Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Materno Infantils

Pràctiques Materno Infantils
4
12092
5
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Dra. M. Teresa Coll Sibina:  mtcoll@uic.es

Presentació

L’assignatura de Pràctiques Clíniques Materno-Infantils consta de quatre setmanes de rotació clínica en les especialitats de Pediatria amb les seves Àrees Específiques (que inclouen la Neonatologia i les Especialitats Pediàtriques). Durant aquest període, i sempre tutoritzat per un professional, estaràs assignat a acompanyar i realitzar tasques clíniques que et permetin assolir les competències pròpies d’aquests àmbits professionals, des de la vessant d’un metge general.

 

Requisits previs

Estar matriculat o haver cursat l’assignatura de Pediatria.

Objectius

- Integrar els coneixements i les habilitats pròpies adquirides de les especialitats, en relació a l’atenció de la salut del nadó i del nen en desenvolupament fins els 18 anys. 

- Adquirir experiència clínica en un entorn clínic real.

- Tenir contacte amb nadons, lactants, nens i adolescents i els seus entorns familiars i socials, amb problemes de salut o necessitats preventives.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 02 - Comprendre la importància d'aquests principis, especialment del secret professional, per al benefici del pacient, de la societat i de la professió.
  • 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 22 - Redactar i mantenir històries clíniques i altres registres mèdics que siguin comprensibles per a terceres persones adaptats als protocols i a les necessitats d'informació.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
  • 33 - Mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a una anàlisi posterior i preservar la confidencialitat de les dades.
  • CTP-2 - Desenvolupar la percepció i comprensió de les emocions pròpies i alienes, així com la intel·ligència en l'ajust a les respostes.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

 OBJECTIUS i HABILITATS BÀSIQUES A ASSOLIR DURANT LA PRÀCTICA CLÍNICA

 

GENERALS

 - Ser capaç de fer una anamnesi completa centrada en el pacient, tenint en compte les seves  característiques.

- Ser capaç de reconèixer, mitjançant l’exploració, les anomalies pròpies de les malalties.

- Ser capaç de posar les dades de la anamnesi i l’exploració en un registre concís i comprensible per a tercers.

- Orientar un diagnòstic

  • analitzar tota la informació disponible
  • reconèixer els aspectes més importants que requereixen tractament immediat.

- Proposar un pla d’actuació

- Registrar les troballes

 

ESPECÍFICS DE PEDIATRIA

 -  Saber i realitzar una correcta anamnesi al nen, als pares o altres familiars.

-  Comunicar-se bé amb lactants, escolars i adolescents i els seus familiars

-  Redactar una història clínica concisa, clara i completa, orientada a la patologia pediàtrica.

-  Saber com es fa i saber fer una exploració física sistemàtica al nadó així com a lactants, escolars i adolescents

-  Saber apreciar la gravetat d’un pacient pediàtric

-  Saber la sistemàtica a seguir en les exploracions complementàries pediàtriques més habituals i també les seves indicacions i dificultats

-  Saber orientar clínicament un pacient pediàtric

-  Saber orientar un diagnòstic diferencial en un pacient pediàtric

-  Saber orientar un pla terapèutic en un pacient pediàtric

-  Saber orientar un pla de prevenció en un pacient pediàtric

-  Veure o participar en algun procés quirúrgic pediàtric (a quiròfan o CCEE).

-  Conèixer i participar en les tasques habituals d’una Unitat Neonatal.

-  Participar en el seguiment del nadó normal durant les primeres 48 hores de vida (canvis fisiològics, lactància, cura del melic, instruccions a l’alta).

 

Continguts

Pediatria.

Neonatologia (Nadó sà, Planta Materno-Infantil, Unitat Neonatal de Cures Intermitges, UCI Neonatal) Hospitalització pediàtrica, Consultes Externes, Urgències (triatge, nen sà/nen malalt),  Sales de parts, Atenció Primària.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



METODOLOGIA

Abans del inici de les pràctiques cal revisar els temaris teòrics de l’àrea de coneixement.

És molt important la participació activa de l’alumne durant tota la seva estada clínica.

La assignatura es desenvoluparà als hospitals docents de la UIC: Fundació Althaia (Manresa), Hospital Universitari General de Catalunya (Sant Cugat), Hospital Universitari General de Granollers, Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Hospital Quirón Salud (Barcelona), Parc Sanitari Sant Joan de Déu (SJD Hospital de Sant Boi), Hospital HM Delfos (Hospital de Nens Barcelona) i Clínica del Vallès de Quirón (Sabadell). Tots els centres disposen de Serveis de Pediatria i les seves Àrees Específiques amb capacitat docent pre i postgrau.

El centre on es realitzarà l’estada serà determinat pels mecanismes propis de la Universitat.


HORARIS DURANT LES PRÀCTIQUES

L’horari de pràctiques serà de 9.00 a 14:00 hores. Es imprescindible la màxima puntualitat i assistència durant l’estada.


Absentisme

Qualsevol absència s’ha de comunicar a la Universitat i al centre mitjançant els telèfons de contacte identificats en l’espai específic del moodle. Cal justificar les absències. La manca d’assistència o les absències no justificades, poden impedir l’avaluació final de l’assignatura.

Sempre hi haurà un tutor clínic assignat, tot i que l’alumne no ha d’estar en tot moment amb ell, ja que farà la rotació a diverses àrees del servei o departament amb els adjunts corresponents.

 L’esquema de rotació bàsic serà el següent:

       Setmana 1: Urgències de Pediatria (triatge, nen sa/nen malalt)

       Setmana 2: Neonatologia (nadó sa, planta Materno-Infantil, Unitat Neonatal de cures intermitges, UCI Neonatal, Sales de parts i quiròfan).  

