Universitat Internacional de Catalunya

Diagnòstic per la Imatge

Diagnòstic per la Imatge
5
13431
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


J.J Sánchez jjsanchez@uic.e

Paloma Puyalto ppuyalto@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L'assignatura de Diagnòstic per Imatge és una assignatura obligatòria de 5 crèdits que s'imparteix en tercer curs del Grau de Fisioteràpia. Permet conèixer les diferents tècniques d'imatge i la seva interpretació pràctica per al diagnòstic de les malalties que afecten el cos humà.
En aquesta assignatura s'estudiaran les bases de les tècniques d'imatge, les seves indicacions, contraindicacions i riscos biològics així com els seus principis d'interpretació i l'anatomia de les principals estructures del sistema musculoesquelètic  a través de la radiografia simple, ecografia, tomografia computada i ressonància magnètica.

Requisits previs

No procedeix

Objectius

OBJECTIUS GENERALS:
-Conèixer l'anatomia radiològica per radiografia simple, ecografia, tomografia computada i ressonància magnètica dels músculs, tendons, lligaments, articulacions, ossos i estructures vasculonervioses.

-Saber realitzar una interpretació de les principals regions anatòmiques del sistema musculoesquelètic en les diferents tècniques d'imatge.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
-Familiaritzar-se amb les diferents tècniques d'imatge que estudien l'aparell locomotor; les seves indicacions i contraindicacions.
-Aprendre les bases de les diferents tècniques d'imatge que estudien l'aparell locomotor, els seus riscos biològics, sistemes de protecció del pacient i interpretació d'aquestes.
- Identificar i descriure l'anatomia del membre superior a través de la interpretació d'estudis de radiografia simple, ressonància magnètica, tomografia computada i realització d'ecografies en aula.
- Identificar i descriure l'anatomia del membre inferior a través de la interpretació d'estudis de radiografia simple, ressonància magnètica, tomografia computada i realització d'ecografies en aula

- Identificar i descriure l'anatomia de la columna a través de la interpretació d'estudis de radiografia simple, tomografia computada i ressonància magnètica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • 06 - Tenir les capacitats necessàries per a la resolució de problemes.
  • 20 - Conèixer l'anatomia i fisiologia humana, i les relacions dinàmiques entre l'estructura i la funció, especialment de l'aparell locomotor i el sistema nerviós i cardiorespiratori.
  • 21 - Conèixer els canvis fisiològics i estructurals que es poden produir com a conseqüència de l'aplicació de la fisioteràpia.
  • 22 - Conèixer els factors que influeixen en el creixement i desenvolupament humà al llarg de tota la vida.
  • 28.1 - Ésser capaç de comunicar-se de forma oral i escrita en la llengua nativa.
  • 40 - Conèixer els canvis estructurals, fisiològics, funcionals i de conducta que es produeixen com a conseqüència de la intervenció de la fisioteràpia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura


L'alumne al final del curs ha de ser capaç de:

-seleccionar les proves d'imatge més adequades i segures per a l'estudi d'una determinada regió anatòmica i patologia d'acord amb la mena de pacient.

-identificar l'anatomia radiològica en les diferents proves d'imatge.

-realitzar i saber interpretar ecografies bàsiques de les principals estructures anatòmiques de l'extremitat superior i inferior.

