Universitat Internacional de Catalunya

Envelliment, Pluripatologia i Cronicitat

Envelliment, Pluripatologia i Cronicitat
4
12099
5
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Coordinadors Assignatura 

Enric Garcia Restoy             egarcia@uic.es

M.Victòria Farré Mercadé     mfarre@uic.es

Professors col.laboradors

Elena Barranco Rubia          ebarranco@uic.es

Mireia Llonch Masriera         mllonch@uic.es

Ester Marco Navarro            emarco@uic.es

Assumpte Recasens Gracia   marecasens@uic.es

Julia Tárrega Camarassa      jtarrega@uic.es

 

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L’envelliment de la nostra població és una realitat evident i que va en augment en les darreres dècades, de la mateixa manera que ho són la presència de malalties cròniques i la pluripatologia o multimorbilitat, definida per la presència de dues o més malalties cròniques. 

Per aquest motiu, l'OMS (Organització Mundial de la Salut) té el compromís de promoure i prioritzar el coneixement en aquestes àrees per tal de millorar el seu maneig amb l'objectiu de donar "vida als anys". No hem de tractar aquests pacients per una sola malaltia, sinó d’una forma integral tenint en compte la vessant sanitària i la social, sense oblidar els seus valors i preferències. D'aquesta manera, millorarem el seu estat de salut i la seva qualitat de vida, reduirem possibles complicacions, i en definitiva, millorarem l'atenció i els costos sanitaris associats. 

Aquesta assignatura "Envelliment, pluripatologia i cronicitat", us convida a conèixer al pacient d'edat avançada amb les seves diferents tipologies, així com també al pacient crònic i pluripatològic, des del més jove al més vell. Aprendrem a aplicar el millor model d'atenció d'aquests pacients, a partir de la detecció de les seves necessitats individuals, mitjançant  un maneig integral i seguint una continuïtat en les seves cures a través d'una intervenció interdisciplinar centrada en la persona.

Sigueu benvinguts!

 

Enric Garcia i M. Victòria Farré

Coordinadors de l'assignatura






Requisits previs

Cap

Objectius

1.- L'estudiant sabrà identificar les tipologies de pacients fràgil, geriàtric, crònic, crònic complex i MACA i demostrarà prou coneixements sobre els diferents models i nivells assistencials d'atenció a la cronicitat i la seva aplicació en el context clínic.
2.- Demostrarà suficients coneixements sobre les teories i fisiologia de l'envelliment, per així comprendre conceptes com la presentació atípica, i pèrdua funcional.
4.- Demostrarà suficients coneixements de farmacologia (farmacocinètica i farmacodinàmica) per així comprendre els principis de prescripció per a la gent gran, malalts crònics pluripatològics prestant especial atenció a la conciliació farmacològica, la polifarmàcia, les interaccions, les reaccions adverses medicamentoses, i la prescripció inadequada i inadequada de medicaments.
5.- Comprendrà la relació complexa existent entre processos patològics, disfuncions, minusvalideses i incapacitats, i serà capaç d'avaluar les conseqüències de la malaltia en l'esfera funcional. Així com l'adaptació mitjançant ajudes tècniques i l'adequació a l'entorn.
6.- Com que les manifestacions de la malaltia en aquests col·lectius és freqüentment atípica, manifestada per deteriorament funcional i influïda freqüentment per factors socials; es realitza un enfocament interdisciplinari. L'estudiant haurà de demostrar una bona comprensió de la dinàmica d'equip, apreciar les contribucions de cada membre i participar dins de l'equip com a membre mèdic que és.
7.- Demostrarà competència en: l'obtenció de la informació, la comunicació amb pacients amb dèficits sensorials i cognitius, la posada en pràctica d'una valoració integral detallada, l'elaboració d'un llistat de problemes i un pla de tractament establint prioritats i emfatitzant en la promoció de la funcionalitat, la independència i la qualitat de vida.
8.- Demostrarà un enfocament adequat de les síndromes i malalties més comunes entre la gent gran, i pacient crònic pluripatològic incloent: problemes de mobilitat, inestabilitat i caigudes, síndromes habituals de salut mental (demència, deliri i depressió), incontinència (urinària i fecal), malalties cardiovasculars (HTA, IC i IAM), malalties metabòliques (DM, osteoporosi, trastorns tiroïdals, desequilibris d'aigua i electròlits), úlceres per pressió, fragilitat i sarcopènia.
9.- Aplicarà els principis de gestió de la malaltia complexa en l'ancià i en els malalts crònics pluripatològics en activitats com la rehabilitació, i  l'assistència mèdica.

