Universitat Internacional de Catalunya

Didàctica de la Llengua Oral i Escrita

Didàctica de la Llengua Oral i Escrita
4
14100
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Dra. Christina Howes (Anglès)

e-mail: chowes@uic.es

Dra.  Maria Martorell (català i castellà)

mmartorell@uic.es

Presentació

 

Aquesta matèria està dirigida a futurs professors de Secundària de llengua catalana, castellana i d'anglès. L'objectiu general és familiaritzar els futurs professors amb els enfocaments i mètodes bàsics de la didàctica de la llengua i l’anglès com a llengua estrangera (EFL), abordar-los críticament per tal de desenvolupar i seleccionar estratègies didàctiques i d'avaluació adequades que siguin coherents amb la recerca actual, el context d'aprenentatge, així com els plans d'estudis de llengües i el Marc Europeu Comú. Es posarà èmfasi en les anàlisis crítiques de metodologies, investigacions, materials i estratègies d'avaluació que permetin als futurs professors innovar, dissenyar, implementar i avaluar seqüències docents efectives centrades en competències basades en habilitats orals i escrites.

Requisits previs

Per els d' especialitat d'anglès

Competència comunicativa  equivalient al nivell B2 del MECR. 

Com a futurs professors d'anglès, s'espera que els estudiants siguin bons models lingüistics  per als seus alumnes en tots els aspectes de la llengua (gramàtica, vocabulari, pronunciació, habilitats de lectura i escriptura, així com llenguatge relacionat amb la gestió de l'aula) i siguin capaços d'entendre i escriure textos professionals, informatius i acadèmics sense dificultat.

Objectius

Els objectius d'aquest matèria són:

Especialitat d'anglès

1) Familiaritzar els futurs professors d'anglès com a llengua estrangera (TEFL) en l'educació secundària i les escoles oficials d'idiomes amb coneixements de metodologies TEFL, tant passades com presents en l'ensenyament de la llengua oral i escrita. 2) Permetre als professors prendre decisions informades sobre el disseny efectiu de materials, les activitats a l'aula, l'ús de material comercial, així com les estratègies docents i les tasques d'avaluació. 3) Desenvolupar estratègies d'ensenyament de llengües estrangeres coherents amb la recerca actual sobre l'aprenentatge d'idiomes, les necessitats dels estudiants i el context d'aprenentatge. 4) Dissenyar i seleccionar materials, activitats i plans de lliçó/unitat adequats a l'alumnat, d'acord amb els principis establerts en els plans d'estudis catalans relatius a les llengües estrangeres en l'educació secundària obligatòria i postobligatoria. 5) Dissenyar i seleccionar materials docents i d'avaluació adequats per a l'alumnat i basats en principis pedagògics basats en l'evidència i recomanacions del CEFL i dels plans d'estudis de llengües estrangeres catalanes. 6) Familiaritzar-se amb els gèneres de text oral i escrit que s'imparteixen a les escoles i les seves característiques. 7) Conèixer el Marc Europeu d'Aprenentatge d'Idiomes.

Especialitat de Català i Castellà

Objectius de coneixement

1. Conèixer els principis bàsics que sustenten la didàctica de la llengua.

2. Explicar els models i les microhabilitats que fonamenten cadascuna de les habilitats lingüístiques.

3. Analitzar les implicacions didàctiques de les habilitats lingüístiques.

4. Aplicar els continguts adquirits a supòsits pràctics.

Objetius d’habilitats i actituds

1. Utilitzar recursos didàctics i estratègies docents per l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua.

2. Valorar la funció del professor en el desenvolupament de les competències comunicativa i lingüística.

3. Reflexionar sobre el context de l’aula i tenir-lo en compte en la planificació i el desenvolupament de les activitats des d’una perspectiva comunicativa.

4. Apreciar l’ús de la llengua utilitzant-la de la millor manera en la modalitat oral i escrita per la comprensió i expressió dels coneixements de qualsevol àrea del saber.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències bàsiques

CB6 Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d’idees, sovint en un context de recerca.

CB7 Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.

