Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Quirúrgiques

Pràctiques Quirúrgiques
4
12080
4
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


Per citació prèvia a través d'e-mail

Presentació

L’assignatura de “Pràctica Clínica Quirúrgica” té per objectiu que l’alumne adquireixi les habilitats clíniques suficients per a la detecció, diagnòstic i maneig inicial de les malalties més prevalents de les especialitats quirúrgiques.
La pràctica clínica en cirurgia ha de ser una experiència d’immersió assistencial sota la supervisió d’un responsable docent. Els alumnes formen part dels equips assistencials, junt amb els residents i els metges adjunts, assumint un cert grau de responsabilitat sobre els seus pacients. La pràctica s’organitza al voltant de diversos escenaris clínics i d’oportunitats d’aprenentatge designades a augmentar les seves habilitats i coneixement.
Els estudiants han d’interaccionar amb els pacients i les seves famílies en tots els aspectes de l’atenció quirúrgica: sales d’hospitalització, consultes externes, quiròfans i unitats de cures intensives.
L’assignatura té 4 ETCS i 108 hores lectives, repartides en pràctiques clíniques de cirurgia durant 4 setmanes a 4rt curs. Es complementen amb una segona rotació obligatòria de pràctiques de traumatologia i ortopèdia i una d’opcional de cirurgia, ambdues a 6é curs.
Els alumnes poden ser designats a diversos serveis quirúrgics, on interactuaran amb els residents i metges adjunts en totes les activitats del servei en que desenvolupin la pràctica. Els serveis de cirurgia general són el component principal de les rotacions quirúrgiques, tot i que es poden combinar estades en altres especialitats o subespecialitats quirúrgiques per donar a l’estudiant l’oportunitat d’avaluar altres opcions per les seves futures carreres professionals.

A més de l’assistència als centres de pràctiques, l’alumne assistirà, de forma programada dins la seva rotació, a 4 tallers de dues hores, d’assistència obligatòria i a 1 tutoria personal, d’aproximadament mitja hora, aquesta tutoria és molt convenient, però voluntària. Tant els tallers com la tutoria seran liderats per un dels tutors acadèmics. Aquesta tutorització acadèmica incideix en la nota de les pràctiques.

Requisits previs

Per cursar aquesta assignatura és imprescindible tenir aprovat:

  • Estructura i Funció: Sistema Endocrinològic i Digestiu

  • Semiologia i Fisiopatogenia
  • Fisiopatologia Quirúrgica

 

Objectius

Objectius Generals

  1. Conèixer les situacions en les que la cirurgia és la modalitat de teràpia més eficaç i eficient.

  2. Identificar les situacions clíniques en les que el pacient ha de ser derivat a cirurgia.

  3. Desenvolupar habilitats per reconèixer i tractar problemes quirúrgics.

  4. Entendre la naturalesa de les malalties quirúrgiques i el paper pal·liatiu o curatiu que en elles tenen les intervencions quirúrgiques.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 22 - Redactar i mantenir històries clíniques i altres registres mèdics que siguin comprensibles per a terceres persones adaptats als protocols i a les necessitats d'informació.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • CTI-1 - Saber comunicar de forma efectiva, mitjançant la comunicació oral i escrita en una tercera llengua que permeti treballar en un context internacional.
  • CTP-2 - Desenvolupar la percepció i comprensió de les emocions pròpies i alienes, així com la intel·ligència en l'ajust a les respostes.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  1. Història clínica. Fer una anamnesi completa, centrada en les característiques del pacient quirúrgic.

  2. Exploració física. Fer una exploració física completa, centrada en les característiques del pacient quirúrgic.

  3. Exploració física. Reconèixer les anomalies pròpies de les malalties quirúrgiques.

  4. Documentació clínica. Fer i diferenciar els continguts de la història clínica, la nota d'ingrés, el curs clínic, el full quirúrgic i l'epicrisi d'alta del pacient.

  5. Comunicació. Comunicar-se adequadament amb el pacient i la família.

  6. Comunicació. Conèixer el procés del consentiment informat en cirurgia.

  7. Comunicació. Presentar casos clínics i treballs d'investigació.

  8. Treball multidisciplinar. Conèixer i practicar el funcionament multidisciplinar hospitalari, en especial dels equips o comitès oncològics, i el continuum assistencial amb l'atenció primària i la resta de l'equip de salut.

  9. Procés diagnòstic. Establir un pla diagnòstic i un diagnòstic diferencial, escollir les exploracions complementàries adients.

  10. Pla terapèutic. Establir un pla terapèutic bàsic a partir del diagnòstic de les malalties quirúrgiques més prevalents.

  11. Cures quirúrgiques bàsiques. Dominar la tècnica del rentat quirúrgic, l'asèpsia quirúrgica, l'antisèpsia de la pell i la infiltració amb anestèsics locals.

