofibrosi primària, mastocitosi.

  • Limfomes i síndromes limfoproliferatives. Histiocitosis. Anatomia patològica dels limfomes, síndromes limfoproliferatives, limfoma de Hodgkin, limfomes no hodgkinians B i T, limfomes associats a immunodeficiència, altres patologies ganglionars.

  • Gammapaties monoclonals – mieloma múltiple. Banda monoclonal de significat incert, mieloma múltiple, macroglobulinèmia de Waldenström, malaltia de les cadenes pesades. Amiloïdosi primària.

  • Trastorns plaquetaris i coagulopaties. Semiologia i exploració de la hemostàsia, púrpures angiopàtiques, trombocitopènies, trombocitopaties, trastorns congènits i adquirits de la coagulació.

  • Trombosis i trombofília. Trombosi, trombofília i profilaxi i tractament antitrombòtic.

  • Medicina transfusional. Procediments estàndards de l’escrutini pretransfusional. Indicacions de la transfusió de concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.
  • Trasplantament de progenitors hematopoètics. (1 hora) 

Mètodes del cas. Cada mètode del cas constarà de dos casos clínics. Es convoca el 50% del grup 

Aprenentatge basat en problemes. Cada ABP constarà de dos problemes clínics que en total duraran dues hores. S’hi convoca al 50% del grup. Dues edicions.

  • Què cal fer amb un pacient que presenta esplenomegàlia?

  • Orientació diagnòstica davant una diàtesi hemorràgica

  • Orientació diagnòstica davant una pancitopènia

  • Quan es sospita i com es diagnostica una trombofília?

  • Proves pretransfusionals

  • El tractament anticoagulant

Laboratori d’habilitats. Dues hores de classe. 

  • S’explicaran conceptes complementaris de la hematologia amb metodologia directe.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

Usarem mètodes d’ensenyament actiu i cercarem la participació dels estudiants en la resolució dels problemes i en l’adquisició de coneixements. Per això ens valdrem de diversos recursos educatius.

Classes magistrals o teòriques. Aquestes classes serviran per orientar l’alumnat en els aspectes teòrics més rellevants de cada tema. Tindran el suport de presentacions que permetran als estudiants revisar allò que s’ha explicat i alguns punts que potser no s’han tractat explícitament a l’aula. L’objectiu fonamental d’aquestes classes no es transmetre el màxim d’informació possible sobre la matèria, sinó guiar l’alumnat a través de l'experiència del professor sobre aquells aspectes més importants que cal entendre i recordar. Aquestes classes també han de servir per resoldre els dubtes dels estudiants un cop es vagi desenvolupant la matèria. El coneixement teòric adquirit en aquestes classes serà la base per tal de poder aprofitar al màxim els beneficis indubtables d’activitats més participatives.

 

Aprenentatge basat en problemes. Són classes amb estructura similar al mètode del cas però no centrades en casos clínics, sinó en problemes diagnòstics o terapèutics reals. També s’oferirà material didàctic que els alumnes han de llegir i sobre el qual hauran de reflexionar abans de la classe, per tal de fer la sessió al més participativa possible. Es mirarà de reflexionar sobre l’estratègia diagnòstica o terapèutica idònia i es mirarà d’incitar l’alumnat a la crítica i a la proposta d’idees alternatives per tal de generar discussió. No cal que el professor imparteixi el total dels conceptes acadèmics d'aquest tema, se sobreneten que la discussió dels casos pot arribar a ocupar el temps destinat a la presentació del professor i que l'alumne podria haver de desenvolupar-lo pel seu compte

Laboratori d’habilitats. S’intentarà que siguin els alumnes els que facin descobriments gràcies a material didàctic innovador. L’alumnat haurà de proposar mesures diagnòstiques i terapèutiques.

La Classe magistral (CM) es realitza presencialment.

El Mètode del cas (MC), aprenentatge basat en problemes i el Laboratori d'habilitats es realitzen presencialment.

