Universitat Internacional de Catalunya

Mòdul Pràctic: Anestèsia

Mòdul Pràctic: Anestèsia
3
13358
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors durant les pràctiques i si requereixen un temps especial a través de prèvia cita a través de correu electrònic.

Presentació

Mòdul Pràctiques Processos d'Atenció d'Infermeria a Anestèsia, Reanimació i Teràpies del dolor pretén formar a través de pràctiques quirúrgiques que l'alumne pugui desenvolupar-se de manera segura a l'anestèsia dels diferents tipus d'intervencions i situacions quirúrgiques sempre amb la màxima de la humanització i la seguretat de la cura.

Requisits previs

Cal disposar del Grau o Diplomatura d'infermeria i estar col·legiada.

Objectius

Es pretén que mitjançant pràctiques al quiròfan l'alumne desenvolupi el rol de la infermeria en anestèsia al preoperatori, el transoperatori i el postoperatori considerant especialment en la Seguretat de les Cures d'infermeria en el procés quirúrgic.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

• 12. B - Conéixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola, i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
• 3. E - Conèixer i aplicar els fonaments i els principis teòrics i metodològics de la infermeria.
• 20. B - Treball en equip multidisciplinar.
• 23. B – Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
• 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
• 26. G - Generació de coneixement a partir de la pràctica.
• 27. G - Capacitat dadaptació a situacions noves.
• 28. E - Lideratge de les cures infermeres i dels equips d'infermeria per a la qualitat de l'atenció a les persones, la participació a les polítiques de salut i el desenvolupament professional.
• 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del context social o multicultural.
• 7. B - Comprendre, sense prejudicis, les persones, considerant-ne els aspectes físics, psicològics i socials, com a individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences i valors, i garantint el dret a la intimitat, a través de la confidencialitat i el secret professional.
• 11. E – Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys i fomentar l'educació per a la salut.
• 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en què s'estructuren de manera uni o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
• 1. G - Ser capaç de prestar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen a les normes legals i deontològiques aplicables.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

• Donar un servei de qualitat al bloc quirúrgic amb eficiència i eficàcia, formant part d'un equip multidisciplinari.
• Aplicar els coneixements adquirits a la instrumentació de les diferents especialitats quirúrgiques, per desenvolupar correctament, la competència professional.
• Donar suport moral i psicològicament al pacient en el període de preoperatori.
• Actuar amb seguretat i eficiència en el rol d'infermeria d'anestèsia i reanimació, detectant-ne les possibles complicacions en els períodes de transoperatori i postoperatori immediat.
• Desenvolupar la tasca d'infermeria perioperatòria amb un sentit ètic i humà, que faci possible la incorporació als hospitals de bons professionals experts a l'àrea quirúrgica.

Continguts

60 hores de pràctiques a les diferents àrees d'anestèsia (2 setmanes de pràctiques).

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Pràctiques presencials d'anestèsia tutoritzades i amb avaluació continuada, on l'alumne s'anirà introduint de mica en mica en les tasques diàries de quiròfan, adquirint de manera progressiva habilitats i responsabilitats.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Avaluació per part de cada tutor al final de cada bloc de pràctiques clíniques.

Bibliografia i recursos

Rayón, E. (2002). Manual de enfermería medico-quirúrgica. Volumen I. Arteaga Soto, José Luis.

Rayón, E. (2002). Manual de enfermería medico-quirúrgica. Volumen II. Arteaga Soto, José Luis.

Smeltzer, S. C., Bare, B. G., Hinkle, L. J., & Cheever, K. H. (2015). Enfermería Médico Quirúrgica. Volumen I.

Smeltzer, S. C., Bare, B. G., Hinkle, L. J., & Cheever, K. H. (2015). Enfermería Médico Quirúrgica. Volumen II.