Universitat Internacional de Catalunya

Valoració en Fisioteràpia Pediàtrica

Valoració en Fisioteràpia Pediàtrica
2
12155
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


El professorat atendrà en horari concertat a tots els alumnes que ho sol·licitin via mail.

Presentació

Per establir un programa terapèutic que s’ajusti a les necessitats individuals de cada nen en particular, és necessari utilitzar les eines de valoració adequades. Per això és necessari saber utilitzar les valoracions pròpies de l’edat pediàtrica que s’utilitzen a escala internacional i identificar els resultats. Les valoracions permetran establir els objectius terapèutics a curt i mig termini i intervenir adequadament, així com a) Identificar quantitativa i qualitativament la capacitat i evolució motriu del nen, b) Establir un diagnòstic fisioterapèutic del retard evolutiu, de la dinàmica motriu del nen, de la seva interacció amb l’entorn, etc. c) Determinar les capacitats i dèficit del potencial motor del nen, d) Identificar les estratègies terapèutiques que poden incidir en una millora dels objectius plantejats, sigui a curt o llarg termini. Donada la gran varietat de patologies que existeix a l’etapa infantil i la gran varietat d’estratègies terapèutiques incloent ajudes posturals, ortèsiques i de mobilitat, és necessari el coneixement de cadascuna d’elles per adquirir l’habilitat d’aplicar-les segons els objectius formulats per cada nen en particular.

Requisits previs

No s'estableixen

Objectius

  1. Adquirir formació sobre les principals valoracions aplicades a les diferents etapes del creixement.
  2. Adquirir habilitat a la valoració del lactant i del nen petit per poder detectar els dèficits evolutius i planificar l’abordatge terapèutic.
  3. Saber aplicar l’escala de la funció motora grossa i interpretar els resultats.
  4. Conèixer els principals paràmetres esquelètics i la seva evolució des del naixement.
  5. Adquirir habilitat a la pràctica i procediment de valoració múscul-esquelètica a l’etapa pediàtrica, diferenciant factors d’escurçament muscular, factors de restricció articular i factors de deformitat esquelètica.
  6. Adquirir habilitat en interpretar els resultats de les valoracions per la planificació terapèutica.
  7. Ser capaç de valorar els mecanismes que produeixen les desviacions de la marxa als pacients amb alteracions neuromotrius i múscul-esquelètiques.
  8. Adquirir formació sobre les patologies cardio-respiratòries més freqüents durant l’edat pediàtrica.
  9. Conèixer les diferents tècniques de fisioteràpia respiratòria pediàtrica i adquirir habilitat en el maneig en funció de la valoració i objectius.
  10. Saber identificar la necessitat de fisioteràpia després d’una cirurgia en teixits tous o ossis a la població infantil. 
  11. Conèixer els efectes de les activitats recreatives terapèutiques en els nens amb discapacitat i com contribueixen al desenvolupament motor, al benestar físic i emocional.
  12. Adquirir habilitat a la interpretació del resultat de les valoracions per informar el col·laborar amb les decisions de la resta de l’equip interdisciplinari.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques i generals

CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, els coneixements i les raons que les sustenten a mitjans públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 - Que els estudiants posseeixin les habilitats d’aprenentatge que els permeti continuar estudiant de manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Capacitat de treballar en un equipo multidisciplinari i/o interdisciplinari alhora que de forma autònoma i amb iniciativa per la resolució de conflictes o problemes entre les diferents perspectives professionals.

CG2 - Executar l’exercici professional atenent a criteris humanístics i de dignitat de la persona.

CG3 - Actuar amb equitat, assegurant la igualtat d’oportunitats i accés universal dels nens que precissen atenció fisioterapèutica, promocionant el respecte als drets humans i facilitant la convivència social y sostenible.

CG4 - Habilitat per planejar i gestionar eficaçment el temps propi i les activitats amb la finalitat d’assegurar una organització eficient i una capacitat d’adaptació òptima davant els imprevistos.

Competències transversals 

CT1 - Assegurar la confidencialitat a la intervenció i al tractament de la documentació relativa al pacient, complint els aspectes ètics, legals i tècnics.

CT2 - Mostrar habilitats de comunicació a les relacions interpersonals que derivin en potenciar el desenvolupament físic del nen, la participació familiar i la col·laboració de l’equip multidisciplinari.

CT3 - Comunicar tant de forma oral com escrita amb terminologia científica correcta dins de cadascuna de les especialitzacions de la fisioteràpia i ciències de la salut, en un context nacional i internacional.

CT5 - Gestionar la informació de forma òptima per transformar-la en coneixement aplicable a l’exercici professional, sigui a l’atenció al nen o als seus familiars.

CT6 - Identificar les normatives i organització dels sistemes institucionals sanitaris, de serveis socials i/o educatiu els que s’hi hagi subjecte el centre assistencial on treballa, i adequar el seu exercici professional a aquestes normes alhora que planificar propostes de millora de la qualitat de l’esmentat sistema sanitari.

