Universitat Internacional de Catalunya

Patologia Aplicada

Patologia Aplicada
6
12483
2
Primer semestre
OB
FORMACIÓ AVANÇADA
MEDICINA II
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Durant el desenvolupament d'aquesta assignatura, s'estudiaran els conceptes necessaris perquè l'alumne pugui abordar al pacient amb patologia de l'Aparell Locomotor coneixent les causes, símptomes i manifestacions, i mesures terapèutiques de les principals entitats nosològiques compreses en aquesta.

Amb el desenvolupament de l'assignatura, s'abordaran principis fonamentals de l'Ortopèdia, la semiologia que permetrà el diagnòstic de les entitats patològiques, síndromes bàsics, anomalies congènites i del desenvolupament, patologies del membre superior, inferior i columna vertebral, patologia esportiva i patologia tumoral .

S'estudiaran les opcions conservadores i les opcions i tècniques quirúrgiques de tractament d'aquestes patologies, en relació amb els procediments orto-protèsics a l'ús, determinant-se les indicacions dóna cada un d'ells.

Requisits previs

És necessari el coneixement previ de l'Anatomia, Fisiologia i Biomecànica de l'Aparell Locomotor.

Objectius

1. Adquirir coneixements bàsics sobre la patologia ortopèdica.

2. Conèixer les manifestacions mecàniques i funcionals del sistema múscul-esquelètic alterat detectant d'aquesta manera els signes i símptomes que constitueixen la base fonamental per definir una malaltia i per diagnosticar-la.

3. Adquirir coneixements bàsics en la valoració de la patologia osteoarticular.

4. Adquirir la capacitat d'establir amb un ordre jeràrquic adequat les exploracions complementàries que faciliten el diagnòstic en patologia musculoesquelètica i d'interpretar cada cas particular.

5. Identificar la indicació terapèutica oportuna, conèixer les diferents opcions tècniques, les seves possibilitats, riscos i complicacions, amb especial interès a diferenciar les indicacions de tractament quirúrgic i no quirúrgic.

6. Familiaritzar-se amb la terminologia mèdica.

7. Familiaritzar-se amb el pronòstic dels diferents processos.

8. Conèixer els protocols de seguiment.

9. Introduir l'alumne en els conceptes de Medicina Basada en l'Evidència (MBE) aplicats a la Patologia de l'Aparell Locomotor, inculcant a l'estudiant la manera de pensar i actuar d'acord amb el mètode científic.

10. Facilitar l'autoaprenentatge, aprenent a manejar la bibliografia adequada, així com les tècniques d'estudi i de selecció de la informació.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat
  • CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
  • CE15 - Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant d'un públic especialitzat de manera que es demostri la adquisició de les competències i coneixements propis del Grau
  • CE16 - Aplicar la terminologia pròpia de la Bioenginyeria tant oral com escrita en una tercera llengua.
  • CE17 - Ser capaç d'identificar els conceptes de l'enginyeria que es poden aplicar en el camp de la biologia i de la salut.
  • CE8 - Dialogar amb esperit crític sobre idees relacionades amb l'ésser humà i les seves principals dimensions.
  • CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
  • CG2 - Promoure els valors propis d'una cultura pacífica, contribuint a la convivència democràtica, el respecte dels drets humans i principis fonamentals com la igualtat i la no discriminació.
  • CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
  • CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
  • CG7 - Analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
  • CG8 - Aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
  • CT2 - Tenir capacitat per relacionar el benestar amb la globalització i la sostenibilitat; aconseguir habilitats per utilitzar de forma equilibrada i compatible la tècnica, la tecnologia, l'economia i la sostenibilitat
  • CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
  • CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
  • CT6 - Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l'elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.
  • CT7 - Dominar una tercera llengua, habitualment l'anglès, amb un nivell adequat oral i escrit i d'acord amb les necessitats que tindran els titulats i titulades

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

RA1. Saber fer una història clínica orientada a la patologia de l'aparell locomotor amb competència i sense supervisió.

RA2. Saber reconèixer mitjançant l'exploració física anomalies en articulacions (mobilitat, morfologia, signes inflamatoris) i columna vertebral (mobilitat, estàtica), amb competència i sense supervisió.

RA3. Saber indicar i interpretar els estudis complementaris analítics i d'imatge en Aparell Locomotor amb competència i sense supervisió.

RA4. -Haver practicat sota supervisió del tutor la interpretació semiològica bàsica de la radiologia simple de l'Aparell Locomotor.

RA5. Haver vist practicar artrocentesi per un expert.

RA6. Haver vist practicar artroscòpia i intervencions quirúrgiques més freqüents per experts.

RA7. Haver vist practicar infiltracions per un expert.

RA8. Reconèixer, diagnosticar i orientar el tractament de tendinitis i bursitis.

RA9. Reconèixer, diagnosticar i orientar el tractament de les deformitats articulars.

RA10. Reconèixer, diagnosticar i orientar el tractament de tumors ossis i de parts toves.

RA11. Reconèixer, diagnosticar i orientar el maneig d'alteracions de l'estàtica de la columna vertebral.

RA12. Conèixer les anomalies congènites de l'aparell locomotor.

RA13. Conèixer la patologia infantil de les extremitats i de la columna.

RA14. Conèixer les indicacions generals de les principals tècniques quirúrgiques.

RA15. Conèixer les complicacions de les principals tècniques quirúrgiques.

RA16. Conèixer les seqüeles sobre l'aparell locomotor d'afeccions neurològiques.

