Universitat Internacional de Catalunya

Especialitat Professionalitzant: Intervenció Terapèutica Específica

Especialitat Professionalitzant: Intervenció Terapèutica Específica
7
12158
1
Anual
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


El professorat atendrà en horari concertat a tots els alumnes que ho sol·licitin via mail.

Presentació

La intervenció terapèutica avançada suposa l’adquisició d’un conjunt de coneixements més específics dirigits a patologies més complexes. Aquesta assignatura implica la capacitat de poder defensar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica amb arguments i justificacions de manera clara i apropiada al context. Para això és necessari identificar els factors del comportament que influeixen al desenvolupament social i emocional del nen i dissenyar les estratègies d’intervenció més apropiades. El coneixement dels recursos socials, comunitaris, d’educació i serveis sanitaris que ofereixen a la població infantil amb discapacitat són essencials per planificar els processos de comunicació i interacció que permetin al nen la participació als seus entorns naturals, sigui en activitats físiques per la promoció de la salut del nen o en l’adaptació de les diferents activitats esportives adaptades a les diferents patologies.

Requisits previs

No s'estableixen

Objectius

  1. Executar, dirigir i coordinar el pla d’Intervenció de fisioteràpia en patologies cardiopulmonars, cardiovasculars, hematològiques i oncològiques atenent al principi de la individualitat de l’usuari, utilitzant les eines terapèutiques pròpies de la fisioteràpia.  
  2. Adquirir habilitat a la identificació dels factors de risc que afecten el desenvolupament i control postural del nen.
  3. Dissenyar programes de tractament atenent als últims avenços científics. 
  4. Conèixer aspectes propis d’altres competències professionals que poden ajudar a aconseguir millors resultats al treball fisioterapèutic.
  5. Adquirir els coneixements, habilitats, tècniques i procediments necessaris per aconseguir millorar la resistència física i cardiopulmonar que implica l’activitat física. 
  6. Avaluar l’evolució dels resultats obtinguts amb el tractament, en relació amb els objectius marcats i amb els criteris de resultats establerts, i si és el cas, redissenyar els objectius i adequar el pla d’intervenció o tractament. 
  7. Demostrar capacitat de treballar en equip, de col·laborar amb altres professionals, i al mateix temps, capacitat de treballar de manera autònoma i amb iniciativa. 
  8. Conèixer els diferents comportaments de les famílies davant el diagnòstic del seu fill.
  9. Conèixer els diferents tipus d’inclinació emocional entre pares-fill, així com les capacitats parentals.
  10. Conèixer els diferents models d’atenció centrada en la família.
  11. Adquirir formació als diferents tipus d’esport adaptat més adequats per a cada patologia en particular. 
  12. Adquirir formació en el tractament de la fisioteràpia respiratòria en malalties neuromusculars i segons l’estadi de la  seva evolució. 
  13. Adquirir formació sobre la fibrosi quística i la particularitat en el tractament de la fisioteràpia respiratòria.
  14. Conèixer les condicions cardio-respiratòries dels nens greument afectats i amb pluridiscapacitat i les opcions terapèutiques per millorar la seva capacitat respiratòria. 
  15. Adquirir habilitat al plantejament terapèutic global i integral en casos clínics específics amb alteracions i deficiències múltiples.   

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques i generals

CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, incloïa reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB10 - Que els estudiants posseeixin les habilitats d’aprenentatge que els permeti continuar estudiant de manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Capacitat de treballar en un equip multidisciplinari alhora que de forma autònoma i amb iniciativa per la resolució de conflictes o problemes entre les diferents perspectives professionals.

CG2 - Executar l’exercici professional atenent a criteris humanístics i de dignitat de la persona.

CG3 - Actuar amb equitat, assegurant la igualtat d’oportunitats i accés universal dels nens que precisen atenció fisioterapèutica, promocionant el respecte als drets humans i facilitant la convivència social i sostenible.

CG4 - Habilitat per planejar i gestionar eficaçment el temps propi i les activitats amb la finalitat d’assegurar una organització eficient i una capacitat d’adaptació òptima enfront dels imprevistos.

 

Competències transversals

CT1 - Assegurar la confidencialitat a la intervenció i al tractament de la documentació relativa al pacient, complint els aspectes ètics, legals i tècnics.

CT2 - Mostrar habilitats de comunicació a les relacions interpersonals que derivin en potenciar el desenvolupament físic del nen, la participació familiar i la col·laboració de l’equip multidisciplinari.

CT3 - Comunicar tant de forma oral com escrita amb terminologia científica correcta dins de cadascuna de les especialitzacions de la fisioteràpia i ciències de la salut, en un context nacional i internacional.

CT4 - Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació de forma eficaç per assegurar una actualització professional permanent i una actuació basada en l’evidència científica.

CT5 - Gestionar la informació de forma òptima per transformar-la en coneixement aplicable a l’exercici professional, sigui a l’atenció al nen o als seus familiars.

CT6 - Identificar les normatives i organització dels sistemes institucionals sanitaris, de serveis socials i/o educatiu als que s’hi hagi subjecte el centre assistencial on treballa, i adequar el seu exercici professional a aquestes normes alhora que planificar propostes de millora de la qualitat de l’esmentat sistema sanitari.

