Universitat Internacional de Catalunya

Empresa, Emprenedoria i Societat

Empresa, Emprenedoria i Societat
3
13569
4
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Professor: Pau Amigó

Telèfon: +34634544825

Correu electrònic: pamigo@uic.es

Oficina: Immaculada, 22. 08017 Barcelona, Catalunya. Espanya

Horari d'oficina: amb cita prèvia

Presentació

Aquest curs presenta els fonaments de l'activitat econòmica i empresarial, així com la seva terminologia bàsica i específica de les empreses, l'emprenedoria i la seva interrelació amb la societat actual. L'objectiu final és introduir els estudiants en el món dels negocis proporcionant-los les eines necessàries per a la seva comprensió o futura dedicació professional.

Requisits previs

Coneixements bàsics d’economia, negocis i de la societat actual. Interès i voluntat d’aprofundir en el coneixement en conceptes relacionats amb les empreses, economia i la seva interrelació amb la societat.

Objectius

A l'acabar l'assignatura, els estudiants haurien de ser capaços de:

  • Conèixer l'entorn econòmic, legal, financer, i competitiu en què les empreses desenvolupen la seva activitat i el rol que juguen.
  • Saber què és una empresa, quins tipus existeixen, com s'estructura i organitza, amb quins problemes s'enfronten i quins són els criteris i recursos per a la direcció i optimització del seu funcionament.
  • Desenvolupar competències d'observació, anàlisi, detecció d'oportunitats, solució de problemes, gestió del canvi, lideratge i comunicació.
  • Conèixer els aspectes fonamentals de la definició de l'estratègia, gestió del coneixement i innovació a l'empresa.
  • Treballar en grup en base als paradigmes de la "nova" Societat de la Informació i el Coneixement.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat
CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
CE1 - Resoldre els problemes matemàtics que puguin plantejar-se en l'àmbit de la Bioenginyeria. Aptitud per aplicar els coneixements sobre geometria, càlcul integral, mètodes numèrics i optimització
CE10 - Dissenyar estructures fixes i removibles en les aplicacions de pròtesis i ortopròtesis
CE11 - Avaluar els sistemes i processos de fabricació, metrologia i control de qualitat
CE12 - Realitzar un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de Bioenginyeria de naturalesa professional en el qual se sintetitzen i integren les competències adquirides en els ensenyaments.
CE13 - Identificar, entendre i utilitzar els principis d'electrònica, sensors, condicionadors i sistemes d'adquisició de senyals biomèdica
CE14 - Capacitat per comprendre i aplicar els principis de coneixements bàsics de la química general, la química orgànica i inorgànica, i les seves aplicacions en l'enginyeria
CE15 - Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant d'un públic especialitzat de manera que es demostri la adquisició de les competències i coneixements propis del Grau
CE16 - Aplicar la terminologia pròpia de la Bioenginyeria tant oral com escrita en una tercera llengua.
CE17 - Ser capaç d'identificar els conceptes de l'enginyeria que es poden aplicar en el camp de la biologia i de la salut.
CE18 - Definir els principis fonamentals de les tecnologies que es fan servir en el disseny i la fabricació de micro i nanosensors en àrees biotecnològiques.
CE19 - Saber escollir i aplicar un material a partir de les seves propietats i comportament elèctric, magnètic, mecànic i químic.
CE2 - Saber aplicar els conceptes bàsics sobre les lleis generals de la mecànica i la biomecànica per a la resolució de problemes propis de l'àmbit de la Bioenginyeria
CE20 - Ser capaç d'idear sistemes d'experimentació per a mesurar les propietats fisc-químiques intrínseques dels materials biològics d'origen humà
CE21 - Tenir la capacitat per comprendre i aplicar les metodologies i eines biotecnològiques per a la investigació, desenvolupament i producció de productes i serveis.
CE3 - Aplicar a la Bioenginyeria els coneixements fonamentals sobre l'ús i programació dels ordinadors, sistemes operatius, bases de dades i programes informàtics.
CE4 - Tenir visió espacial i saber aplicar les tècniques de representació gràfica, tant per mètodes tradicionals de geometria mètrica i geometria descriptiva, com mitjançant les aplicacions de disseny assistit per ordinador.
CE5 - Fomentar l'esperit d'emprenedoria i integrar els coneixements aplicats a l'organització i gestió d'empreses en Bioenginyeria antendiendo al seu marc legal i amb la normativa vigent.
CE6 - Integrar els fonaments de ciència, tecnologia de materials, tenint en compte la relació entre la microestructura, la síntesi o processat i les propietats dels materials.
CE7 - Saber reconèixer l'anatomia i la fisiologia aplicada a les estructures que intervenen en Bioenginyeria.
CE8 - Dialogar amb esperit crític sobre idees relacionades amb l'ésser humà i les seves principals dimensions.
CE9 - Aplicar els fonaments bàsics de l'elasticitat i resistència de materials al comportament de sòlids reals.
CG1 - Desenvolupar projectes en els àmbits de la Bioenginyeria que tinguin per objecte la concepció, el disseny i la fabricació de pròtesis i ortopròtesis específiques a una patologia o necessitat determinada.
CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
CG2 - Promoure els valors propis d'una cultura pacífica, contribuint a la convivència democràtica, el respecte dels drets humans i principis fonamentals com la igualtat i la no discriminació.
CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
CG5 - Realitzar càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de labors i altres treballs anàlegs.
CG6 - Aplicar la legislació necessària en l'exercici de la professió
CG7 - Analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
CG8 - Aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
CG9 - Tenir capacitat d'organització i planificació en l'àmbit de l'empresa, i altres institucions i organitzacions.
CT1 - Entendre l'organització d'una empresa i les ciències que regeixen la seva activitat; tenir capacitat per aplicar les normes laborals i les relacions entre la planificació, les estratègies industrials i comercials, la qualitat i el benefici.
CT2 - Tenir capacitat per relacionar el benestar amb la globalització i la sostenibilitat; aconseguir habilitats per utilitzar de forma equilibrada i compatible la tècnica, la tecnologia, l'economia i la sostenibilitat
CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
CT6 - Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l'elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.
CT7 - Dominar una tercera llengua, habitualment l'anglès, amb un nivell adequat oral i escrit i d'acord amb les necessitats que tindran els titulats i titulades.

