Universitat Internacional de Catalunya

Treball Final de Màster

Treball Final de Màster
6
13217
1
Anual
TF
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Els alumnes es poden posar en contacte per correu electrònic amb el responsable de l'assignatura, el Dr. Adrián González (agonzalezm@uic.es).

Presentació

La realització del Treball de Fi de Màster (TFM) del Màster Universitari en Urgències i Emergències Sanitàries (MUUES) consisteix en el disseny d'un projecte de recerca quantitativa, d'un projecte de recerca qualitativa o en la realització d'una revisió sistemàtica sobre un tema integrat en una o diverses de les especialitats clíniques vistes durant el MUUES. El TFM serà defensat públicament davant un tribunal.   Els TFM es realitzaran individualment.
Aquest TFM es realitza fonamentalment de manera autònoma per part de l'alumne, que és dirigit per un tutor. Es considera un exercici integrador dels continguts formatius rebuts i les competències adquirides en la titulació, tant en matèria clínica com en metodologia de la recerca.   Amb la finalitat d'unificar els criteris i procediments que assegurin i garanteixin homogeneïtat en l'organització i avaluació d'aquesta matèria, la Universitat Internacional de Catalunya disposa un Reglament intern de Treballs de Fi de Grau i Treballs de Fi de Màster al qual estaran subjectes totes les titulacions oficials ofertes per la UIC regulades pel Reial decret 1393/2007, modificat pel Reial decret 861/2010. Aquest Reglament conté les directrius bàsiques relacionades amb la definició, disseny, tutela/direcció, execució, supervisió, defensa, avaluació, gestió i disponibilitat pública dels TFM.

Requisits previs

No es requereixen.

Objectius

  1. Reforçar i integrar les competències i els coneixements clínics i en metodologia de la recerca adquirits durant el Màster.
  2. Fomentar un pensament crític reflexiu amb base en el mètode científic.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d’idees, sovint en un context de recerca.
  • CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sostenen a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.
  • CE10 - Identificar les eines i mètodes quantitatius i qualitatius necessaris per dissenyar i desenvolupar un estudi de recerca en l’àmbit clínic de les urgències i les emergències.
  • CG4 - Manejar les eines relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació i la seva aplicació a camps de coneixements específics.
  • CG5 - Dissenyar estudis de recerca capaços de generar coneixements nous i propis per al desenvolupament disciplinari, professional i institucional.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  1. Integra en el seu TFM coneixements i competències adquirides en el curs.
  2. Elabora un projecte científic original.
  3. Desenvolupa el seu treball seguint les normes i les recomanacions establertes.
  4. Empra les tecnologies més adequades per a la realització eficaç del seu treball.
  5. Exposa per escrit, de manera rigorosa, clara i precisa, el projecte.
  6. Defensa eficaçment davant un tribunal el seu TFM, els resultats i conclusions obtinguts.

Continguts

Els continguts de l'assignatura TFM s'impartiran per part dels tutors i del coordinador del TFM. Els tutors donaran suport clínic i metodològic individual als alumnes durant tot el procés de realització del TFM. D'altra banda, el coordinador de l'assignatura TFM realitzarà tutories grupals presencials i/o telemàtics al llarg del procés de realització del TFM sobre temes d'interès comú als alumnes. 

Els continguts principals a tractar seran: 
  • Modalitats de TFM en el MUUES: projecte de recerca quantitativa, projecte de recerca qualitativa, revisió sistemàtica.
  • Cerca bibliogràfica: fonts de dades principals.
  • Síntesi de l'evidència en forma d'antecedents/marc teòric. Justificació de l'estudi.
  • Operativització de pregunta de recerca, hipòtesi i objectius.
  • Fonamentació i redacció de la metodologia. Aspectes ètics. Anàlisi de dades. 
  • Redacció de resultats obtinguts (revisió sistemàtica).
  • Discussió i conclusions (revisió sistemàtica).
  • Factibilitat temporal de la recerca: cronograma (projectes).
  • Implicacions clíniques i en recerca del treball.
  • Referències: principals estils de cites i referències.
  • Exposició d'un treball de recerca.

A més d'aquests continguts, els continguts teòrics fonamentals relacionats amb metodologia de la recerca per a desenvolupar el TFM del MUUESs'imparteixen en l'assignatura «Recerca, docència i simulació en urgències». Aquests continguts s'integraran temporalment amb el cronograma plantejat en l'assignatura TFM.  

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les activitats formatives del TFM inclouen, fonamentalment, l'activitat individual de l'alumne (130h), a més de tutories individuals i en grup (12h) i exposició oral (8h). Les tutories individuals, indicades en el cronograma de l'assignatura, inclouen un mínim de cinc trobades (presencials i/o telemàtics) entre el tutor del TFM i l'alumne, en els quals es tractaran fonamentalment els següents temes:

  • 1a trobada amb el tutor. Orientació sobre temes concrets dins de la línia de recerca. Plantejament de la primera cerca bibliogràfica.
  • 2a trobada amb el tutor. Revisió de la cerca bibliogràfica. Planificació de la redacció de marc teòric, introducció, hipòtesi i objectius.
  • 3a trobada amb el tutor. Revisió del marc teòric, introducció, hipòtesi i objectius. Planificació de la redacció de la metodologia.
  • 4a trobada amb el tutor. Revisió de les recomanacions aportades per la Comissió Acadèmica del Màster. Redacció dels últims apartats del TFM en funció de modalitat.
  • 5a trobada amb el tutor. Assajo presentació oral.

D'altra banda, el coordinador de l'assignatura TFM realitzarà un mínim de cinc tutories grupals presencials al llarg del procés de realització del TFM (dates concretes indicades en el cronograma) sobre temes d'interès comú a tots els alumnes, fonamentalment relacionats amb: 1) la calendarización, les modalitats de TFM i les línies de recerca principals sobre les quals realitzar el TFM; 2) estructura i continguts a incorporar en cadascun dels apartats del TFM, tant comuns com específics de cada modalitat (projecte de recerca quantitativa, projecte de recerca qualitativa o revisió sistemàtica); 3) preparació de l'exposició oral enfront del tribunal.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El TFM s'avaluarà a partir de la qualitat de la memòria escrita (80% de la nota final) i de la seva defensa oral davant un tribunal (20% de la nota final).

L'avaluació estarà basada en la consecució de les competències citades en la part superior, recollides en les rúbriques avaluatives validades per la Comissió Acadèmica del Màster i a la disposició dels alumnes en la plataforma virtual de l'assignatura. 

Els principals aspectes a valorar seran:

  1. La correcció formal de la memòria escrita. 
  2. El contingut de la memòria escrita, tant en els seus elements específics com de manera global.
  3. La defensa oral davant el tribunal. 

Bibliografia i recursos

Guies de report:

  • Revisions sistemàtiques: PRISMA (http://www.prisma-statement.org).
  • Estudis observacionals: STROBE (https://www.strobe-statement.org).
  • Estudis experimentals: SPIRIT (protocols - https://www.spirit-statement.org) o CONSORT (amb resultats - http://www.consort-statement.org).
  • Recerca qualitativa: SRQR (https://journals.lww.com/academicmedicine/fulltext/2014/09000/standards_for_reporting_qualitative_research__a.21.aspx) i COREQ (https://academic.oup.com/intqhc/article/19/6/349/1791966).
Manual de revisions sistemàtiques de la Cochrane: https://training.cochrane.org/handbook/current