Universitat Internacional de Catalunya

Innovació i Recursos

Innovació i Recursos
2
14102
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Prof. Montse Pons, Especialitat Català/Castellà, email: mponsp@uic.es

Prof. Yolanda Scott, Especialitat Anglès, email: yscott@uic.es

Presentació

L'assignatura d'Innovació i Recursos pretén oferir els elements bàsics perquè l'estudiant s'introdueixi en els conceptes fonamentals de la innovació educativa, com ara les característiques i tipologies de la innovació, les metodologies recomanades i els possibles usos de la tecnologia.

Requisits previs

Nivell C1, segons el MCERL, en la llengua de l'especialitat.

Objectius

- Conèixer els conceptes fonamentals de la innovació educativa.

- Aplicar propostes docents innovadores en l'àrea de l'especialitat.

- Dissenyar projectes d'innovació educativa.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CE3.- Planificar la resolució de situacions educatives que afecten estudiants amb diferents capacitats i diferents ritmes d'aprenentatge; elaborar propostes basades en l'adquisició de destreses i aptituds intel·lectuals i emocionals.
  • CE14.- Aplicar propostes docents innovadores, analitzant críticament l'acompliment de la docència, de les bones pràctiques i de l'orientació utilitzant indicadors de qualitat en l'àmbit de l'especialització cursada.
  • CT3.- Mostrar comportaments ètics i responsables com a ciutadà/a i com a professional.
  • CT5.- Identificar estratègies per a fomentar la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
  • CG1.- Formular judicis reflexius i crítics, responsables, ètics i respectuosos sobre els diversos protagonistes de procés educatiu (família, escola i societat).
  • CG2.- Analitzar i sintetitzar la informació obtinguda de diversos entorns amb la finalitat de resoldre problemes o situacions de conflicte, per a identificar i definir els elements significatius que constitueixen un problema per a resoldre'l amb criteri i de manera efectiva.
  • CG6.- Integrar i utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en diversos camps de manera eficaç i responsable.
  • CB6.- Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

RA1.- Aplica en l'àrea de l'especialitat propostes docents innovadores que fomentin l'aprenentatge autònom en els actuals contextos educatius interculturals i plurilingües.

RA5.- Mostra un pensament crític i habilitat per a definir i resoldre problemes.

RA6.- Mostra habilitats per a dissenyar i desenvolupar projectes d'innovació, recerca i avaluació educatives.

Continguts

  1. La innovació educativa en els àmbits regional, nacional i internacional: modalitats de formació i experiències educatives en Secundària.
  2. Materials per al desenvolupament de les competències comunicatives
  3. Materials per a l'atenció a la diversitat i per a la promoció de la transversalitat interdisciplinària i intercultural.
  4. Integració de la formació en MAV (Materials Audiovisuals) i en TIC en el procés d'ensenyament-aprenentatge.
  5. Els projectes d'innovació educativa: models, experiències educatives en Secundària, pràctiques de disseny i autoavaluació.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologies docents:

  • Classes teòriques/expositives en línia
  • Aprenentatge basat en projectes

Activitats formatives:

  • Classe magistral en línia
  • Classe pràctica en línia
  • Fòrums i debats virtuals
  • Estudi i treball individual
  • Treball grupal
  • Tutoria en línia

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



L'avaluació d'aquesta assignatura és continuada. L'avaluació està formada per diverses tasques que han de ser superades cada una d'elles per superar l'assignatura.

Especialitat en català/castellà:

  • Creació de materials didàctics i projectes d'innovació - 35%
  • Presentació de treballs - 20%
  • Fòrum de debat - 25%
  • Examen tipus test - 20%

Les tasques avaluades es poden presentar en català o castellà. No s’acceptaran treballs lliurats fora de termini. Les tasques avaluades amb errors greus de llengua es consideraran No Corregides; es podran tornar a presentar a 2ª convocatòria però la nota màxima serà un aprovat (5).

Especialitat en anglès:

  • Creació de materials didàctics - 25%
  • Projecte d'innovació - 30%
  • Fòrum de debat - 25%
  • Examen tipus test - 20%

Les tasques avaluades s'hauran de presentar en anglès. No s’acceptaran treballs lliurats fora de termini. Les tasques avaluades amb errors greus de llengua es consideraran No Corregides; es podran tornar a presentar a 2ª convocatòria però la nota màxima serà un aprovat (5).

Altres consideracions:

La qualitat lingüística suposarà un 20% de la nota de les tasques avaluades.

Els errors de llengua descomptaran punts: 1 punt per falta greu i 0'25 per falta lleu. En els exàmens, 0'5 per falta greu i 0'2 per falta lleu.

Bibliografia i recursos

Camps, A. (2012). Intervención, innovación e investigación. Una relación necesaria para las didácticas. Enunciación, 17(2), 161-168.

Daza Navarro, M., Morón-Monge, H., & Daza Navarro, P. (2020). El trabajo por proyectos en educación secundaria obligatoria: ‘Tres Visiones, Tres Generaciones’. Revista Andina de Educación, 3(2), 32-40.

Echeita, G. & Jury, C. (2007). Evaluación Sistemática de un Proyecto de Innovación para Atender a la Diversidad del Alumnado en la Educación Secundaria Obligatoria “Aula Cooperativa Multinivel”. REICE. Revista Electrónica Iberoamericana sobre Calidad, Eficacia y Cambio en Educación, 5(3), 1-10.

Estéban-Guitart, M., Iglesias, E., González-Patiño, J., & González-Ceballos, I. (2020). La personalización educativa en tiempos de cambio e innovación educativa. Un ejemplo ilustrativo. Aula Abierta, 49(4), 395-402.

Gil López, A.J., Antelm Lanzat, A.M., & Cacheiro González, M.L. (2018). Análisis de la capacidad de innovación escolar desde la perspectiva del profesorado de educación secundaria. La escuela como organización que aprende. Educar, 54(2), 449-468.

Hernández Ortega, J. & Rovira-Collado, J. (2020). Diseño de proyectos transmedia para la Educación Literaria en el aula de Educación Secundaria. RESED. Revista de Estudios Socioeducativos, 8, 80-94.

Manresa, M., & Rodríguez Gonzalo, C. (2017). Projectes de treball a la classe de llengua i literatura. De Didàctica de la Llengua i de la Literatura, 75, 4-7.

Motteram, G. (2013). Innovations in Learning Technologies for English Language Teaching. (Innovations in English Language Teaching). British Council.

Pérez Albo, M.J. & Gutiérrez Lacalle, A. (2020). Proyectos globalizados. Cómo articular la innovación en Educación Secundaria. Tendencias Pedagógicas, 36, 187-199.

Pila Martínez, J.C., Andagoya Pazmiño, W.G., & Fuertes Fuertes, M.E. (2020). El Profesorado: Un factor clave en la Innovación Educativa. Educare, 24(2), 212-232.

Real Martínez, S., Ramírez Fernández, S., Bermúdez Martínez, M., & Pino Rodríguez, A.M. (2020). Las metodologías empleadas en la innovación educativa. Aula de Encuentro, 22(1), 57-80.