Universitat Internacional de Catalunya

Malalties Infeccioses

Malalties Infeccioses
4.5
12100
5
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:


RESPONSABLE:

Dra. Esther Calbo Sebastian: ecalbo@csc.uic.es

ALTRES

Dra. Carmen Muñoz: cmunoza@uic.es

Dra. Anna San Gil: asangil@uic.es

Dr. Josep Maria Guardiola: jmguardiola@uic.es

Dra. Lucía Boix: lboixp@uic.es

Dra. Analía Elguezabal: aelguezabal@uic.es

Dr. Josep Maria Badia: jmbadia@uic.es

Dra. Paloma Puyalto: ppuyalto@uic.es

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Les malalties infeccioses són avui en dia encara una causa rellevant de malaltia i de mort malgrat els avenços aconseguits per la medicina. La forma de presentació i l'abordatge terapèutic de les malalties infeccioses està sotmès a múltiples canvis: l'augment de la població amb dèficits immunitaris, el desenvolupament de mecanismes de resistència per microorganismes freqüents que inutilitzen els antimicrobians, la globalització o la creixent ambulatorització de l'atenció sanitària que obliguen a establir les bases d'un coneixement profund de l'etiopatogènia d'aquestes malalties.

La pandèmia causada per SARS-Cov-2 ha estat un gran exemple del repte que suposa el diagnòstic, tractament i prevenció d'una malaltia infecciosa. 


Aquesta assignatura busca dotar l'alumne del marc conceptual necessari per reconèixer l'origen infecciós d'una malaltia, per identificar hostes especialment vulnerables i per establir estratègies preventives a nivell individual i comunitari. Aquesta matèria té com a objectiu que l'alumne adquireixi els coneixements teòrics, habilitats i actituds necessàries perquè, sumats als adquirits prèviament en Microbiologia, sigui capaç d'afrontar situacions clíniques (síndromes infecciosos generals) i pugui establir una orientació diagnòstica.

Requisits previs

L'alumne ha de tenir coneixements bàsics en estructura i funció del cos humà així com de Microbiologia clínica.

Objectius

L'objectiu general d'aquesta matèria és reconèixer la forma de presentació de les malalties infeccioses així com desenvolupar la capacitat de fer un ús racional dels mètodes diagnòstics i terapèutics.

Objectius específics:

• Reconèixer l'origen infecciós d'una malaltia a través d'una història clínica i una exploració física orientada.

• Conèixer els principals agents infecciosos, la seva epidemiologia i principals característiques biològiques d'interès clínic.

• Orientar el procés diagnòstic dels principals síndromes infecciosos en funció de la localització, l'hoste i del patogen sabent sol·licitar els exàmens microbiològics més adequats a cada tipus d'infecció.

• Conèixer el tractament mèdic-quirúrgic de les principals malalties infeccioses

• Conèixer la sensibilitat dels microorganismes als diferents antimicrobians així com els mecanismes de resistència innats o adquirits.

• Conèixer els principals grups d'antimicrobians i els principals esquemes terapèutics utilitzats en les malalties infeccioses de la comunitat, nosocomials i relacionades amb les assistència sanitària. Adquirir un compromís en l'ús racional dels antimicrobians.

• Conèixer les principals infeccions nosocomials i la seva vigilància i control (higiene de mans i aïllaments).

• Orientar la prevenció de les infeccions associades als viatges i identificar la patologia infecciosa importada.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 27 - Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, i assumpció del lideratge quan convingui, tant en el subministrament de cures de la salut com en les intervencions per a la promoció de la salut.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • CB-1 - Haver adquirit coneixements avançats i demostrat, en un context d'investigació científica i tecnològica o altament especialitzat, una comprensió detallada i fonamentada dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en un o més camps d'estudi.
  • CB-2 - Saber aplicar i integrar els seus coneixements, la comprensió d'aquests, la seva fonamentació científica i les seves capacitats de resolució de problemes en entorns nous i definits de forma imprecisa, incloent contextos de caràcter multidisciplinari tant investigadors com professionals altament especialitzats.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

• Realitzar una aproximació diagnòstica sindròmica al pacient amb una malaltia infecciosa.

