Universitat Internacional de Catalunya

Reumatologia i Malalties Sistèmiques

Reumatologia i Malalties Sistèmiques
3
12105
5
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Dr. Antoni Rozadilla: arozadilla@uic.es

Dr Lluís Sánchez Sitjes: lluissanchez@uic.es

Sra Montse Romera: mromera@uic.es

Dra Meritxell Sallés: msalles@uic.es

Dr Andrés Ponce: aponce@uic.es

Dra vera Ortiz: vortiz@uic.es

 

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L’assignatura Reumatologia i Malalties Sistèmiques té per objectiu que l’alumne adquireixi els coneixements i les competències necessaris en el maneig, diagnòstic i tractament de les malalties reumàtiques (articulars i òssies) i dels trastorns autoimmunes amb afectació articular i sistèmica més prevalents així com els criteris d’atenció en els diferents àmbits assistencials

Requisits previs

L’alumnat haurà haver aprovat l’assignatura de: Estructura i Funció de l’aparell locomotor. Es també imprescindible un coneixement de l’anglès que permeti la lectura i comprensió de textos científics, clínics i material audiovisual en aquesta llengua

Objectius

L’alumne, seguint un raonament lògic, ha d’adquirir la capacitat de reconèixer símptomes i signes, orientar sindròmicament la malaltia i utilitzar les eines útils disponibles al seu abast per arribar a un diagnòstic de certesa. A la fi del procés, l’alumne a de ser capaç d’orientar l’abordatge terapèutic farmacològic i no farmacològic dels principals trastorns reumàtics.  

Més concretament els objectius de l’assignatura són:

  • Conèixer la definició, classificació i epidemiologia dels principals problemes reumàtics a la població.
  • Conèixer l’etiologia i els mecanismes fisiopatològics dels trastorns reumàtics, autoimmunes i del metabolisme ossi.
  • Saber reconèixer les manifestacions sistèmiques de les malalties reumàtiques i autoimmunes.
  • Conèixer els mètodes utilitzats en el diagnòstic de les malalties reumàtiques i sistèmiques
  • Saber utilitzar les diferents eines diagnòstiques (analítiques, d’imatge, anatomopatològiques) i saber interpretar els seus resultats.
  • Conèixer els mecanismes d’acció i les condicions d’ús dels fàrmacs més utilitzats en l’àmbit la reumatologia. Saber la indicació i conèixer les tècniques d’infiltració periarticular pels processos freqüents.
  • Conèixer les eines  necessàries per a valorar la repercussió funcional, la discapacitat i la repercussió sobre la qualitat de vida de les diferents malalties reumàtiques i sistèmiques

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar l’assignatura l’alumne serà capaç de

  • Realitzar una historia clínica complerta dels principals processos reumàtics incidint en la descripció dels símptomes principals locals (dolor, impotència funcional...) i sistèmics
  • Realitzar de manera metòdica una exploració sistemàtica i complerta de l’aparell locomotor
  • Fer un diagnòstic diferencial partint d’una síndrome reumàtica (monoartritis, oligoartritis, poliartritis, raquiàlgia mecànica/inflamatòria...)
  • Conèixer les principals estratègies preventives i terapèutiques en malalties freqüents de l’aparell locomotor (artrosi, osteoporosi, mal d’esquena)
  • Llegir el resultat d’una anàlisi de líquid sinovial
  • Llegir de manera metòdica en estudi radiològic simple de l’aparell locomotor
  • Conèixer l’ utilitat i la indicació d’altres tècniques diagnòstiques.

