Universitat Internacional de Catalunya

Estructura i Funció: Pell i Òrgans dels Sentits

Estructura i Funció: Pell i Òrgans dels Sentits
6
7605
1
Segon semestre
OB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Estructura i funció: Pell i òrgans dels sentits
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:


Dr. Jose Lamarca (jlamarca@uic.es)

 

Presentació

Benvinguts a l’assignatura d’estructura i funció sobre els nostres cinc sentits. Oide, olfacte, gust, visió i tacte ens permeten interactuar amb el medi, a través de processos que es troben en teixits i òrgans dotats d’una anatomia i fisiologia singulars. Gràcies a aquesta assignatura a més d'adquirir coneixements mèdics importants podrem preparar-nos pels pròxims cursos. Tot l'equip de professors tenim en compte la seva carrera per a ser metges i per això il·lustratrarem tots els continguts amb casos clínics, que se'ns presenten a la pràctica habitual.

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.

                                                                                                                                                                                                                                           



Objectius

OBJECTIU GENERAL

Transmetre als alumnes coneixements intel·lectuals, habilitats i actituds que permetin coneixer l'anatomia, histologia i fisiologia dels òrgans dels sentits.


OBJECTIUS ESPECÍFICS

L'alumne ha d'adquirir els coneixements necessaris sobre:

  • Anatomia general i fisiologia de la pell i els annexes cutanis.
  • Funcions de la pell, mecanorrecepció i termorrecepció.
  • Principis d'òptica a nivell anatòmic i físic
  • L'agudesa visual i com mesurar-la.
  • Anatomia general i fisiologia del globus ocular i els annexes, amb les corresponents relacions amb altres zones.
  • Sistema humoral de l'ull: pressió intraocular.
  • Anatomia general i fisiologia de l'oïda extern, mitjà i intern.
  • Conducció del so.
  • Sistema vestibular i equilibri.
  • Neurofisiologia central de l'audició.
  • Anatomia general i fisiologia del sistema del gust.
  • Sensacions primàries del gust i transmissió dels senyals al sistema nerviós central.
  • Anatomia general i fisiologia del sistema de l'olfacte.
  • Membrana olfactiva i transmissió dels senyals al sistema nerviós central.
  • Histologia dels òrgans dels sentits.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • CTP-2 - Desenvolupar la percepció i comprensió de les emocions pròpies i alienes, així com la intel·ligència en l'ajust a les respostes.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar el curs l'alumne coneixerà les variables pròpies de la pell i òrgans dels sentits i tindrà capacitat d'establir relacions entre elles. A més, comptarà amb habilitats específiques per dur a terme les exploracions funcionals bàsiques d'aquests òrgans, així com, per argumentar per escrit el funcionament de la conducta humana davant pacients reals o simulats.

Continguts

Part I. ESTRUCTURA I FUNCIÓ DE LA PELL.  Classes impartides en anglès


Tema 1. La pell: generalitats, organització topogràfica. Epidermis: estrats epidèrmics i tipus cel · lulars. Dermis i hipodermis. Vascularització i innervació de la pell.


Tema 2. Annexos cutanis. Glàndules sudorípares: eccrines i apocrines. El pèl i les seves beines. Glàndules sebàcies i múscul erector del pèl. Ungles. Reparació i regeneració de la pell.


Tema 3. Funcions de la pell. Psicofísica de la mecanorrecepción de la pell. Mecanosensores de la pell. Psicofísica de la termorrecepción. Termosensores.


 

Part II. ESTRUCTURA I FUNCIÓ DE L'ULL. VISIÓ.

Tema 4. Estructura de l'ull. Còrnia, conjuntiva, iris, cristal·lí, humor vitri, retina, màcula, nervi òptic, musculatura extra ocular.


Tema 5. Principis físics de l'òptica: Refracció de la llum. Distància focal d'una lent. Mesurament del poder de refracció d'una lent. Òptica de l'ull: mecanisme d'acomodació, diàmetre pupil · lar, errors de refracció. Sistema humoral de l'ull: pressió intraocular.


Tema 6. Funció receptora i neural de la retina. Fotoquímica de la visió: cicle visual, adaptació a la llum i la foscor, visió cromàtica. Funció nerviosa de la retina.


Tema 7. Neurofisiologia central de la visió. Funció de l'escorça visual, patrons d'estimulació durant l'anàlisi de la imatge visual. Camps visuals. Moviments oculars i el seu control. Control autònom de l'acomodació i l'obertura pupil·lar.

 

 

Part III. ESTRUCTURA I FUNCIÓ DE L'OÏDA. AUDICIÓ I EQUILIBRI


Tema 8. Estructura de l'oïda externa. Estructura de l'orella mitjana: membrana timpànica i la cadena d'ossets. Trompa d'Eustaqui i ventilació de l'orella mitjana. Exploració anatòmica de l'oïda

Tema 9. Estructura de l'oïda interna: laberint anterior ossi i membranós. Conducció del so des de la membrana timpànica fins a la còclea. Transmissió de les ones sonores en la còclea. Funció de l'òrgan de Corti. Neurofisiologia central de l'audició.

