Universitat Internacional de Catalunya

de la Normalitat Cognitiva a Demència. Experiència Pràctica en Clínica, Recerca i Medicina Translacional

de la Normalitat Cognitiva a Demència. Experiència Pràctica en Clínica, Recerca i Medicina Translacional
2
13337
5
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Responsable de l’assignatura i professor titular: Dra.  Mercè Boada Rovira, MD, PhD . Mail: mboada@fundacioace.org / mboada@uic.es

Coordinadora de l'assignatura i professor docent: Dra Ester Esteban de Antonio, MD. Mail: eesteban@uic.es 

 

Altres professors:

Lc Juan Pablo Tartari: jtartari@uic.es

Dra Marta Marquié: mmarquie@uic.es

Dra Maria Pilar Cañabate: mcanabate@uic.es

Lda. Maitee Rosende-Roca: mrosenderoca@uic.es

Lda. Carla Sonsiree Abdelnour: cabdelnour@uic.es

Dra Maria Montserrat Alegret: malegret@uic.es

MsU Itziar de Rojas: iderojas@uic.es

Lc Rogelio López Cuevas: rlopezc@uic.es

Dr Sergi Valero Ventura: svalero@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


La malaltia d'Alzheimer és el quart problema de salut mundial, considerant la pandèmia de segle XXI. El seu impacte sanitari, social i econòmic és de primera magnitud. Donada l'elevada prevalença d'aquesta patologia, tots els professionals mèdics atendran en la seva pràctica clínica diària a persones amb discapacitat cognitiva. Aquest fet fa necessari que els estudiants de medicina rebin formació en l'atenció integral a les demències i conegui els principals reptes científics actuals i de el futur d'aquest àmbit mèdic.

Fundació ACE és una entitat monogràfica especialitzada i de referència que està al servei no només de les persones amb trastorns cognitius, malaltia d'Alzheimer o altres demències, sinó també dels seus familiars. Oferim una atenció integral personalitzada i d'alta qualitat en l'àrea de diagnòstic, tractament, investigació, formació i sensibilització. Abordem tot l'espectre cognitiu, des de la normalitat, a el canvi cognitiu lleu i la demència. En Fundació ACE integrem l'experiència clínica amb el rigor científic de la investigació bàsica, clínica i social i participem en múltiples projectes de nacionals i internacionals de recerca. 

La assignatura “De la normalitat cognitiva a les demències. Experiència pràctica en clínica, investigació i medicina transnacional”, te com a objectius:

- Adquirir coneixements i habilitats clíniques en l'atenció integral de la patologia cognitiva: la seva prevenció, diagnòstic, seguiment i tractament.

- Conèixer els reptes actuals, les línies de recerca i els principals avenços implementats en un centre d'excel·lència mundial.

La signatura és opcional, consta d'un total de 60 hores que es correspon a 2 ECTS.

Requisits previs

L'alumne ha de tenir coneixements sobre neuroanatomia, psicologia mèdica i neurologia.

Objectius

  • General: Comprendre i adquirir els coneixements i habilitats pròpies de la pràctica clínica i investigadora en l'atenció integral dels trastorns cognitius i les demències.

 

  • Específics: Adquirir coneixements i habilitats bàsiques en els següents aspectes:

- Conèixer els trastorns cognitius més freqüent de l'adult.

- Aprendre la correcta realització de la història clínica neurològica i l'exploració cognitiva.

- Conèixer els procediments diagnòstics i la utilitat de l'estudi neuropsicològic.

- Identificar les eines diagnòstiques per a la detenció precoç.

- Conèixer com es determina l'estadi evolutiu de la patologia cognitiva.

- Aprendre la importància de l'abordatge integral en el diagnòstic i el maneig dels pacients per part d'un equip multidisciplinari.

- Conèixer les opcions terapèutiques i l'evolució de la malaltia.

- Conèixer el model assistencial que integra pràctica clínica i investigació.

