Universitat Internacional de Catalunya

Diagnòstic per la Imatge

Diagnòstic per la Imatge
5
13431
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


 

Paloma Puyalto ppuyalto@uic.es

Presentació

L'assignatura de Diagnòstic per Imatge és una assignatura obligatòria de 5 crèdits que s'imparteix en tercer curs del Grau de Fisioteràpia. Permet conèixer les diferents tècniques d'imatge i la seva interpretació pràctica per al diagnòstic de les malalties que afecten el cos humà.
En aquesta assignatura s'estudiaran les bases de les tècniques d'imatge, les seves indicacions, contraindicacions i riscos biològics així com els seus principis d'interpretació i l'anatomia de les principals estructures del tòrax,sistema nerviòs,  i principalment sistema musculoesquelètic  a través de la radiografia simple, ecografia, tomografia computada i ressonància magnètica.

Es faran sessions pràctiques on l'alumne podrà aprendre a utilitzar l'ecògraf per a la valoració de les estructures anatòmiques de l'extremitat superior i inferior.


Requisits previs

No procedeix

Objectius

OBJECTIUS GENERALS:

-Conèixer els principis físics bàsics de les proves d'imatge, les limitacions, els riscos i les contraindicacions.

-Conèixer l'anatomia radiològica per radiografia simple, ecografia, tomografia computada i ressonància magnètica dels músculs, tendons, lligaments, articulacions, ossos i estructures vasculonervioses.

-Saber realitzar una interpretació de les principals regions anatòmiques del sistema  respiratori, nerviòs i musculoesquelètic en les diferents tècniques d'imatge.



OBJECTIUS ESPECÍFICS:
-Familiaritzar-se amb les diferents tècniques d'imatge que estudien l'aparell  respiratori, nerviòs i locomotor; les seves indicacions i contraindicacions.
-Aprendre les bases de les diferents tècniques d'imatge que estudien  l'aparell  respiratori, nerviòs i locomotor, els seus riscos biològics, sistemes de protecció del pacient i interpretació d'aquestes.
- Identificar i descriure l'anatomia del membre superior a través de la interpretació d'estudis de radiografia simple, ressonància magnètica, tomografia computada i ecografies
- Identificar i descriure l'anatomia del membre inferior a través de la interpretació d'estudis de radiografia simple, ressonància magnètica, tomografia computada i  ecografies 

- Identificar i descriure l'anatomia de la columna a través de la interpretació d'estudis de radiografia simple, tomografia computada i ressonància magnètica.

- Aprendre nocions bàsiques de l'ús de l'ecògraf en la identificació de les estructures músculotendinoses de l'extremitat inferior i superior

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • 06 - Tenir les capacitats necessàries per a la resolució de problemes.
  • 20 - Conèixer l'anatomia i fisiologia humana, i les relacions dinàmiques entre l'estructura i la funció, especialment de l'aparell locomotor i el sistema nerviós i cardiorespiratori.
  • 21 - Conèixer els canvis fisiològics i estructurals que es poden produir com a conseqüència de l'aplicació de la fisioteràpia.
  • 22 - Conèixer els factors que influeixen en el creixement i desenvolupament humà al llarg de tota la vida.
  • 28.1 - Ésser capaç de comunicar-se de forma oral i escrita en la llengua nativa.
  • 40 - Conèixer els canvis estructurals, fisiològics, funcionals i de conducta que es produeixen com a conseqüència de la intervenció de la fisioteràpia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura


L'alumne al final del curs ha de ser capaç de:

-seleccionar les proves d'imatge més adequades i segures per a l'estudi d'una determinada regió anatòmica i patologia d'acord amb la mena de pacient.

-identificar l'anatomia radiològica en les diferents proves d'imatge.

-realitzar i saber interpretar ecografies bàsiques de les principals estructures anatòmiques de l'extremitat superior i inferior.

