Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Màster

Treball de Fi de Màster
8
13772
1
Segon semestre
TF
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Presentació

El Treball de Fi de Màster (TFM) representa per a l’alumnat un últim esforç d’integració dels continguts formatius rebuts i els aprenentatges i les competències adquirits al llarg del desenvolupament curricular de la formació.

Requisits previs

L’estudiant haurà d’haver superat un 80% de les matèries del màster per poder elaborar i defensar el TFM. El TFM es vincularà preferiblement amb les pràctiques realitzades.

Objectius

El TFM es considera una activitat de formació i un exercici integrador que té com a objectiu desenvolupar la capacitat d’anàlisi, síntesi i judici crític en el context professional i investigador de l’ensenyament de l’anglès. Aquest exercici comporta, per part dels estudiants, aplicar coneixements, habilitats, actituds i competències adquirits a la titulació; per tant, la forma en què s’integrin aquests coneixements, habilitats, actituds i competències han d’estar d’acord amb els objectius concrets de formació i exercici professional propis de la titulació. El treball de recerca ha de demostrar que l’estudiant és capaç d’elaborar i comunicar la investigació educativa o la proposta d’innovació pedagògica en un nivell avançat.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

CP01 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.

HB01 – Saber aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.

HB02 – Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.

HB03 – Saber comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

HB04 – Tenir les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

HB05 - Buscar, obtenir, processar, sintetitzar i comunicar la informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la a l'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera.

HB06 - Desenvolupar habilitats de pensament crític, de resolució de problemes, de presa de decisions o d’indagació, i aplicar-les a la realitat educativa amb l'objectiu de fomentar l'autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.

HB07 - Gestionar el temps de treball en funció de les prioritats i els objectius d'aprenentatge fomentant l'autoaprenentatge.

HB08 - Comunicar de manera argumentada la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

HB09 - Aplicar models d'innovació pedagògica i investigació educativa sobre l'adquisició, l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a llengua estrangera a casos concrets, en el context escolar específic i/o contextos relacionats amb l'educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.

HB10, CP04 - Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.

CP05 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, en la gestió de l'ensenyament i en el desenvolupament professional.

CP06 - Generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional o investigadora.

HB11 - Expressar-se en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).

CN01 - Conèixer i reflexionar sobre els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i sobre la seva literatura i cultura.

HB12 - Conèixer i reflexionar sobre el procés d’aprenentatge de les llengües diferents de la llengua materna en les diferents etapes educatives i al llarg de la vida.

HB13 - Conèixer i analitzar la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives en contextos bilingües i multilingües.

CP09 - Analitzar i avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en l’anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

HB15 - Conèixer i reflexionar, aprofundir i interpretar els models i les metodologies actuals de la recerca educativa.

CP10 - Aplicar els aspectes fonamentals de les metodologies actuals de la recerca educativa als processos d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera.

HB16 - Emprar la llengua anglesa amb finalitats acadèmiques i professionals relacionades amb la recerca en els àmbits de l’adquisició, l’ensenyament i l’aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera.

HB17 - Utilitzar les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Continguts

Elaboració, presentació i defensa pública d’un projecte original d’innovació educativa de caràcter teòric o empiricopràctic (un treball de recerca educativa o una proposta d’intervenció educativa / d'innovació pedagògica) sobre qualsevol tema relacionat amb l’ensenyament i/o l’aprenentatge-adquisició de l’anglès com a llengua estrangera sota la supervisió d’un professor del màster. L’estudiant haurà de:

(1)   triar un tema de l’àmbit de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera que estigui relacionat amb les assignatures impartides en el màster i identificar un problema educatiu,

(2)   formular els objectius de recerca, les preguntes de recerca i una hipòtesi de recerca (si escau),

(3)   dissenyar una proposta de metodologia de recerca per resoldre-la / dissenyar una proposta d’anàlisi de necessitats,

(4)   dur a terme la metodologia i aplicar les tècniques i els instruments de recollida de dades per recollir-les / dur a terme l’anàlisi de necessitats,

(5)   presentar, analitzar i interpretar les dades obtingudes / elaborar una proposta d’intervenció educativa basada en els resultats de l’anàlisi de necessitats, i

(6)   elaborar una discussió i una conclusió provinent dels resultats obtinguts / crear un Pla d’Avaluació y de Comunicació y elaborar una conclusió.

