Universitat Internacional de Catalunya

Inversions d'impacte

Inversions d'impacte
3
13367
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat


A petició

Presentació

Inversions d’impacte és un curs optatiu de 3 ECTS que s’imparteixen al programa de Màster Oficial en Finances Emprenedores, a UIC Barcelona. Consta de 5 classes teòriques, 5 sessions pràctiques i 5 sessions dedicades a classes magistrals i conferències de professionals del sector de les Finances Socials. El curs no té cap prerequisit específic, encara que és desitjable tenir coneixements bàsics en Administració d’Empreses.

El curs s’aplica àmpliament la metodologia d’estudi de casos i el debat en classe. Per tant, espera que els estudiants que tomen aquest curs contribueixi a les classes a través d’una participació activa i reflexiva.

Requisits previs

Coneixements bàsics en Administració d'Empreses

Objectius

L’objectiu principal d’aquest curs és brindar una comprensió profunda de la disciplina d’Inversions d’impacte. Les inversions d’impacte poden generar impactes socials a més de retorns financers. Aquesta estratègia d'inversió s'utilitza àmpliament per abordar problemes socials i ambientals crítics, com el canvi climàtic, el desenvolupament econòmic sostenible, la inclusió social de grups vulnerables i marginats. Debido al seu éxito en contribuir a la solución de problemas sociales y ambientales, ha atraído un crec interés de los responsables políticos y las partes interesadas de la sociedad, lo que a su vez empuja a los inversores convencionales a introducir las inversiones de impacto en sus carteres. Com a resultat, durant l’última dècada, les inversions d’impacte s’ha convertit d’un mecanisme d’inversió de nicho a una eina indispensable en la cartera d’una amplia variada d’inversors, des de la banca convencional fins a les fundacions benèfiques.

Sense embargament, existeixen qüestions que fan que aquest instrument sigui quelcom complicat, com per exemple, la medició del resultat. Si en la inversió convencional, el retorn de la inversió (ROI) sembla ser universalment reconegut com una eina precisa per aconseguir l’èxit de la inversió, la inversió d’impacte pressupost la creació d’un impacte social i / o ambiental, que és difícil de calcular. Otro problema son sus limitaciones en términos de escalabilidad. Molts menús, els problemes socials són molt locals i requereixen solucions úniques. Per tant, una idea adequada per resoldre un problema en un context pot ser difícil de transferir en un altre context, el que dificulta la seva ampliació, una característica que els inversors convencionals busquen cuidadosament en un model de negoci. I finalment, si en la inversió convencional el foc és la producció d’una empresa (producte o servei), en el cas de la inversió d’impacte, és el resultat i el seu impacte en els beneficiaris. Todos estos problemas hacen que este mecanismo de inversión sea más desafiante y requiere habilidades especiales por parte de los inversores para comprender la naturaleza de la inversión de impacto para alcanzar el impacto social y / o ambiental deseable.

Per tant, l’objectiu d’aquesta assignatura és proporcionar als estudiants els coneixements i habilitats necessàries per poder desenvolupar bones estratègies d’inversió d’impacte, minimitzar els possibles resultats negatius que portin ponent en peligro la reputació de l’inversor, i maximitzant l’impacte social i / o medioambiental deseable.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CE1 - Formular l'adequada planificació financera des de la fase inicial d'una empresa emergent fins a les fases posteriors de consolidació del negoci tenint en compte l'anàlisi de negoci, models de negoci i l’anàlisi economicofinancera.
  • CE4 - Detectar i analitzar el risc associat a les decisions financeres i aplicar estratègies que permetin minimitzar aquest risc.
  • CE5 - Identificar els aspectes legals associats al finançament de l’emprenedoria i les estructures de finançament, i preparar documents i clàusules que permetin la gestió de les transaccions.
  • CE6 - Analitzar una empresa emergent en l’àmbit comptable-financer, modelització financera i valoració d'empreses, i reconèixer les claus de valor en una transacció corporativa.
  • CE9 - Aplicar i adaptar els coneixements i experiències de l’emprenedoria i estructures de finançament en un context real analitzant-ne la viabilitat, implantació i impacte, enfrontant-se així com a expert a la creació de noves oportunitats de mercat.
  • CG1 - Treballar i integrar-se en equips multidisciplinars, sent proactius en la resolució de conflictes o problemes que puguin sortir.
  • CG3 - Generar idees noves i avaluar de forma crítica les alternatives en presència de múltiples criteris i actors.
  • CG4 - Contrastar i prendre decissions amb un determinat rigor metodològic, i assumir la responsabilitat d’aquestes decissions.
  • CT2 - Tenir capacitat reflexiva i pensament crític en contextos interdisciplinaris.
  • CT3 - Mostrar sensibilitat pels valors ètics, personals, socials i ambientals en la presa de decisions i la relació amb els altres.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al final del curs, els estudiants podran:

  • Comprendre, identificar i analitzar diferents eines d’inversió d’impacte;
  • Comprendre els reptes del sector;
  • Manejar les diferents eines de mesurament que ajuden a quantificar l’èxit d’inversió a nivell espanyol, europeu i mundial;
  • Identificar com aplicar mecanismes, com ara la teoria del canvi, per garantir l’assoliment dels resultats desitjables.

Continguts

Tema 1. Introducció i panorama general: definicions, orígens, reptes.

     Identificació d'una necessitat social
     Els orígens de la inversió d'impacte
     Retorn social enfront de rendiment financer

Tema 2. Teoria de l'canvi

     Què és l'impacte social i per què mesurar?
     Indicadors d'impacte social i eines de mesurament
     Teoria de l'canvi

  Tema 2. Microcrèdit
     El concepte de microcrèdit, estadística i evolució
     Principals actors de el sector del microfinançament, tant a nivell internacional com a Espanya
     Impacte social de l'microcrèdit
     Desafiaments de el sector de microcrèdit

  Tema 3. Crowdfunding social

     El concepte de crowdfunding, estadística i evolució
     Principals actors de el sector de l'crowdfunding
     Diferents tipus de crowdfunding

  Tema 4. Capital de risc social

     Eines de capital risc social
     Evolució de el sector de capital risc social
     Principals actors de el sector
     Desafiaments de el sector de capital risc social

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació de l'assoliment de competències es valorarà tenint en compte els entregables de el curs, la participació a classe, l'assistència a conferències i classes magistrals i l'examen final.

Estructura d'avaluació:

      Participació a classe: 10%
      Assistència i participació en congressos i classes magistrals: 10%
      Lliurables: solucions d'estudis de cas realitzades en grups de 3 a 5 estudiants: 40%
      Examen final: 40%

Bibliografia i recursos

Bastida, R. and Mas-Machuca, M. (Ed.). New tendencies in the creation and management of social business, Yunus Social Business Network Barcelona, 2018. Available to download here: https://www.sbcbarcelona.org/que-fem/#estudis-publicacions

Defourny, Jacques; Hulgard, Lars & Pestoff, Victor (2014), Social Enterprise and the Third Sector. Changing European Landscapes in a Comparative Perspective. Routledge. London.

Mertens, S. (2010). La gestion des entreprises sociales, Edipro, Liège.

Yunus, M. (2011). Building Social Business: The New Kind of Capitalism that Serves Humanity's Most Pressing Needs Paperback.

Website of the European Comission about Social investment:

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1044&langId=en