Universitat Internacional de Catalunya

Endocrinologia i Nutrició

Endocrinologia i Nutrició
4.5
12076
4
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


marecasens@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


 En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada pel COVID-19, el professorat ha de comunicar oportunament les possibles afectacions a les metodologies i activitats formatives, així com en el sistema d'avaluació.

L’Endocrinologia i Nutrició és aquella especialitat mèdica que s'ocupa de l’estudi i el tractament de les malalties de les glàndules endocrines, del metabolisme i tots els aspectes relacionats amb l’estat nutricional. Inclou el coneixement bàsic i pràctic de les tècniques diagnòstiques, les mesures dietètiques i terapèutiques i tots els aspectes de Medicina Preventiva relacionats amb aquests camps.

 

Requisits previs

L’alumne haurà haver aprovat l’assignatura d’ “Estructura i funció del sistema endocrí”. Així com, les assignatures bàsiques de “Bioquímica”, “Biologia Cel·lular”, “Biologia Molecular”, “Biofísica”, “Histologia”, “Anatomia Patològica” i ”Farmacologia”.

Objectius

Objectiu general

Durant el període de formació, l’alumne ha d’adquirir la capacitat de reconèixer els principals problemes de patologia endocrina, orientar el seu diagnòstic (en particular en les patologies més freqüents), utilitzar els mètodes actuals pel diagnòstic seguint un raonament lògic i racional i, finalment, orientar l’abordatge terapèutic. També serà important que pugui reconèixer els signes d’alarma que indiquin la necessitat d’atenció hospitalària urgent.

Objectius específics

-  Reconèixer, diagnosticar i orientar el maneig de les principals patologies del sistema endocrí

  • Obesitat i desnutrició.
  • Trastorns del metabolisme de les lipoproteïnes.
  • Diabetis Mellitus. Hiperglucèmia. Hipoglucèmia
  • Hipertiroïdisme. Hipotiroïdisme. Tiroiditis. Goll i nòdul tiroidal. Càncer de tiroides.
  • Desenvolupament sexual. Hirsutisme i virilització. Ginecomàstia.
  • Hipercalcèmia i  Hipocalcèmia.
  • Malalties de l’escorça i medul·la adrenal. 
  • Patologia hipotalamo-hipofítica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar l’assignatura l’alumne serà capaç de:

  • Identificar malalties endocrino-metabòliques i saber el seu maneig terapèutic.
  • Conèixer les indicacions de la determinació de paràmetres hormonals i saber-los interpretar.
  • Argumentar la sol·licitud d’exàmens complementaris en les patologies freqüents i saber-los interpretar.
  • Saber realitzar un diagnòstic diferencial. 
  • Conèixer el maneig de les principals urgències endocrinològiques (hipoglucèmia greu, cetoacidosi diabètica, situació hiperosmolar, hipercalcèmia, crisi tirotòxica, coma mixedematos, crisi suprarenal).
  • Descriure de manera entenedora pel el pacient i/o familiar un patologia endocrinològica, el tractament i el pronòstic.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Classes Magistrals