CB8 Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d’una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l’aplicació dels seus coneixements i judicis.

CB9 Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.

CB10 Que els estudiants tinguin les habilitats d’aprenentatge que els permetin continuar estudiant d’una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigida o autònoma.

Competències generals

CG1 Formular judicis reflexius i crítics, responsables, ètics i respectuosos sobre els diferents protagonistes del procés educatiu (família, escola i societat)

CG3 Integrar i col·laborar activament en la consecució d'objectius comuns amb altres persones, àrees i organitzacions

CG4 Presentar idees oralment i per escrit, adaptant-se als diferents estils comunicatius i tipus d'activitats.

CG5 Organitzar i planificar diferents tipus d'activitats, esdeveniments i situacions.

CG6 Integrar i utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en diversos àmbits de manera eficaç i responsable.

Competències transversals

CT1 Analitzar críticament el treball personal i utilitzar els recursos i estratègies adequades per a la millora professional.

CT2 Treballar en equip i desenvolupar actituds de participació i col·laboració com a membre actiu de la societat

CT3 Mostrar comportaments ètics i responsables com a ciutadà i com a professional.

CT4 Desenvolupar la capacitat d'avaluar les desigualtats basades en el sexe i el gènere, de dissenyar mecanismes per a la consecució de la igualtat real, evitant interpretacions parcials i discriminatòries.

CT5 Identificar estratègies per promoure la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte dels drets humans.

CT6 Promoure situacions i entorns inclusius per al Desenvolupament Sostenible, creant contextos eficaços, responsables i inclusius a tots els nivells

Competències específiques

Mòdul comú/genèric.1. Aprenentatge i desenvolupament de la personalitat

CCE5 Analitzar les característiques històriques de la professió docent, la seva situació actual, perspectives i interrelació amb la realitat social de cada època

CE10 Determinar el valor formatiu i cultural de la llengua i la literatura, la seva història i desenvolupament per a transmetre'n una visió profunda

CE11 Identificar qüestions relacionades amb el contacte lingüístic i els processos d'adquisició de segones llengües.

Mòdul específic. 2. Ensenyament i aprenentatge de l'assignatura corresponent

CE12 Identificar els continguts curriculars de les matèries relacionades amb l'especialització docent corresponent, així com el cos de coneixements didàctics al voltant dels respectius processos d'ensenyament i aprenentatge. 

CE13 Especificar el pla d'estudis a implantar en un centre docent que participi en la planificació col·lectiva del mateix; desenvolupar i aplicar metodologies didàctiques grupals i personalitzades, adaptades a la diversitat d'alumnes.


Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d'aprenentatge que es requeriran dels estudiants estaran vinculats a les competències seleccionades en cada cas. Entre d'altres, destaquen les següents:

1.Organitza i sistematitza els continguts curriculars
2. Desenvolupa principis i tècniques que permetin planificar, desenvolupar i avaluar el procés d'ensenyament i aprenentatge.
3. Aborda les necessitats educatives especials aplicant propostes i metodologies didàctiques adaptades a la diversitat de l'alumnat.
4. Incorpora i integra noves estratègies, materials didàctics i tecnologies a les activitats de l'aula en el procés d'ensenyament-aprenentatge.
5. Aplica i avalua estratègies i tècniques com a instruments de regulació i aprenentatge
6. Analitza i avalua models, programes educatius i metodologies per a l'ensenyament de la llengua oral i escrita.
7. Programa activitats presencials per promoure el desenvolupament de competències específiques de l'assignatura
8. Dissenya propostes docents innovadores en l'àmbit del llenguatge oral i escrit.
9. Utilitza recursos i alternatives no sexistes per dinamitzar el pensament, així com organitza aules i altres espais de treball i convivència.
10. Promou la igualtat de drets i oportunitats dels estudiants.

