Universitat Internacional de Catalunya

Investigació de Mercats

Investigació de Mercats
6
13852
3
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat

Presentació

RESUM DEL CURS
La investigació de mercat és una part vital de qualsevol estratègia empresarial, ja que proporciona les respostes que les empreses necessiten per prendre decisions. El curs està orientat a la pràctica i aborda els principals problemes de selecció de l'estratègia de recerca que s'adapti a necessitats particulars; i, qüestions de disseny, realització d'investigacions de màrqueting qualitatives i quantitatives en diferents àrees. Els estudiants també aprendran a analitzar dades qualitatives i quantitatives. També es parlaran de noves metodologies per fer estudis de mercat. Com a resultat del curs, els estudiants tindran la capacitat de prendre la millor decisió a l'hora de seleccionar la metodologia d'investigació de mercat (i l'empresa d'investigació de mercat) en funció de les necessitats del negoci i seran capaços d'analitzar i interpretar dades d'un estudi d'investigació de mercat per tal d'obtenir informació. que pot proporcionar el creixement de l'empresa.

Requisits previs

Comprensió dels termes bàsics de màrqueting Coneixement de conceptes estadístics bàsics

Objectius

OBJECTIUS DEL CURS
• Entendre el paper de la investigació de màrqueting en la configuració de la manera com les empreses prenen decisions.
• Comprendre i implementar els passos de desenvolupament de la investigació de màrqueting;
• Dotar els estudiants dels coneixements teòrics i les eines pràctiques que els permetin desenvolupar una estratègia i implementació d'investigació de màrqueting qualitativa (entrevista i focus group) i quantitativa (enquesta);
• Introduir les tècniques estadístiques utilitzades en l'anàlisi de màrqueting; per il·lustrar els beneficis de cada tècnica;

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 28 - Assolir destresa en un altre idioma i habilitat en l'ús de la terminologia i les estructures relacionades amb l'àmbit econòmico-empresarial.
  • 31 - Desenvolupar la capacitat per identificar i interpretar dades numèriques.
  • 32 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes a partir d'informació quantitativa i qualitativa.
  • 33 - Tenir capacitat de cerca, interpretació i transmissió d'informació.
  • 36 - Ser capaç d'interpretar dades quantitatives i qualitatives i d'emprar eines matemàtiques i estadístiques aplicables a processos empresarials.
  • 40 - Ser capaç de seleccionar el mètode estadístic adequat d'acord amb l'objecte d'anàlisi.
  • 41 - Ser capaç de sintetitzar descriptivament la informació.
  • 43 - Adquirir habilitat en l'ús de programari estadístic.
  • 59 - Adquirir destresa en l'ús d'eines informàtiques i de les TIC.

Continguts

CONTINGUT DEL CURS
1. Per què investigació de mercat?
2. Visió general de les metodologies
3. Comportament del consumidor (economia del comportament i motivacions psicològiques)
4. Entrevista qualitativa (com dissenyar i dur a terme)
5. Grup focal (com dissenyar i conduir)
6. Anàlisi de la recerca qualitativa
7. Diferència entre investigació qualitativa i quantitativa
8. Mètode d'enquesta (com dissenyar i dur a terme)
9. Anàlisi de dades de l'enquesta (anàlisi descriptiva, test t/ANOVA, anàlisi factorial, regressió, SEM)
10. Realitzar investigacions amb finalitats acadèmiques: quines són les similituds?
11. Nous enfocaments a la investigació de mercat (Big Data, Neuromàrqueting)

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Conferències, seminaris, treballs en grup, exercicis i proves a classe, presentacions, casos pràctics, treballs a casa

ACTIVITAT FORMATIVA
Anàlisi de casos Classe magistral Classe pràctica (resolució de problemes/vídeos/comentaris de text/fitxes) Estudi individual Presentació de treballs i debats Resolució de problemes a l'aula Seminaris de grups reduïts Redacció de treballs

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



PROYECTE EN GRUPO

El projecte ha de ser realitzat per petits grups d'estudiants en el format d'un projecte en viu. L'objectiu és aprendre a realitzar investigacions de màrqueting utilitzant dades primaris qualitatives i quantificatives. Utilitzant l'exemple d'una empresa real, simulant una situació real d'investigació de màrqueting a l'entorn empresarial.

