Universitat Internacional de Catalunya

El Currículum de l'Especialitat

El Currículum de l'Especialitat
4
14099
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat

Objectius

 

  • Analitzar la normativa educativa per comprendre l'estructura, l'organització i les orientacions pedagògiques que s'hi descriuen i conèixer els continguts curriculars de l'àmbit lingüístic per aplicar-los en l’activitat professional futura.
  • Conèixer el currículum i el paper que hi juga l'àmbit lingüístic a l'ESO i el batxillerat.
  • Desenvolupar el currículum de l'àmbit lingüístic i concretar l'assoliment de competències i continguts clau.
  • Conèixer les previsions del currículum sobre les diverses situacions d'aprenentatge i les seves dificultats.
  • Conèixer les possibilitats de l'àmbit lingüístic i literari en l'assoliment de la competència digital i comunicativa.
  • Conèixer el procediment de les proves de competències durant l'ESO i a final d'etapa.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

COMPETÈNCIES (Generals. Bàsiques. Transversals)

CE12  Identificar els continguts curriculars de les matèries relatives a l’ especialització docent corresponent, així com el desenvolupament de coneixements didàctics entorn als processos d’ ensenyament i aprenentatge respectius.

 CB10 Aplicar les habilitats d’aprenentatge que permetin continuar estudiant de manera autodidacta.

CG3    Integrar-se i col·laborar de forma activa en la consecució dels objectius comuns amb altres persones, àrees i organitzacions.

CG6    Integrar i utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en diversos camps de forma eficaç i responsable.

CT3 Mostrar comportaments ètics i responsables com a ciutadà i com a professional.

CT6 Promoure situacions i entorns inclusius per al Desenvolupament Sostenible, creant contextos eficaços, responsables i inclusius a tots els nivells.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Organitza i sistematitza els continguts curriculars.

2. Desenvolupa principis i tècniques que permeten planificar, desenvolupar i avaluar el procés d’ensenyament i aprenentatge.

3. Atén les necessitats educatives especials aplicant propostes i metodologies didàctiques adaptades a la diversitat dels estudiants.

4. Incorpora i integra noves estratègies, materials didàctics i tecnològics a les activitats de l’aula en el procés d’ ensenyament-aprenentatge.

5. Aplica estratègies i tècniques d’ avaluació amb instruments de regulació i aprenentatge.

6. Analitza i avalua models, programes educatius i metodologies per a l’aprenentatge de la llengua oral i escrita i la literatura.

7. Programa activitats d’aula per a promoure el desenvolupament de les competències específiques de la matèria.

8. Dissenya propostes docents innovadores en l’àmbit de la llengua oral i escrita i la literatura.

9. Utilitza recursos i alternatives no sexistes per a dinamitzar el pensament, així com per a organitzar les aules i altres espais de treball i convivència.

10. Promou la igualtat de drets i oportunitats de l’alumnat.

Continguts

1. La didàctica i el currículum d’àmbit lingüístic. Lectura guiada i anàlisi del currículum. Comprensió i interpretació dels aspectes curriculars relacionats amb l'àmbit.

2. La competència comunicativa. Desenvolupament de les competències lingüístiques. Relació i ús de les competències bàsiques per curs. Correspondència entre competències i activitats reals d'aprenentatge.

3. L’avaluació: sistemes, criteris i instruments. Ordre d’avaluació. Criteris de l’avaluació competencial. Principis i funció reguladora. Les proves de final d'etapa. Resultats i recomanacions.

4. El Projecte Lingüístic del Centre i el pla de lectura.

5. El disseny, planificació i programació didàctica. Enfocament comunicatiu i enfocament per competències.

6. L’elaboració i desenvolupament d’unitats didàctiques a l’ aula de Llengua i Literatura. Selecció i seqüenciació de continguts. Orientacions metodològiques.

7. L’ensenyament de la llengua oral i escrita: habilitats lingüístiques: expressió oral, expressió escrita, comprensió auditiva i comprensió lectora. Les diferències i semblances entre els textos orals i escrits.

8. La didàctica de la Literatura. La importància de la literatura. Introducció dels clàssics: eines i enfocaments. El cànon literari. Criteris per a la selecció d’obres i textos literaris. El cànon acadèmic i el formatiu. El cànon de Literatura Infantil i Juvenil. La competència literària: processos i components. Operacions cognitives de la competència literària. Els Objectius i finalitats de l’educació literària. Canvi de paradigma. Les estratègies, habilitats, competències i l’avaluació de l’ Educació literària. Transversalitat de la llengua i la literatura. Participació en el disseny d'activitats interdisciplinàries.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



CT Classes teòriques en línia. Transmissió de coneixements a l’ estudiant a través de sessions expositives de contingut fonamentalment teòric. El docent presenta i desenvolupa un tema, font principal de la informació que reben els alumnes.

