Universitat Internacional de Catalunya

Anàlisi Bursàtil

Anàlisi Bursàtil
3
13854
3
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Contacte per e-mail amb el director del programa, Damià Rey (drey@ceibcn.com) o amb la Dra. Marta Mas (mmas@uic.es)

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


En aquest curs, a càrrec de la Borsa de Barcelona, es presentaran les claus per entendre els mercats financers. El programa té una duració de 30 hores, i si es vol, es pot ampliar fins a 85 hores segons el programa complet ofert per la Borsa de Barcelona. El contingut total de l’assignatura està distribuït en quatre conferències presencials, cinc conferències online i una sèrie de debats amb ponent que intentaran estructurar les bases de l’economia real i financera. Aquestes sessions tenen una finalitat pràctica per tal de proporcionar a l’alumne les eines i la capacitat crítica necessària en l’anàlisi d’un entorn canviant. Tanmateix, les sessions presencials poden passar a realitzar-se online en funció de les circumstàncies sanitàries del moment.

 

Com que l’assignatura és de 3 ECTS (30 hores lectives) són obligatoris els blocs 1,2,3,4, 5 i 6 i voluntaris els blocs 7 (Blockchain), 8 (Visita guiada a la Borsa de Barcelona) i 9 (Trading Competition). La Trading Competition online vol apropar l’operativa professional a l’alumne tenint en compte els coneixements adquirits en les Jornades i mitjançant l’elaboració d’un diari d’operacions que haurà d’anar acompanyat d’una justificació per a cadascuna. Els participants hauran de presentar un mínim de 5 operacions justificades. El Pràcticum busca posar en pràctica els conceptes d’anàlisi apresos durant el curs. D’aquesta manera, els alumnes analitzaran en profunditat una companyia cotitzada. L’activitat s’entregarà per parelles amb l’objectiu de fomentar el treball en equip i la capacitat de discutir sobre diferents punts de vista en l’anàlisi econòmica i empresarial.

Objectius

El contingut de les sessions té com a objectiu aprofundir en els mercats financers i oferir les eines necessàries d’anàlisi per comprendre el seu funcionament. També és una invitació a reflexionar i oferir una perspectiva eminentment pràctica de la borsa, així com una visió entenedora dels diferents productes financers i els seus riscos.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Conèixer, comprendre i aplicar els mètodes, tècniques i instruments propis de la comptabilitat.
  • 04 - Comprendre i saber emprar la terminologia financera en el marc empresarial.
  • 07 - Conèixer les característiques bàsiques de l'economia espanyola, tant des del punt de vista estructural com de les polítiques econòmiques.
  • 08 - Comprendre el funcionament dels grans pols de l'economia mundial, les institucions que els regeixen i les interrelacions que s'estableixen.
  • 09 - Identificar les economies emergents així com el món subdesenvolupat i analitzar les polítiques de creixement aplicades.
  • 10 - Identificar els factors del creixement econòmic a llarg termini i comprendre l'impacte de la globalització.
  • 19 - Analitzar variables quantificables de l'entorn econòmic i incorporar-les en la presa de decisions.
  • 32 - Adquirir habilitats en la resolució de problemes a partir d'informació quantitativa i qualitativa.
  • 34 - Desenvolupar la capacitat de preveure situacions i avançar-se als esdeveniments, i de reconèixer i interpretar la situació econòmica en un context determinat.
  • 51 - Desenvolupar aptituds en la presa de decisions.
  • 54 - Ser capaç d'expressar idees i arguments de manera ordenada i coherent tant oralment com de forma escrita.
  • 56 - Ser capaç de fer argumentacions que afavoreixin el raonament crític i autocrític.

Continguts










Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Classes magistrals, torn de preguntes, debats, i realització d’un Pràcticum.

De manera optativa es pot participar en una visita guiada a la Borsa de Barcelona, en casos pràctics de la tecnologia Blockchain i en el Trading Competition. El Trading competition busca donar a conèixer l’operativa d’una plataforma professional de negociació i la importància de l’anàlisi i de la gestió monetària i emocional en el procés d’inversió i desinversió. L’alumne haurà de fer un mínim de 5 operacions i elaborar un diari amb la justificació de cada una d’aquestes.

El Pràcticum té com a objectiu aprendre a analitzar de manera pràctica una empresa i mostrar la complexitat de valorar una organització empresarial a nivell global. Els alumnes hauran de fer l’anàlisi d’una companyia del Mercat Continu espanyol tenint en compte els conceptes explicats al llarg dels blocs. L’activitat s’haurà d’entregar al finalitzar les Jornades i es valorarà la capacitat analítica i de síntesi de l’alumne. A més a més, hauran de respondre a la següent pregunta: Com gestionaries el teu futur financer?

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



La nota final tindrà en compte els aspectes següents:

 

Nota Final = El 10% de la nota correspon a l’assistència (un mínim del 80% d’assistència a les sessions)  

                  El 90% de la nota correspon a la realització del Pràcticum

 

Bibliografia i recursos

S’indicarà a cada bloc.