Universitat Internacional de Catalunya

Especialitat en Medicina

Especialitat en Medicina
12
13234
1
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


A través del correu: coordinacion.muues@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Les pràctiques s'ajusten al que s'estableix en el Reial decret 1707/2011, de 18 de novembre, pel qual es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris, així com al contemplat en el Reglament intern que regula les pràctiques en empreses i institucions aprovat pel Comitè Executiu de la Junta de Govern de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) en data 14.10.2013.

En aquesta matèria optativa es desenvolupen determinades competències pròpies de la categoria professional de metge segons la Llei 44/2003 de 21 de novembre d'ordenació de les professions sanitàries i altres lleis i normes que regulen les competències en l'exercici de les professions sanitàries, definint l'itinerari específic conduent a l'especialitat Medicina d'Urgències i Emergències del Títol.

Requisits previs

No hi ha requisits previs per a cursar aquesta assignatura

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o pocs coneguts dintre de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
  • CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, encara que sigui incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CE01 - Saber comunicar-se amb els pacients en cas de patologia urgent, i tenir recursos per a l’entrevista directiva i orientada inicialment als aspectes de més rellevància clínica.
  • CE02 - Planificar les actuacions d'urgències, valorant la dimensió psicològica del sofriment de pacients i familiars
  • CE03 - Identificar i avaluar, en qualsevol pacient amb un procés agut o reaguditzat, les troballes clíniques que indiquen risc vital o amenaça funcional greu i n’estableixen la prioritat assistencial.
  • CE05 - Identificar a través de l’anamnesi i de l’exploració física els símptomes i signes dels principals processos patològics aguts i de les complicacions agudes dels crònics, i interpretar-los correctament.
  • CE06 - Demostrar un coneixement i maneig àgil i decidit dels protocols d’actuació i les guies de pràctica clínica davant els processos més greus o prevalents en urgències i emergències.
  • CE07 - Realitzar una reavaluació contínua del pacient en urgències i emergències amb el reajustament del diagnòstic provisional i el conseqüent canvi en la planificació de l’atenció quan sigui necessari.
  • CE08 - Intervenir de forma decidida, precisa i eficaç en l’aplicació de les tècniques terapèutiques invasives i no invasives emprades en urgències i emergències.
  • CE09 - Reconèixer els riscos associats als procediments operatius i les tècniques diagnòstiques i terapèutiques en urgències, i desenvolupar-los en condicions de màxima seguretat amb relació a un mateix, la resta de professionals i el mateix pacient.
  • CG1 - Saber treballar en un equip multidisciplinari i de forma autònoma i amb iniciativa per a la resolució de conflictes o problemes entre les diferents perspectives professionals.
  • CG2 - Actuar amb equitat, assegurant la igualtat d’oportunitats i accés universal dels pacients que necessiten atenció sanitària, promocionant el respecte als drets humans i facilitant la convivència social i sostenible.
  • CG3 - Planejar i gestionar eficaçment el temps d’un mateix i les activitats amb el fi d’assegurar una organització eficient i una capacitat d’adaptació òptima davant dels imprevistos.
  • CG6 - Aplicar la legislació vigent en l’assistència sanitària tant prehospitalària com hospitalària.
  • CT01 - Respectar les normes de l’ètica i dels dret que regeixen l’assistència sanitària i la relació amb el pacient en urgències i emergències, i ser capaç d’informar dels aspectes bàsics d’aquestes normes quan es requereixi.
  • CT02 - Adaptar i prioritzar contínuament els recursos disponibles per cobrir les necessitats de tots els pacients i mantenir la qualitat en la cura d’aquests pacients.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les situacions d'urgència cardiològica, vascular, respiratòria, neurològica, digestiva, nefrourològica, infecciosa, endocrinometabòlica, en salut mental i en el pacient en cures pal·liatives.
  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les situacions d'urgències ginecològiques i obstètriques, incloent-hi l'assistència al part eutòcic.
  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les situacions d'urgències pediàtriques.
  • Coneix i és capaç de realitzar o indicar els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en analgèsia, sedació i relaxació en urgències i emergències.
  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les situacions d'urgències traumatològiques musculoesquelètics.
  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les situacions d'urgència quirúrgica general d'aparell digestiu.
  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les situacions d'urgència per agents físics i químics: cremades, electrocució, gairebé-ofegament, intoxicacions agudes, deprivació de drogues, patologia per ona expansiva, patologia per aixafament, patologia per calor, patologia per fred.
  • Coneix i és capaç de realitzar, indicar o derivar apropiadament els procediments diagnòstics i terapèutics apropiats en les principals situacions d'urgència d'altres especialitats medicoquirúrgiques: otorrinolaringologies, oftalmològiques.
  • Coneix i és capaç d'instaurar apropiadament ventilació mecànica o ventilació assistida, invasiva o no invasiva.
  • Sap realitzar: canalització venosa perifèrica, canalització de via intraòssia, canalització de via venosa central.
  • Sap realitzar: tamponament nasal anterior.
  • Sap realitzar: protocol ECO-Fast, pulsioximetria, capnografia, electrocardiografia.

