Universitat Internacional de Catalunya

Complements per a la Formació Disciplinària

Complements per a la Formació Disciplinària
5
14096
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,

Professorat


Prof. Esteve Valls: hores convingudes. Si no heu pogut venir a classe, podeu escriure un correu a l'adreça evalls@uic.cat.

Prof. Laura Llobet: hores convingudes. Si no heu pogut venir a classe, podeu escriure un correu a l'adreça lllobet2@xtec.cat.

 

 

Presentació

Especialitat anglès

Aquesta assignatura en l'especialitat d'anglès sorgeix de la necessitat de conèixer i explorar quin lloc i rol juguen les diferents llengües dins del marc regulador i legislatiu de l'educació secundària obligatòria (ESO) a Catalunya, dins i fora dels centres educatius i més enllà, a Europa i la resta del món.

Tanmateix, és imperatiu ser coneixedor per poder dissenyar la nostra pràctica docent considerant els documents de referència en el nostre àmbit com per exemple El model lingüístic en el sistema educatiu. L’aprenentatge i ús de la llengua en contextos educatius multilingües i multiculturals. (2018)

Com a punt de partida els continguts, tasques i recursos són seleccionats per tal de guiar la futura pràctica docent cap a l’objectiu essencial de l’educació: preparar els alumnes per viure, interactuar i desenvolupar-se en contextos sociocultural diversos, complexos i dinàmics, per tant difícils de preveure. Hauríem de poder crear contextos que requereixin l’assoliment d’habilitats i estratègies que ajudaran al nostre alumnat a viure i participar en societats diverses i complexes, i a poder desenvolupar-se amb èxit en els seus diferents àmbits ja sigui personal, social, acadèmic o professional. Malgrat els continus i impredictibles canvis, un dels elements més rellevants per la formació continua del nostre alumnat serà la seva competència comunicativa; les llengües, un instrument que li permetrà entendre la realitat que l’envolta, expressar els seus pensaments, emocions, raonar, compartir, interactuar, transmetre coneixement i punt de vista així com també crear-ne de nou.

El domini de la llengua i la competència comunicativa, juntament amb les habilitats personals i emocionals, són essencials per dur a terme tasques amb un fort component cognitiu i per activar el pensament crític, negociar i explicar coneixement als altres, i fer-ho en les diferents llengües adquirides. 

Com a futur professor/a d’anglès com a primera llengua estrangera, diversos conceptes i qüestions es presentaran al llarg de les sessions, pertanyents a una diversitat de disciplines com la pragmàtica, sociolingüística, adquisició de llengües estrangeres i segones, i la neuroeducació per mencionar algunes d’elles.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques

  • CB6: Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • CB7: Que els estudiants sàpiguen aplcar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • CB8: Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, per bé que incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CB9: Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions –així com els coneixements i raons últimes que les sostenen– a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • CB10: Que els estudiants sàpiguen aplicar les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant en bona mesura de manera autodirigida o autònoma. 

Competències generals

  • CG2: Analitzar i sintetitzar la informació obtinguda de diversos entorns amb la finalitat de resoldre problemes o situacions de conflicte, identificant i definint els elements significatius que constitueixen un problema per resoldre'l amb criteri i de manera efectiva.
  • CG4: Exposar les idees oralment i per escrit adaptant-se a estils comunicatius i tipus d'activitats diferents.
  • CG5: Organitzar i planificar diferents tipus d'activitats, esdeveniments i situacions.
  • CG7: Expressar-se en públic i fer presentacions en suport digital adaptades als diferents grups d'interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).

Competències transversals

  • CT1: Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.
  • CT3: Mostrar comportaments ètics i responsables com a ciutadà i com a professional.
  • CT4: Desenvolupar la capacitat d'avaluar les desigualtats per raó de sexe i gènere, per tal de dissenyar mecanismes que per a l'assoliment de la igualtat real, eludint interpretacions parcials i discriminatòries.
  • CT5: Identificat estratègies que fomentin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte pels drets humans.
  • CT6: Promoure situacions i entorns inclusius per al Desenvolupament Sostenible, creant contextos eficaços, responsables i inclusius a tots els nivells.