- Conèixer les principals línies d'investigació i adquirir coneixements en investigació bàsica i clínica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 20 - Adquirir experiència clínica adequada en institucions hospitalàries, centres de salut o altres institucions sanitàries, sota supervisió, així com coneixements bàsics de gestió clínica centrada en el pacient i utilització adequada de proves, medicaments i altres recursos del sistema sanitari.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 33 - Mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a una anàlisi posterior i preservar la confidencialitat de les dades.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.

Continguts

Els continguts del curs es basen en els coneixements bàsics i la pràctica clínica i investigadora de l'atenció a la deterioració cognitiva, aplicats en la pràctica diària en una unitat especialitzada.

-       Realitzar una anamnesi completa de la patologia cognitiva.

-       Reconèixer mitjançant l'exploració física i anamnesi l'existència del deteriorament cognitiu.

-       Conèixer la història natural de les demències.

-       Indicar i interpretar les proves complementàries per establir un adequat diagnòstic, estadi evolutiu i pronòstic de la malaltia.

-       Conèixer els diferents procediments utilitzats en la detecció precoç i els criteris de derivació a una unitat d'atenció integral especialitzada.

-       Maneig farmacològic i no farmacològic dels símptomes associats a la patologia cognitiva.

-       Participar en la discussió diària de casos clínics dels pacients atesos a la unitat de diagnòstic.

-       Conèixer el funcionament d'una unitat d'assajos clínics: procés de selecció de persones candidates, informació, consentiment informat, inclusió, seguiment i procediments habituals.

-       Participar en el treball diari de l'equip multidisciplinari que integra la pràctica clínica i la investigació bàsica: medicina translacional.

-       Conèixer com un investigador dissenya, sol·licita, executa i comunica els resultats d'un projecte d'investigació.

-       Sensibilitzar-se amb la problemàtica ètica que suscita la patologia cognitiva a nivell sanitari, familiar i social.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



L'assignatura s'impartirà en les Unitats d'Atenció de Fundació ACE. L'horari de presència serà de 8 a 14 hores i els alumnes estaran tutoritzats per un neuròleg. Així mateix, es realitzarà part del programa de manera online com s'especifica a continuació.

S'implementaran diferents metodologies docents:


- Assistència a sessions clíniques en la Unitat de Diagnòstic, Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center: 1 hora al dia. L'assistència a aquestes sessions podrà realitzar-se de manera online, en les reunions de l'equip de la Unitat de Diagnòstic a través de la plataforma Teams.

- Seminaris teoricopràctics segons calendari; 10 Seminaris (9 hores). Classes virtuals sincròniques a través de la plataforma Collaborate, integrada en el Moodle de la UIC. 

- Pràctiques en les diferents unitats de Fundació ACE: 5 hores al dia; 10 dies (45 hores).

Pràctiques clíniques:
-Unitat de Diagnòstic: Consultes de neurologia, neuropsicologia i treball social. "Open House Initiative" (Jornada de Portes Obertes).

Es prioritzaran les pràctiques de manera presencial, si bé en funció de les circumstàncies de la pandèmia pel Covid-19, l'activitat presencial de l'equip assistencial i el nombre d'alumnes, es tindrà en compte el següent (atès que la telemedicina s'ha instaurat com una opció afegida i vàlida en Fundació ACE):

Les pràctiques en la consulta de neurologia seran preferentment presencials, amb l'equip d'atenció presencial en Fundació ACE. Les pràctiques en la consulta de neuropsicològica podran ser realitzades de manera virtual, mitjançant la connexió online a la visita telemàtica en grups de 2 alumnes per neuropsicòleg, com a espectadors (sense activar la seva càmera de vídeo ni el micròfon per a evitar distraccions del pacient), sempre que el pacient manifesti el seu consentiment sobre aquest tema, amb posterior discussió del cas i resolució de dubtes amb el neuropsicòleg responsable durant els 15 minuts posteriors. Així mateix, les pràctiques en la consulta de treball social podran realitzar-se de manera telemàtica sota el mateix format especificat per a neuropsicologia.