10.- Comprendrà els principis de la prevenció primària, secundària, terciària i quaternària i els incorporarà en la seva atenció a aquests col·lectius.
11. Comprendrà les limitacions en l'aplicació de les guies de pràctica clínica convencionals, així com els diferents aspectes que fan complex el maneig dels pacients crònics, pluripatològics, i d'edat avançada.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 27 - Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, i assumpció del lideratge quan convingui, tant en el subministrament de cures de la salut com en les intervencions per a la promoció de la salut.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

- Conèixer la repercussió de l'envelliment sobre el funcionament dels òrgans i en la patologia. La longevitat i el seu impacte demogràfic i epidemiològic.

- Saber identificar les tipologies de pacient fràgil, pacient crònic, pacient crònic complex i MACA (malaltia crònica avançada criteris NECPAL).

- Conèixer els models assistencials nacionals i regionals més rellevants d'abordatge a l'envelliment, pluripatologia i cronicitat.

- Conèixer els diferents àmbits assistencials disponibles per al maneig dels malalts grans, amb pluripatologia o en situació de cronicitat, i saber fer la derivació adequada segons les necessitats individuals.

- Conèixer la dinàmica del procés assistencial, ressaltant el treball en equip multidisciplinari i interdisciplinari, rols i funcions de la unitat bàsica de treball i principals disciplines paramèdiques.

Conèixer les peculiaritats de la malaltia en el pacient ancià. Reconèixer, diagnosticar i orientar les síndromes geriàtriques més freqüents: demència i deliri, caigudes, immobilitat, úlceres per pressió, incontinència urinària i fecal, trastorns de l'alimentació (malnutrició).

- Reconèixer, diagnosticar i orientar un pacient de perfil geriàtric a través de la sistemàtica de la Valoració Geriàtrica Integral. Conèixer les principals eines de valoració funcional, cognitiu-afectiva i social.

- Saber manejar la polifarmàcia en patologia crònica i pacients majors per evitar les medicacions inapropiades i prevenir la iatrogènia.

- Fomentar hàbits de vida saludables (dieta, exercici, son) en pacient grans, amb pluripatologia i situació de cronicitat. Conèixer les programes que promocionen l'educació sanitària comunitària en relació a la prevenció i promoció de la salut

-. Saber els principis bàsics de la Rehabilitació funcional i prescripció de l'exercici físic. Identificar el deteriorament funcional per malaltia aguda intercurrent i les limitacions associades a comorbiditat prevalent. Conèixer les indicacions de les ortesis i ajudes tècniques més freqüents.

- Reconèixer, diagnosticar i orientar les necessitats de rehabilitació d'un pacient crònic pluripatològic, i en edat avançada.

- Reconèixer, diagnosticar i orientar la malnutrició en el pacient ancià, malalt crònic i pluripatològic. Saber aplicar les mesures d'hidratació i nutrició en aquests col·lectius.

- Reconèixer, diagnosticar i orientar les síndromes de incontinència urinària i fecal.

- Reconèixer, diagnosticar i orientar la síndrome d'inestabilitat, trastorn de l'equilibri i caigudes. Saber adoptar les intervingudes de prevenció de caigudes.