L’estructura del TFM ha de contenir els apartats següents:

(A)  Treball de recerca educativa:

  • Resum i paraules clau
  • Índex
  • Introducció i pertinència del tema
  • Marc teòric i revisió de la literatura
  • Hipòtesi, objectius i preguntes de recerca
  • Disseny metodològic (context, participants, instruments, procediments)
  • Resultats
  • Discussió
  • Conclusió
  • Referències

(B)  Proposta d’innovació pedagògica:

  • Resum i paraules clau
  • Índex
  • Introducció i pertinència del tema
  • Anàlisi de necessitats
  • El Pla d’Acció:
    • Fonaments teòrics i metodològics
    • Context i usuaris
    • Disseny de la proposta d’innovació pedagògica (activitats, materials, resultats esperats, pla de contingència, cronograma)
  • Pla d’Avaluació
  • Pla de Comunicació
  • Conclusió
  • Referències
La portada del TFM haurà de seguir el format estàndard de UIC Barcelona, en què ha de constar el títol del treball, l’autor, el tutor o director, el nom del màster i la data.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia

RP       Resolució de problemes

EC       Estudis de cas

ABP     Aprenentatge basat en projectes

Activitats formatives en línia

TI         Estudi i treball autònom individual

TL        Tutories en línea

TFM     Treball de Fi de Màster

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



50% - Presentació de la memòria escrita del TFM

25% - Presentació i defensa oral del TFM davant un tribunal avaluador acadèmic

25% - Informe del tutor del TFM

El programari especialitzat en detectar el plagi i l’ús d’intel·ligència artificial (IA) será utilitzat per comprovar la integritat i originalitat de la memòria escrita. 

La defensa del TFM es farà de forma oral, individual i pública. Es podrà fer de forma presencial o en línia per videoconferència segura a través de la plataforma Google Meet.

Els criteris d’avaluació per al TFM són els següents:

Memòria escrita:

  • Ser capaç de seleccionar, recollir i analitzar informació pertinent per al tema i l’enfocament teoricopràctic del TFM, així com incorporar referències actualitzades relacionades amb les últimes investigacions i publicacions.
  • Integrar coneixements i formular judicis crítics degudament argumentats, partint de la informació disponible i tenint en compte les característiques del context sobre el qual es treballa.
  • Identificar i avaluar les diferents possibilitats d’intervenció docent o dissenyar una proposta d’innovació pedagògica, justificant la presa de decisions segons les condicions de la pràctica educativa que ho requereixin.

Defensa oral del TFM:

  • Demostrar la capacitat de resumir i presentar una adequada selecció dels continguts.
  • Demostrar una adequada expressió oral en anglès.
  • Respondre adequadament a les preguntes i/o comentaris de tipus teoricopràctic que facin els membres del tribunal avaluador.

Bibliografia i recursos

Cohen, L., Manion, L. & K. Morrison. (2017). Research Methods in Education. 8th Edition. Routledge.

Guba, E. & Lincoln, Y. (1994). Competing paradigms in qualitative research. In N.K., Denzin & Y. Lincoln (Eds.), Handbook of Qualitative Research (pp.105-117). SAGE Publications.

Hart, C. (2005). Doing your masters dissertation. SAGE Publications.

Hinkel, E. (2011). Handbook of research in second language teaching and learning. Routledge.

Ince, A. & Kitto, E. (2019). A Practical Guide to Action Research and Teacher Enquiry: Making a Difference in the Early Years. Routledge.

Murphy, M., Redding, S., & Twyman, J. (Eds.). (2013). Handbook on innovations in learning. Center on Innovations in Learning, Temple University.

National Oceanic and Atmospheric Administration (2009). Designing Education Projects: a Comprehensive approach to Needs Assessment, Project Planning and Implementation, and Evaluation. 2nd edition. U.S. Department of Commerce.

Wallace, M. J. (1997). Action research for language teachers. Cambridge University Press.