Pràctiques de recerca:

-Recerca aplicada: Assajos clínics. Els alumnes podran assistir a les visites amb neurologia i neuropsicologia (en aquest últim cas per a aprendre escales específiques d'assajos clínics).



El programa de l'assignatura en les 10 sessions teoricopràctiques és el següent:

1- Estat actual i principals reptes en la patologia cognitiva. Història de la malaltia d'Alzheimer. Why, how and what? Visita a les unitats de Fundació ACE.

2- Trastorns cognitius: Classificació, etiopatogenia i diagnòstic diferencial. Casos pràctics.

3- Procés diagnòstic de la patologia cognitiva: Avaluació neurològica i administració de test cognitius breus.

4- Procés diagnòstic de la patologia cognitiva: Avaluació neuropsicològica.

5- Procés diagnòstic social i avaluació de l'entorn sociofamiliar.

6- Tractament i pronòstic de la patologia cognitiva: Prevenció, tractament farmacològic i no farmacològic.

7- Projectes de recerca: Disseny i implementació.

8- Recerca traslacional: Medicina de Precisió.

9- Recerca aplicada: Tractaments de futur i assajos clínics.

10- Els trastorns cognitius en el MIR.

Avaluació del curs

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



- Avaluació continuada durant les pràctiques (es valorarà l'assistència, interès, coneixement, proactividad, etc.). Valor de 40% sobre la nota final.
- Presentació de la resolució d'un cas clínic prèviament aportat a cada grup d'alumnes (grups de 3-4 alumnes): diagnòstic sindrómico, diagnòstic etiològic, discussió del diagnòstic neuropsicològic i avaluació sociofamiliar, arribant a un diagnòstic per consens en grup. Presentació oral durant 15-20 minutos. Valor del 40% sobre la nota final (últim dia de pràctiques).
- Test final (preguntes amb resposta múltiple, sent una d'elles correcta). Valor del 20% sobre la nota final (últim dia de pràctiques). Existeix la possibilitat de realitzar el mateix de manera online, a través del Moodle de la UIC.

Bibliografia i recursos

Guies d’atenció a les demències:

  • Guia de demències de la Societat Española de Neurologia (s’ entregarà en la formació)

 

  • ¿Puede diagnosticarse la demencia en la Atención Primaria?

DOI: 10.1016/j.aprim.2010.09.004   https://www.elsevier.es/es-revista-atencion-primaria-27-articulo-puede-diagnosticarse-demencia-atencion-primaria-S0212656711000047

 

Publicacions d’ interès Fundació ACE

Design of a comprehensive Alzheimer's disease clinic and research center in Spain to meet critical patient and family needs

Alzheimers Dement. 2014 May;  I.F. 4,48  doi:10(3):409-15.

Boada M, Tárraga LL, Hernández I, Valero S, Alegret M, Ruiz A, Lopez OL, Becker JT; Fundació ACE Alzheimer Research Center and Memory Clinic. 

 

Beneficial Effects of an Integrated Psychostimulation Program in Patients with Alzheimer's Disease . J Alzheimers Dis. 2015; I.F. 4.15  doi:50(2):559-66.

Ibarria M, Alegret M, Valero S, Morera A, Guitart M, Cañabate P, Moreno M, Lara S, Diego S, Hernández J, Tantinyá N, Vera M, Hernández I, Becker JT, Ruíz A, Boada M, Tárraga L.

 

A longitudinal follow-up of 550 Mild Cognitive Impairment patients: evidence for large conversion to dementia rates and detection of major risk factors involved. J Alzheimers Dis. 2013 Jan 1;  I.F. 4.17   doi:34(3):769-80. PDF ResearchGate

Espinosa A, Alegret M, Valero S, Vinyes-Junqué G, Hernández I, Mauleón A, Rosende-Roca M, Ruiz A, López O, Tárraga L, Boada M. 