RA17. Conèixer les amputacions.

RA17. Conèixer la indicació de pròtesis, fèrules, suports per a la marxa, etc.

RA18. Conèixer la indicació de fisioteràpia i teràpia amb agents físics.

Continguts

1. Fonaments de l'Ortopèdia.

2. El pacient: funció i discapacitat.

3. Exploració física de l'Aparell Locomotor.

4. Interpretació de proves d'imatge en patologia de l'aparell locomotor.

5. La inflamació en l'Aparell Locomotor.

6. Processos reparadors.

7. Anomalies congènites i de desenvolupament de les extremitats.

8. Dismetries i alteracions d'eixos de les extremitats inferiors.

9. Patologia de peu i turmell. Peu pla, buit, tal·lus, valc, talàlgies i metatarsàlgies, hallux valgus i rígid, síndromes doloroses de peu i turmell.

10. Marxa normal i patològica.

11. Miopaties.

12. Neuro-ortopèdia. Paràlisi.

13. Fenòmens involutius. Ortogeriatria.

14. El pacient reumàtic.

15. Deformitats i desviacions de la columna vertebral.

16. Raquiàlgies.

17. Patologia esportiva.

18. Lesions tumorals i paratumorales òssies i de parts toves.

19. Amputacions de l'extremitat superior.

20. Amputacions de l'extremitat inferior.

21. El amputat.

22. Patologia del monyó.

23. Altres procediments quirúrgics que cal conèixer.

24. Fisioteràpia i rehabilitació en els diferents processos de l'Aparell Locomotor.

25. Neurociències.

26. Treballant en Evidència Científica.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



ACTIVITAT FORMATIVAMETODOLOGIACOMPETÈNCIES
La classe magistral, serà l'escenari per: Aprendre i utilitzar la terminologia i estructures lingüístiques relacionades amb l'àmbit científic. Practicar i desenvolupar destreses de comunicació oral i escrita. I per aprendre com analitzar bibliografia i literatura sobre temes de Bioenginyeria. Practicar pautes per identificar i entendre les idees principals a durant la classe magistral. Aquesta activitat formativa és una eina essencial en la formació des del seu origen i ha de tenir una presència molt important en aquesta estructura de grau.
L'estudi de cas és una tècnica d'aprenentatge en la qual el subjecte s'enfronta a la descripció d'una situació específica que planteja un problema, que ha de ser comprès, valorat i resolt per un grup de persones a través d'un procés de discussió. L'estudi de casos, es realitza generalment a través de treball en grup, que fomenta la participació de l'alumne, desenvolupant el seu esperit crític. Addicionalment prepara l'alumne per a la presa de decisions, ensenyant-li defensar els seus arguments i a contrastar-los amb les opinions de la resta del grup.
Activitats de l'alumne dirigides pel professor es realitzen en forma presencial i es monitoritza constantment l'evolució de l'alumne.
A les classes teòriques s'ha d'establir el saber fonamental i científic que s'assenten les bases del coneixement i rigor que exigeix ​​l'estudi de l'enginyeria
El treball individual, a través de l'estudi, la recerca d'informació, el processament de dades i la interiorització dels coneixements permeten a l'alumne consolidar el seu aprenentatge.
Es tractarà de propiciar les tutories reactives, on el professor respon a una demanda d'informació de l'alumne. En cas necessari es procedirà a una activació de la discussió per part del professor.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen final: 1a convocatòria, dimecres 9 gener 2019; segona convocatòria 20 de juny del 2019.

L'assignatura s'aprova o se suspèn totalment.

La nota s'obtindrà mitjançant la realització d'exàmens tipus test amb 30 preguntes de resposta múltiple. Cada pregunta contestada correctament valdrà un punt.

Podrà millorar-se la nota realitzant un treball escrit analitzant un cas clínic d'un pacient amb una patologia musculoesquelètica tributària de cures ortopèdics. El Professor del Curs de subministrar les dades clíniques, els exàmens complementaris i el diagnòstic del cas corresponent a cada alumne que ho sol·liciti, per a la ulterior descripció de l'entitat, anàlisi, proposta d'actuació i discussió a la vista del que hi ha a la literatura.

El treball haurà d'estar presentat en DIN-A4, amb tipus de lletra Times New Roman, mida de font 12, a doble espai, amb 6-8 referències bibliogràfiques. Es podrà sol·licitar aportar còpia dels treballs citats.

El termini de presentació serà el de l'examen final en segona convocatòria i el valor màxim que se li pot atorgar a aquest treball és de 10 punts.


 

Consideracions importants:

  1. Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Realitzar-en els exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura.
  2. En segona convocatòria no es podrà obtenir la qualificació de "Matrícula d'Honor", de manera que la qualificació màxima serà d'"Excel·lent".
  3. No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació.
  4. Els estudiants d'intercanvi (Erasmus i d'altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l'alumnat.

Bibliografia i recursos

Traumatología y Ortopedia para el grado de Medicina. Fernando Marco Martinez. Ed. Elsevier, 2015.

Manual de Cirugía Ortopédica y Traumatología. Sociedad Española de Traumatología y Cirugía Ortopédica (SECOT). Ed. Panamericana, 2010.

Orthopedic Physical Assessment Atlas and Video: Selected Special Tests and Movements. Magee & Sueki. Elsevier, 2011.

Es proporcionaran webs relacionades amb el temari durant el curs per garantir la seva actualització.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 15/01/2021 P2A02 10:00h
  • E2 23/06/2021 P2A03 10:00h