Continguts

Classes magistrals 

  1. Artritis reumatoide (1).
  2. Artritis reumatoide (2). Artritis idiopàtica juvenil.
  3. Espondiloartropaties. Introducció. Espondilitis Anquilosant
  4. Espondiloartropaties: Altres (artritis psoriàsica, EA associada a malaltia inflamatòria intestinal, Síndrome de  Reiter).
  5. Introducció a les malalties autoimmunes. Etiopatogènia, clínica i diagnòstic.
  6. Lupus eritematós i sistèmic. Síndrome anti-fosfolipídica.
  7. Síndrome de Sjögren / Miopaties inflamatòries.
  8. Esclerosi sistèmica. Altres malalties del teixit connectiu.
  9. Vasculitis. Introducció. Etiopatogènia i classificació de les vasculitis.
  10. Arteritis de vasos petits i mitjans.
  11. Arteritis de vasos grans. Arteritis de Horton i polimiàlgia reumàtica.
  12. Síndromes autoinflamatories. Febre mediterrània familliar. Amiloïdosi.
  13. Artritis infeccioses (víriques i bacterianes, fúngiques, malaltia de Lyme i malaltia de Whipple).
  14. Artrosi. Osteonecrosi. Osteocondritis. Malalties no-inflamatòries de la columna vertebral
  15. Reumatismes de parts toves i Síndromes de dolor crònic /Fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica. Distròfia simpàtica / reflexa
  16. Artropaties produïdes per microcristalls.
  17. Osteoporosi post-menopàusica.
  18. Osteoporosi secundàries i del baró.
  19. Altres malalties del metabolisme ossi: Malaltia de Paget, osteomalàcia i raquitisme.
  20. Diagnòstic per la imatge en malalties reumàtiques.

Metodologia pràctica

  1. Artritis ANA +, sospita de malaltia del teixit connectiu
  2. Artritis d'inici oligo-poliarticular
  3. Sospita clínica d'espondiloartropatia
  4. Artritis en el context  d’afectació orgànica  greu
  5. Monoartritis aguda 
  6. Fractura vertebral no traumàtica

 

Laboratori d'habilitats

  1. Exploració física en Reumatologia
  2. Taller d'infiltracions

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



En principi la docencia sera semipresencial .Els continguts s’impartiran utilitzant 4 metodologies o activitats formatives diferents:

  • Classes magistrals: el professor transmet el coneixement a tot el grup d’alumnes telemàticament; totes les classes magistrals es faran en la modalitat "on line"
  • Mètode del cas: de forma grupal els alumnes resolen casos clínics que se’ls ha proporcionat amb antelació. L’alumne busca informació sobre el cas de forma dirigida contestant a preguntes formulades sobre el cas o ampliant aspectes sobre el cas concret. A l’aula l’alumne exposarà la informació obtinguda i la discutirà activament amb el professor i la resta del grup. Es una activitat que complementa la matèria de l’assignatura. Es fa de forma presencial
  • Aprenentatge Basat en Problemes: Es realitza de forma grupal i a diferència del mètode del cas és l’estudiant qui té la responsabilitat de trobar la solució al problema plantejat. En aquest sentit exigeix un grau de participació més activa per part de l’alumne i, sobretot, de major integració dels coneixements apresos. El professor exerceix de tutor que facilita el procés d’aprenentatge a partir de les seves capacitats meta-cognitives. No inclou una conclusió o resum del problema en qüestió. Es fa de forma presencial
  • El laboratori de habilitats es un àrea en la que el estudiant pot desenvolupar bàsicament habilitats tècniques amb el suport de maniquins. Es realitzen amb grups reduïts. L’assistència es obligatòria per poder ésser avaluat en aquesta metodologia. Per LH de infiltracions es demanarà una tasca prèvia per grups que s’haurà d’exposar el dia del laboratori. El alumnes seran docents per la resta del grup mitjançant l’exposició oral de la tasca grupal i el suport durant el taller. Es fa de forma presencial
  • Aprenentatge virtual: Es basa en un treball individual sobre contingut docent a intranet que el professor ha preparat.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



L’avaluació final de l’alumne serà el resultat de l’avaluació de les diferents metodologies utilitzades. El pes percentual de cadascuna d’elles es detalla a continuació:

Avaluació teòrica  (examen final) representa el 75% de la nota. Es una prova escrita amb 60 preguntes, de resposta múltiple (4 possibles respostes). Es descomptarà 1/3 del valor de la pregunta per cada resposta incorrecta. S’exigirà una puntuació igual o superior a 5 per superar la prova (condició indispensable).  La matèria avaluada en l’examen de respostes múltiples inclou el contingut de les classes magistrals, el dels mètodes del cas, el de les sessions d’aprenentatge basat en problemes, el del material docent a intranet i el de la bibliografia principal recomanada.