  1. Introducció al sistema endocrí. Natura de les hormones. Famílies de receptors hormonals i llocs d’acció. Sistema de regulació feed-back. Trastorns per excés, per dèficit o per resistència.
  2. Hipotàlam-Adenohipòfisi I. Insuficiència hipotalàmica i adenohipofisària, causes genètiques i adquirides. Lesions No tumorals de la regió sel·lar: vasculars, infeccioses, inflamatòries, quistes, incidentalomes. Craniofaringioma.
  3. Tiroides. Fisiologia del tiroides i hipotiroïdisme.  Record fisiològic: síntesi d’hormones tiroidals i regulació de l’eix tiroidal. Goll endèmic. Goll nodulat. Hipotiroïdisme: Etiopatogènia, clínica, diagnòstic i tractament. Coma mixedematós.. Hipertiroidismeetiologia, manifestacions clíniques, diagnòstic i tractament. Malaltia de Bassedow. Hipertiroidisme i hipotiroïdisme en l’embaràs.
  4. Metabolisme fosfo-càlcic i patologia de les paratiroïdes. Fisiologia de la secreció de PTH i calcitonina. Hipercalcèmia: etiopatogènia i clínica. Hiperparatiroïdisme. Altres causes d’hipercalcèmia i diagnòstic. Hipocalcèmia: causes i clínica. Hipoparatiroïdisme. Pseudohipoparatiroïdisme. Resistència a l’acció de la PTH.
  5. Escorça Suprarrenal I. Fisiologia de la secreció d’hormones adrenals. Insuficiència Adrenal primària de causa autoimmune (clínica, diagnòstic i tractament). Altres causes d’Insuficiència suprarenal primària. Crisi adrenal. Hipoaldesteronisme. 
  6. Escorça suprarrenal II. Síndromes d’hipersecreció glucocorticoidal. Etiopatogènia, clínica, diagnòstic i tractament. Hiperaldosteronisme primari i secundari, altres hipermineralocorticismes i pseudohiperaldosteronismes. Incidentaloma suprarrenal. Medul·la suprarrenal. Síntesi de catecolamines. Feocromocitoma: Clínica, diagnòstic i tractament.
  7. Neoplàsia Endocrina Múltiples. Tumors endocrins Gastroenteropancreàtics. Sdme Carcinoide. classificació de les síndromes de Neoplàsia Endocrina Múltiple. Clínica, estudi genètic, seguiment i tractament.
  8. Diabetis introducció. Definició, classificació de la diabetis i diagnòstic. Diabetis tipus 1. Epidemiologia. Patogènia de la diabetis tipus 1 Objectius de tractament. Monitorització i tractament de la hiperglucèmia.
  9. Diabetis tipus 2. Epidemiologia. Fisiopatologia. Tractament de la diabetis tipus 2: canvis en estil de vida, tractament oral, anàlegs GLP-1 i insulinització.
  10. Complicacions cròniques de la diabetis:  Microangiopàtiques (nefropatia, retinopatia i neuropatia). Epidemiologia, patogènia, diagnòstic, tractament. Macroangiopàtiques. Epidemiologia, Patogènia, diagnòstic i tractament.
  11. Trastorns del metabolisme lipídic. Epidemiologia. Diagnòstic. Classificació. Tractament de les dislipèmies. 
  12. Nutrició Clínica. Requeriments nutricionals (macronutrients i micronutrients). Avaluació de l’estat nutricional. Desnutrició: definició, classificació, fisiopatologia. Tractament. Bases de suport nutricional.
  13. Obesitat. Definició. Etiopatogènia. Fisiopatologia. Diagnòstic. Avaluació del pacient obès i tractament integral.
  14.  Anatomia Patològica del sistema endocrí.

Virtual:   

  • Hipoglucèmia en el pacient diabètic.
  • Resolució cas clínic de nutrició.

Classes partides.

  1. Classe partida I: Càncer de tiroides
  2. Classe partida II: Adenohipòfisi Hiperfunció.  
  3. Classe partida III:  Neurohipòfisis.
  4. Classe partida IV: Complicacions agudes de la diabetis (hipoglucèmia greu, cetoacidosi diabètica, situació hiperosmolar
  5. Classe partida V:  Suprarrenal.
  6. Classe partida VI: Cirurgia endocrina (paratiroides, suprarenal, tiroides, bariàtrica).

 

Aprenentatge Basat en Problemes:

 ABP I  Tiroiditis.

ABP II: Tractament dietètic de la Diabetis Mellitus.

ABP III:  Tractament farmacològic no insulínic de la Diabetis Mellitus tipus 2.

ABP IV: Histopatològia del sistema endocrí.

ABP V: Trastorns del desenvolupament sexual. Hipogonadisme primari i secundari.

