Universitat Internacional de Catalunya

MÓDULO 6: Técnicas de Visualización de Datos

MÓDULO 6: Técnicas de Visualización de Datos
5
13949
1
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat

Presentació

La gran quantitat de dades de què disposem fa imprescindible la visualització per als tres processos que trobem en qualsevol projecte de Big Data. Primer de tot per a conèixer les característiques de les dades de què disposem, després per a analitzar els resultats de les transformacions d'aquestes dades i finalment per a comunicar eficientment aquests resultats.

En aquest curs coneixerem els diferents camps inclosos en la visualització de dades, aprendrem a elaborar diagrames, gràfiques per a Big Data, gràfiques dinàmiques i interactives, però sobre tot aprendrem com avaluar les gràfiques i com trobar la més addient per a cada necessitat.

 

Requisits previs

És convenient però no imprescindible tenir nocions de programació.

Objectius

Construir diagrames estàtics i també gràfiques dinàmiques i interactives mitjançant la gramàtica de les gràfiques.

Elaborar projectes de visualització de dades.

Avaluar una gràfica i trobar-ne una d'òptima si és que existeix.

Ajudar-se amb la visualització de dades per a conèixer un problema, proposar la solució, supervisar els resultats i finalment comunicar aquesta solució.

 

 

 

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar el curs l'estudiant serà capaç de proposar una gràfica per a cada necessitat, podrà programar amb R el codi per a obtenir les gràfiques addients, podrà elaborar projectes de visualització i sobre tot millorarà l'eficàcia en tots els processos dels projectes de Big Data.

Continguts

Generació dinàmica de documents

- Els orígens; Markdown, Pandoc i R Markdown; Implementació en R

Teoria de gràfiques

- Els orígens; Elements del gràfic; Tipus de gràfiques; Propòsit de les gràfiques; Caracterització de les variables; Mètodes de selecció de gràfiques

Gramàtica de les gràfiques

- Els orígens; Capes; Geometries; Sistemes de coordenades; Transformacions; Atributs estètics; Escales; Anotacions; Temes

Gràfiques per Big Data mitjançant tècniques basades en:

- Transformacions geomètriques; Píxel; Jerarquies; Icones

Gràfiques dinàmiques i interactives

- Els orígens; Task by Data Type Taxonomy (TTT); Tècniques interactives; Xarxes; Realitat virtual i realitat augmentada

Projectes de visualització de dades

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les classes són presencials sempre que la situació sanitària ho permeti. La primera sessió és fonamentalment teòrica i la resta de sessions són teòrico-pràctiques. Els exercicis realitzats a classe es complementaran amb la lectura d'articles científics.

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El sistema d'avaluació constarà de tres exercicis. El primer exercici consistirà en l'avaluació de gràfiques exploratòries, el segon de gràfiques d'anàlisi i el tercer de gràfiques de comunicació de dades.

Bibliografia i recursos

Allaire, JJ, Yihui Xie, Jonathan McPherson, Javier Luraschi, Kevin Ushey, Aron Atkins, Hadley Wickham, Joe Cheng, Winston Chang, and Richard Iannone. 2019. Rmarkdown: Dynamic Documents for Rhttps://rmarkdown.rstudio.com.

Bertin, J. 1967. Sémiologie Graphique. Les Diagrammes, Les Réseaux, Les Cartes. Paris: Mouton.

Friendly, Michael. 2007. “HE Plots for Multivariate General Linear Models.” Journal of Computational and Graphical Statistics 16 (4): 421–44.

Healey, Christopher G. 1996. “Effective Visualization of Large Multidimensional Datasets.”

Millán-Martı́nez, Pere, and Pedro Valero-Mora. 2018. “Automating Statistical Diagrammatic Representations with Data Characterization.” Information Visualization 17 (4): 316–34.

Sarkar, Deepayan. 2008. Lattice: Multivariate Data Visualization with R. New York: Springer. http://lmdvr.r-forge.r-project.org.

Shneiderman, Ben. 1996. “The Eyes Have It: A Task by Data Type Taxonomy for Information Visualizations.” In Proceedings of the 1996 Ieee Symposium on Visual Languages, 336. VL ’96. Washington, DC, USA: IEEE Computer Society.

Swayne, Deborah F., Dianne Cook, and Andreas Buja. 1998. “XGobi: Interactive Dynamic Data Visualization in the X Window System.” Journal of Computational and Graphical Statistics 7: 113–30.

Unwin, Antony, Martin Theus, and Heike Hofmann. 2006. Graphics of Large Datasets: Visualizing a Million (Statistics and Computing). Berlin, Heidelberg: Springer-Verlag.

Wickham, Hadley. 2009. Ggplot2: Elegant Graphics for Data Analysis. Springer-Verlag New York. http://ggplot2.org.

Wilke, C. O. 2019. Fundamentals of Data Visualization: A Primer on Making Informative and Compelling Figures. O’Reilly Media. https://serialmentor.com/dataviz/.

Wilkinson, L. 2005. The Grammar of Graphics. 2nd ed. Statistics and Computing. Springer.

Xie, Y. 2016. Bookdown: Authoring Books and Technical Documents with R Markdown. Chapman & Hall/Crc the R Series. CRC Press. https://bookdown.org/yihui/bookdown/.

Xie, Yihui. 2015. Dynamic Documents with R and Knitr. 2nd ed. Boca Raton, Florida: Chapman; Hall/CRC.