- Reconèixer i orientar en el seu maneig integral a un pacient crònic complex pluripatològic, sent capaç d'analitzar i abordar la complexitat terapèutica

- Reconèixer, diagnosticar i orientar pacients amb els perfils de comorbiditat més freqüents

- Conèixer els aspectes mèdic - legals en relació a la gent gran, amb pluripatologia, situació de cronicitat o pèrdua d'autonomia.

- Conèixer tècniques de participació i integració del nucli pacient-cuidador-associacions. Conèixer la malaltia des de la perspectiva del pacient. Desenvolupar materials divulgatius educacionals com pòsters, vídeos.

- Reconèixer el paper dels cuidadors i treballar eines que fomentin la seva formació tant en les tasques de tenir cura com en la seva pròpia autocura.

- Saber reconèixer les necessitats socials dels pacients grans, amb pluripatologia o en situació de cronicitat.

Continguts

Tema 01. (CM1) Envelliment, Pluripatologia i Cronicitat. Transició demogràfica, epidemiològica i tecnològica. Definicions. El subjecte ancià, tipus. Biologia i canvis fisiològics de l'envelliment. Valoració Geriàtrica Integral. Nivells assistencials.
Tema 02. (CM2) Presa de decisions en pacients amb multimorbiditat, pluripatologia i complexitat. Guies de pràctica clínica i pacients amb multimorbiditat, pluripatologia i complexitat. Comorbiditats més freqüents: implicacions diagnòstiques, pronòstiques i terapèutiques. Model de complexitat acumulativa. Medicina mínimament disruptiva. Complexitat terapèutica: factors i conseqüències.
Tema 03. (CM3) .Síndromes geriàtrics: Definició i conseqüències. Els Gegants de la Geriatria i els nous síndromes geriàtriques. Sarcopènia, Fragilitat.
Tema 04. (CM4) Models d'Atenció a la Cronicitat en el nostre entorn. Pacient crònic complex (PCC), i MACA. Atenció Centrada en la Persona: concepte, principis generals i criteris fonamentals. Àmbits d'actuació i planificació.
Tema 05. (CM5) Conceptes generals sobre Rehabilitació i Cronicitat: valoració funcional, indicacions i contraindicacions de la rehabilitació, programa de rehabilitació, equip multidisciplinari. Rehabilitació funcional en el pacient amb malalties agudes / cròniques.
Tema 06. (CM6) Consideracions farmacològiques i principis generals de la prescripció de medicaments en Geriatria i pacient crònic pluripatològic: Definicions i conseqüències de polifarmàcia, hiperpolifarmacia, politeràpia i adherència medicamentosa. Canvis farmacodinàmics i farmacocinètics que apareixen en l'envelliment. Factors predisposants d'incompliment terapèutic. Mecanismes per optimitzar la polifarmàcia: conciliació terapèutica i deprescripció farmacològica.
Tema 7. (CM7) Actuacions Preventives i promoció de la salut. Envelliment satisfactori: programa d'atenció a l'ancià sa. Definició i objectius de la prevenció i promoció de la salut. Tipus de prevenció (primària, secundària, terciària, quaternària). Programa ancià sa: intervenció en hàbits de vida, factors de risc cardiovascular, programa de vacunació, cribratge neoplàsies més freqüents.