Continguts

SESSIÓ 1. Lliçó

Introducció. Com els negocis i la societat s’interrelacionen I

 

SESSIÓ 2. Lliçó

Com els negocis i la societat s’interrelacionen II

Exercici 1 (Presentació a classe, col·laboratiu per grups)

 

SESSIÓ 3. Lliçó

Com els negocis i la societat s’interrelacionen III

 

SESSIÓ 4. Lliçó + Activitat

Institucions i Mercats
Exercici 2 (Presentació a classe, col·laboratiu per parelles)



SESSIÓ 5. Lliçó 
Aspectes Legals

 

 

SESSIÓ 6. Lliçó

Economia I

 

Lectura:

Ten Principles of Macroeconomics. Mankiw (Chapters 1, 2, 3)

 


SESIÓN 7
. Lliçó

Economia II
Exercici 3 (escrit, individual)

 

Lectura:

Ten Principles of Macroeconomics. Mankiw (Chapters 4, 5)

 


SESSIÓ 8
. Lliçó

Fonaments de Negocis I

 

Lectura:

What is Strategy. Michael Porter

The Five Competitive Forces That Shape Strategy. Michael Porter

 


SESSIÓ 9
. Ponent convidat
Inversor o Business Angel

 

 

SESSIÓ 10. Lliçó + Cas de Negoci

Stan Lapidus: Profile of a Medical Entrepreneur (discussió del cas)

Fonaments de Negocis II

 

Lectura:

