Universitat Internacional de Catalunya

Clínica Odontològica

Clínica Odontològica
30
13689
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


Dr Victor Gil-Manich Cita prèvia per correu: victorgm@uic.es

Presentació

Molts pacients que acudeixen a la consulta per rebre tractament dental presenten edat avançada, malalties sistèmiques que exigeixen un coneixement exacte d'aquestes i de les seves implicacions i interaccions a l'àrea odontològica, patologies cardiovasculars, immunològiques, endocrines, metabòliques, etc. que han de ser conegudes per l'odontòleg per fer correctament els tractaments, de manera segura tant per al pacient com per a l'odontòleg. Així mateix, les persones amb algun tipus de discapacitat presenten reptes complexos i difícils de resoldre per a la professió. A això s'hi afegeix l'aparició de lesions orals secundàries a la presa de certs medicaments, interaccions entre aquests o manifestacions orals de malalties sistèmiques subjacents. A tots ells els considerem pacients especials. Actualment, la formació acadèmica en el grau se circumscriu a conceptes merament teòrics ia una pràctica clínica reduïda en ancians amb poc risc. Els pacients amb compromís mèdic important, amb discapacitats psíquiques i no col·laboradors generen una patologia que l'alumne de grau, atesa la seva inexperiència, no és capaç de manejar amb facilitat. Les tècniques, materials i procediments en aquests pacients són substancialment diferents i generen possibilitats de promoure la investigació. Finalment, l'escassetat de professionals formats en aquesta àrea i la demanda procedent de centres especialitzats i hospitals només es poden atendre des de la perspectiva de programes de formació amb aquestes característiques.

Requisits previs

Titulació en odontologia o Estomatologia

Objectius

Aquest programa de màster pretén aconseguir que l'alumne adquireixi els coneixements necessaris per poder dur a terme tota mena de tractaments odontològics en pacients amb patologies mèdiques complexes, malalties sistèmiques amb repercussió odontològica, polimedicats, pacients ancians, pacients discapacitats siguin col·laboradors o no, així com saber valorar i identificar tot tipus de lesions orals ja sigui al gabinet odontològic, a institucions tancades o en ambient hospitalari. Tot això amb ladquisició dhabilitats en les tècniques de maneig daquests pacients com són les tècniques de sedació conscient en gabinet dental o en ambient hospitalari sota anestèsia general.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Formar odontòlegs coneixedors de les patologies mèdiques i farmacològiques que condicionen els tractaments dentals en pacients ancians i discapacitats. Formar odontòlegs capaços d'integrar-se en equips d'atenció multidisciplinar a la persona gran. Formar odontòlegs interessats en la investigació i estudi de l'ancianitat, la discapacitat i la patologia oral. Formar odontòlegs susceptibles de tractar odontològicament pacients amb compromís mèdic o farmacològic. Formar odontòlegs susceptibles de conèixer el maneig diagnòstic i el tractament de les lesions de la mucosa.

Continguts

Casos clínics a la clínica odontològica de la uic Exposició i seguiment de la plataforma privada Exposició de casos de caràcter divulgatiu Presentació de casos clínics en sessió Presentació de casos finals Com fer una correcta anamnesi Interconsultes i petició de proves complementàries Valoració de la necessitat de tractament sota sedació/anestèsia general a l'àmbit hospitalari Tractament sota sedació conscient amb òxid nitrós Tartrectomies i ensenyament d'higiene oral Obturacions Extraccions Pròtesi fixa Pròtesi removible Pròtesis mucosuportades i implantoretingudes Biòpsies i estudi anatomopatològic

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Assistència a pacients a la Clínica Universitària d'Odontologia

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L´assistència és obligatòria. Qualsevol absència haurà de comunicar-se al director del Màster amb la màxima antelació possible. Més de 3 faltes NO justificades comportaran el suspens del Màster Clínica Treball diari 25 % Gestió Drive 10% Casos RRSS 10% Presentació casos clínics en sessió 20% Presentacions casos finals 10% Pòster i/o comunicacions a congressos 25 %