Avaluació pràctica correspon a un 20% de la nota final. Es puntuarà la qualitat del treball presentat en les metodologies pràctiques, fonamentalment en els laboratoris d’habilitats. En alguns casos, es demanaran voluntaris per fer de referents als altres alumnes durant el laboratori d’habilitats. Aquest voluntaris hauran de realitzar una feina de revisió i adquirir uns coneixements previs per poder col·laborar amb el professor. Aquesta tasca també serà avaluada

Participació i implicació correspon al 5% de la nota. Es valorarà la implicació de l’alumne en les diferents activitats proposades al llarg del curs, especialment en els casos clínics de treball individual que es penjaran a la intranet. També es tindrà en compte la participació en altres iniciatives proposades pels professors o bé altres de pro-actives dels propis estudiants. 

Nota final del Curs 2020-21 : Reumatologia i Malalties Sistèmiques

1ª convocatòria:

Avaluació teòrica: Examen final: cal treure nota ≥  5 : aquesta condició es estrictament necessària, ja que es considerarà que els mínims coneixement teòrics per poder donar la matèria com aprovada està representat en el tall de 5/10 en aquest examen.

Avaluació pràctica: (LH, MP) cal tenir una nota ≥  5 . La nota només es sumarà a la del examen teòric si el alumne obté una puntuació igual o superior al 5. Aquesta nota es mantindrà per una segona convocatòria.

L’assistència a LH i a la metodologia pràctica (aprenentatge basat en problemes o mètode del cas) és obligatòria.

 2ª convocatòria

Es farà mitjançant un examen tipus test de 40 preguntes (80% de la nota) i la valoració de les metodologies  pràctiques (20% de la nota) Per aprovar l’assignatura caldrà treure una nota ≥  5  (suma de l’examen i de les metodologies pràctiques. Per a la segona convocatòria es mantindrà la nota de les metodologies pràctiques aconseguides durant el curs. 

Nota Final:

El notable correspondrà a una puntuació final igual o superior al 7 i l’excel·lent, igual o superior al 9. Es donarà Matricula d’Honor als alumnes que hagin obtingut les millors qualificacions amb una mitja de nota igual o superior al 9. El numero total de Matricules d´Honor dependrà a més de la puntuació, del numero d’alumnes matriculats al curs. Només es pot obtenir aquesta qualificació en primera convocatòria.

Bibliografia i recursos

  • HARRISON PRINCIPIOS DE MEDICINA INTERNA. 20a edición. Mcgraw Hill, 2019. ISBN: 9781456264864
  • FARRERAS-ROZMAN. MEDICINA INTERNA. Rozman Borstnar & Cardellach 19ª edición. Elsevier, 2020.
  • KELLEY Y FIRESTEIN, TRATADO DE REUMATOLOGÍA. 10ª edició. Elsevier, 2018. ISBN: 9788491133070
  • TRATADO DE ENFERMEDADES REUMÁTICAS DE LA SER 1ª edició. Editorial Mèdica Panamericana. 2018 ISBN 9788491102816
  • SEMIOLOGIA DE LAS ENFERMEDADES REUMÁTICAS Editorial Médica Panamericana 2006 ISBN 9788479039073
  • MANUAL DE ENFERMEDADES ÓSEAS 2ª edició. Editorial Mèdica Panamericana 2010 ISBN 9788498352306
  • TRATADO SER DE DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DE ENFERMEDADES AUTOINMUNES SISTÉMICAS 1ª edició. Editorial Mèdica Panamericana 2018 ISBN 9788491102847
  • TRATADO DE INFILTRACIONES EN REUMATOLOGÍA. Dr. Delfi Rotes Sala. Temis Medical SL 2007 ISBN978-84-935611-5-4
   

Pàgines web recomanades.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 11/01/2021 16:00h
  • E2 06/07/2021 19:00h