Note on Business Model Analysis for the Entrepreneur. Hamermesh & Marshall & Pirmohamed

HBS-805087-E Stan Lapidus

 

 

SESSIÓ 11. Ponent convidat

Emprenedor


SESSIÓ 12
. Lliçó + Cas de Negoci

CV Ingenuity (discussió del cas)

Fonaments de Negocis III

 

Lectura: 

HBS-315045-E CV Ingenuity

Evaluating the Commercial Viability of New Health Care Technologies. Herzlinger, Regina

 

 

SESSIÓ 13. Lliçó + Cas de Negoci

Organització y Gestió dels Recursos Humans  

BMVSS changing lives (discussió del cas)

 

Lectura: 

HBS-9-114-007 BMVSS changing lives, one Jaipur limb at a time

 

SESSIÓ 14. Lliçó + Cas de Negoci

Operacions. Producció i Logística 

Syndexa and Tech Transfer Harvard (discussió del cas)

 

Lectura: 

HBS-808073-E Syndexa



SESSIÓ 15. Lliçó + Cas de Negoci

Proteus Biomedical: Making Pigs Fly (discussió del cas)

Acompliment i Qualitat
Exercici 4 (escrit, col·laboratiu)

 

Lectura: 

HBS-809051-E Proteus Biomedical

Using the Balanced Scorecard as a Strategic Management System. Kaplan & Norton


SESSIÓ 16. EXAMEN

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia tindrà un enfocament pràctic i experiencial per ajudar a l'estudiant a aprofundir en els conceptes i coneixements de l'assignatura, combinant en qualsevol cas tant els coneixements teòrics com pràctics en la mesura del possible.

Els estudiants poden esperar les següents activitats formatives:

  • Estudi de casos de negoci
  • Tutorials i conferències sincrònics
  • Activitats de joc de rols a l'aula i en línia: els estudiants assumeixen un paper assignat en una activitat grupal o individual
  • Activitats de treball en grup on els estudiants treballen col·laboren en un "Wiki" a moodle per preparar presentacions en línia d'una anàlisi de cas d'estudi per a tota la classe.
  • Fòrum de discussió asincrònic
  • Activitats d'aprenentatge a classe i en línia basades en problemes
  • Taulers de discussió, xat, correu electrònic, blocs, videoconferències, aplicacions per compartir escriptori i pissarres

 

 

 

Normal de l'Aula

• Mostra el teu nom en una targeta / cartell a la teva taula. Si us plau mostrar el nom en cada sessió i recordar portar-la a cada classe. Si oblides la targeta d'identificació, fer una substituta.

• Puntualitat. Arribar tard o sortir d'hora de la classe pot interrompre l'experiència d'aprenentatge d'altres estudiants.

• El codi de vestimenta de la classe és "formal" (estudiantil)

• Si us plau aprofiteu als ponents convidats. Els ponents s'oferiran com a voluntaris per fer una xerrada i reunir-se amb vosaltres. Interactueu amb ells fent-los preguntes durant la classe i xerrant amb ells després de la seva presentació, generalment en el descans de la classe. No dubtis a aprofitar l'oportunitat per preguntar sobre possibles col·laboracions, etc.

• No menjar durant la classe. Si us plau coma abans, després o durant el recés.

• Recorda apagar / silenciar el telèfon mòbil. Es permeten ordinadors portàtils o tauletes, però es pot sol·licitar que romanguin tancats si el seu ús dificulta la participació a classe o distreu de l'experiència d'aprenentatge.

 

Llengua

L’idioma per defecte serà l'anglès.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Participació a classe: 10%

Exercici 1:                  10%
Exercici 2:                  10%
Exercici 3:                  10%

Exercici 4:                  10%

Business Cases           10%

Examen final:                         40% 

 

  • Participació a classe (10% de la nota final): Avalua la preparació per a les discussions a classe com una part fonamental de l'experiència d'aprenentatge, no l'assistència a classe. Aquesta és una part extremadament important de l'experiència d'aprenentatge en aquest curs, ja que la riquesa de l'experiència d'aprenentatge dependrà en gran mesura del grau de preparació de tots els estudiants abans de cada sessió.