Competències específiques

  • CE10: Determinar el valor formatiu i cultural de la llengua i la literatura, la seva història i desenvolupament per poder-ne transmetre una visió profunda.
  • CE11: Identificar les qüestions relatives al contacte lingüístic i als processos d'adquisició de segones llengües.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  1. Reconeix els coneixements complementaris necessaris per als processos d'ensenyament-aprenentatge a l'educació secundària.
  2. Aplica els coneixements complementaris sobre les teories lingüístiques i literàries actuals en el disseny d'estratègies d'ensenyament-aprenentatge a l'educació secundària.
  3. Presenta el valor formatiu i cultural cal català, el castellà i l'anglès, així com dels continguts d'aquestes disciplines que s'imparteixen a l'Educació Secundària Obliagtòria i al Batxillerat.
  4. Mostra les habilitats necessàries per realitzar una formació contínua tant en els continguts i la didàctica de la llengua i la literatura catalana, castellana o anglesa, com en els aspectes generals de la funció docent.
  5. Identifica els coneixements bàsics que engloben les disciplines lingüística i literària.
  6. Analitza la rellevància de diferents interpretacions i escoles en el coneixement lingüístic i literari.
  7. Aplica els mètodes i les estratègies d'accés al coneixement lingüístic i literari.

Continguts

1. Les llengües del món: la diversitat lingüística. Afinitat tipológica i relació genètica entre llengües.

2. Sistemes d'escriptura.

3. El text: construcció lingüística i entitat comunicativa.

4. Contacte lingüístic i adquisició de segones llengües (materials i recursos didàctics).

5. Llengua, cognició i cultura: la representació lingüística del món.

6. Funcions de les llengües i variació lingüística. Canvi social i adaptació de les llengües.

7. Els conflictes lingüístics. La representació de les llengües: actituds lingüístiques.

8. Homogeneïtat i heterogeneïtat lingüístiques.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



En aquesta assignatura es combinaran tres metodologies docents:

1. CT- Classes teòriques / expositives en línia

2. CP- Classes pràctiques en línia

3. REC - Resolució d'exercicis i qüestions


Especialitat d'anglès:

Els continguts prèviament citats s'estructuraran en vuit mòduls  i es desenvoluparan al llarg de les sessions assignades.

En aquesta assignatura es combinaran tres metodologies docents: classes teòriques i expositives, classes pràctiques i de resolució d'exercicis i qüestions. En les sessions es combinaran les tres tipologies de manera que els coneixements més teòrics s'interrelacionaran amb els coneixements sorgits de les activitats pràctiques.

1. CT- Classes teòriques / expositives en línia

Aquestes sessions es desenvoluparan al voltant de lectures i materials de consulta obligatòris, on la docent acompanyarà a l'alumne/a per aprofundir en aquelles qüestions més de caire teòric i conceptual, tot fent connexions amb el marc legal de l'educació secundària obligatoria a Catalunya, els documents de referència així com amb la seva futura pràctica docent i les diverses realitats dels centres de secundària a Catalunya.

En ocasions, part d'aquestes sessions poden respondre a dubtes, qüestions, o informacions aportades per l'alumnat, sorgides de les lectures, materials o fins i tot de la mateixa actualitat; de manera que l'aprenentatge al llarg de la matèria sigui més significatiu i vivencial.

2. CP- Classes pràctiques en línia

Aquestes estan dissenyades per acompanyar les sessions teòriques o expositives i giren al voltant de situacions d'aprenentatge o casos pràctics mitjançant el treball individual, en parelles o petit grup. Aquestes activitats poden ser part de la sessió online, i per tant l'entrega tindrà lloc durant aquella sessió. També es pot tractar d'activitats de resolució que demanen un desenvolupament més elaborat o complexe amb possible consulta de recursos i bibliografia que s'haurà de lliurar dins del termini previst i comunicat a l'alumnat amb antel·lació.

3. REC - Resolució d'exercicis i qüestions

Aquestes són activitats sobre continguts puntuals així com el desenvolupament de qüestions en forma de debat/forum. Aquests debats es poden produir durant la sessió de manera oral o poden ser a priori o posteriori i sempre seran avaluats segons els criteris i indicadors compartits prèviament amb l'alumnat.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



En aquesta assignatura es combinaran tres sistemes d'avaluació:

1. PA - Examen de preguntes obertes (30 % de la nota final)

2. PT - Presentació de treballs en línia o vídeo (35 % de la nota final)

3. PF - Participació als fòrums i debats virtuals (35 % de la nota final)

 

Especialitat anglès

En aquesta assignatura, en l'especialitat d'anglès, es combinaran tres sistemes d'avaluació:

1. PA - Examen de preguntes obertes (30 % de la nota final). Hi haurà un examen al finalitzar el 4t mòdul i el 8è mòdul.

2. PT - Presentació de treballs en línia o vídeo (35 % de la nota final). Es pot tractar d'activitats a realitzar i lliurar en la mateixa sessió i/o a posteriori.

3. PF - Participació als fòrums i debats virtuals (35 % de la nota final). Aquests debats seran part del desenvolupament de les sessions, tant a l'inici, com a plantejament i resolució de situacions d'aprenentatge i casos, com a tasques finals a posteriori.