CML Classe magistral en línia. Activitat ordenada a mostrar a l’ estudiant com aplicar els coneixements adquirits i resoldre qüestions en entorns nous o poc coneguts relacionats amb els estudis. S’aporta material docent específic per part del professorat, per tal que l’ alumne es converteixi en agent del seu aprenentatge: un text clau; un text referencial complementari d’aprofundiment o actualització dels continguts teòrics.

CP Classes pràctiques. Es transmet als estudiants plantejaments, recursos i coneixements procedimentals i pràctics per a poder desenvolupar activitats dins d’un context real. Transmissió de coneixements pràctics a l’estudiant a través del material d’ estudio en línia.

REC Resolució d’ exercicis i qüestions. Es basa en la realització d’ exercicis, assaigs i posada en pràctica dels coneixements a través de l’ anàlisi de textos o documents. Inclou la resolució a preguntes del docent sobre els continguts impartits en els espais virtuals del Campus.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



ETE. Examen tipus test. Proves objectives sobre preguntes relacionades amb el temari impartit en les sessions lectives, amb opcions múltiples de resposta que permetin avaluar els coneixements adquirits, rendiment i habilitats.

PV. Portafolis virtual. Arxiu o carpeta que recull els diferents documents i activitats utilitzats o elaborats durant el període lectiu de la matèria per ordre cronològic i que mostren el progrés i el grau de reflexió en el desenvolupament de l’aprenentatge.

CPL. Classe pràctica en línia. És una activitat formativa que prioritza la participació de l’ estudiant a través d’exercicis pràctics sobre la teoria impartida.

FDV. Aforaments i debats virtuals. Espais d’interacció virtual amb la finalitat de compartir coneixements, reflexions, experiències i interrogants sobre els continguts de les diferents matèries.

TL. Tutories en línia (individual o grupal). Espai d’atenció individualitzada o grupal en línia, en la qual el docent acompanya i orienta el procés formatiu i d’aprenentatge de l’estudiant.

TG. Trabajo grupal. Activitat realitzada per un grup reduït d’alumnes, per a treballar cooperativament tant conceptes teòrics com procedimentals.

ETI Estudi i treball  individual. Activitat per a assimilar i interioritzar coneixements mitjançant el desenvolupament d’hàbits d’estudi comprensiu i reflexiu; es durà a terme mitjançant lectures, investigacions, treballs, memòries, obtenció i anàlisi de dades, i resolució d’exercicis.

Bibliografia i recursos

Diversos autors (2010). “Competències i didàctica de la llengua”. Articles de Didàctica de la Llengua i la Literatura, 51.

Barrieras, M.; Comellas, R.; Fidalgo, M.; Junyent, M.C.; Unamuno, V. (2009). Diversitat lingüística a l’aula. Construir centres educatius plurilingües. Vic: Eumo Editorial i Fundació Jaume Bofill.

Camps, A. (coord.); Adell, P.; Bernárdez, E.; Brucart, J. M.; Camps, A.; Cassany, D.; Cuenca, M. J.; Guasch, O.; Salvador, V.; Sánchez-Enciso, J.. i Sanz, G. (2011) Llengua i literatura catalana. Complements de formació disciplinària. Formació del Professorat de Secundària. Barcelona. Ed. Graó.

Comajoan, L. (2003) “Adquisició de primeres i segones llengües: perspectiva històrica i qüestions actuals”, Caplletra, número 35 (2003), p. 15-46.

Cots, J. M.; Armengol, L.; Arnó, E.; Irún, M.; Llurda, E. (2007) La conciencia lingüística en la enseñanza de lenguas. Barcelona: Graó.

Cuenca, M. J. (1992) Teories gramaticals i ensenyament de llengües. València, Tàndem.

Funes, J. (2018) Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito. Una guia per a pares i mestres adolescents. Barcelona: Columna. Versió castellana: Quiéreme cuando menos me lo merezca… porque es cuando más lo necesito. Barcelona: Paidós.

Imbernon, F. (2017) Ser docente en una Sociedad compleja. La difícil tarea de enseñar. Barcelona: Graó.