 

Faltar a classes o venir sense preparació a classes redueix la qualificació per a aquest element d'avaluació. Una classe perduda, ja sigui justificada o no, compta com una classe no preparada. Si l'assistència cau per sota de l'80%, aquesta qualificació baixarà a zero. Un estudiant pot tenir un registre d'assistència perfecte i tot i així obtenir una puntuació de zero en la qualificació de participació. La manca de participació activa en activitats grupals i de classe durant les discussions de casos i articles es considerarà com una indicació que un estudiant no s'ha preparat per a la classe. No s'ha de prendre aquesta qualificació com un dret o un regal, ha de GUANYAR-SE en cada sessió.

 

Aquest curs incorpora l'ús d'anàlisi de casos per il·lustrar l'aplicació pràctica de conceptes i pràctiques, la qual cosa requereix que l'alumne prepari casos de manera diligent i minuciosa ABANS DE CADA CLASSE i ofereixi activament els resultats de les anàlisis i conclusions derivades així com recomanacions DURANT LA SESSIÓ. La meva expectativa i la dels companys de classe és que es preparin totes les classes, que es participi activament i es contribueixi de manera significativa a les discussions de classe. Si no has participat anteriorment en discussions de casos, busca alguna de les excel·lents guies de preparació d'estudiants per discussions de casos, com ara el següent vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=tauV48IEcgc  (un bon resum curt i bàsic).

 

Preguntes en fred aleatòries als alumnes podran dur-se a terme per fomentar la participació activa i obtenir múltiples perspectives i punts de vista, prestant-se així a la riquesa de l'experiència d'aprenentatge. La qualificació de la participació a classe es basarà en la voluntat demostrada dels estudiants per participar i la qualitat dels comentaris expressats, més que en la quantitat. Si bé alguns estudiants se senten molt més còmodes que altres amb la participació a classe, tots els estudiants han de fer un esforç per contribuir de manera significativa i en la mesura del possible, de qualitat.

 

En el futur transcurs professional dels estudiants, probablement hauran d'oferir les seves opinions en entorns de grups de treball; per tant, la participació a classe serveix per preparar els estudiants per a les seves experiències en el món laboral. L'avaluació de la participació a classe es basa en els següents criteris:

  • Rellevància: ¿El comentari o la pregunta es relacionen de manera significativa amb el tema en qüestió? Els comentaris irrellevants o inapropiats poden restar valor a l'experiència d'aprenentatge.
  • Capacitat de resposta: el comentari o la pregunta es relaciona amb el que una altra persona ha dit?
  • Anàlisi: el raonament emprat és coherent i lògic? ¿S'han emprat dades dels materials de el curs, experiència personal o coneixements generals per recolzar les afirmacions / troballes?
  • Valor - ¿La contribució promou la comprensió dels problemes en qüestió?
  • Claredat: ¿el comentari és concís i comprensible?

 

Durant les sessions de classe, un estudiant podria assumir el paper de facilitador per fomentar una discussió que inclogui perspectives des d'una varietat de punts de vista i, en segon lloc, per ajudar a reunir les anàlisis i recomanacions predominants. La direcció i la qualitat d'una discussió és responsabilitat col·lectiva de la classe.

Per proporcionar claredat sobre les expectatives de participació a classe, es proporciona la següent escala de qualificació de comportament de la següent manera:

 

Excel·lent actuació

• Inicia informació relativa als temes tractats

• Demostra amb precisió el coneixement del contingut de la tasca

• Aclareix punts que altres poden no entendre

• Comparteix experiències personals o opinions relacionades amb el tema.

• Ofereix informació rellevant / succinta a la classe

• Participa activament en els exercicis de classe.