• Argumentar la justificació de proves diagnòstiques complementàries i estratificar el seu interès i la seva indicació. Fer un ús racional dels mètodes diagnòstics.

• Establir tractaments mèdic quirúrgics adequats.

• Identificar estratègies preventives a nivell individual i poblacional.

Continguts

CLASSES MAGISTRALES

1. Introducció:

A. Introducció a les malalties infeccioses:

- Patogènia i manifestacions clíniques de les malalties infeccioses.

- Mecanismes de defensa de l'hoste.

- Epidemiologia de les malalties infeccioses.


  B. Microorganismes patògens per a l'home:


- Estructura i classificació dels bacteris d'interès clínic. Estructura, composició i replicació dels virus.

- Presa de mostres i transport.

- Mètodes diagnòstics directes: examen microscòpic, cultiu, detecció d'antígens i tècniques d'amplificació. Tècniques indirectes: serologies

 

2. Antimicrobians, immunoteràpia i vacunes


- Mecanismes d'acció i de resistència dels antimicrobians. Criteris per a l'elecció dels antimicrobians.

- Principis de farmacocinètica. Efectes adversos. Al · lèrgies.

- Antibacterians, tuberculostàtics, antivirals, antifúngics, antiparasitaris.

- Ús racional dels antimicrobians. Profilaxi post exposició i profilaxi quirúrgiques.

- Immunització. Vacunes en l'adult.

3. Infeccions per Gram positius


- Infeccions estafilococias:

a. S aureus:

- Principals característiques microbiològiques. Epidemiologia.

- Manifestacions clíniques: Infeccions de pell i parts toves, infeccions localitzades amb rash cutani (SSSS), sèpsia i endocarditis, infeccions pleuropulmonars, infeccions osteoarticulars, pericariditis, meningitis.

- Diagnòstic i tractament.

b. S epidermidis i altres estafilococs plasmacoagulasa negatius:

- Infeccions associades a cos estrany. Bacterièmia nosocomial

- Diagnòstic i tractament.

- Infeccions estreptocòcciques.

- Classificació. Principals característiques microbiològiques.

- Epidemiologia, patogènia i clínica de les infeccions per S pyognes, S agalacataiae i Estreptococs del grup viridans.

- Infeccions altres Gram positius:

- Infeccions per corinebacterias, Rhodococcus, Bacillus, Erysipelothrix.

4. Infeccions per Gram negatius. Sèpsia i xoc sèptic.

- Definició de sèpsia. Definició de bacterièmia. Resposta inflamtoria sistèmica, sèpsia. Fisiopatogènia del xoc sèptic. Manifestacions clíniques i complicacions.

- Epidemiologia general de la bacterièmia Gram negativa. Focus d'origen més importants. Etiologia de la sèpsia bacil·lar Gram negativa de la comunitat i nosocomial.

- Infeccions per enterobacteris.

- Infeccions per Pseudomonas spp.

5. A. Infeccions de parts toves

- Cel · lulitis

- Gangrena gasosa

5. B. Endocarditis i infeccions vasculars

- Sobre vàlvula nativa

- Sobre vàlvula protèsica

- Infeccions en usuaris de drogues per via parenteral

- Infeccions associades a l’ ús de catèters endovasculars

6. Diarrea infecciosa.

- Infeccions per Salmonella no typhi, Shigella i Campylobacter.

- Taxonomia. Epidemiologia: Font d'infecció, mecanismes de transmissió, incidència. Diagnòstic de laboratori. Tractament.

- Diarrees per Clostridium difficile.

- Virus enteropatògens: rotavirus, adenovirus, calicivirus.

- Protozous: Giardia lamblia, Entamoeba hystolítica

- Diarrea i SIDA

- Diarrea crònica.

7. Miscel · lània:

- Anaerobis esporulats. Classifiació. Tètanus i botulimos.

- Actinomicosi i nocardiosis.

- Leptospirosis

- Brucella. Pasterurella. Yersinia.

8.A. Infeccions per virus immunodeficiència humana i SIDA.

- Epidemiologia i història natural de la infecció per VIH.

- Infeccions oportunistes. Neoplàsies associades.