Tema 10. Estructura de l'oïda interna: laberint posterior ossi i membranós. Sistema vestibular i equilibri. Sistemes aferents i eferents

 


Part IV: ELS SENTITS QUÍMICS: GUST I OLFACTE

Tema 11. Membrana olfactiva. Estimulació de les cèl·lules olfactives. Transmissió dels senyals de l'olor a SNC.

Tema 12. Sensacions primàries del gust. Calicle gustatiu i la seva funció. Transmissió dels senyals gustatives al SNC. Preferència gustativa i control de la dieta.

Tema 13. Resum de l'anatomia i fisiologia dels parells cranials dels òrgans dels sentits.

 

Part V: HISTOLOGIA DE LA PELL I ELS ÒRGANS DELS SENTITS


Tema 14. Histologia de la pell

Tema 15. Histologia dels òrgans dels sentits


 

PROGRAMA PRÀCTIC 

  • Pell i anexos. 
  • Dissecció de l'ull: musculatura extrínseca i annexos.
  • Casos pràctics.
  • Dissecció de l'oïda. 
  • Practica d’equilibri.
  • Histologia.

 

 

 



Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les activitats presencials passaran a format online si les circumstàncies així ho aconsellen

Metodologies d'ensenyament diferents es durà a terme:

  • Classe magistral (CM)
  • El mètode del cas (MC)
  • Habilitats de laboratori (LH)

Les activitats presencials passaran a format online si les circumstàncies així ho aconsellen. L’adaptació es farà segons les recomanacions de la universitat i es comunicaran a l’alumnat quan es coneguin.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació de l'assignatura es realitzarà mitjançant els següents sistemes d'avaluació:



1. EXAMEN PARCIAL: Es realitzarà un examen parcial que englobarà tota matèria realitzada fins avui. El valor sobre la nota final representa un 30%. Cal destacar que en cap cas la nota de l'examen parcial farà una mitjana d'amb la de l'examen final si aquest últim no està aprovat. La modalitat serà a través d'un examen amb preguntes en format tipus test, d'elecció múltiple, amb 4 possibles respostes i una sola correcta. Penalització de les respostes incorrectes. Valor sobre la nota final: 30%.

 

2. PARTICIPACIÓ, PROFESSIONALITAT, MÈTODES DEL CAS, PRÀCTIQUES: Els professors de les diferents parts de l'assignatura, valoraran la participació i els exercicis. L'assistència a les pràctiques de laboratori i mètodes del cas és obligatòria. Les faltes no justificades es consideraran com a absència.
Valor sobre la nota final: 10% (mitjana de tots els blocs). La seva realització no eximeix de la realització de l'examen final.

Cada professor podrà fer avaluacions al seu criteri que juntament amb la puntuació de casos, pràctiques i participació en classe representaran el 10% de la nota final


3. EXAMEN FINAL: Preguntes en format tipus test, d'elecció múltiple, amb 4 possibles respostes i una sola correcta. Penalització de les respostes incorrectes Valor sobre la nota final:

    • Resposta correcta: + 1 punt
    • Resposta incorrecta: - 0,33 punts
    • Respostes no contestades: 0 punts


Valor sobre la nota final 60%. Imprescindible superar aquesta prova per aprovar l'assignatura.

 

NOTES IMPORTANTS 

L'avaluació pot veures obligada a canviar en funció de les circumstàncies. L’adaptació es farà segons les recomanacions de la universitat i es comunicaran a l’alumnat quan es conegui. 

  • Puntuació mínima per a superar els exàmens igual o superior a 5.
  • Puntuació mínima per superar l'assignatura igual o superior a 5.
  • En cas de no aprovar es repetirà l'examen en la següent convocatòria.
  • A la segona convocatòria s'aplicarà la mateixa fórmula per al còmput de la nota final (final 60%, parcials 30%, professionalitat 10%).
  • Si la puntuació final-global queda a menys de 0,25 punts (fins 0,24) de l'aprovat, notable o excel·lent l'alumne podrà optar a millorar la nota el dia de la revisió de l'examen final responent correctament a diverses preguntes orals formulades pel professor.

Bibliografia i recursos

R. Snell. Neuroanatomía clínica.

G. Tortora. Principios de Anatomía y fisiología.

A. Stevens. HISTOLOGÍA HUMANA.

A.L. Kierszenbaum. Histología y Biología celular.

E.N. Marieb. Human Anatomy and Physiology.

W.F.Boron. Medical Physiology.

L.S. Costanzo. Physiology.

Universidad de Valladolid. Guiones de oftalmología. 

J.Kanski. Oftalmología clínica.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 09/06/2022 09:00h
  • E2 13/07/2022 09:00h