• Demostra capacitat per aplicar, analitzar, avaluar i sintetitzar el material del curs.

• Demostra disposició per intentar respondre preguntes impopulars

• Es basa en les contribucions d'altres estudiants

 

Rendiment mitjà

• Participa en discussions grupals quan se li demana

• Demostra coneixement del material del curs

• Ofereix informació clara i concisa sobre les assignacions de classe.

• Ofereix informació, però tendeix a reiterar el intuïtiu

• Assisteix a classes amb regularitat

 

Rendiment inacceptable

• No participa fins i tot quan se li demana directament

• No aporta informació a les discussions

• No demostra coneixement de les lectures

• Es presenta a classe: no fa res

• Distreu a el grup / classe

• Discussió irrellevant

 

  • Exercicis (40% de la nota final):
    • Exercicis reflexius
    • Avaluació per parells de les publicacions dels estudiants
    • Assaigs enviats electrònicament, diaris d'aprenentatge reflexiu, blocs
    • Projectes col·laboratius
    • Treballs escrits individualment enviats electrònicament
    • Qualitat de pensament, resum o reflexió

 

  • Business Cases (10% de la nota final):
    • Lectura dels business cases
    • Preparació del business case assignat al grup
    • Treball en equip
    • Presentació en grup
    • Qualitat del resum i/o reflexió


Autoevaluació i treball en grup: Els estudiants realitzaran una autoevaluació al final del curs on definiran la seva pròpia nota percebuda en variables clau del treball en grup (contribució al treball en grup, esforç, aportació d’idees, execució etc.), així com la mateixa avaluació de cada un dels seus companys de grup de business case. Aquestes qualificacions seran lliures i anònimes en un rang de 0 a 10 (0 sense contribució i 10 contribució / treball excel.lent). Aquestes qualificacions seran vinculants de forma total o parcial per a la qualificació final.

 

 

  • Examen final (40% de la nota final): Mínim 5 sobre 10 per aprovar l'assignatura. En cas de suspendre en primera convocatòria, hi haurà una segona convocatòria d'aprovar on l'alumne podrà aprovar, però amb penalització. La qualificació mínima per aprovar seguirà sent 5, però 7. Per tant, els estudiants en segona convocatòria poden obtenir una qualificació màxima sobre 7 en lloc de 10 en aquesta part.

    L'examen consistirà en un qüestionari sense accés a material destinat a avaluar l'adquisició de coneixements de les lliçons, les sessions de classe i les ponències dels convidats. En general, l'examen constarà d'unes 20 a 30 preguntes, senzilles, basades en fets i "tipus test" d'opció múltiple o de resposta molt curta. L'examen abastarà qualsevol material donat en el curs.

    La data es confirmarà amb antelació i serà durant l'horari de classe.


El plagi, còpia o qualsevol altra acció que pugui considerar-trampa serà zero en aquesta secció d'avaluació. A més, el plagi durant els exàmens suposarà la suspensió immediata de tota l'assignatura.

Bibliografia i recursos

Veure dalt, dins de cada sessió.

 

Bibliografia addicional recomanada:

1)      The Lean Start-Up. Erick Ries

2)      Four Steps to the Epiphany. Steve Blank

3)      The Startup Owner’s Manual. Steve Blank & Bob Dorf

4)      Business Model Generation. Alexander Osterwalder 2010. John Wiley & Sons Inc

5)      Growth Hacker Marketing. Ryan Holliday

6)      Blue Ocean Strategy. W. Chan Kim & Renée Mauborgne

 

Els recursos necessaris per seguir el contingut de la classe es facilitaran als alumnes bé a través de la intranet de la UIC o bé de forma presencial.

S'anima els estudiants que vulguin desenvolupar més un tema o aprofundir els seus coneixements a que ho facin a través de la bibliografia addicional suggerida.

Tingues en compte que molts dels materials estan protegits per drets d'autor.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E2 27/06/2023 P2A01 10:00h