Universitat Internacional de Catalunya

Tècniques de Laboratori en Disfunció Craniomandibular i Dolor Orofacial

Tècniques de Laboratori en Disfunció Craniomandibular i Dolor Orofacial
5
13259
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


Dra. Natalia Felipe / Dr. Jordi Tomàs

Dimecres de  9  a 14  hores (Es recomana demanar cita prèvia  via e-mail: nfelipe@uic.es / jtomas@uic.es)

Presentació

El dolor i la disfunció craniomandibular presenten una prevalença molt significativa en la població general. És molt freqüent la consulta dels pacients amb simptomatologia disfuncional en les diferents àrees de l'odontologia i d'altres especialitats mèdiques, d'aquí la necessitat de poder diagnosticar els signes i símptomes ràpidament com odontòlegs per poder orientar els nostres pacients sobre quines mesures terapèutiques efectuar.

Requisits previs

Coneixements i habilitats clíniques bàsiques tècniques de laboratori, tant sistemes analògics o convencionals com digitals.

Objectius

-       Capacitar l'alumnat a adquirir els coneixements avançats, tant teòrics i pràctics en l’ús d’escàners digitals I també convencionals en la presa de registres interoclusals.

-       Saber usar els diferents software de disseny i confecció d’ortesis orals.

-       Saber confeccionar ortesis orals, dispositius d’avançament mandibular, desprogramadors neuromusculars, en el laboratori i ser capaç de fer arranjaments de les mateixes.

-       Aprendre a realitzar una seqüència de registre fotogràfic per poder fer el seguiment del pacient i establir una relació amb el laboratori.

-       Conèixer la tècnica de tallat selectiu en casos on la tercera via sigui necessari pel tractament de patologia oclusal, i possible relació amb trastorns temporomandibulars.

-       Planificar correctament una seqüència de tractament en casos de pacients amb desgasts severs, d’origen no cariós.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • Diagnosticar, planificar i dur a terme, amb caràcter general, un tractament multidisciplinari, seqüencial i integrat de complexitat limitada en pacients de totes les edats i condicions i en pacients amb necessitats especials (diabètics, hipertensos, oncològics, trasplantats, immunodeprimits, anticoagulats, entre d'altres) o discapacitats. Específicament l'odontòleg ha de ser competent en l'establiment d'un diagnòstic, d'un pronòstic i el desenvolupament d'una adequada planificació terapèutica, i de manera particular en dolor orofacial, desordres temporomandibulars, bruxisme i altres hàbits parafuncionals; patologia dentària i periapical; traumatismes bucodentals; patologia periodontal i dels teixits periimplantaris; patologia òssia dels maxil·lars, els teixits tous bucals i glàndules annexes; estats d'edentació parcial o total i en la planificació del tractament rehabilitador mitjançant pròtesi dentosuportada i mucosuportada, o mitjançant implants dentals, malposicions i/o maloclusions dentàries i d'altres alteracions anatòmiques o funcionals de la cara o del sistema estomatognàtic i de les possibles correccions ortodòntiques, ortopèdiques o quirúrgiques
  • Dur a terme models diagnòstics, muntar-los i prendre registres interoclusals via sistema analògic i digital.
  • Ser capaç d’elaborar ortesis orals (ferula d’estabilització mandibular, d’avançament mandibular, oclusives, protectors bucals, desprogramadors neuromusculars, etc)
  • Ser capaç d’ajustar qualsevol ortesis orals i fer el seu seguiment clinic posterior.
  • Realitzar tallats selectius en casos on es requereix per component oclusal.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Saber diagnosticar pacients amb alteracions oclusals, mitjançant exploració física i interpretació de proves complementàries.

Maneig de pacients amb patologia de bruxisme de la son, trastorns temporomandibulars i pacients amb roncopaties / SAHOS lleu mitjançant la confecció pròpia d’ortesis orals.

Aprendre a utilitzar la tecnologia digital en la presa de registres, disseny i fabricació de tots dispositiu necessari pel tractament de la patologia que es presenta.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Classes magistrals

Seminaris de pràctiques preclíniques al laboratori

Seminaris d'anàlisi de proves per la imatge i presa de fotografies.

Seminaris de casos clínics.

Disseny i ajust digital en el laboratori de la CUO.

Prova teòrica i pràctica.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació final serà de la següent manera:

 Prova teòrica:

En l'avaluació es contemplaran tots els conceptes teòrics impartits durant tot el semestre de l'assignatura. Constarà de 10 preguntes de resposta curta en relació al contingut del temari impartit.

 Excepcionalment es valorarà amb el professorat de l'assignatura i secretària acadèmica la possibilitat de fer un examen oral de l'assignatura si la situació individual ho requereix en particular.

Bibliografia i recursos

Okeson JP. Tractament d'oclusió i afeccions temporomandibulars. 7a Ed. Elsevier, 2013.

Wright E. Manual de trastornos temporomandibulares. 1a ed. Amolca 2016

Dawson. Oclusión funcional: Diseño de la sonrisa a partir de la ATM. 1a ed. Amolca 2009