Continguts

  1. Didàctica i currículum
  2. Disseny, planificació i programació didàctica. Enfocament comunicatiu i enfocament competencial.
  3. Avaluació: sistemes, criteris i instruments
  4. Competència comunicativa. Desenvolupament de les habilitats lingüístiques.
  5. Ensenyament oral i escrit de llengües: habilitats lingüístiques: expressió oral, expressió escrita, comprensió oral i comprensió lectora
  6. Diferències i similituds entre gèneres orals i escrits
  7. Elaboració i desenvolupament d'unitats didàctiques a l'aula de Llengua. Selecció i seqüenciació de continguts. Directrius metodològiques.
  8. El Projecte Lingüístic de Centre i el pla de lectura.

A més, també es tractaran els següents continguts:

-         Conflicte lingüístic i social

-         L’ensenyament de la Llengua com a vehicle per l’aprenentatge

-         El tractament integrat de llengües

-         Una visió general de les metodologies d'ensenyament d'idiomes

-         Factors que afecten l'adquisició de segones llengües

-         Creences sobre l'aprenentatge d'idiomes

-         Aspectes culturals, l'anglès com a lingua franca i diversitat

-         Selecció de materials didàctics

-         Habilitats de parla:

  • Competències comunicatives i interculturals
  • Didàctica del discurs oral
  • Estratègies d'aprenentatge de la llengua oral
  • Qüestions de pronunciació, prosòdia i entonació

-         Habilitats d'escriptura:

  • Les diverses tipologies textuals
  • Propietats fonamentals dels textos: congruència, correcció i adequació
  • Processos
  • El lloc de la gramàtica en l’ensenyament de la Llengua
  • Didàctica de l’ortografia

-         Precisió/fluïdesa/complexitat en les habilitats de parla i escriptura

-         Correcció d'errors: per què, quan, com

-         Proves i avaluació

-         Aplicació del Marc Europeu Comú per a les Llengües Estrangeres

-         Integració del treball de projectes tecnològics i de recerca

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia

CT- Classes teòriques/expositives en línia

ABP- Aprenentatge basat en projectes

CP- Classes pràctiques

REC- Resolució d’exercicis i qüestions

Activitats formatives

ETI- Estudi i treball individual

CML - Classes magistrals en línia

FDV - Fòrums i debats virtuals

CPL- Classe pràctica en línia

TL- Tutories online (individual o grupal)

TG- Treball grupal

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Anglès: 

PF - Participació en foros i debats virtuals: 15%

- Tres tasques obligatòries del Fòrum Virtual (Fòrum)

PT - Presentación de trabajos en línea (Redacció): 35%

IE - Proposta de intervenció educativa: 50%

 

Especialitat català i castellà

Presentació de treballs en línia (PT): S’espera que l’estudiant aprofundeixi en els continguts teòrics explicats a classe a través d’un estudi que inclogui l’anàlisi, la reflexió sobre l’aplicabilitat d’aquest i la visió crítica. L’estudi de l’assignatura és fonamental per ser capaç d’integrar els continguts en els treballs individuals en línia que es demanaran. (40%)

Participació en el fòrum (PF): Per afavorir el caràcter didàctic i disciplinari de l’assignatura totes les classes són teòrico-pràctiques. A partir d’una explicació i d’una reflexió sobre el contingut de cada tema es plantegen diverses activitats pràctiques. Els estudiants en grups reduïts aporten al Fòrum respostes relacionades amb l’ensenyament i l’aprenentatge de la Llengua. (30%)

Proposta d’una intervenció educativa (IE): Microteaching. Aquesta activitat formativa es durà a terme un cop s’han treballat a classe tots els temes de l’assignatura. Consisteix en el disseny en grup d’una seqüència didàctica de llengua i la posterior aplicació i retroalimentació a classe. (30%)

Els criteris d'avaluació són els següents:

- Ser capaç de seleccionar, analitzar i distingir informació pertinent per al tema i l'enfocament teòric, així com incorporar referències actualitzades relacionades amb les últimes recerques i publicacions.

-  Integrar coneixements i formular judicis crítics degudament argumentats, partint de la informació disponible i tenint en compte les característiques del context sobre el qual es treballa.

-  Demostrar pensament crític sobre enfocaments pedagògics i diferents metodologies per a l'ensenyament de la llengua en un món globalitzat i plurilingüe.

