Universitat Internacional de Catalunya

La Literatura en l'Ensenyament i l'Aprenentatge de la Llengua Anglesa

La Literatura en l'Ensenyament i l'Aprenentatge de la Llengua Anglesa
4
13765
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà,

Professorat

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Aquesta assignatura se centra en les habilitats i estratègies per ensenyar anglès com a llengua estrangera a través de la literatura en entorns d'educació infantil, primària i secundària. L'objectiu és proporcionar nous enfocaments, funcions, metodologies, recursos i activitats per treballar la literatura com una estratègia per a l'aula de llengua estrangera.

Requisits previs

És altament recomanable que els alumnes tinguin un nivell d’anglès B2 (segons el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües) abans de l’inici del curs.

Objectius

L'assignatura La Literatura en l'Aprenentatge i l'Ensenyament de la Llengua Anglesa és un mòdul del Màster en Adquisició i Ensenyament de l'Anglès com a Llengua Estrangera amb un valor creditici de 4 ECTS. Els objectius que es plantegen són (1) adquirir la base teòrica fonamental i les tècniques didàctiques necessàries per ensenyar anglès a través de la literatura com un idioma estranger de manera efectiva, (2) explorar el potencial de la literatura i analitzar treballs de recerca i teòrics per enriquir les pràctiques docents i (3) adquirir els criteris i recursos necessaris per utilitzar materials literaris adequats per a diferents nivells d'aprenentatge en un context formal i bilingüe / multilingüe.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Bàsiques i generals  

 

CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

CB8 - Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 - Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

CG1 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

CG2 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

CG3 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

CG4 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

CG6 - Treballar en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.

 

Transversals

 

CT1 - Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

CT2 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CT3 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CT4 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

CT5 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.)

 

Específiques

 

CE1 - Conèixer i reflexionar sobre els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i sobre la seva literatura i cultura.

CE3 - Conèixer i analitzar la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives en contextos bilingües i multilingües.

CE4 - Saber aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i aprenentatge de la llengua anglesa i gestionar i promoure programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador

CE5 - Planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera als diferents nivells educatius, atenent al nivell i formació prèvia de l’alumnat.

CE6 - Dissenyar propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l’alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomentin la reflexió, l’obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.

CE9 - Aplicar els aspectes fonamentals de les metodologies actuals de la recerca educativa als processos d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera.

CE11 - Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d'aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d'altres, es destaquen els següents:

▪          Reflexiona sobre la literatura i la cultura de l'anglès com a llengua estrangera.

▪          Analitza la diversitat d'enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.

▪          Planifica el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera i de la seva literatura i cultura, atenent el nivell i formació prèvia dels alumnes.

▪          Aplica amb eficàcia recursos digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua anglesa i gestiona i promou programes d'ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador.

▪          Elabora projectes d'innovació orientats a l'anàlisi i millora de les pràctiques docents tenint en compte les TIC.

▪          Utilitza la competència comunicativa i els seus diferents aspectes, així com les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l'aula, i escomet totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

▪          Dissenya propostes didàctiques innovadores que afavoreixin el desenvolupament de les competències lingüístiques, plurilingües i interculturals de l'alumnat, segons les exigències del Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües, alhora que fomenta la reflexió, l'obertura i el respecte cap a altres llengües i cultures.

Continguts

Aquesta assignatura abordarà aspectes rellevants sobre la literatura en l'aprenentatge i l'ensenyament de la llengua anglesa en contextos de llengua estrangera. Es treballaran diferents metodologies per a l'ús de la literatura en llengua anglesa, la creació de propostes didàctiques i materials d'aula, i un conjunt d'eines per aplicar la teoria a l'aula.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia 

CP- Classes practiques en línia

Activitats Formatives

CPL - Classes pràctiques en línia

FDV - Fòrums i debats virtuals

TI - Estudi i treball autònom individual

TG - Estudi i treball autònom en grup

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



▪          Recursos en línia: 20 % de la nota final.

▪          Presentació oral i publicació d'un missatge: 30 % de la nota final.

▪          Anàlisi ecocrítica d'un llibre infantil en un vídeo: 40 % de la nota final.

▪          Participació en els fòrums i debats virtuals: 10 % de la nota final.

El programari especialitzat a detectar el plagi serà utilitzat en totes les activitats avaluades. 


Els criteris d'avaluació per a l’assignatura són els següents:

▪          Reflexionar sobre la literatura de l'anglès com a llengua estrangera.

▪          Analitzar la diversitat d'enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals de la literatura aplicats a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.

▪          Planificar el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera i de la seva literatura, atenent al nivell i formació prèvia dels alumnes.

▪          Aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua anglesa a través de la literatura.

▪          Utilitzar la competència comunicativa i els seus diferents aspectes, així com les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l'aula, i treballar totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Bibliografia i recursos

Brunsmeier, S. and Kolb, A. (2017). Picturebooks Go Digital – The Potential of Story Apps for the Primary EFL Classroom. Children’s Literature in English Language Education, 5(1), 1-20. 

Cheetham, D. (2015). Extensive Reading of Children’s Literature in First, Second, and Foreign Language Vocabulary Acquisition. Children’s Literature in English Language Education, 3(2), 1-23. 

Ellis, G., & Brewster, J. (2014). Tell it Again! The Storytelling Handbook for Primary English Language Teachers. Manchester: British Council.

Fleta, T. (2017). The Sounds of Picturebooks for English Language Learning. Children’s Literature in English Language Education, 5(1), 21-43. 

Kaminski, A. (2013). From Reading Pictures to Understanding a Story in the Foreign Language. Children’s Literature in English Language Education, 1(1), 19-38.

Kreft, A. & Viebrock, B. (2014). To Read or not to Read: Does a Suitcase Full of Books do the Trick in the English Language Classroom? Children’s Literature in English Language Education, 2(1), 72-91.

Moses, L. (2014). What Do You Do With Hands Like These? Close Reading Facilitates Exploration and Text Creation. CLELEjournal, 2(1), 44-56.

Mourão, S. (2013). Response to the The Lost Thing: Notes from a Secondary Classroom. Children’s Literature in English Language Education, 1(1), 81-105.

Mourão, S. (2016). Picturebooks in the Primary EFL Classroom: Authentic Literature for an Authentic Response. Children’s Literature in English Language Education, 4(1), 25-43.

Ortells Montón, E. (2017) Using American Coming-of-Age Stories in the ELT Classroom. Children’s Literature in English Language Education, 5(1), 44-63.

Prowse, P. (1999). The secret reading. English Teaching Professional, 13, 120-124.

Rees, D. K, Pereira, D. N. and Silva Mello, L. G. A. (2018). The Use of Children’s Literature in ELT in Brazil. Children’s Literature in English Language Education, 6(1), 45-62.