  12. Cures quirúrgiques bàsiques. Realitzar cures quirúrgiques simples, sutures, sondatges i embenats.

  13. Risc vital. Reconèixer, diagnosticar i orientar el maneig de les situacions de risc vital en el pacient quirúrgic.

  14. Activitat a quiròfan. Conèixer les normes de comportament en l’àrea quirúrgica.

  15. Activitat a quiròfan. Participar com a ajudant en intervencions de cirurgia major. Conèixer l’instrumental quirúrgic bàsic.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La pràctica clínica promou l’aprenentatge a partir del model. Els metges i la resta del personal sanitari son els models dels estudiants que acudeixen als seus llocs de treball per aprendre. Amb el temps els propis estudiants acaben desplegant competències que els permeten un cert grau d’autonomia supervisada. El professional que es el model, actua com un tutor que facilita l’aprenentatge.

Les PC consten d’un període de 4 setmanes que es realitzen als serveis hospitalaris de cirurgia general i/o urologia. Als alumnes se’ls assigna un tutor docent, amb el que compartiran les en diferents unitats assistencials: hospitalització, urgències, àrea quirúrgica i consultes ambulatòries.

L’horari de practiques es de 9 a 14 h amb màxima integració a l’equip mèdic assignat.

Paper de l’estudiant. La responsabilitat de l’estudiant és practicar una immersió activa en les activitats diàries del seu equip, per tal d’ajudar l’equip en l’acompliment dels seus deures i assolir els objectius docents establerts. De forma més específica, els alumnes han de participar activament en el passi de visita diari, fent els cursos clínics, peticions d’exploracions complementàries, les notes d’ingrés hospitalari i les epícrisis d’alta.

L’alumne s’ha de preparar amb antelació les intervencions quirúrgiques en les que participarà a quiròfan. Cal que revisi i llegeixi el procés assistencial per la que està indicada la cirurgia, entengui els factors de risc del pacient i l’operació, conegui els beneficis i inconvenients del procediment i l’anatomia de la zona a intervenir. Desprès de la intervenció, ha d’escriure un full operatori sobre el cas.

S’espera que els alumnes facin diverses guàrdies durant la rotació, sigui en mòduls de 12 o de 24 hores.

Sessions de feed-back. A mitja rotació és convenient realitzar una reunió dels responsables de la pràctica clínica amb els alumnes per tal de revisar el desenvolupament de les pràctiques i el progrés de l’estudiant. Aquesta és una oportunitat perquè els alumnes expliquin els problemes que puguin haver trobat i es detectin disfuncions en l’evolució de la pràctica clínica.

Seminaris. Per tal de potenciar els objectius de l’assignatura, a l’inici del període de pràctica clínica els alumnes tindran uns seminaris d’una hora de duració. L' objectiu dels seminaris es aconseguir la participació activa dels estudiants, amb diàleg entre professor i alumnes, estimulant l'aprenentatge, fent èmfasi en la connexió entre els conceptes teòrics i els pràctics i per aclarir dubtes. Els seminaris són obligatoris i imprescindibles per poder aprovar l'assignatura.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Es valorarà la participació activa de l’estudiant en l’activitat assistencial del servei, la seva actitud envers l’aprenentatge i la seva relació interpersonal.

L'assistència als seminaris és obligatòria.

Durant el període de pràctiques s’avaluaran 4 apartats:

  • Història clínica quirúrgica
  • Exploració física
  • Epicrisi del pacient. Informe escrit d’alta, recollint història clínica, exploració física, interpretació de proves complementàries, identificació de problemes, plantejament diagnòstic i terapèutic.
  • S'aconsella que l'alumne faci una presentació oral d’un cas clínic de 10 minuts, seguida per discussió pel grup. Si és així, el tutor ho tindrà en compte en la seva avaluació final.

Barem d'avaluació

- Rúbrica del tutor (50% de la nota final)

- Tallers de creixement personal (10%)

- Lliurament d'informe epicrisi (15%)

- Lliurament d'informe quirúrgic (15%)

- Lliurament d'informe reflexiu (10%)

Segona convocatòria

Per l’avaluació de la 2ª convocatòria caldrà repetir una part o tota l'estada clínica en funció dels apartats que requereixin recuperació. Caldrà també aportar de nou tots els documents de l'assignatura.  Es pot afegir un examen per escrit de preguntes breus relacionades amb un cas clínic.

“ Si el suspens és per no assistir als seminaris (sense justificació) es demanarà al alumne la realització d’una tasca relacionada amb el contingut dels seminaris i que haurà de presentar al responsable de l’assignatura.”

Bibliografia i recursos

Bibliografia

 

Recursos d’internet

 

 

Material didàctic