-  Demostrar una adequada expressió oral i escrita en anglès, català i castellà.

IMPORTANT: L’assignatura es desenvolupa en la modalitat totalment online. Les classes són síncrones, per tant la manca d’assistència a classe pot afectar a la nota final de l’assignatura. Les classes no s’enregistren.

Bibliografia i recursos

Anglès

Bailey, K. M. (2007). Practical English language teaching: Speaking. Higher Education Press. 

Blake, Robert J. (2013). Brave New Digital Classroom: Technology and Foreign Language Learning. Georgetown. University Press.

Brown, Douglas, H. (6th. Ed. 2014). Principles of Language Learning and Teaching. Pearson Education (US). 

Byram, Michael. (1997). Teaching and Assessing Intercultural Competence. Multilingual Matters. 

Celce-Murcia, Marianne. (2014). Teaching Pronunciation Paperback with Audio CDs (2): A Course Book and Reference Guide (Cambridge Teacher Training and Development). New York. CUP. 

DaSilva Iddings, Ana Christina; McCafferty, Steven; Jacobs, George M. Cooperative Learning and Second Language Teaching (Cambridge Language Education S). (1st Ed. 2006). CUP. 

Ellis, Rod. (2004). Task-based language learning and teaching. OUP. 

Freeman, David & Yvonne Freeman.(2nd. Ed. 2014). Heinemann Educational Books. 

Fulcher, Glenn & Fred Davidson. (2016). The Routledge Handbook of Language Testing (Routledge Handbooks in Applied Linguistics). Routledge. 

Gibbons, P. (2002). Scaffolding language, scaffolding learning: teaching second language learners in the mainstream classroom. Portsmouth, NH: Heinemann.

Howat, A. (2nd. Ed. 2004). A History of English Language Teaching (Oxford Applied Linguistics). OUP. 

Hughes, Arthur & Jake Hughes. (3rd.Ed. 2020). Testing for Language Teachers. CUP.  

Hughes, Rebecca. (2013).Teaching and Researching Speaking: Third Edition (Applied Linguistics in Action) (English Edition). 

Klippel, F. (2013). Keep talking: Communicative fluency activities for language teaching (Cambridge handbooks for language teachers). Cambridge: Cambridge University Press

Krappel, Jenny & Lochtman, Katja. (1st. Ed. 2008). The World a Global Village : Intercultural Competence in English Foreign Language Teaching VUP University Press. 

Lightbown, P., & Espada, N. (2006). How languages are learned. Oxford: Oxford University Press

Nussbaum, L. (2001). El discurso en el aula de lengua extranjera. In Nussbaum, L. & Bernaus  M. (Eds.) Didáctica de las lenguas extranjeras en la educación secundaria obligatoria. Madrid: Síntesis, pp. 137-172.

Nussbaum, L. (2003). De cómo aprender lenguas y contenidos curriculares actuando. Aula de Innovación Educativa, 129, pp. 20-23.

Nussbaum, L. (2009). Integrar lengua y contenidos. Cuadernos de Eedagogía, 395, pp. 56-58.

Nussbaum, L., & Bernaus, M. (2001). Didáctica de la lengua extranjera en la ESO. Madrid: Síntesis.

Sherman, Jane. (2010). Using authentic video in the language classroom. CUP.

Woodward, T. (2001). Planning lessons and courses: Designing sequences of work for the language classroom (Cambridge handbooks for language teachers). Cambridge: Cambridge University Press.

 

Català i Castellà

 

AGOSTO RIERA, S.E., ÁLVAREZ ANGULO, T., MARTÍN PADILLA, A. H., MATEO GIRONA, M. T., URIBE ÁLVAREZ, G. (2017). Géneros discursivos y estrategias para redactar textos académicos en Secundaria (2017). Barcelona: Octaedro.

AGOSTO RIERA, S.E., ÁLVAREZ ANGULO, T., MATEO GIRONA, M. T., URIBE ÁLVAREZ, G. (2020) El miniensayo y su didáctica: escribir en las materias del currículo. Barcelona: Octaedro.