Competències específiques

CE1 - Ser capaz d’aplicar els coneixements sobre la resposta de l’organisme a estímuls externs i interns, sobre com es comberteixen en mecanismes lesius, de resposta i/o reparació.

CE3 - Dissenyar, planificar i aplicar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica més eficient; controlar i avaluar les respostes, utilitzant l’evidència científica.

CE6 - Redissenyar i adequar el tractament de fisioteràpia a partir de l’anàlisi de l’evolució dels resultats obtinguts amb la teràpia en relació als objectius marcats i els criteris de resultats establerts.

CE8 - Ser capaç de defensar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica amb arguments i justificacions de forma clara, precisa i apropiada al context i valorar les aportacions d’altres persones.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne:

  • Coneix les proves, escales de valoració i qüestionaris adequats per recollir els diferents signes i símptomes derivats de les afeccions del nen.
  • És capaç de realitzar una exploració física del nen.
  • És capaç de complimentar una història clínica completa del nen.
  • Identifica les capacitats i limitacions funcionals del nen.
  • Analitza críticament la valoració realitzada determinant els factors de l’entorn que poden modificar-la.
  • Interpreta l’evolució dels paràmetres obtinguts a la valoració i els contrasta amb els objectius terapèutics. 
  • Avalua i documenta l’efectivitat de la seva activitat terapèutica.
  • Analitza la possible necessitat de modificar la intervenció terapèutica d’acord amb els progressos aconseguits al procés rehabilitador i a les diferents etapes de maduració del nen.

Continguts

Procés de valoració

  • Objectius de la valoració clínica
  • Descripció del procés de valoració
  • Planificació de la valoració apropiada en relació a la valoració rellevant

Valoració física

  • Postura
  • Sinèrgies musculars, reflexes/reaccions posturals, to muscular,
  • Amplitud de moviment i flexibilitat
  • Desenvolupament motor, força muscular, resistència,
  • Equilibri i coordinació, marxa,
  • Estat cardiopulmonar
  • Mesures antropomètriques.

Valoració de les capacitats, limitacions funcionals i discapacitat

  • Proves de valoració de les discapacitats i limitacions individuals
  • Avaluació de les capacitats/limitacions del pacient mitjançant:
    • Test bàsic estandarditzat del desenvolupament motor (Gross Motor Function Measure o GMFM)
    • Sistema de classificació de la funció motora grossa a la paràlisi cerebral (GMFMCSPC)
    • Sistema de classificació de l’habilitat manual a la paràlisi cerebral (MACS)
    • Escala d’equilibri de Berg.
    • Valoració de la sedestació
    • Valoració dels paràmetres del desenvolupament acetabular a la infància.
    • Valoració de la necessitat de la utilització de tecnologia i ajudes posturals i de mobilitat al servei de la discapacitat.
    • Identificació dels retards a l’adquisició dels principals ítems relacionats amb el desenvolupament psicomotor infantil: llenguatge, cognició, percepció visual-motor, psicosocial.
    • Avaluació dels resultats de la valoració en funció de l’existència de problemes del desenvolupament o de la seva aparició potencial
    • Anàlisi de la divergència als resultats de la valoració depenent del nen, família, cultura i factors de l’entorn.
    • Anàlisi del tractament dels problemes de desenvolupament del nen o problemes potencials

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia docent

  • LM - Mètode expositiu/liçó magistral
  • MC - Mètode de cas
  • CA - Contracte d’aprenentatge

 

Activitats formatives

 

Hores

Presencialitat (%)

CT - Classes teòriques

60

100%

CP - Classes pràctiques

40

100%

AAP - Activitats d’autoaprenentatge

50

0%

EI - Estudi independent de l’alumne

100

0%

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El caràcter teòric-pràctic de l’assignatura implica que s’hagi establert una assistència mínima del 80% de les classes per optar a superar-la.  En aquest cas l’avaluació constarà del registre narratiu sobre un tema escollit, per part de l’alumne, que el permetrà elaborar una memòria final escrita, en la que compendiarà tots aquests registres.

L’activitat d’avaluació consistirà en

  1. El desenvolupament d’un cas clínic de lliure elecció per l’alumne i que ha d’emmarcar els continguts propis d’aquesta assignatura.  Pot tractar-se d’un cas clínic real (respectant la confidencialitat de les dades) o bé pot ser un suposat cas elaborat íntegrament per l’alumne. Per l’elaboració d’aquest treball l’alumne disposa d’una guia d’orientacions i requisits a la plataforma moodle. Aquest treball suposarà un 70% de l’avaluació final, sempre que la nota sigui superior a 5.0
  2. El professorat d’aquesta assignatura registrarà una qualificació de cada un dels seminaris que s’imparteixen en funció de com l’alumne participa i desenvolupa les activitats que es fan a l’aula. Aquest registre suposarà un 30% de l’avaluació final.

Bibliografia i recursos

 

Links de interès relacionats amb la fisioteràpia i la discapacitat