 

COMITE DE LIMFOMES. Assistencia recomendada on line al comite de limfomes del HGC  en la data i hora programada, sempre que no hi hagi cap interferencia amb altres practiques que l'alumne tingui programades. Com alternativa es pot grabar la sessio i visualitzar el video de la mateixa. Al tractarse d'una activitat on-line, es pot asissitir tantes vegades con sigui necesari 

 

 

METODOLOGIACOMPETÈNCIES
09 15 16 17 18 19 21 26

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Un examen parcial  de 30 preguntes tipus test + tres preguntes curtes.  Correspondrà al 20% de la nota final(15% pregunta eleccio multiple + 5% pregunta curta) Aquest examen no allibera matèria 

Examen final en primera convocatòria tipus test (metodologia MIR, 60 preguntes) de tot el temari. Correspondrà al 60% de la nota final. Per aprovar l’assignatura serà imprescindible obtenir una puntuació de 40/100 com a mínim en aquest examen.

COMITE DE LIMFOMES. Assistencia recomendada on line al comite de limfomes del HGC  en la data i hora programada, sempre que no hi hagi cap interferencia amb altres practiques que l'alumne tingui programades. Com alternativa es pot grabar la sessio i visualitzar el video de la mateixa.  L'alumne tindra de realitzar dos treballs relacionats amb l'activitat. El valor total de l'activitat es un 20 % de la nota final.

  • Per participar a l'activitat cal entregar a moodle en la data marcada. el document de Confidencialitat. Si no es presenta la puntuacio total de l'activitat sera de 0%

  • Treball individual  3 % que sera entregat a traves d'aplicació de Moodle, en la data indicada, que es correspondrà amb la seva participació en el comité de tumors i en el que cal valor els seguents aspectes: 

 

  • visió personal de l'activitat
  • valoració de la discusió que s'hagi produit
  • anàlisi de les tecnologíes emprades en la discussió
  • valor del treball multidisciplinar
  • descripció de les dades mes rellevants del pacient que li toqui presentar posteriorment 
  • descriure tres valors que s'hagin aprè en el decurs de l'activitat
  • altres apartats que l'alumne consideri rellevants 

 

  • Treball  i presentacio en grup 14%  + Valoracio de la presentacio del alumne 3% = 17% Es presentara en el dia que correspongui al seu grup en el laboratori d'habilitats. Cal presentar el cas clinic asignat.Remarcar les dades mes rellevants de la discussio del cas al comite. presntacio breu de la patologia diagnosticada. Tots els alumnes han d'intervindre en la discussio, un d'ells, en el moment del inici de la discussio, sera designat com evaluador. La resta de l'equip asumira la seva part de la presentacio. La persona designada actuara com evaluador i no podra participar en la discusssio

 

 

NOTA FINAL = examen parcial  20%  (15% pregunta eleccio multiple + 5% pregunta curta)  + examen final 60% +  Comite de limfomes  treball i presentacio en grup 14% + Valoracio de la presentacio del alumne 3 % + Comite limfomes treball individual  3% 

La puntuació necessaria per aprovar l’assignatura serà un 50% de tota la puntuació possible fins aquest punt, a més de obtenir un mínim de 40/100 punts en l'examen final.

En tots els exàmens test, les respostes errònies restaran punts.

L' examen parcial serà test + pregunta curta, es farà amb ordinador

L'examen final serà test i es fara amb ordinador. 

No es contestaran preguntes durant els exàmens 

L’examen final en segona convocatòria serà també tipus test i inclourà continguts i competències de tot allò desenvolupat durant el curs.  L’examen valdrà el 95% de la nota final, el claustre de profesors evaluara un 5% de la nota final . En aquest cas no hi haurà millora alguna en la nota. La nota màxima en segona convocatòria serà de Notable.

En segona convocatòria, la puntuació final per aprovar l’assignatura serà un 50% de tota la puntuació possible.

 

 

Bibliografia i recursos

Els continguts de l’assignatura es basaran en els apartats corresponents d’hematologia de dos llibres de text:

Farreras, P.; Rozman, C.Medicina interna. Elsevier

Harrison. Principios de Medicina interna. McGraw Hill

Sanz MA, Carreras E; Manual practico de hematologia clinica. Ed Antares

Aquests continguts es consideraran matèria d’examen tant si han aparegut com no a les cases magistrals impartides.

Els professors proporcionaran als alumnes material addicional corresponent a les classes que imparteixin, que servirà per enriquir-les. Qualsevol d’aquests materials, així com qualsevol punt discutit a les classes, pot ser matèria d’examen.

Material didàctic