Tema 08. (LH1) La sessió interdisciplinària com a vehicle del pla terapèutic. Concepte d'interdisciplinarietat. Objectius i limitacions de l'equip interdisciplinari. Interdisciplinarietat formal i informal. Infermeria en geriatria. Fisioteràpia i Teràpia ocupacional. Altres disciplines implicades en la cura de l'ancià i pacient crònic.
Tema 09. (TP1) Aspectes nutricionals en l'ancià, malalt crònic i pacient pluripatològic. Definició. Causes. Malalties relacionades amb la malnutrició. Conseqüències. Valoració de l'estat nutricional. Requeriments nutricionals en l'ancià. Tractament i prevenció. Suplements nutricionals. 
Tema 10. (TP2) Deteriorament cognitiu. Delirium. Demència. Formes clíniques i complicacions neuropsiquiàtrics. Procés diagnòstic i abordatge terapèutic multidisciplinari.
Tema 11. (LH2) Abordatge nutricional en l'ancià, el malalt crònic i pluripatològic.
Tema 12. (TP3) Adaptació a la discapacitat: Prescripció mèdica de Ortesis i Ajudes tècniques.
Tema 13. (TP4) Abordatge de la cronicitat des de la multidisciplinarietat: maneig social. Maneig social interdisciplinari de les patologies cròniques més prevalents.
Tema 14. (TP5) Inestabilitat i caigudes. Importància de les caigudes. Epidemiologia. Factors de risc relacionats. Valoració dels pacients amb risc de caigudes. Estratègies de prevenció. Intervencions específiques. Conseqüències de les caigudes: fractura de maluc.
Tema 15. (TP6) Incontinència urinària, fecal i restrenyiment: Definició. Epidemiologia. Anatomia i fisiologia de la micció. Canvis del tracte urinari inferior lligats a l'envelliment. Repercussió clínica, psicosocial i econòmica. Classificació clínica dels tipus d'incontinència urinària: concepte, definició, causes i tractament.
Tema 16. (TP7) Depressió i Trastorns del Son. Definicions i classificació. Magnitud del problema. Manifestacions clíniques i valoració diagnostica. Tractament. Arquitectura del son en l'envelliment. Insomni. Abordatge terapèutic.
Tema 17. (TP8,10) Escola de pacients (presentació dels treballs).
Tema 18. (TP9,11 -ABP1-)  Cas Pràctic 1: Pacient crònic
Tema 19. (TP11,13 -ABP2-) Cas Pràctic 2: Pacient geriàtric. Valoració Geriàtrica Integral.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Aquest curs 2020-21, la docència serà semi-presencial. Les classes mitjançant docència en linea seran les corresponents a les classes magistrals (CM) i les de docència presencial seran les corresponents al laboratori d’habilitats (LH), i les classes Teòrico-pràctiques (TP). Tot i així, les classes presencials i els examens estaran supeditats al moment epidemiològic en què ens trobem, podent-se convertir a una altra modalitat segons l'estat epidemiològic.  