- Diagnòstic i tractament. Profilaxi primàries i secundàries. Prevenció de la infecció per VIH.

8. B. Infeccions en el immunodeprimit no SIDA

- Oportunistes en pacients amb immunodepressió per neutropènia, esplenectomia, alteracions del complement, disgammaglobulinemias, malalt trasplantat.

9 A. Infeccions per micobacteris típiques i atípiques

- Tuberculosi pulmonar i extrapulmonar. Micobacteris atípics.

9.B. infeccions per fongs

- Classificació i característiques microbiològiques dels principals fongs causants d'infeccions oportunistes.

- Candidiasi. Criptococosis. Aspergil · losi. Mucormicosis. Micosis sistèmiques infreqüents.

- Visió global de la teràpia antifúngica.

10.A. Infeccions per protozos

- Classificació de les principals infeccions causades per protozous

- Leshmaniasis. Etiologia. Cicle biològic. Clínica. Tractament i profilaxi. Leshmania i SIDA. Toxoplasmosi. Giardiasi Amebiasi.

10. B. Infeccions per cestodes, trematodes i nematodes:

-Cestodes: teniasi, cistercercosis, hidatidosi.

-Trematodes. Esquistosomiasi.

-Nematodes intestinals i tissulars: Faciolsiasi. Equiconococosis. Filariasis. Oncocercosi. Oxocariasi. Anisakiasi. Estrongiloidiasis. Ascaridiasis.

 

MÈTODES DEL CAS:


1. Febre d'origen desconegut aguda i crònica.

- Febre i exantema

- Febre i esplenomegàlia i adenomegàlies. Eritema nodós

- Síndrome mononucleósico. Infeccions per grup herpes: virus herpes simple I, II, CMV i Epstein Barr.

- Borreliosis. Epidemiologia. Diagnòstic de laboratori. Malaltia de Lyme.

- Rickettsiosis. Febre botonosa. Tifus exantemàtic epidèmic. Malaltia de Brill. Tifus endèmic. Febre Q.

2. Meningo encefalitis

- Meningitis piògenes. Infeccions causades per Neisseria meningitidis. Serogrups. Epidemiologia. Estat de portador. Patogènia i manifestacions clíniques. Tractament i prevenció

- Meningitis linfocicíticas. Infeccions per Enterovirus. Classificació.

-Encefalitis, mielitis i neuritis infeccioses. Abscés cerebral, abscessos epidurals

3. Infecció respiratòria tracte respiratori alt

- Sinusitis, otitis, amigdalitis faringitis.

- Catarro comú. Virus respiratoris. Grip.

- Bronquitis aguda i crònica

4. Infecció respiratòria tracte respiratori baix

- Pneumònia comunitària i nosocomial (pneumococ, Chlamydophila spp, Mycoplasma i Legionella)

- Infecció per SARS-Cov-2

- Abscés de pulmó. Anaerobis en tracte respiratori. Empiema pleural.

5. Febre al viatger

- Paludisme. Característiques microbiològiques, epidemiologia i cicle biològic de Plasmodium spp.

- Chicongunya. Febre tifoide. Dengue.

- Febres hemorràgiques víriques: febre groga, Dengue, Febre de Lassa, Febre hemorràgica de Eboal. Hantavirus. Ràbia.

APRENENTATGE BASAT EN PROBLEMES:

1. Infeccions urinàries

- Bacteriúria asimptomàtica, cistitis, pielonefritis

- Epidedimitis, orquitis, prostatitis

2. Malalties de transimisión sexual

- Uretritis, vulvovaginitis, cervicitis.

- Infeccions causades per Neisseria gonorrhoeae. Epidemiologia. Mecanismes de transmissió. Manifestacions clíniques de la malaltia disseminada. Diagnòstic de laboratori i tractament.

- Infeccions causades per Treponemas: sífilis i trepanomaosi no veneres (PIAM, lluerna)

- Úlceres genitals

- Malaltia pèlvica inflamatòria

3. Peritonitis i altres infeccions intraabdominals

- Descripció dels anaerobis no esporulats. Concepte. Classificació i distribució. Principals infeccions causades per microorganismes anaerobis.

