Universitat Internacional de Catalunya

La Professió Mèdica i les Relacions Interprofessionals

La Professió Mèdica i les Relacions Interprofessionals
2
13803
2
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:


Dr. Miquel Aranda Sànchez (mjaranda@uic.es)

Presentació

La pràctica mèdica no es pot entendre sense la existència de relacions interpersonals. Ens relacionem amb el pacient, amb les seves famílies amb altres professionals. De la correcta interacció que establim amb tot ells dependrà la qualitat assistencial que donem als nostres pacients.

L’atenció als pacients es, evidentment, multidisciplinar. És per això que, més enllà de l’exigible competència tècnica y el domini de les seves respectives disciplines, tots els estudiants de les professions de la salut necessiten adquirir competències que tenen a veure amb la relació amb els diferents professionals que participen en l’atenció dels pacients.

 

En aquesta assignatura ens centrarem en la conducta professional (professionalisme), la identificació dels diferents rols professionals, la comunicació entre professionals i el treball en equip, tenint com a objectiu principal donar la millor atenció possible a la persona malalta.

Requisits previs

No hi ha requisits previs.

Objectius

Conducta professional

Respectar la dignitat, els valors i els interessos del pacient.

Adquirir habilitats per establir una relació de confiança amb el pacient i resta de l’equip assistencial.

Mantenir la confidencialitat en la nostre relació amb els pacients.

 

Rols professionals

Conèixer la responsabilitat de cada membre de l’equip en l’atenció del pacient.

Reconèixer el nostre rol dintre de l’equip.

Esser conscient de les pròpies limitacions.

 

Comunicació interprofessional

Conèixer les diferents formes de comunicació amb la resta de l’equip assistencial: transmissió de la informació verbal i no verbal (document de Hª Clínica, informes d’alta i derivació,..),

Prendre consciència de la importància de la comunicació, verbal i no verbal, en las relacions interprofessionals, i del benefici sobre el pacient i la seva família d’una bona comunicació entre els membres dels equips assistencials.

 

 Treball en equip

Prendre consciència de la importància del treball en equip.

Integrar els coneixements i experiència dels diferents membres de l’equip per millorar l’atenció als nostres pacients.

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 02 - Comprendre la importància d'aquests principis, especialment del secret professional, per al benefici del pacient, de la societat i de la professió.
  • 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Coneix els principis fonamentals de la conducta professional.

Coneix les principals tècniques de comunicació interprofessional.

Coneix els rols dels diferents professionals i el seu propi dintre de l’equip.

Treballa en equip per assolir objectius establerts.

Continguts

  1. Principis y compromisos de la conducta professional
  2. Els rols professionals en l’atenció de persones malaltes

               2.1. L’equip assistencial

               2.2 El pla terapèutic individual

 

        3. La comunicació interprofessional

                3.1. Formes de comunicació

                3.2. Recollida de la informació (la història clínica)

                3.3. Transmissió de la informació (informes assistencials)

 

          4. El treball en equip

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 Classes magistrals, participatives

 

Classes pràctiques, durant les quals a través de la utilització de noves tecnologies (mètodes audiovisuals, debats i / o joc de rols) s'introduirà una dimensió afectiva i vivencial coherent amb els continguts teòrics impartits: aspectes comunicacionals, relacionals, de presa de decisions ...

 

-  Activitats grupals vivencials i participatives

 

- Role playing i retroalimentació a través d'entrevistes gravades que proporcionarà a l'estudiant oportunitat de familiaritzar-se amb diferents tipus d'entrevista i estratègies comunicacionals

 

-  Pràctica reflexiva utilitzant la visualització de pel·lícules relacionades amb el tema com a element vehiculizador

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

  1. Avaluació del treball grupal i activitats pràctiques realitzades durant l'assignatura (70%), sent imprescindible l'assistència a classe.
  2. Autoavaluació individual (15%): cada alumne farà un informe d’autoavaluació amb reflexió de l’aprenentatge dels continguts treballats.
  3. Autoavaluació grupal (15%): cada membre dels grups establerts farà un informe d’avaluació de la resta dels integrants del grup. 

Per superar l'assignatura l'alumne haurà d'obtenir una nota mitja superior a 5 i una puntuació mínima de 5 en cada un dels 3 components de l'avaluació de l'assignatura.

 

Els alumnes que no superin l'assignatura en la convocatòria ordinària disposaran d'una convocatòria extraordinària al mes de juliol que consistirà en un examen de preguntes obertes (40%) i la presentació de un treball individual (60%). Es conservarà la nota per a la convocatòria extraordinària als alumnes que hagin aprovat alguna de les parts (examen tipus test o treballs) en la convocatòria ordinària.

 

Bibliografia i recursos

Xavier Clèries. La Comunicación. Una competencia esencial para los profesionales de la salud.Editorial Elsevier Masson. Barcelona, 2006 (1ª edición)

Xavier Clèries. El paciente tiene la palabra. Viguera editores. - ISBN 13: 9788485424924 - Viguera Editores, S.L. – 2011.

Jaime Merino. Profesionalismo o profesionalidad médica. (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 13/12/2022 14:00h