Universitat Internacional de Catalunya

Bioquímica

Bioquímica
8
7599
1
Primer semestre
FB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Les lleis de la naturalesa: Bioquímica
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Samuel Bru: sbru@uic.es

Reyes Carballar: rcarballar@uic.es

Pedro Mateos: pmateosaparicio@uic.es

Núria Masip: nmasip@uic.es

Presentació

Avui en dia, les malalties es formulen en termes moleculars i el coneixement de la bioquímica i la biologia cel·lular és indispensable per fer una anàlisi correcta de l’etiologia, el diagnòstic, la terapèutica i l’avaluació dels processos terapèutics. És per això que els futurs professionals de la medicina han de conèixer els fonaments bioquímics i moleculars del funcionament del cos humà.

L’assignatura pretén donar a l’alumnat de Medicina una visió general sobre aspectes bàsics de la bioquímica, la biologia cel·lular i la metodologia científica en general. L’assignatura s’orienta de manera pràctica i intenta prioritzar a cada tema els conceptes i les situacions que s’adaptin millor a la comprensió de fenòmens associats a l’exercici professional en el camp de la medicina.

 

Requisits previs

L’assignatura, situada al primer curs del grau, no requereix de cap requisit administratiu específic. Malgrat tot, per poder-la desenvolupar amb èxit, caldria tenir els coneixements previs següents:

- Coneixements de física, química, bioquímica i biologia molecular i cel·lular de nivell de segon de batxillerat.

Objectius

L’alumnat, en acabar aquesta assignatura, ha d’haver adquirit una sèrie de coneixements bàsics indicats en el programa, però sobretot ha d’haver adquirit una visió nova del cos humà.

La missió d’aquesta assignatura (i el seu objectiu final) és que l’alumnat vagi entrant de mica en mica en la lògica molecular de la vida i que entengui el funcionament del cos humà com a coordinació de miríades de molècules que actuen alhora.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-1 - Haver adquirit coneixements avançats i demostrat, en un context d'investigació científica i tecnològica o altament especialitzat, una comprensió detallada i fonamentada dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en un o més camps d'estudi.
  • CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En acabar el curs, l'alumnat: 
- Coneix l’estructura i la funció de les biomolècules.
- Aplica els principis de química inorgànica i química orgànica a l’estudi de biomolècules i processos bioquímics fonamentals.
- Coneix l’estructura i la composició de les cèl·lules.
- Coneix les principals rutes metabòliques.
- Comprèn i integra els sistemes de regulació metabòlica.
- Té curiositat per allò que és considerat normal i sap plantejar i formular preguntes i hipòtesis. 
- Disposa de les eines bàsiques per exposar oralment dades, resultats o conceptes teòrics de manera clara i concisa.

 

Continguts







































Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1) Alumnes en primera convocatòria:
  • 20% Examen parcial.
  • 45% Examen final.
  • 20% Avaluació dels casos clínics.
  • 10% Examen de pràctiques.
  • 5% ABPs

2) Alumnes en segona convocatòria: 100% examen teòric que engloba tots els conceptes de l'assignatura.

3) Alumnes amb dues o més de dues convocatòries exhaurides: faran l'examen final de cada convocatòria que comptarà un 65% de la nota final i que farà mitja amb la nota  de pràctiques, participació a classe i preparació dels casos clínics obtinguda en la primera convocatòria. Sempre que ho desitgin, els alumnes podran repetir l'assistència a les pràctiques, casos clínics i ABP i obtenir una nova nota.

Punts generals a tenir en compte sobre el sistema d'avaluació: 

1) A l'examen final s'haurà d'obtenir un 4 de nota mínima per a poder fer mitjana amb les notes d'avaluació continuada (mètodes del cas, actitud i parcial).

2) Els exàmens seran de tipus test amb 4 opcions de resposta, comptant +1 els encerts i -0.25 els errors.

3)  Un 10% de les preguntes dels exàmens podrien ser de conceptes que no s'hagin explicat directament a l'aula però que estiguin presents en la bibliografia recomanada així com en articles discutits, premsa o material virtual recomanat. 

4) Els mètodes del cas s'avaluaran mitjançant una presentació oral del cas. El 10% de la nota farà referència al docuement de powerpoint i l'altre 10% a la discussió oral. Es valorarà molt positivament la participació oral dels alumnes que formen part de l'audiència. A l'examen final hi haurà 1 pregunta per cada un dels mètodes del cas.

5) Els ABPs s'evauaran segons la participació de l'alumne durant la sessió. A l'examen final hi hauran 2 preguntes per cada ABP.

6) Le ràctiques de laboratori s'avaluaran amb un examen tipus test que es realitzarà l'últim dia de pràctiques. No entraran conceptes de pràctiques a l'examen final. 

7) Per participació a classe (pot arribar a ser un +10% extra a la nota final) s'entén l'aportació de idees interessants o el plantejament de qüestions pertinents que ajudin a millorar la qualitat de la sessió, ja sigui lliçó magistral, cas clínic o ABP.

8) Assistència a classe:
  • Es recomana l'assistència regular a les classes de teoria. L'assistència a les classes magistrals no és obligatòria, però els assistents s'hauran de regir per les normes que indiquin els professors.
  • L'assistència a mètodes del cas, pràctiques i ABP és obligatòria, per tant s'exigirà puntualitat. Els alumnes han d'assistir en els grups assignats. 
  •  L'expulsió d'un alumne de classe magistral, mètode del cas o ABP repercutirà negativament en les avaluacions continuades. L'expulsió d'un alumne de l'aula de laboratori significarà la suspension automàtica de l'assignatura. 

6) L'ús indegut d'aparells electrònics com a mòbils, tablets o ordinadors portàtils pot comportar l'expulsió de classe. Com a ús indegut s'entén l'enregistrament i difusió tant dels alumnes o professors durant les diferents lliçons així com l'ús d'aquests aparells amb finalitats lúdics i no educatius.


 

Bibliografia i recursos

Bioquímica general:

- LEHNINGER. Principios de Bioquímica. Ed. Reverté.

- DEVLIN. Bioquímica. Ed. Reverté.

STRYER. Bioquímica I i II. Ed. Reverté.

- MCKEE. Bioquímica. Las bases moleculares de la vida. Ed. MC Graw Hill.


Biologia cel·lular:

- LODISH. Biologia Celular y Molecular.  Ed. Panamericana.

- ALBERTS. Biología Molecular de la Célula. Ed. Omega.


Metabolisme:

- HARVEY, FERRIER. Bioquímica. Ed. Wolters Kluwer.


Repàs de biologia general:

- FREEMAN. Biología. Ed. Addison-Wesley. 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 12/01/2022 09:00h
  • E2 05/07/2022 09:00h

Material didàctic