Universitat Internacional de Catalunya

Mòdul Pràctic: Quiròfan

Mòdul Pràctic: Quiròfan
14
13359
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors durant les pràctiques i si requereixen un temps especial a través de prèvia cita a través de correu electrònic.

Presentació

El Mòdul Pràctiques Processos Atenció d'Infermeria Quirúrgica de les Diferents Especialitats pretén formar a través de pràctiques hospitalàries perquè l'alumne pugui desenvolupar-se de manera segura en 1) les Noves tecnologies: cirurgia mínimament invasiva, radioteràpia intraoperatòria, nous sistemes de monitorització, robòtica quirúrgica, etc. que necessiten un reciclatge permanent; 2) la Cirurgia de curta estada, amb les seves característiques específiques de cures pre i postoperatòries; 3) la Cirurgia geriàtrica. L'edat per si mateixa no és un impediment per a la intervenció quirúrgica, però l'envelliment de la població obliga a tractar quirúrgicament pacients amb una morbiditat afegida que necessita unes cures específiques; i 4) La Cirurgia durgència. La implantació de sistemes d'emergències prehospitalàries permet que arribin a l'hospital pacients quirúrgics greus que requereixen unes atencions que fins ara no es produïen. En qualsevol cas, sempre cal preservar la humanització de la sanitat, ja que el quiròfan en pot vulnerar la integritat física i necessitarà de manera més punxant d'un suport emocional.

Requisits previs

Cal disposar del Grau o Diplomatura d'infermeria i estar col·legiada.

Objectius

Es pretén que mitjançant pràctiques al quiròfan l'alumne desenvolupi el rol de la infermeria al preoperatori, el transoperatori i el postoperatori considerant especialment en la Seguretat de les Cures d'infermeria en el procés quirúrgic. Per això s'incideix especialment en la cirurgia mínimament invasiva, robòtica quirúrgica, Cirurgia de curta estada, Cirurgia geriàtrica i Cirurgia d'urgència.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

• 12. B - Conéixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola, i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
• 3. E - Conèixer i aplicar els fonaments i els principis teòrics i metodològics de la infermeria.
• 20. B - Treball en equip multidisciplinar.
• 23. B – Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
• 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
• 26. G - Generació de coneixement a partir de la pràctica.
• 27. G - Capacitat dadaptació a situacions noves.
• 28. E - Lideratge de les cures infermeres i dels equips d'infermeria per a la qualitat de l'atenció a les persones, la participació a les polítiques de salut i el desenvolupament professional.
• 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del context social o multicultural.
• 7. B - Comprendre, sense prejudicis, les persones, considerant-ne els aspectes físics, psicològics i socials, com a individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences i valors, i garantint el dret a la intimitat, a través de la confidencialitat i el secret professional.
• 11. E – Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys i fomentar l'educació per a la salut.
• 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en què s'estructuren de manera uni o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
• 1. G - Ser capaç de prestar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen a les normes legals i deontològiques aplicables.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

• Donar un servei de qualitat al bloc quirúrgic amb eficiència i eficàcia, formant part d'un equip multidisciplinari.
• Tenir coneixement de les patologies que sotmeten el pacient a una intervenció quirúrgica i anestèsia
• Donar suport moral i psicològicament al pacient en el període de preoperatori.
• Actuar amb seguretat i eficiència en el rol d'infermeria d'anestèsia i reanimació, detectant-ne les possibles complicacions en els períodes de transoperatori i postoperatori immediat.
• Desenvolupar la tasca d'infermeria perioperatòria amb un sentit ètic i humà, que faci possible la incorporació als hospitals de bons professionals experts a l'àrea quirúrgica.

Continguts

120 hores de pràctiques a les diferents àrees quirúrgiques i d'anestèsia (4 setmanes de pràctiques).

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Pràctiques presencials en especialitats quirúrgiques tutoritzades i amb avaluació contínua, on l'alumne s'anirà introduint de mica en mica en les tasques diàries de quiròfan, adquirint de manera progressiva habilitats i responsabilitats.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Avaluació per part de cada tutor al final de cada bloc de pràctiques clíniques.

Bibliografia i recursos

Rayón, E. (2002). Manual de enfermería medico-quirúrgica. Volumen I. Arteaga Soto, José Luis.

Rayón, E. (2002). Manual de enfermería medico-quirúrgica. Volumen II. Arteaga Soto, José Luis.

Smeltzer, S. C., Bare, B. G., Hinkle, L. J., & Cheever, K. H. (2015). Enfermería Médico Quirúrgica. Volumen I.

Smeltzer, S. C., Bare, B. G., Hinkle, L. J., & Cheever, K. H. (2015). Enfermería Médico Quirúrgica. Volumen II.