 

CURS:5è Medicina ANY ACADÈMIC: 2020 - 2021
Hores Data Horari Modalitat Grup Tema Professor/a
2 09/09/2020 18:00 - 20:00 CM 1 TOT Envejecimiento, Pluripatología y Cronicidad MF
2 14/09/2020 14:00 - 16:00 CM 2 TOT Toma de decisiones en pacientes con multimorbilidad, y complejidad EG
2 15/09/2020 14:00 - 16:00 CM 3 TOT Síndromes Geriátricos MF
2 16/09/2020 18:00 - 20:00 CM 4 TOT Modelos de Atención a la Cronicidad.Atención Centrada en la Persona EG
2 18/09/2020 16:00 - 18:00 CM 5 TOT RHB y Cronicidad. EM
2 28/09/2020 18:00 - 20:00 CM 6 TOT Consideraciones farmacologicas MLL
2 30/09/2020 16:00 - 18:00 LH 1 G1 Interdisciplinariedad MF
2 02/10/2020 16:00 - 18:00 LH 1 G2 Interdisciplinariedad EG
2 06/10/2020 16:00 - 18:00 CM 7 TOT Actuaciones preventivas en el envejecimiento y enfermo crónico. Envejecimiento activo MLL
2 02/10/2020 18:00 - 20:00 LH 1 G4 Interdisciplinariedad EG
2 07/10/2020 16:00 - 18:00 LH 1 G3 Interdisciplinariedad EG
2 01/10/2020 14:00 - 16:00 TP 1 A Nutrición en Envejecimiento, Pluripatología y Cronicidad AR
2 02/10/2020 14:00 - 16:01 TP 1 B Nutrición en Envejecimiento, Pluripatología y Cronicidad AR
2 14/10/2020 16:00 - 18:00 TP 2 B Deterioro Cognitivo. Delirium. Demencia EB
2 14/10/2020 18:00 - 20:00 TP 2 A Deterioro Cognitivo. Delirium. Demencia EB
2 07/10/2020 18:00 - 20:00 LH 1 G5 Abordaje Nutricional AR
2 14/10/2020 16:00 - 18:00 LH 2 G2 Abordaje Nutricional AR
2 14/10/2020 18:00 - 20:00 LH 2 G3 Interdisciplinariedad EG
2 15/10/2020 16:00 - 18:00 LH 2 G1 Abordaje Nutricional AR
2 15/10/2020 18:00 - 20:00 LH 2 G5 Abordaje Nutricional AR
2 28/10/2020 16:00 - 18:00 TP 3 A Adaptación a la discapacidad EM
2 28/10/2020 18:00 - 20:00 TP 3 B Adaptación a la discapacidad EM
2 11/11/2020 18:00 - 20:00 LH 2 G4 Abordaje Nutricional AR
2 13/10/2020 18:00 - 20:00 CM 8 TOT Examen Parcial / Corrección de examen MLL-EB-MF-EG
2 29/10/2020 16:00 - 18:00 TP 4 A Abordaje de la cronicidad desde la multidisciplinaridad:manejo social JT
2 29/10/2020 18:00 - 20:00 TP 4 B Abordaje de la cronicidad desde la multidisciplinaridad:manejo social JT
2 02/11/2020 16:00 - 18:00 TP 5 B Inestabiliad y caídas MF
2 02/11/2020 18:00 - 20:00 TP 5 A Inestabiliad y caídas MF
2 04/11/2020 16:00 - 18:00 TP 6 A Incontinencia urinaria MF
2 04/11/2020 18:00 - 20:00 TP 6 B Incontinencia urinaria MF
2 10/11/2020 16:00 - 18:00 TP 7 B Depresión y trastornos del sueño EB
2 10/11/2020 18:00 - 20:00 TP 7 A Depresión y Transtornos del sueño EB
2 12/11/2020 16:00 - 18:00 TP 8 B Escuela de pacientes A JT
2 12/11/2020 18:00 - 20:00 TP 8 A Escuela de pacientes A JT
2 27/11/2020 16:00 - 18:00 TP 9 B ABP Paciente Crónico (1) MF
2 27/11/2020 18:00 - 20:00 TP 9 A ABP Paciente Crónico (1) MF
2 02/12/2020 16:00 - 18:00 TP 10 B Escuela de pacientes B JT
2 02/12/2020 18:00 - 20:00 TP 10 A Escuela de pacientes B JT
2 04/12/2020 16:00 - 18:00 TP 11 B ABP Paciente Geriátrico (1) EG
2 04/12/2020 18:00 - 20:00 TP 11 A ABP Paciente Geriátrico (1) EG
2 10/12/2020 16:00 - 18:00 TP 12 B ABP Paciente Crónico (2) EG
2 10/12/2020 18:00 - 20:00 TP 12 A ABP Paciente Crónico (2) EG
2 15/12/2020 16:00 - 18:00 TP 13 B ABP Paciente Geriátrico (2) MF
2 15/12/2020 18:00 - 20:00 TP 13 A ABP Paciente Geriátrico (2) MF

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Aquest curs 2020-21, la docència serà semi-presencial. Les classes mitjançant docència on-line seran les corresponents a les classes magistrals (CM) i les de docència presencial seràn les corresponents al laboratori d’habilitats (LH), i les classes Teòrico-pràctiques (TP). Tot i així, les classes presencials i els examens estaran supeditats al moment epidemiològic en què ens trobem, podent-se convertir en on-line segons estat epidemiològic.  

 

L'avaluació de l’assignatura correspondrà:

a)Part teòrica: examen parcial  i final (són obligatoris): 70%

Examen final representa el 55% de la nota final: prova escrita de 60 preguntes de resposta múltiple (amb 4 respostes possibles).Es descompta 1/3 del valor de la pregunta per cada resposta incorrecta. Punt de tall per a l'aprovat en 5 sobre 10.

