Universitat Internacional de Catalunya

Estructura i Funció de la Sang i del Sistema Immunitari

Estructura i Funció de la Sang i del Sistema Immunitari
6
7609
2
Segon semestre
FB
Morfologia, estructura i funció del cos humà
Estructura i funció: Sang i sistema immunitari
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:


Responsable: Javier Jiménez (jjimenez@uic.es)

Helena Muley (elenamuley@uic.es)    

Ramon Salinas (rsalinas@bst.cat) / rsalinas@uic.es

Noelia Pérez (nperez@uic.es)

Antoni Parcerisas (aparcerisas@uic.es)

Laura Gasa Colom (lgasa@uic.es)

Víctor Manuel Díaz Cortés (vmdiaz@uic.es)

Presentació

 L'assignatura "Fisiologia de la sang i del sistema immunitari" agrupa dues grans nuclis de coneixement essencials per entendre el funcionament del cos humà. D'una banda la sang vista des de l'objectiu de la fisiologia, on es farà una descripció sistemàtica de tots els components de la mateixa així com de la seva funció i rellevància per al cos humà. I d'altra banda, la Immunologia (o el coneixement dels mecanismes que el nostre cos disposa per defensar-se i / o interactuar amb les múltiples eventualitats tant infeccioses com de mal funcionament cèl · lula). Tots dos nuclis de coneixement presenten un especial interès per a alumnes d'estudis sanitaris de manera que el plantejament d'aquesta assignatura consisteix a proporcionar coneixement d'aquests sistemes tant en condicions de salut com de malaltia, així com les implicacions en la salut humana que ha tingut el desenvolupament del coneixement de la sang i del sistema immunitari.

Requisits previs

 Considerem indispensable tenir una base important en bioquímica, genètica humana, biologia molecular i biologia cel · lular, coneixements prèviament adquirits donat el currículum seguit pels alumnes fins a aquest moment.

Objectius

Proveir coneixements bàsics sobre l'anatomia i funció de la sang

Proporcionar una descripció del sistema immunitari tant des del punt de vista estructural com funcional, i en condicions de salut i malaltia.

Proporcionar la idea del paper homeostàtic d'ambdós sistemes en el funcionament del cos humà

Entendre la rellevància que el desenvolupament del coneixement de la sang i del sistema immunitari ha tingut, té i, es preveu, tindrà en la salut humana.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

L'alumne en acabar l'assignatura tindrà una visió àmplia sobre els components de la sang i el seu funcionament tant pel que fa al paper de la sang com a sistema homeostàtic com al seu paper de contenidor del sistema immunitari. Tindrà una visió de la mateixa tant en condicions de salut com de malaltia. L'alumne, a més serà capaç de conèixer, analitzar i interpretar els resultats de les diferents tècniques utilitzades en aquesta disciplina científica.

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

-Coneixement i comprensió de la sang i els seus components.
-Coneixement de la funció de la sang i en especial del sistema immunitari.
-Transferència a la salut humana del coneixement adquirit del sistema immunitari.
-Malalties de la sang i disfuncions del sistema immunitari.
-Interpretació de resultats clínics relacionats amb la sang i el sistema immunitari.
-Coneixement de les diferents eines per a l'estudi de la sang i del sistema immunitari

 

Continguts

                                                Fisiologia de la sang

Tema 1. Fisiologia de la sang i la hemostasia
Tema 2  Hematopoiesi
Tema 3 L 'eritrocit

Histologia de la sang i sistema del immunitari


Tema 1. Sang perifèrica. Eritròcits. Plaquetes.

Tema 2. Sang perifèrica. Leucòcits: Neutrófilos, Eosinòfils, Basòfils, Limfòcits, Monòcits.

Tema 3. Medul · la òssia i hematopoesi I. Estructura microscòpica. Sinusoides. Cèl · lules de sosteniment. Hematopoesi. Eritropoesi.

Tema 4. Hematopoyesis II. Granulopoyesis. Linfopoyesis. Monopoyesis. Trombopoyesis.

Tema 5. Teixits limfoides. Gangli limfàtic. Estructura microscòpica: Càpsula, pits, escorça i medul · la. Fol · licles limfoides.

Tema 6. Teixit limfoide sifuso i nodular. Teixit limfoide associat a mucoses (MALT). Amígdales. Apèndix cecal. Plaques de Peyer.

Tema 7. Timo. Estructura microscòpica: Escorça i medul · la. Cèl · lules epitelials i limfoides.

Tema 8. Melsa. Estructura microscòpica: Polpa blanca. Polpa vermella. Circulació sanguínia esplènica.