(a) Els equips d'estudiants presentaran els seus projectes al resto de la classe.

(b) El informe, bien redactado, deberá incorporar material de las clases, la bibliografía y las lecturas del curso, así como material adicional académico y/o de los medios de comunicación encontrados de forma independiente por el equipo. L'informe ha de proporcionar una introducció clara a la situació del mercat en un país objectiu. L'informe ha de mostrar una relació explícita entre els objectius de l'EMN i el mètode adequat d'investigació de mercat.

 

CRITERIOS DE EVALUACIÓN APLICADOS A LOS TREBALLS INDIVIDUALS I EN GRUPO

    Concentració en una tarea determinada
    Uso explícito de fonts / proves fiables de su información
    Coherència de l'estructura i el format
    Ús correcte dels conceptes de màrqueting quan proceda
    En general, s'espera que els estudiants demuestren la seva capacitat d'anàlisi i síntesi en el lloc de descriure i copiar/pegar.

 

PARTICIPACIÓ EN CLASSE

La seva participació en classe té una importància clau en aquest curs. Per aquesta raó, la seva participació serà avaluada per l'instructor. El instructor buscarà diverses contribucions de qualitat de cada un de vostès durant la classe.

 

EXAMEN

El examen es un libro cerrado. La durada és de 75 minuts.
L'examen consistirà en diverses preguntes relacionades amb el contingut del curs i casos de resolució de problemes/razonament crític.
Les preguntes de l'examen es basaran en tots els temes tractats en el curs, en particular, el material presentat a les classes, les lectures i els exemples de casos. Doneu més consells i informació sobre l'examen als estudiants a classe.

 

SISTEMA DE CALIFICACIÓ

Activitat en classe (calitat de la participació) 20%
Examen parcial de presentació del projecte en grup 20%
Projecte de grup - presentació final 20%
Examen final escrit 40%

 

TREBALL CONTINU: per tenir dret a nota en aquest curs, heu de participar almenys en el 70% de les activitats del curs (això inclou també les absències justificades). Això també s'aplica a la repetició a la 2a convocatòria d'examen (normalment, a l'estiu). En cas dassistència inferior al 70%, els estudiants hauran de presentar un treball compensatori addicional per ser admesos a lexamen final. El treball serà proporcionat per l'instructor, que tindrà en compte l'assistència i, possiblement, altres factors rellevants.


LA SEGONA CONVOCATÒRIA (EXAMEN DE REPETICIÓ): és només per a aquells alumnes que no hagin superat l'assignatura (suspès l'assignatura) a la primera convocatòria. Per superar aquesta segona convocatòria, els alumnes hauran de fer un examen que tindrà un pes del 40% de la nota final. Pel 40% restant de la nota, els estudiants hauran de presentar treball(s) compensatori(s) addicional(s). El treball serà proporcionat per l'instructor, que tindrà en compte l'assistència i treball continu, el treball en grup i, eventualment, altres factors rellevants.

Bibliografia i recursos

Llibre de text principal:
- Gilbert A. Churchill i Dawn Iacobucci (2010), 10ª edició: Marketing Research Methodological Foundations. South-Western Publishing Co. (ISBN-10: 1439081018).
Adicional:
- Naresh K Malhotra (2008), 5ª Edició: Investigación de Mercados. Pearson / Prentice Hall. (ISBN 10: 970-26-1185-7). Versió en espanyol de la 5ª edició: Investigación de Mercados. Una orientació aplicada (2007). Pearson / Prentice Hall. (ISBN 10: 970-26-1185-7)