Universitat Internacional de Catalunya

Didàctica 1: Metodologies d'Ensenyament de la Llengua Anglesa: l'Enfocament Comunicatiu i la Gramàtica

Didàctica 1: Metodologies d'Ensenyament de la Llengua Anglesa: l'Enfocament Comunicatiu i la Gramàtica
6
13762
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L'assignatura Didàctica 1ofereix als estudiants l'oportunitat de centrar-se i adquirir una comprensió avançada de diferents teories i formes pràctiques de desenvolupar la competència comunicativa i gramatical per als nens i nenes a l'aula d'anglès com a llengua addicional. A més a més dels plantejaments pedagògics més coneguts per desenvolupar les competències lingüístiques dels nens, a l’assignatura també es tracten les tendències més recents en el camp de l'ensenyament i l'aprenentatge de les llengües per comprendre la comunicació i la interacció a l'aula de manera més holística. Per aquesta raó, l'assignatura té en consideració plantejaments plurilingües, multimodals i orientats a l'acció (an action oriented approach). A més a més, els estudiants integraran i reflexionaran sobre els usos efectius de les eines d'aprenentatge de les llengües assistit per ordinador (CALL) pel que fa a la seva pràctica professional.

L'assignatura requereix que els estudiants participin i apliquin els principis teòrics apresos a classe als seus propis escenaris d'ensenyament i aprenentatge com a casos reals i després ho presentin en el grup-classe per analitzar-los i discutir-los posteriorment. L'assignatura considera diferents casos per identificar les estratègies més efectives per desenvolupar la competència comunicativa i gramatical dels infants, tenint en compte el perfil de cada alumne (per exemple, edat, nivell, interessos, coneixements previs i si tenen alguna necessitat addicional), així com diferents contextos escolars.


Requisits previs

L'assignatura Didàctica I té en compte els coneixements i habilitats prèvies dels estudiants relacionats amb l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües addicionals. L'assignatura requereix que els estudiants treballin o tinguin contacte amb els nens i nenes per practicar diversos enfocaments i tècniques que s'ensenyen a classe.

Objectius

Didàctica I és una assignatura que té l'objectiu d'involucrar els estudiants amb enfocaments i tècniques d'ensenyament i aprenentatge per desenvolupar la competència comunicativa i gramatical dels nens i nenes. L'assignatura té un valor de 6 ECTS. Els estudiants aprendran i reflexionaran sobre el procés d'aprenentatge de les llengües, analitzaran diferents enfocaments i pràctiques pedagògiques actuals i la manera de planificar classes per a diferents etapes del currículum escolar mentre atenen els diferents nivells de llenguatge i coneixements previs dels nens. A més a més, els estudiants dissenyaran activitats innovadores d'aprenentatge de les llengües que encoratgin els nens a desenvolupar competències lingüístiques, plurilingües i interculturals segon el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR) i sàpiguen com avaluar-les. L'assoliment d'aquests objectius es durà a terme mitjançant la realització d'activitats d'avaluació contínua al llarg del curs.


Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

COMPETÈNCIES BÀSIQUES I GENERALS

CB7 – Saber aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

CB8 – Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 – Saber comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 – Tenir les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

CG2 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

CG4 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG6 - Treballar en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS 

CT1 - Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).

COMPETÈNCIES ESPECIFÍQUES

CE1 - Conèixer i reflexionar sobre els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i sobre la seva literatura i cultura.

CE3 - Conèixer i analitzar la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives en contextos bilingües i multilingües.

CE4 - Saber aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa i gestionar i promoure programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador.

CE5 - Planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera als diferents nivells educatius, atenent al nivell i formació prèvia de l’alumnat.

CE6 - Dissenyar propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l’alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomentin la reflexió, l’obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.

CE7 - Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.


Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d’aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d’altres, es destaquen els següents:

  • Analitza la diversitat d'enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadors aplicats a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.

  • Planifica el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera, atenent al nivell i formació prèvia dels alumnes.

  • Aplica amb eficàcia recursos digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua anglesa i gestionen i promouen programes d'ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador

  • Dissenya propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l'alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües; alhora que fomenten la reflexió, l'obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.

  • Analitza i avalua el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l'alumnat durant les diferents etapes d'educació, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

Continguts

Realització de diverses activitats pràctiques relacionades amb cada sessió impartida. Les sessions inclouen els temes següents:

  • Introducció i revisió de coneixements previs relacionats amb teories i enfocaments per a l'aprenentatge addicional de llengües.

  • Planificació de l'aprenentatge: desenvolupament de la competència comunicativa i gramatical dels alumnes dins d'un enfocament holístic, orientat a l'acció (action oriented approach) i basat en projectes.

  • Coneixements de la pràctica a l'aula i les tendències actuals en l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües i la seva aplicació a l'aula de llengües addicionals: enfocaments plurilingües i interculturals per desenvolupar la competència comunicativa.

  • Coneixements de la pràctica a l'aula i les tendències actuals en l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües i la seva aplicació a l'aula: aprenentatge d'idiomes assistit per ordinador (CALL) i enfocaments multimodals per desenvolupar la competència comunicativa i gramatical.

  • Avaluació de l'aprenentatge: elecció i desenvolupament d'eines d'avaluació per avaluar les competències lingüístiques per als infants.

  • Perspectives de la pràctica a l'aula i conclusions.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



 

CT- Classes teòriques/expositives en línia

CP- Classes pràctiques en línia

EC- Estudis de cas

ABP- Aprenentatge basat en projectes

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



 

 

 

GP - Grau de participació en els fòrums i debats virtuals

 30%

DIE - Disseny dels materials didàctics i/o proposta d'una intervenció educativa

70%