       Setmana 3: Planta d’hospitalització pediàtrica.

       Setmana 4: Consultes externes de les diferents Especialitats Pediàtriques.

 En cada hospital docent la rotació per les diferents àrees serà establerta pel tutor clínic universitari corresponent.

 L’estada ha de ser suficient per assolir els objectius generals i específics de l’assignatura.

 

SEMINARIS

 Es realitzaran un total de 6 seminaris d’assistència obligatòria que seran avaluats de forma independent a les pràctiques.

Estaran programats fora de l’horari de les pràctiques clíniques:

    PE1.- Introducció a l’assignatura. Sistema d’avaluació.

   PE2.- Història clínica pediàtrica

   PE3.-Triangle d’avaluació pediàtric a urgències.

   PE4.- Puericultura del nadó i lactant petit.

   PE5.- Proves d’imatge en Pediatria.

   PE6.- Lactant febril.

 

ACTIVITATS DE L’ALUMNE:

 L’alumne ha d’elaborar:

 - Un informe reflexiu que es lliurarà al tutor dos dies abans de finalitzar l’estada. (2-3 pàgines) contestant els dos apartats “Què has après? I com ho has après?” Cal que comenti aspectes en relació als coneixements teòrics, a les habilitats per a la realització de la història clínica, la realització de l’exploració física, el diagnòstic o l’enfocament dels problemes, la integració en l’equip assistencial, la conducta professional, etc. Pot realitzar un “diari d’activitats” fent anotacions amb les seves reflexions sobre l’aprenentatge i les competències adquirides en relació amb l’activitat que realitza. Es pot guiar pel document denominat “autovaloració” que trobarà a l’apartat específic de l’assignatura.

 - Un informe clínic, que pot ser d’alta o d’atenció a urgències de la rotació a Pediatria.

 - Un “informe de seguiment” seguint les indicacions  del tutor acadèmic assignat per la universitat. Aquest seguiment es realitzarà fora del context de les pràctiques clíniques del centre i es tindrà en compte en l’avaluació.

 Cal tenir un moment de reflexió i feed-back amb el tutor, un cop finalitzada l’estada de pràctiques, per comentar conjuntament l’avaluació. Es convenient pactar el millor moment per realitzar l’avaluació des de l’inici de les pràctiques.

 El tutor observarà l’alumne de forma directa durant les pràctiques i recaptarà informació dels altres professionals que hagin estat en contacte amb l’alumne, per tal de completar, de la forma més completa i fiable, la rúbrica d’avaluació en tots els seus apartats. Valorarà l’informe reflexiu, l’interès clínic del cas triat, la presentació formal i la capacitat de l’estudiant/a per la defensa oral de les seves conclusions. Tota aquesta documentació cal incloure-la al sistema docent (moodle) per a la posterior avaluació per part del responsable de l’assignatura.

Finalment el tutor farà una valoració global i numèrica de l’estada de l’alumne al Servei.

 

INFORME CLÍNIC:

 L’informe haurà de ser complet, clar i comprensible per altres professionals i pel propi pacient i (excepte que se li proposi una altra orientació) ha d’incloure els següents apartats:

  • Identificació fictícia però completa de les dades del pacient
  • Motiu de consulta
  • Antecedents personals, familiars, al·lèrgies.
  • Exploració física completa i per aparells
  • Orientació diagnòstica
  • Exploracions complementàries sol·licitades i resultat si es disposa.
  • Evolució durant l’estada al servei o planta
  • Pla terapèutic i seguiment
  • Diagnòstics finals
  • Procediments realitzats
  • Recomanacions en el moment de l’alta
  • Destí a l’alta
  • Situació del pacient en el moment de l’alta

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 AVALUACIÓ DE L’ASSIGNATURA:

 L’avaluació final serà realitzada pel responsable de l’assignatura a partir de tota la informació i documentació disponible. El sistema d’avaluació serà múltiple i constarà dels següents apartats i proporcions:

 50% - Observació directa del tutor clínic recollida en la rúbrica d’avaluació.

10% - Informe reflexiu de l’alumne.

20% - Exercicis lliurats al tutor de pràctiques i incorporats al moodle (informe d’alta, informe d’urgències...).

10% - Avaluació dels seminaris.

10% - Informe de seguiment realitzat pel tutor acadèmic.

 La nota final resulta del càlcul de la mitjana ponderada dels diferents apartats, sempre que s’hagi obtingut com a mínim un 6.0 en la rúbrica del tutor. En cas de no arribar al 6.0, caldrà repetir una part o tota l’estada depenent dels apartats que requereixin recuperació.

 Segons els apartats no superats, es decidirà, entre el responsable de l’assignatura i el tutor acadèmic, la necessitat de realitzar alguna altra activitat formativa complementària, la repetició dels informes, l’elaboració de resums relacionats amb els seminaris, refer l’informe reflexiu,... segons es cregui convenient en cada cas.

 L’examen d’integració de coneixements de 5è tindrà una repercussió en la nota final de l’assignatura de pràctiques clíniques, sempre i quan l’estudiant tingui una nota igual o superior a 4.0 en aquest examen. En aquest cas, la nota final de pràctiques es veurà incrementada entre un 0.2 (si la nota és de 4) i un 1.5 (si la nota és de 10). Aquest increment no s’aplicarà en el cas de que l’estudiant no hagi superat l’assignatura.

 Les notes dels apartats aprovats es guardaran per a la segona convocatòria. No es guardarà la nota de cap apartat en cas de repetició de l’assignatura o en convocatòries successives.

Bibliografia i recursos

Els llibres de text recomanats a l'assignatura de Pediatria

Material didàctic