Competencias específicas

CE1 - Ser capaç d’aplicar els coneixements sobre la resposta de l’organisme a estímuls externs i interns, sobre com es converteixen en mecanismes lesius, de resposta i/o reparació.

CE3 - Dissenyar, planificar i aplicar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica més eficient; controlar i avaluar les respostes, utilitzant l’evidència científica.

CE4 - Adquirir habilitat manual a l’aplicació de les diferents estratègies fisioterapèutiques aplicades al nen.

CE5 - Dirigir, coordinar i executar el Pla d’Intervenció en Fisioteràpia atenent al principi d’individualitat de l’usuari, utilitzant les eines terapèutiques específiques de la Fisioteràpia Pediàtrica.

CE6 - Redissenyar i adequar el tractament de fisioteràpia a partir de l’anàlisi de l’evolució dels resultats obtinguts amb la teràpia en relació als objectius marcats i els criteris de resultats establerts.

CE7 - Tenir la capacitat d’ampliar i posar al dia els coneixements sobre desenvolupament, aprenentatge i control de moviment del nen, així com de les patologies, processos diagnòstics i estratègies terapèutiques, exposats per la comunitat científica.

CE8 - Ser capaç de defensar la intervenció en fisioteràpia pediàtrica amb arguments i justificacions de forma clara, precisa i apropiada al context i valorar les aportacions d’altres persones.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L’alumne:

  • Coneix les principals alteracions cardiopulmonars, cardiovasculars, hematològiques i oncològiques que afecten el nen.
  • Identifica els principals factors de risc que afecten el desenvolupament psicomotor del nen. 
  • Descriu i classifica els diferents mètodes de fisioteràpia respiratòria, així com analitza la seva idoneïtat al tractament de les diferents afeccions.
  • Identifica els factors del comportament que influeixen al desenvolupament social i emocional del nen, dissenya les estratègies d’intervenció apropiades.
  • Coneix els recursos comunitaris d’educació i serveis sanitaris que ofereix la població o districte on viu el nen i planifica processos de comunicació entre el nen i la família i la resta de personal multidisciplinari. 
  • Comprendre el paper de l’activitat física en la promoció de la salut del nen.
  • Determina els criteris d’adaptació de les diferents activitats esportives i/o recreatives a les diferents capacitats i limitacions funcionals del nen.
  • Dissenya programes d’exercici físic adaptats a les diferents afeccions patològiques.

Continguts

Fisioteràpia respiratòria

  • Eficàcia de les tècniques de maneig de cura respiratòria
  • Patologies cardio–respiratòries més freqüents durant l’edat pediàtrica: factors que influeixen a la seva evolució; canvis estructurals i funcionals que aquestes poden comportar.
  • Paràmetres de la valoració funcional respiratòria del nen.
  • Mètodes de Fisioteràpia Respiratòria Pediàtrica: descripció i classificació
  • Relació entre mètodes i tècniques de fisioteràpia respiratòria amb els processos patològics de l’aparell respiratori del nen. Canvis obtinguts a l’infant després del tractament.

Maneig del comportament

  • Estratègies de promoció del comportament constructiu i de la interacció: reforçament positiu, motivació, redirecció, joc.
  • Influència potència de les intervencions terapèutiques al desenvolupament social i emocional a les diferents edats.

Família, salut, educació i serveis

  • Família/Diversitat Cultural
  • Recursos comunitaris Nen-Família
  • Prestació de serveis

Prescripció d’exercici físic per la salut

  • Directriu de la prescripció d’exercici físic a la infància.
  • Paper de l’activitat física al tractament, prevenció primària i secundària de les afeccions patològiques a la infància
  • Criteris d’adequació de les activitats esportives i/o recreatives les diferents afectacions pediàtriques: neuromotrius, cardiorespiratòries, oncològiques.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia docent

  • LM - Mètode expositiu/liçó magistral
  • MC - Mètode de cas
  • CA - Contracte d’aprenentatge

Activitats formatives

 

Hores

Presencialitat (%)

CT - Classes teòriques

60

100%

CP - Classes pràctiques

40

100%

AAP - Activitats d’autoaprenentatge

50

0%

EI - Estudi independent de l’alumne

100

0%

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El caràcter teòric-pràctic de l’assignatura implica que s’hagi establert una assistència mínima del 80% de les classes per optar a superar-la.  En aquest cas l’avaluació escrita constarà de:

  1. El desenvolupament d'una prova escrita, examen tipus test, en la qual s'avaluarà si l'alumne ha adquirit tots els coneixements i competències que s'han exposat al llarg del desenvolupament de les classes teòriques i pràctiques. Aquesta prova suposarà un 70% de l'avaluació final, sempre que la nota d'aquest sigui superior a 5.0
  2. El professorat d'aquesta assignatura registrarà una qualificació de cada un dels seminaris que s'imparteixen en funció de com l'alumne participa i desenvolupa les activitats que es duen a terme a l'aula. Aquest registre suposarà el 30% de l'avaluació final.

 

Bibliografia i recursos

 

Links de interès relacionats amb la fisioteràpia pediàrica i la discapacitat