Immunologia General per a Metges


Tema 1. Descripció del sistema immunitari:Sistema immunitari: el sisè sentit. Estructura i funció del sistema immunitari: òrgans, cèl · lules i molècules


Tema 2. La part innata del sistema immunitari: El sistema del complement. El macròfag

Tema 3. La part adaptativa del sistema immunitari: Antígens i presentació antigènica. El sistema del MHC / HLA. El limfòcit T i B. Diversitat en el sistema immunitari


Tema 4. El sistema immunitari en acció: Immunitat davant microorganismes. Immunitat davant tumors. Immunitat dels trasplantaments. Vacunes.

Tema 5. Disfuncions del sistema immunitari: Tolerància immunitària. Immunodeficiències. Autoimmunitat. Hipersensibilitat.

Tema 6. Tècniques immunològiques: Anticossos poli / monoclonals. Citometria de flux. ELISA. Cultius cel · lulars, línies cel · lulars.

 

                                        Aprenentatge Basat en Problemes
   

     Vacunes de la grip / SIDA / malària
     Immunologia dels trasplantaments / grup sanguini
     Immunologia de l'embaràs

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els recursos docents que emprarem en aquesta assignatura són els següents:

Aprenentatge basat en problemes (ABP): Es plantejarà a l'alumne una situació real o imaginària relativa a un cas immunològic. Els alumnes treballaran les preguntes formulades en grups i s'assignarà un dia per cas clínic.  Hi haurà temps per discutir les preguntes suggerides i altres que eventualment puguin sorgir durant el desenvolupament de la discussió. Es presentaran unes conclusions com a colofó.

Pràctiques (P): Familiarització dels alumnes amb les tècniques bàsiques de treball i manipulació de la sang i sistema immunitari en un laboratori. Demostració en el laboratori d'alguns aspectes plantejats en les classes magistrals. Consolidació mitjançant la pràctica dels aspectes més importants tractats en les classes teòriques.
Documentació "en línia" (DO): Determinats continguts, bé per la seva impossibilitat de ser adquirits per altres mitjans, o bé a causa d'un suport eminentment electrònic seran col · locats en una localització accessible per als alumnes des de qualsevol ordinador.

Classe Magistral (CM): Exposició durant dues hores (amb un descans de 10 minuts) d'un tema teòric per part de professor amb suport audiovisual basat en presentacions projectades des de l'ordinador. L'alumne disposarà dels continguts amb anterioritat a través de la xarxa informàtica interna.

Documentació "on line" (DO): Determinats continguts, bé per la seva impossibilitat de ser adquirits per altres mitjans, o bé a causa d'un suport eminentment electrònic seran col·locats en una localització accessible per als alumnes des de qualsevol ordinador.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



La nota final de l'assignatura es calcularà sumant les notes de:
-Un examen parcial tipus test que donarà compte del 20% de la nota final i que no alliberarà matèria per a l'examen final
-Nota de pràctiques: un 10% (assistència obligatòria per aprovar el total de l'assignatura). Examen al final de les pràctiques.
-Els casos clínics s'avaluaran a l'examen final i constituiran aproximadament el 20% del valor de l'assignatura
-Un examen final tipus test que determinarà el 70% del total de la nota. Requerim un mínim de 5 (sobre 10) punts en l'examen final per poder aprovar l'assignatura. L'aprovat serà amb 5.0 o més.

-El professor es reserva un 10% del total de la nota per a considerar aportacions i participació.

El format dels exàmens test serà de multi-resposta amb 4 possibilitats de les que només una serà correcta. Les preguntes no contestades ni sumaran ni restaran; cada pregunta mal contestada restarà l'equivalent al 30% del valor d'una correctament contestada. 

L'examen final inclourà una o més preguntes curtes que només s'avaluaran en estudiants que obtinguin una nota superior al 7.5. El seu objecte és aportar informació a l'hora de concedir les qualificacions d'excel·lent (sense perjudici d'aquells que ja l'hagin aconseguit mitjançant l'examen i l'avaluació ordinària) i la matrícula d'honor.

Les següents activitats de el curs (pràctiques i examen parcial) es consideraran en la segona convocatòria però no es guardarà la nota de l'examen final

Les qualificacions d'un curs no es consideraran en posteriors anys.

Bibliografia i recursos

Inmunobiología de Janeway. Janeway et al. Ed. Mc Graw Hill 7ª ed. 2009.

Inmunología. Doan T, Melvold R, Viselli S, Waltenbaugh . Ed. Wolkers Kluwer. 2008.

Inmunología. Biología y patología del sistema inmunitario. Regueiro, López-Larrea. 4ª ed revisada. Ed. Panamericana 2011

Inmunología básica, funciones y transtornos del sistema inmunitario. Abul K abbas. cuarta edición 2014. Elsevier Saunders

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 15/06/2022 09:00h
  • E2 14/07/2022 09:00h