Continguts

CM1 Introducció a l'assignatura. Tècniques d'Imatge en ap.locomotor
CM2 Bases Físiques de les tècniques d'Imatge: RX, ECO I RM
CM3 Fonaments bàsics de protecció radiològica
CM4 Bases de la interpretació de l'Ecografia de l'aparell locomotor
CM5 Bases de la interpretació de Radiografies de l'aparell locomotor
CM6 Bases de la interpretació de RM i TC de l'aparell locomotor
CM7 Estudi per RM de l'espatlla: anatomia i semiologia radiològica
CM8 Estudi ecogràfic de l'espatlla: sonoanatomía i semiologia radiològica
CM9 Estudi ecogràfic del colze : sonoanatomía i semiologia radiològica
CM10 Estudi radiològic de la radiografia de mans i canells: semiologia radiològica
CM11 Estudi ecogràfic de la mà: sonoanatomía i semiologia radiològica
CM12 Estudi ecogràfic de la nina: sonoanatomía i semiologia radiològica
CM13 sessió practica integracion EESS
CM14 Estudi ecogràfic del maluc i cuixa:sonoanatomía i semiologia radiològica
CM15 Estudi radiogràfic del peu
CM16 Estudi ecogràfic del turmell i peu:sonoanatomía i semiologia radiològica
CM17 Estudi radiològic de la cama i genoll I
CM18 Estudi radiològic de la cama i genoll II
CM19 Estudi radiogràfic i TC de la columna
CM20 Estudi per RM de la columna
CM21 sessió practica integració EEII

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online




Classes MAGISTRALS  teóricopráctiques on s'exposa l'anatomia radiològica de les estructures del membre superior , inferior i columna vertebral a través de les diferents proves d'imatge.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Examen parcial :
Hi haurà dos exàmens parcials .Inclouran tota la matèria treballada fins al dia abans així com els continguts inclosos en la bibliografia recomanada.
Consistirà en:
50 preguntes tipus test realitzat en ordinador. S'inclouran continguts teòrics de l'assignatura impartits fins a la data de l'examen així com la identificació anatòmica en les diferents tècniques d'imatge de les estructures del membre superior i els continguts inclosos en la bibliografia recomanada. Les preguntes tindran 4 opcions, amb només una resposta possible. Les preguntes mal contestades restaran ¼.
És requisit aprovar amb un 5, sense arrodoniments, l'examen parcial per a alliberar matèria. Cadascun suposa el 40% de la qualificació de l'assignatura.

Avaluació contínua:
Cada CM portarà adscrita un qüestionari ( totl de 20 qüestionaris) sobre aquesta. De 5 preguntes cadascun , amb una durada de 10 minuts a realitzar en les 24h pròximes a la consecució de la CM segons horari proposat. Les preguntes tindran 4 opcions, amb només una resposta possible. Les preguntes mal contestades restaran ¼.

Examen final:

Cada alumne s'examinarà d'aquell o aquells parcials que tingui suspensos.
-50 preguntes tipus test realitzat en ordinador per cadascun dels parcials. S'inclouran continguts teòrics de l'assignatura impartits fins a la data de l'examen així com la identificació anatòmica en les diferents tècniques d'imatge de les estructures del membre inferior i columna i els continguts inclosos en la bibliografia recomanada . Les preguntes tindran 4 opcions, amb només una resposta possible. Les preguntes mal contestades restaran ¼.
És requisit aprovar amb un 5, sense arrodoniments, l'examen parcial per a alliberar matèria. Cada exàmen suposa el 40% de la qualificació de l'assignatura.


Qualificació final: examen parcial 1 40%+ examen parcial 2 40%+ 20% avaluació contínua

Les qualificacions van del 0-10, amb un màxim d'1 decimal.
Aquells alumnes amb qualificació de 9 o superior, en primera convocatòria, podran optar a matrícula d'honor mitjançant la realització d'un examen oral pràctic sobre interpretació anatòmica en diferents tècniques, incloent realització d'ecografies.

Segona convocatòria i successives

La segona convocatòria i successives contindran la totalidad dels continguts de l'assignatura.

Bibliografia i recursos

-A. Bueno. JL Del Cura. Ecografía musculoesquelética esencial. Ed.Panamericana.

-Möller Torsten Atlas de Bolsillo de Cortes Anatómicos. Tomografía Computarizada y Resonancia Magnética. Tomo 3: Columna Vertebral, Extremidades y Articulaciones.  Editorial Médica Panamericana

-F.Netter. Atlas de anatomía humana. Ed.MassonSobotta. Atlas de anatomía humana. Ed.Panamericana

-  EULAR Ultrasound Scanning Guide: ultrasound.eular.org

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 17/05/2021 08:00h
  • E2 28/06/2021 12:00h

Material didàctic