Universitat Internacional de Catalunya

Ensenyament de la Pronunciació de la Llengua Anglesa: Aspectes Teòrics i Pràctics

Ensenyament de la Pronunciació de la Llengua Anglesa: Aspectes Teòrics i Pràctics
4
13764
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà,

Professorat


Dr Angélica Carlet, acarlet@uic.es

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Aquest curs té com a objectiu introduir els principals conceptes en l’estudi de la fonètica i la fonologia angleses. Es proporcionarà una descripció dels sons de l’anglès i les seves característiques suprasegmentals, i els estudiants practicaran escoltar i produir les diferències lingüísticament rellevants entre l’anglès i la seva llengua materna (L1). A més a més, en observar més de prop els sons més problemàtics de l’anglès per a parlants no nadius, s’introduiran i practicaran noves tècniques i idees perquè l’aprenentatge de la pronunciació per a aquests alumnes sigui eficient i divertit. També s’introduiran les teories sobre l’aprenentatge d’idiomes estrangers i la percepció i producció de la parla juntament amb estratègies per posar-les en pràctica de manera clara.

Requisits previs

És altament recomanable que els alumnes tinguin un nivell d’anglès B2 (segons el Marc Europeu Comú de Referència per les Llengües) abans de l’inici del curs.

Objectius

  • Familiaritzar-se amb els conceptes bàsics dels estudis de fonètica i fonologia.
  • Reconèixer i produir els sons de la parla anglesa.
  • Millorar la pronúncia en llengua anglesa.
  • Identificar elements de contrast entre els sons de la llengua anglesa i la llengua d’ús habitual.
  • Identificar i aplicar els patrons d’entonació de la llengua anglesa.
  • Iniciar-se en l’ensenyament de la pronúncia.
  • Aplicar els coneixements adquirits a l’aula.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Bàsiques i generals  

 CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 - Que els estudiants tinguin les habilitats d’aprenentatge que els permetin continuar estudiant d’una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG2 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l’objectiu de fomentar l’autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d’aprenentatge fomentant l’autoaprenentatge.

CG4 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG6 - Treballar en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

 

Transversals

 CT1 - Aplicar models d’innovació pedagògica i investigació educativa sobre l’adquisició, l’ensenyament i l’ús de l’anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l’educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d’ensenyament i d’aprenentatge, en la gestió de l’ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d’interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.)

 

Específiques

 CE1 - Conèixer i reflexionar sobre els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i sobre la seva literatura i cultura.

CE3 - Conèixer i analitzar la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives en contextos bilingües i multilingües.

CE4 - Saber aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa i gestionar i promoure programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador

CE5 - Planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera als diferents nivells educatius, atenent al nivell i formació prèvia de l’alumnat.

CE7 - Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

CE11 - Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

CE12 - Reconèixer els aspectes fonètics i fonològics de l’anglès, aplicar-los a l’aula i iniciar-se en l’ensenyament de la pronunciació de l’anglès com a llengua estrangera.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d’aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d’altres, es destaquen els següents:

  • Aplica els coneixements bàsics sobre els aspectes fonètics i fonològics de l’anglès a l’aula i s’inicia en l’ensenyament de la pronunciació de l’anglès com a llengua estrangera.
  • Analitza la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.
  • Planifica el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i de la seva literatura i cultura, atenent el nivell i formació prèvia dels alumnes.
  • Aplica amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua anglesa i gestiona i promou programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador.
  • Elabora projectes d’innovació orientats a l’anàlisi i millora de les pràctiques docents tenint en compte les TIC.
  • Utilitza la competència comunicativa i els seus diferents aspectes, així com les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i escomet totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.
  • Analitza i avalua el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

Continguts

Unitat 1 - Ensenyament i aprenentatge de la pronunciació

-          Importància de l’ensenyament de la pronunciació.

-          Objectiu de l’ensenyament de la pronunciació.

-          L’objectiu final de l’aprenent de LE

-          Elecció de funcions crucials que s’han d’ensenyar/aprendre basant-se en errors L2.

Unitat 2 - Accent i intel·ligibilitat estrangera

-          Accentuació, intel·ligibilitat, comprensibilitat, fluïdesa i comunicació.

-          Factors que afecten la intel·ligibilitat.

Unitat 3 - Revisió bàsica del sistema de so anglès

-          Segments: consonants i vocal.

-          Característiques suprasegmentals.

-          Pronunciació i ortografia.

Unitat 4 - Estratègies i tècniques en l’ensenyament i l’aprenentatge de la pronunciació

-          Visió general de les tècniques.

-          Disseny i implementació d’activitats.

-          Relació entre percepció i producció.

-          Tecnologia informàtica en la pronunciació de la pronunciació: investigació en formació fonètica i la seva aplicabilitat.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



 

Metodologia docent en línia

CT- Classes teòriques/expositives en línia

CP- Classes pràctiques en línia

RP- Resolució de problemes

EC- Estudis de cas

 

Activitats formatives

CML - Classes magistrals en línia

CPL - Classes pràctiques en línia

TI - Estudi i treball autònom individual

TG - Estudi i treball autònom en grup

TL - Tutories en línia

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



 

15%

Examen d’opció múltiple virtual

35%

Presentació de treballs en línia o a través de vídeos

50%

Disseny dels materials didàctics i/o proposta d’una intervenció educativa

 

Bibliografia i recursos

Celce-Murcia, M., D. Brinton and J. M. Goodwin (1996) Teaching Pronunciation: A Reference for Teachers of English to Speakers of Other Languages. New York: Cambridge University Press. -Chapter 1. The history and scope of pronunciation teaching.

Celce-Murcia, M., D. Brinton and J. M. Goodwin (1996) Teaching Pronunciation: A Reference for Teachers of English to Speakers of Other Languages. New York: Cambridge University Press. – Chapter 10. New directions in the teaching of pronunciation. 

Estebas Vilaplana, Eva (2009). Teach Yourself English Pronunciation: An Interactive Course for Spanish Speakers. A Coruña: Netbiblo. 

Kenworthy, J. (1987) Teaching English Pronunciation. London: Longman. – Chapter 1. Teaching and learning pronunciation

Kelly,G. (2000). How to teach pronunciation. Essex: Pearson education Limited. –Chapter 2. Teaching pronunciation. 

Levis, J.(2008). Computer technology in teaching and researching pronunciation. Annual Review of  Applied Linguistics, 27 : 184-202.