Jensen E. F. i A. E. Nutt (2016) The Teenage Brain: A Neuroscientist's Survival Guide to Raising Adolescents and Young Adults. Haper. Versió espanyola: El cerebro adolescente. Guia de una madre neurocientífica para educar adolescentes. Barcelona: RBA. 2019.

Lomas, C. (coord.); J-P. Bronckart, Colomer, T.; Gracida, Y.; Jover, G.; López Villalva, M. A.; Martínez Montes, G. T.; Tusón Valls, A. (2015) Fonaments per a un aprenentatge comunicatiu del llenguatge. Barcelona: Graó. Versió castellana: Fundamentos para una enseñanza comunicativa del lenguaje. Barcelona: Graó.

Lomas, C., (coord.) (1996) La educación lingüística y literaria en la enseñanza secundaria. Barcelona: ICE / Horsori.

Mendoza Fillola, A. (coord.) (1998) Conceptos clave en didáctica de la lengua y la literatura. Barcelona: ICE UB.

Navarra, Andreu. (2019). Devaluación continua. Informe urgente sobre alumnos y profesores de secundaria. Tusquets editores.

Navarra, Andreu. (2021) Prohibido aprender. Un recorrido por las leyes de educación de la democracia. Barcelona: Cuadernos Anagrama.

Pujolàs, Pere (2003) Aprendre junts alumnes diferents Ed. EUMO

Ruiz Bikandi, U. (coord.) Ambròs, M. A.; Bernárdez, E.; Breu, R.; Escandell, M. V.; Guasch, O.; Jover, G.; Leonetti, M.; Olaziregi, M. J.; Oteagi, M. L.; Romera, M.; Ruiz Bikandi, U.; Tolchinsky, L. (2011) Lengua castellana y literatura. Complementos de formación disciplinar. Barcelona: Graó.

Sánchez Jiménez, S. U.; Martín Rogero, N.; Servén Díez, C. (2018) Complementos para la formación en lengua y literatura. Máster de Formación del Profesorado. Madrid: Editorial Síntesis.

NORMATIVA I MATERIAL DE SUPORT DEL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. GENERALITAT de CATALUNYA

  • Decret 187/2015, de 25 d’agost, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria.
  • Decret 142/2008, de 15 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del batxillerat.
  • El marc estratègic per a la cooperació europea en l’àmbit de l’educació i la formació (ET 2020)
  • Recomanació 2006/962/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de desembre de 2006, sobre les competències clau per a l’aprenentatge permanent
  • Documents per a l'organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum competencial i l'orientació educativa a l'ESO 21/06/2019. Generalitat de Catalunya 2019
  • Ordre ENS/108/2018, de 4 de juliol, per la qual es determinen el procediment, els documents i els requisits formals del procés d'avaluació a l'educació secundària obligatòria.
  • Marc per al plurilingüisme. Generalitat de Catalunya 2019.
  • El model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya. Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme. Web: Generalitat de Catalunya 2018.

 

ÀMBIT LINGÜÍSTIC (LLENGÜES CATALANA I CASTELLANA) SEQÜENCIACIÓ DELS CRITERIS D’AVALUACIÓ. GENERALITAT DE CATALUNYA 2019.

  • Competències bàsiques de l'àmbit lingüístic. Llengua i literatura (catalana i castellana). Identificació i desplegament a l’educació secundària obligatòria. Generalitat de Catalunya, 2015.
  • El currículum a cop d'ull. Generalitat de Catalunya 2017.
  • El currículum competencial a l’aula. Una eina per a la reflexió pedagògica i la programació a l’ESO. Març de 2018. Generalitat de Catalunya, 2018.
  • La literatura a l'aula. Competències bàsiques Àmbit lingüístic Dimensió literària i comunicativa. Generalitat de Catalunya, 2014.
  • L'avaluació de 4t d'ESO. Web del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. Generalitat de Catalunya.
  • L'avaluació de quart d'ESO de 2019. Quaderns d'avaluació, 43. Generalitat de Catalunya, 2019.
  • Marc Europeu Comú de Referència per a les llengües. Consell d’Europa, 2002.
  • Orientacions pràctiques per a la millora de l’ortografia. Competències bàsiques Àmbit lingüístic Dimensió comunicativa i literària. Generalitat de Catalunya, 2014.
  • Servei comunitari. Web de referència del Departament d'Educació.
  • Xarxa de competències bàsiques. Materials diversos. Web de la Xarxa.