Universitat Internacional de Catalunya

Biologia Molecular

Biologia Molecular
8
7603
1
Segon semestre
FB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Biologia molecular: Fonaments de biologia
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat


Sisplau empreu l'email per a acordar una cita

 

Martí Aldea Malo (maldea@uic.es)

Jaume Reventós (jreventos@uic.es)

Pedro Mateos Aparicio (pmateosaparicio@uic.es)

Joan Marc Martínez (mlainez@uic.es)

Ana Cristina Reguera (acreguera@uic.es)

Rocío Rojas (rrojas@uic.es)

 



Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Al llarg dels darrers 50 anys, la biologia molecular ha sofert el canvi i l’evolució més increïbles que hagin pogut tenir lloc en qualsevol altra disciplina científica. La biologia, i, com a conseqüència, la medicina, han de ser reescrites, reestudiades i reanalitzades a fons, o, dit en altres paraules, reconcebudes utilitzant les noves eines, tecnologies i/o tot el coneixement aportat per la biologia cel·lular i molecular, així com per la bioquímica, la física i les matemàtiques.

Requisits previs

No procedeix

Objectius

Proporcionarem l'alumne els coneixements científics essencials per a comprendre la funció gènica i la seva implicació en les bases moleculars de la malaltia, amb un enfoc especial en els futurs desenvolupaments de la pràctica mèdica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Comprendre les bases fonamentals de la funció gènica en el context del genoma humà, la seva diversitat i la seva implicació en patologia. 

Adquirir el coneixement bàsic sobre els mètodes d'anàlisi molecular i llurs aplicacions a la diagnòstica mèdica. 


  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-1 - Haver adquirit coneixements avançats i demostrat, en un context d'investigació científica i tecnològica o altament especialitzat, una comprensió detallada i fonamentada dels aspectes teòrics i pràctics i de la metodologia de treball en un o més camps d'estudi.
  • CB-2 - Saber aplicar i integrar els seus coneixements, la comprensió d'aquests, la seva fonamentació científica i les seves capacitats de resolució de problemes en entorns nous i definits de forma imprecisa, incloent contextos de caràcter multidisciplinari tant investigadors com professionals altament especialitzats.
  • CB-3 - Saber avaluar i seleccionar la teoria científica adequada i la metodologia precisa dels seus camps d'estudi per formular judicis a partir d'informació incompleta o limitada incloent, quan sigui necessari i pertinent, una reflexió sobre la responsabilitat social o ètica lligada a la solució que es proposi en cada cas.
  • CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.
  • CB-7 - Ser capaços d'assumir la responsabilitat del seu propi desenvolupament professional i de la seva especialització en un o més camps d'estudi.
  • CTI-1 - Saber comunicar de forma efectiva, mitjançant la comunicació oral i escrita en una tercera llengua que permeti treballar en un context internacional.
  • CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.
  • CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Les competències teòriques proposades així com la capacitat d’integració de coneixements i aprenentatge autònom.

Continguts

Classes magistrals

L01. Biologia molecular per a MDs, per què?
L02. DNA d'estructura a funció
L03. El genoma humà: complexitat i diversitat
L04. Replicació i dinàmica del genoma
L05. RNA i transcripció
L06. Control gènic per interaccions proteïna-DNA
L07. Control transcripcional a nivells múltiples en humans
L08. Eliminació d'introns i processament del RNA
L09. Traducció i les bases moleculars del codi
L10. El ribosoma: un traductor molecular
L11. Control espacial i temporal de la traducció
L12. Plegament de proteïnes, prions i malalties neurodegeneratives
L13. Òmiques - el nou paradigma de la medicina de precisió 
L14. Transgènesi
L15. Teràpia gènica humana
L16. Bases moleculars del càncer

Casos pràctics

CP1. Detecció d'HIV
CP2. Càncer de mama
CP3. Síndrome d'Allan-Hernon-Dudley

Aprenentatge basat en problemes i docència virtual

ABP. Ensembl: un nucli de dades genòmiques

Pràctica de laboratori

LAB. Taller de proteïnes

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Classes magistrals (online): Presentacions teòriques por part del professor subratllant els conceptes essencials i les seves interrelacions per a estimular i induir mitjançant preguntes la integració del coneixement. Les sessions online s'organitzen en càpsules formatives sobre els conceptes més difícils amb tots els estudiants i microsessions en grups petits per discutir les qüestions proposades.

Casos (presencial): Es presenten metodologies clau en biomedicina i es discuteixen amb els estudiants en petits grups, guiats per l'instructor.

Aprenentatge basat en problemes (presencial): Els estudiants aprenen sobre un tema a través de problemes específics. Els objectius dels ABPs són ajudar els estudiants a desenvolupar coneixement flexible, aprenentatge autònom i habilitats efectives de col·laboració.

Pràctica de laboratori (presencial): Treball experimental de laboratori amb tècniques de biologia molecular.

Ensenyament virtual (online): Material didàctic online.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



S’avaluen tant les competències teòriques com la capacitat d’integració de coneixements adquirides durant el curs de la següent forma:

- 20% Examen parcial (L1-L8)

- 10% Test pràctica laboratori

- 10% Test ABP

- 60% Examen final de totes les lliçons magistrals i casos de l'assignatura

Per a aprovar l’assignatura cal aprovar l’examen final i una nota global mínima de 5.

La participació en activitats presencials i online pot modular la nota global.

Els exercicis contenen preguntes d’opció múltiple i preguntes de resposta curta.

Les preguntes d'opció múltiple tenen 4 opcions i les errades compten -0.33 punts.

Bibliografia i recursos

Lewin’s Genes XII
Krebs JE et al (2017), Jones & Bartlett

Biochemistry 9th ed
Berg JM et al (2018), Freeman

Molecular Biology of the Cell 7th ed
Alberts B et al (2019), Garland

Molecular Cell Biology 8th ed
Lodish H et al (2016), Freeman

Notes de les classes magistrals
Conceptes essencials i qüestions a pensar

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 04/06/2021 11:30h
  • E2 13/07/2021 09:00h

Material didàctic