 

Social Representation of Dementia: An Analysis of 5,792 Consecutive Cases Evaluated in a Memory Clinic

J Alzheimers Dis. 2017;58(4):1099-1108. F.I. 3.731. doi: 10.3233/JAD-161119.

Cañabate P, Martínez G, Rosende-Roca M, Moreno M, Preckler S, Valero S, Sotolongo O, Hernández I, Alegret M, Ortega G, Espinosa A, Mauleón A, Vargas L, Rodríguez O, Abdelnour C, Sánchez D, Martín E, Ruiz A, Tárraga L, Boada M..

 

FACEHBI: A Prospective Study Of Risk Factors, Biomarkers and Cognition in a Cohort of Individuals with Subjective Cognitive Decline. Study Rationale and Research Protocols. J Prev Alzheimers Dis. 2017;4(2):100-108. doi: 10.14283/jpad.2016.122.

O. Rodriguez-Gomez, A. Sanabria, A. Perez-Cordon, D. Sanchez-Ruiz, C. Abdelnour, S. Valero, I. Hernandez, M. Rosende-Roca, A. Mauleon, L. Vargas, M. Alegret, A. Espinosa, G. Ortega, M. Guitart, A. Gailhajanet, O. Sotolongo-Grau, S. Moreno-Grau, S. Ruiz, M. Tarragona, J. Serra, E. Martin, E. Peleja, F. Lomeña, F. Campos, A. Vivas, M.Gomez-Chiari, M.A. Tejero, J. Giménez, P. Pesini, M. Sarasa, G.Martinez, A. Ruiz, L. Tarraga, M.Boada.

 

Genome-wide association analysis of dementia and its clinical endophenotypes reveal novel loci associated with Alzheimer disease and three causality networks of AD: the GR@ACE project.

Alzheimer's & Dementia. doi:10.1101/528901

Sonia Moreno-Grau, Itziar de Rojas, Isabel Hernandez, Ines Quintela, Laura Montrreal, Montserrat Alegret, Begona Olasagarre, Laura Madrid, Antonio Gonzalez, Olalla Marona, Matiee Rosende-Roca, Ana Mauleon, Liliana Vargas, Asuncion Lafuente, Carla Abdelnour, Octavio Rodriguez-Gonzalez, Silvia Gil, Miguel Angel Santos-Santos, Ana Espinosa, Gemma Ortega, Angela Sanabria, Alba Perez-Cordon, Susana Ruiz, Nuria Aguilera, Juan Antonio Pineda, Juan Macias, Emilio Alarcon-Martin, Oscar Sotolongo-Grau, GR@ACE consortium, DEGESCO consortium, Alzheimer Disease Neuroimaging Initiative, Marta Marquie, Gemma Monte-Rubio, Sergi Valero, Jordi Clarimon, Maria Jesus Bullido, Guillermo Garcia-Ribas, Pau Pastor, Pascual Sanchez-Juan, Victoria Alvarez, Gerard Pinol-Ripoll, Jose Maria Garcia-Alberca, Jose Luis Royo, Emilio Franco, Pablo Mir, Miguel Calero, Miguel Medina, Alberto Rabano, Jesus Avila, Carmen Antunez, Luis Miguel Real, Adelina Orellana, Angel Carracedo, Maria Eugenia Saez, LLuis Tarraga, Merce Boada, Agustin Ruiz.

 

-          https://www.fundacioace.com/es/publicaciones.html

 

Altre webgrafia d’interès:

-          Fundació ACE:  www.fundacioace.org

-          Fundacio ACE Memòria d’activitat 2018 https://www.fundacioace.com/es/memorias-de-actividad.html

-          Alzheimer Disease International  : https://www.alz.co.uk/

-          World Alzehimer  Report 2019 : Attitudes to demència https://www.alz.co.uk/research/world-report-2019

-          WHO: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/dementia

 

 

 

Material didàctic