Examen parcial correspon al 15% de la nota final: prova escrita de 30 preguntes de resposta múltiple (amb             4 respostes possibles).Es descompta 1/3 del valor de la pregunta per cada resposta incorrecta. Punt de tall per a l'aprovat en 5 sobre 10.

 

b) Professionalitat, participació assertiva, i informe reflexiu: 5%   

c) Assistència, treball i participació en les classes d'Aprenentatge Basat en Problemes (TP 9,11,12,13):5%. No es puntuarà si no s’ha assistit al ABP complert.

d) Exercici del laboratori d'habilitats  de nutrició (LH2) i exercici en la clase TP de nutrició en l’envelliment, pluripatologia i cronicitat: 5% 

e) Exercici “prescripció exercici físic”:  5%

f) Exercici grupal “escola de pacients”: 10%  

 

 

L’assistència a les classes  no és obligatòria, però no es puntuarà per la nota final la nota dels exercicis si no s’ha assistit a les classes corresponents complertes (laboratori habilitats, escola de pacients i ABP); així mateix, les absències no seran recuperables (només es valorarà el cas si hi hagués una causa urgent, imprevista i ben justificada. En cas que es produeixi, caldrà enviar al responsable de l’assignatura un escrit explicant-hi  el motiu de l’absència i adjuntant-hi el corresponent document de justificació. 

En cas que necessiti realitzar canvis de grup es sol·licitarà, com a mínim, una setmana abans de la classe, per escrit, explicant el motiu. Es farà mitjançant un correu electrònic adreçat al responsable de l’assignatura i serà imprescindible  que s’hagi acordat el canvi amb un alumne de l’altre grup, en cas contrari no es podrà dur a terme el canvi.  

    

Per l’Informe reflexiu i l’exercici de prescripció d’exercici físic, la data d’entrega límit serà el 10 de gener del 2020. La no entrega d’aquests exercicis en la data límit descrita, indicarà que no es podrà optar al porcentatge de nota corresponent. 

 

Per aprovar l'assignatura, s'haurà d'haver aprovat l'examen final amb un mínim de 5 sobre 10. No es realitzarà cap prova ni exercici extra per pujar la nota final. 

Optaran a matrícula d’honor tots aquells alumnes que tinguin una nota final total igual o superior a 9 sobre 10 i la seva obtenció quedarà subjecta al criteri de l’equip docent de l’assignatura, que tindrà en compte el professionalisme, la motivació, l’interès per l’assignatura i el respecte de l’alumne envers els professors i els companys. 

 

Bibliografia i recursos


- Pedro Abizanda Soler, et al. Medicina Geriátrica Una aproximación basada en problemas. . Editorial Elsevier Masson 2012.

- Ministerio de Sanidad Servicios Sociales e Igualdad. Estrategia para el abordaje de la cronicidad en el sistema nacional de salud. Madrid: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad; 2012.

- Bullich I, Elias T, Ferrando C, Salvà A, Sánchez P. Adequació de la xarxa sociosanitària en l’atenció a la cronicitat. In: Sociosanitari PD, editor. Barcelona: Departament de Salut; 2014.



Altres llibres i materials recomanats:
- Abizanda Soler, P, et al. Tratado de medicina geriátrica : fundamentos de la atención sanitaria a los mayores. Amsterdam. Elsevier. 2014.
- Roller-Wirnsberger, R, Singler K, et al. . Learning Geriatric Medicine. A Study Guide for Medical Student. Springer, 2018.
- Harrison’s Principles of Internal Medicine.19th edition by Kasper D, Fauci A, Hauser S, Longo DL, Jameson L and Loscalzo J. et al. New York McGraw Hill. 2015
- Farreras Rozman. Medicina Interna. 18ª edición, Rozman Borstnar & Cardellach Elsevier. 2016

 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 18/01/2021 18:30h