Continguts

CM Introducció a l'assignatura. Tècniques d'Imatge en ap.locomotor
CM Bases Físiques de les tècniques d'Imatge: RX, ECO I RM
CM Fonaments bàsics de protecció radiològica
CM Bases de la interpretació de l'Ecografia de l'aparell locomotor
CM Bases de la interpretació de Radiografies , RM i TC de l'aparell locomotor
CM Estudi per RM de l'espatlla: anatomia i semiologia radiològica
CM Estudi ecogràfic de l'espatlla: sonoanatomía i semiologia radiològica
CM Estudi ecogràfic del colze : sonoanatomía i semiologia radiològica

CM Estudi ecogràfic de la mà i canell: sonoanatomía i semiologia radiològica
P1  Sessió practica  ecogràfica de la  extremitat superior  

P2  Sessió de casos pràctics radiològics de la  extremitat superior  
CM Estudi ecogràfic del maluc :sonoanatomía i semiologia radiològica

CM Estudi radiològic de la cama

CM Estudi radiològic del genoll  CM Estudi  per imatge del peu i turnell 

CM Estudi radiogràfic , TC i RM  de la columna
CM Estudi per imatge del sistema respiratori 

CM Estudi per imatge del sistema nerviòs central

P3  Sessió practica  ecogràfica de la  extremitat inferior

P4  Sessió de casos pràctics radiològics de la  extremitat inferior

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



16 Classes magistrals de dues hores on es revisa el contingut teòric de l'assignatura.
4 Pràctiques de dues hores, on l'alumne pot aplicar allò après a les classes magistrals (dues pràctiques amb ecògrafs a disposició dels alumnes en grups reduïts per a l'estudi de l'extremitat inferior i superior i dues pràctiques de resolució de casos clínics a l'aula, amb el 50% de l'alumnat)

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen parcial: Hi haurà 1 examen parcial Inclouran tota la matèria treballada fins al dia abans així com els continguts inclosos a la bibliografia recomanada. Consistirà en: -50 preguntes tipus test realitzat a l'ordinador. S'hi inclouran continguts teòrics de l'assignatura impartits fins a la data de l'examen així com la identificació anatòmica a les diferents tècniques d'imatge de les estructures del membre superior i els continguts inclosos a la bibliografia recomanada. Les preguntes tindran 4 opcions, només amb una resposta possible. Les preguntes mal contestades restaran ¼. És requisit aprovar amb un 5, sense arrodoniments, l'examen parcial per alliberar matèria. Suposa el 40% de lassignatura

Avaluació prácticas EESS i EEII. L'asistència a les pràctiques d'ecografia i el seu qüestionari es obligatori ( total 2 práctiques obligatòries)) El qüestionari consta de 30 preguntes teòrico pràctiques amb una durada de 50 minuts que es faràn al aula UIC Les preguntes tindran 4 opcions, només amb una resposta possible.
Examen final: Cadascú s'examinarà de la segona part de l'assignatura. S'inclouran continguts teòrics de l'assignatura impartits fins a la data de l'examen així com la identificació anatòmica en les diferents tècniques d'imatge de les estructures del membre inferior i columna, sistema respiratoi i nerviòs central i els continguts inclosos a la bibliografia recomanada. Les preguntes tindran 4 opcions, només amb una resposta possible. Les preguntes mal contestades restaran ¼. És requisit aprovar cada parcial suspens amb un 5, sense arrodoniments. Cada examen suposa el 40% de la qualificació de lassignatura. Aquells alumnes que no hagin superat el primer parcial i alliberat matèria s'hauran d'examinar a continuació de la recuperació del primer parcial És requisit aprovar amb un 5, sense arrodoniments    Qualificació final examen parcial aprovat 40% + examen final aprovat40%+ 20% avaluació pràctiques ( qüestionari ecografia de EESS i EEII)) Les qualificacions van del 0-10, amb un màxim de 1 decimal. Aquells alumnes amb qualificació de 9 o superior, en primera convocatòria, podran optar a matrícula dhonor mitjançant la realització dun treball/examen a criteri del professorat.

Segona convocatòria i successives La segona convocatòria i les successives contindran la totalitat dels continguts de l'assignatura, independentment que hagi aprovat algun dels exàmens previs per separat.

Bibliografia i recursos

-A. Bueno. JL Del Cura. Ecografía musculoesquelética esencial. Ed.Panamericana.

-Möller Torsten Atlas de Bolsillo de Cortes Anatómicos. Tomografía Computarizada y Resonancia Magnética. Tomo 3: Columna Vertebral, Extremidades y Articulaciones.  Editorial Médica Panamericana

-F.Netter. Atlas de anatomía humana. Ed.MassonSobotta. Atlas de anatomía humana. Ed.Panamericana

-  EULAR Ultrasound Scanning Guide: ultrasound.eular.org

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 07/06/2023 I3 08:00h
  • E1 07/06/2023 I1 08:00h
  • E1 07/06/2023 I2 08:00h
  • E2 03/07/2023 I1 12:00h

Material didàctic