- Abscés hepàtic, esplènic, perinefrític, retroperitoneal

- Peritonitis primàries, secundàries i terciàries

4. Artritis sèptica i osteomielitis

- Infeccions de la comunitat

- Infeccions relacionades amb material d'osteosíntesi i protètic.

LABORATORI D'HABILITATS

1. Infeccions nosocomials. Vigilància i control d'infeccions nosocomials

- Principals infeccions nosocomials.

- Aïllaments

- Higiene de mans

- Profilaxi post exposició i quirúrgiques

- Sistemes de vigilància

- Malalties de declaració obligatòria. Enquestes epidemiològiques.

2. Interpretació del antibiograma i dels mètodes de diagnòstic microbiològic

- Resistències en Gram positius

- Resistències en Gram negatius

- Programes per a l'ús racional d'antimicrobians

- Anàlisi dels mètodes de diagnòstic ràpid

3. Radiologia de les infeccions

- Anatomia de les principals infeccions

- Radiologia intervencionista

- Paper de les proves gamma gràfiques

4. Anatomia patològica de les infeccions

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



La classe magistral és l'escenari en què un professor transmet el coneixement en una aula a tot el grup d'alumnes. El format, però, permet la introducció d'activitats en grups reduïts dins l'aula i el desplegament d'estratègies que fomenten la participació activa dels estudiants.

El mètode del cas consisteix en el procés de solució de casos clínics o propis de la professió. Són activitats grupals que es resolen amb la participació activa del professor després de la deliberació dels estudiants.

L'aprenentatge basat en problemes té similituds amb el mètode del cas però difereix en què es responsabilitza els estudiants de buscar la solució al problema. El professor exerceix de tutor que facilita el procés d'aprenentatge a partir de les seves capacitats metacognitives. També es realitza en grups.

El laboratori d'habilitats és una àrea en la qual l'estudiant pot desenvolupar bàsicament habilitats de comunicació i exploració física sobre la base de maniquins, robots i també pacients simulats i malalts reals. Es realitzen amb grups reduïts.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



1. Participació en el laboratoris d’habilitats (10%): Continguts pràctics impartits en el laboratoris d’habilitats. L’alumne haurà de demostrar les habilitats adquirides en el laboratori de simulació clínica. És imprescindible l'assistència a les pràctiques de laboratori per poder ser avaluat. Els continguts pràctics constituiran el 10% de la nota final.

2. Exàmens (75%):

a. Parcial: tipus test. Els errors descompten 1/3 del valor de la pregunta (Tipus MIR). 15% de la nota final

b. Final: tipus test. Els errors descompten 1/3 del valor de la pregunta (Tipus MIR). 60% de la nota final

3. Avaluació continuada (5%):

                -  Participació a classe i exàmens voluntaris tipus test: 5% de la nota final.

4. ABP (10 %):

             - La suma de l'avaluació del diferents components (teòric i actituds i competències) descrites a la guia de l'alumne serà un 10% del total de la nota final de l'assignatura 

QUALIFICACIÓ FINAL:

–        Suma ponderada de la avaluació continuada (5%), parcial (15%), Final Test (60%), (10%) ABP i avaluació dels LH (10%)

–        Cal aprovar el final-Test i els  LH per separat amb una nota = o> de 5 per poder aprovar l'assignatura. No s'apliquen els% si no es supera el final.

Bibliografia i recursos

  • Fauci, Braunwald, Kasper, Hauser, Longo, Jameson, and Loscalzo, Eds. HARRISON PRINCIPIOS DE MEDICINA INTERNA. 17a edición. McGraw Hill, 2009. ISBN: 9789701067888
  • Rozman y Cardellach F. Farreras: MEDICINA INTERNA 16º edición. Hacourt Brace de España, SA. 2008
  • Mandell, Bennett, Dolin. Enfermedades infecciosas. Principios y Práctica. Editorial Médica Panamericana.
  • V. Ausina Ruiz, S. Moreno Guillen.Tratado SEIMC de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. Editorial Médica Panamericana

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 25/05/2021 18:30h
  • E2 15/07/2021 16:30h