Universitat Internacional de Catalunya

Projectar l'Espai Públic Saludable

Projectar l'Espai Públic Saludable
3
14041
5
Segon semestre
op
Mòdul Propi ESARQ
Optativitat ESARQ
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Presentació

En l'actual situació de crisi ambiental i de salut és necessària la participació de l'arquitecte i, concretament, la seva aportació en el disseny de l'espai públic. Les administracions demanen cada vegada més projectes urbans i arquitectònics que integrin en una entitat única el confort urbà, al benestar ciutadà i la sostenibilitat ambiental. En aquest panorama de creixent complexitat és oportú formar als estudiants de grau en matèries i tècniques útils provinents d'altres disciplines com el paisatgisme, l'ecologia o la bioingeniería. Aquest aprenentatge multidimensional complementarà la seva formació tradicional i ampliarà la seva capacitat professional per a actuar en totes les escales, des del paisatge de les nostres perifèries, rius i litorals fins a les àrees urbanes consolidades i de barri. El curs ensenyarà el gran potencial de l'espai públic per a crear i/o transformar els nostres entorns en llocs més habitables, saludables i sostenibles.

Requisits previs

L'assignatura està orientada principalment per a formar estudiants que ja hagin cursat algunes matèries d'urbanisme. i projectes arquitectònics. Recomanable per a alumnes de 3r curs o superiors.

Objectius

A través de la complementarietat entre la pràctica dirigida i un cos teòric contrastat, es proveirà als estudiants d'un marc conceptual i d'eines específiques per a abordar la concepció i el desenvolupament del projecte de l'espai públic considerant la sostenibilitat del medi ambient i la salut de les persones. De manera específica es pretén:

- Donar a conèixer conceptes i paràmetres bàsics d'altres disciplines, necessaris per a l'actual disseny de l'espai públic.

- Aportar bibliografia i casos de referència que permetin construir una base de dades sobre aquesta mena de projectes. Especialment important seran les visites a actuacions de reurbanització a Barcelona per a discutir in situ estratègies i solucions.

- Practicar la formulació d'idees de projecte a partir de la interacció d'escales i incorporant eines i mètodes sorgits de l'exploració gràfica.

- Introduir als alumnes en els productes d'urbanització existents en el mercat: pavimentació, mobiliari urbà i il·luminació per a discutir criteris i formes d'utilització.

- Preparar a l'alumne en el treball col·lectiu i la construcció de documents grupals que condueixin a un projecte únic.

- Proporcionar coneixements concrets i complementaris que l'alumne podrà aplicar en les assignatures de Projectes, especialment per a 4t curs i TFG. L'assignatura servirà de base per al desenvolupament de l'assignatura d'Urbanisme 4 en 5è curs.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar el curs amb èxit l'alumne serà capaç de:

- Valorar amb judici crític el caràcter multidimensional que ha de guiar el disseny de l'espai públic saludable i reconèixer-lo en pràctiques recents.

- Interpretar la informació sobre la salut i el medi ambient que aporten altres disciplines i aplicar-les en la formalització de l'espai públic.

- Dissenyar i proposar estratègies en un equip multidisciplinari.

Continguts

El curs està organitzat sobre la base de cinc temes principals:

  1. Topografia, aigua i pavimentació
  2. El verd com a infraestructura i els sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS)
  3. La llum: il·luminació natural i artificial en l'espai públic
  4. Equipament urbà, jugable i intergeneracional
  5. Comunicació i representació de l'espai públic

En les primeres cinc classes s'impartirà contingut teòric durant els primers 45 minuts i a continuació es desenvoluparà el taller pràctic seguint el tema exposat. Es destinarà una sessió a visitar alguns espais públics representatius de Barcelona. Entre les setmanes 6 i 10 el treball se centra en el desenvolupament holístic de la proposta de disseny per a un espai públic concret de Barcelona. El treball es desenvoluparà en grups de 2 estudiants.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia utilitzada és l'aprenentatge basat en la recerca o Inquiry-Based Learning (IBL), un model cíclic i progressiu construït sobre la premissa que involucrar als estudiants en la cerca del seu propi coneixement és la millor manera de generar comprensió. Tant en la part teòrica com en la pràctica l'alumne treballarà en la discussió d'idees i arguments que li conduiran a una síntesi que haurà de comunicar amb expressivitat en la presentació gràfica. Es busca exercitar a l'alumne en la presa de decisions coherents i en poc temps i comunicar-les de manera clara i concisa.

El resultat essencial del procés d'aprenentatge serà una proposta que es presentarà en un panell A1, que recollirà la recerca sobre els nous criteris de salut i benestar aplicats amb creativitat al disseny de l'espai públic.