Continguts

Aquesta matèria consisteix en un rotatori pels serveis d'urgències hospitalàries, unitat de vigilància intensiva i anestèsia (quiròfan i reanimació) amb la següent càrrega temporal:

  • Urgències Hospitalàries: 6 ECTS (150 hores)
  • Unitat de Vigilància intensiva: 3 ECTS (75 hores)
  • Anestèsia (quiròfan i reanimació): 3 ECTS (75 hores)

En aquesta matèria l'alumne mèdic podrà completar el procés d'adquisició dels coneixements i habilitats que ha iniciat en els mòduls I i II (matèries 1, 3, 4 i 5), en circumstàncies reals, amb l'orientació i abast propis de la seva categoria professional, sota la supervisió d'un tutor de pràctiques.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Modalitat totalment presencial mitjançant rotació en serveis sanitaris.

En la metodologia docent de l'Especialitat en Medicina es combina:

  • L'aprenentatge basat en problemes
  • L'aprenentatge pràctic per acompliment,
  • L'aprenentatge pràctic per observació de model.
  • L'esforç individual de l'alumne


Les rotacions en l'Especialitat en Medicina desenvolupen seguint un programa individual en una xarxa de centres sanitaris específicament seleccionats per la seva activitat assistencial i investigadora i el seu potencial per a la formació de professionals.

Aquest programa individual es comunica a l'alumne a l'inici del curs acadèmic, podent-se fer canvis a instàncies de l'alumne baix determinades condicions i requisits.

En cada rotació pràctica l'alumne és tutoritzat per un Tutor de Pràctiques, que serà professional sanitari adequadament qualificat per a l'exercici clínic i per a la docència, que s'encarregarà de guiar a l'alumne en el seu aprenentatge pràctic.

El Coordinador de Pràctiques realitzarà un seguiment individualitzat i continuat de l'alumne durant el desenvolupament de les pràctiques. Mentre les circumstàncies pandèmiques derivades de la COVID aconsellin la limitació del contacte personal, el Coordinador de Pràctiques mantindrà un contacte continuat amb els centres i tutors de pràctiques, així com amb els alumnes per via telemàtica i mitjançant reunions en línia via Meet; per a garantir l'aprenentatge i la satisfacció de l'alumne durant l'experiència pràctica, a més de consultar dubtes o resoldre conflictes.

L'assistència diària a les pràctiques és obligatòria. Si per motius justificats no es pot acudir un dia a les pràctiques, l'alumne ha de notificar-lo al Coordinador de Pràctiques, que avaluarà si la falta és justificada i si és tal cas si escau i és possible reprogramar-la.

D'igual manera, si per motius derivats de la pandèmia de Covid-19 fos necessari suspendre o interrompre alguna rotació, el Coordinador de Pràctiques reprogramarà aquesta rotació als alumnes afectats quan sigui possible.

En qualsevol cas, es tolerarà un màxim d'un 10% d'absències en les rotacions de l'Especialitat en Medicina.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Modalitat d'avaluació telemàtica


En termes generals, les pràctiques s'avaluaran tenint en compte l'activitat individual de l'alumne, l'avaluació en el lloc de treball per part dels tutors/professionals, així com l'elaboració per part de l'alumne de la Memòria de Pràctiques.

Durant les pràctiques l'estudiant haurà d'elaborar la Memòria de Pràctiques que lliurarà el dia que acabi les mateixes. El lliurament serà telemàtic per mitjà de l'aula virtual.

L'alumne haurà d'elaborar i lliurar una Memòria de Pràctiques de l'Especialitat en Medicina, que haurà de contenir la següent informació relativa als diferents tipus de servei pels quals ha girat (serveis d'urgències hospitalàries, unitat de vigilància intensiva i anestèsia):

  • Descripció de les tasques desenvolupades en cada servei al llarg del temps de la rotació.
  • Avaluació de les tasques realitzades amb el coneixement i les habilitats adquirides.
  • Relació dels problemes plantejats i els procediments seguits per a resoldre'ls.
  • Identificació de les aportacions que en termes d'aprenentatge han suposat les pràctiques.
  • Avaluació de les pràctiques i propostes de millora.

D'altra banda, cada tutor de pràctiques de l'alumne realitzarà l'avaluació dels alumnes per ell tutoritzats (mitjançant un sistema telemàtic) atesos uns criteris avaluatius adaptats a cada rotació específica, alineats amb els objectius i els criteris d'aprenentatge establerts en la memòria acadèmica per a l'Especialitat en Medicina.

La nota final de l'Especialitat en Medicina estarà determinada per:

  • 60%: Nota mitjana de totes les avaluacions realitzades pels Tutors de Pràctiques en cadascuna de les rotacions.
  • 30%: Nota mitjana de la Memòria de Pràctiques de l'Especialitat en Medicina.
  • 10%: Assistència i esforç individual.

Bibliografia i recursos

Es trobaran en la Plataforma Virtual Moodle, inclòs instruccions específiques per a cada rotació relatives a calendari, horaris, ubicació, instruccions, uniformitat, persona de contacte, etc.