ALEGRE, J.L. (1991). Dialectologia catalana. Barcelona: Teide.

ÁLVAREZ ANGULO, T. (2001). Textos expositivo-explicativos y argumentativos. Barcelona: Octaedro.

ÁLVAREZ, J. M. (1985). Didáctica, currículo y evaluación: ensayos sobre cuestiones didácticas. Barcelona: Alamex.

ARNAU, J., COMET, C., SERRA, J. M., VILA, I. (1992). La educación bilingüe. ICE/Horsoni.

ARTIGAL, J.  M. (1989). La immersió a Catalunya. Vic: EUMO.

BADIA I MARGARIT, A. M. (1988). Sons i fonemes de la llengua catalana. Universitat de Barcelona.

BRIZ, A. (coord.) (2012). Guía del lenguaje no sexista. Madrid. Instituto Cervantes.

CAMPS, A. (1994). L’ensenyament de la composició escrita. Barcelona: Barcanova.

CAMPS, A. (comp.) (2003). Secuencias didácticas para aprender a escribir. Barcelona: Graó.

CAMPS, A. (coord.) (2005). Bases per l’ensenyament de la gramàtica. Barcelona: Graó.

CAMPS, A. (coord.) (2010). Llengua catalana i Literatura. Investigació, innovació i bones pràctiques. Barcelona: Graó.

CAMPS, A., MILIAN, M., BIGAS, M., CAMPS, M. (1989). La enseñanza de la ortografía. Barcelona: Graó.

CASADO, M. (2017). El castellano actual: usos y normas. Pamplona: Eunsa.

CASSANY, D. (1987). Describir el escribir. Cómo se aprende a escribir. Barcelona: Paidós Comunicación.

CASSANY, D. (1993). Reparar la escritura. Didáctica de la corrección de lo escrito. Barcelona: Graó.

CASSANY, D. (1999). Construir la escritura. Barcelona: Paidós.

CASSANY, D., LUNA, M., SANZ, G. (2019). Enseñar lengua. Barcelona: Graó.

GÓMEZ TORREGO, L. (2005). Gramática didáctica del español. Madrid: SM, 8ª ed.

GÓMEZ TORREGO, L. (2011). Hablar y escribir correctamente. Madrid: Arco Libros, 2 vols., 4ª ed.

GÓMEZ TORREGO, L. (2011). Las normas académicas: últimos cambios. Madrid: SM.

IEC. Diccionari de la llengua catalana. (2009). Barcelona: IEC.

IEC. Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana. (2019). Barcelona: IEC.

IEC. Gramàtica essencial de la llengua catalana. (2018). Barcelona: IEC.

IEC. Ortografia catalana. (2017). Barcelona: IEC.

LLAMAS SAÍZ, C., MARTÍNEZ PASAMAR, C., TABERNERO SALA, C. (2012). La comunicación académica y profesional. Usos, técnicas y estilo. Cizur Menor: Aranzadi.

MARTÍN VEGAS, R. A. (2009). Manual de Didáctica de la lengua y la literatura. Madrid: Síntesis.

MENDOZA, A. (2003). Didáctica de la lengua y la literatura. Madrid: Pearson.

RAE. (2005). Diccionario panhispánico de dudas. Madrid: Santillana.

RAE. (2012). Ortografía básica de la lengua española. Madrid: Espasa.

RAE. (2014). Diccionario de la lengua española. (23a ed.). Madrid: Espasa-Calpe.

RIPOLL, J. , AGUADO, G. (2015). Enseñar a leer: cómo hacer lectores competentes. Madrid: EOS.

RUIZ BIKANDI, U. (coord.) (2011). Didáctica de la lengua castellana y la literatura. Barcelona: Graó.

RUIZ BIKANDI, U. (coord.) (2011). Lengua castellana y literatura. Investigación, innovación y buenas prácticas. Barcelona: Graó.

SOLÉ GALLART, Isabel. (1999). Estrategias de lectura. Barcelona: Graó.

VILÀ, M. (coord.) (2005). El discurso oral formal. Barcelona: Graó.