Laboratori d’habilitats:

  • LH. Diabetis. Insulina. (Dos alumnes podran intercanviar-se de grup per amb previ avís (una setmana abans de l'activitat).

Es deixaran 5 minuts de cortesia per entrar a les classes magistral, la classe partida, APB o laboratori d'habilitats. Un cop iniciada no es podrà accedir ni es tindrà opció canviar de grup.

La Classe magistral (CM) es realitza online.

El Mètode del cas (MC), aprenentatge basat en problemes i el laboratori d'habilitats es realitzen presencialment.


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Sistemes i criteris d'avaluació

L’avaluació final de l’alumne serà la suma de l’avaluació de les diferents metodologies utilitzades. El pes percentual de cadascuna d’elles es detalla a continuació:

Avaluació teòrica: 60%

Examen parcial. Representa el 5% de la nota.

Examen final. Representa el 55 % de la nota.

Proves escrites amb 30 i 60 preguntes tipus test, respectivament, de resposta múltiple (4 possibles respostes). En l’examen parcial es descomptarà per cada resposta incorrecta 0.25. En l’examen final es descomptarà per cada resposta incorrecta 0.33. S’exigirà una puntuació igual o superior a 5 del examen final per superar la l'assignatura. El temps d'examen serà de 0,9 minuts per pregunta. Es limitarà la possibilitat de revisió del examen per grups de 5 preguntes , no es podrà tornar enrere per revisar les preguntes anteriors.

L’examen parcial no allibera matèria.

La matèria avaluada en l’examen de respostes múltiples inclou el contingut de les classes partides, laboratori d’habilitats, aprenentatge virtual  i les sessions d’aprenentatge Basat en Problemes, el del material docent a intranet i la bibliografia principal recomanada.

L'examen de segona convocatòria representarà el 55% de la nota, l'examen parcial el 5% de la nota i la metodologia pràctica representarà el 40%.  S’exigirà una puntuació d'aquest examen igual o superior a 5 per superar la l'assignatura. A la segona convocatòria la nota final de l'assignatura en cap cas es podrà accedir a excel·lent ni matrícula d'honor. 

Avaluació de la metodologia pràctica representarà un 40% de la nota final. La nota final de la metodologia pràctica s’obtindrà a partir de la mitjana de:

  • Classes partides.
  • Aprenentatge Basat en Problemes.
  • Laboratori d’habilitats.
  • Aprenentatge virtual.
  • Al finalitzar alguns classes magistrals hi hauran activitats de conceptes básics que serán avaluables

La no assistència, la no realització de l’activitat a qualsevol de les sessions pràctiques o la no realització del aprenentatge virtual suposa un 0 en la puntuació d'aquella sessió.

 

Per millorar nota  cal realitzar un seguit d'activitats que són al Moodle. Aquestes activitats hauran de realitzar-se abans del 31 de desembre. Les respostes errònies no penalitzaran. Representa com a màxim 1 punt.  Només s’aplicarà en primera convocatòria, cal tenir aprovat el examen parcial i final, i haver realitzat totes les activitats online.    

Bibliografia i recursos

- Fauci, Braunwald, Kasper, Hauser, Longo, Jameson, and Loscalzo, Eds. HARRISON PRINCIPIOS DE MEDICINA INTERNA. 17a edición. McGraw Hill, 2009. ISBN: 970-10-6788-6.

- Farreras-Rozman. MEDICINA INTERNA. 19ª edición. Elsevier, 2020.

- Henry M. Kronenberg, Shlomo Melmed, Kenneth S. Polonsky, and P. Reed Larsen. WILLIAMS TEXTBOOK OF ENDOCRINOLOGY. 11th Edition, 2008. ISBN: 978-1-4160-2911-3

 

Pàgines web recomenades.

www.sediabetes.org

www.seen.es

www.aace.com

www.thyroidmanager.org

www.endo-society.org

www.endotext.org

www.endocrinologiahoy.com/html/contenido.html

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 07/01/2021 17:30h
  • E2 07/07/2021 14:00h