Universitat Internacional de Catalunya

Epidemiologia Clínica i Salut Pública

Epidemiologia Clínica i Salut Pública
5
7655
5
Segon semestre
OB
Medicina social, habilitats de comunicació i iniciació a la investigació
Salut pública: Demografia i epidemiologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

 

Dr. Pere Castellvi Obiols: pcastellvi@uic.es

Dra. Andrea Estefania Miranda: aemiranda@uic.es

Dr. Xavier Corbella: xcorbella@uic.es

Dra. Marta Elorduy: melorduy@uic.es

Presentació

L'epidemiologia és una disciplina científica de l'àrea de la medicina que estudia la distribució, freqüència i factors determinants de les malalties en poblacions humanes.

La salut pública és l'àrea de la ciència que s'encarrega de vetllar per la salut i el benestar de la població. Comprèn disciplines com són epidemiologia, bioestadística, demografia, metodologia de recerca, prevenció de la malaltia, promoció de la salut, gestió i política sanitària, o ciències socials i del comportament, entre d’altres disciplines centrals en el seu programa; però també inclou competències transversals com tractament de dades, bioinformàtica, diversitat cultural, comunicació, lideratge, professionalisme, planificació i avaluació de programes i tecnologies sanitàries, entre d'altres.

Fins i tot, ha donat pas a subespecialitats com la salut escolar, la salut materno-infantil, la salut laboral, la salut mediambiental, la gestió sanitària o l’avaluació de tecnologies mèdiques, entre d’altres. En aquest sentit, la salut pública aporta als professionals de les ciències de la salut la capacitat per observar les problemàtiques existents a la població, analitzar-les i establir un pla de millora.

Requisits previs

Cal que l'alumne estigui familiaritzat amb els continguts d'assignatures ja cursades del grau de medicina relacionades amb aquesta matèria com salut mediambiental i epidemiologia, immersió a la medicina (II), bioestadística i recerca epidemiològica.

Objectius

• Tenir les habilitats necessàries per calcular i avaluar els indicadors epidemiològics més utilitzats
• Conèixer els dissenys d’estudis més adequats segons la pregunta d’investigació que es planteja i la prevalença o incidència de la malaltia
• Saber com es calcula i interpreta la validesa d’una prova diagnòstica
• Diferenciar que és un biaix, l’error aleatori, quan podem inferir causalitat entre dues variables i saber identificar i controlar la confusió i calcular la interacció
• Saber identificar els aspectes que influeixen en la salut de la comunitat, en la prevenció de la malaltia i en la promoció dels hàbits i estils de vida saludables.
• Ser capaços de dissenyar i planificar estratègies de prevenció de la malaltia i promoció de la salut en diferents àmbits assistencials i grups de població.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 27 - Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, i assumpció del lideratge quan convingui, tant en el subministrament de cures de la salut com en les intervencions per a la promoció de la salut.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 29 - Conèixer les organitzacions nacionals i internacionals de salut i l'entorn i condicionants dels diferents sistemes de salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).
  • CTS-1 - Conèixer els principis de lideratge i pressa de decisions en situacions ordinàries o en conflictes amb i entre elements de tipus ètic, legal i professional.
  • CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els alumnes han de ser capaços de:
• Calcular i interpretar les distribucions i els riscos associats entre un factor de risc i una malaltia.
• Saber diferenciar cadascun dels dissenys d’estudis existents i escollir adequadament quan es desenvolupa un projecte de recerca
• Conèixer i diferenciar cadascun dels termes necessaris en epidemiologia com la causalitat, biaix, error aleatori, confusió i interacció
• Identificar i analitzar els aspectes que influeixen en la salut de la comunitat, en la prevenció de la malaltia i en la promoció dels hàbits i estils de vida saludables.
• Dissenyar, planificar i avaluar estratègies de prevenció de la malaltia i promoció de la salut en diferents àmbits assistencials i grups de població.

Continguts

Part I. Epidemiologia. Mètodes i instruments de mesura.
T1.- Introducció a la Epidemiologia
T2.- Mesures i Indicadors
Mètode de cas 1.- Càlcul de Mesures i Indicadors
T3.- Disseny d’estudis
Mètode de cas 2.- Disseny d’estudis
Mètode de cas 3.- Disseny d’estudis: Revisió sistemàtica amb RevMan
T4.- Proves diagnòstiques
Mètode de cas 4.- Proves diagnòstiques
T5.- Causalitat, Error, Biaix, Confusió i Interacció

Part II. Estratègies Salut Pública: promoció, prevenció i gestió
T6.- Història natural de la malaltia
Mètode de cas 5.- Història natural de la malaltia
T7.- Malalties transmissibles
Mètode de cas 6.- Estudio de un brot epidèmic
T8.- Determinants de la salut
Mètode de cas 7.- Anàlisis geoespacial amb GeoDa
T9.- Organització sanitària i qualitat assistencial
Mètode de cas 8.- El paper de la codificació en l’organització assistencial
T10.- Promoció de la salut i prevenció de la malaltia
T11.- Vigilància Salut Pública

 

Bibliografia i recursos

Bibliografia obligatòria:
La bibliografia obligatòria seran capítols concrets dels següents llibres que s’informaran durant el semestre:
David Celentano, Moyses Szklo. Gordis. Epidemiología (6ª Edición). Barcelona: Elsevier, 2019.
Kenneth J. Rothman. Epidemiología moderna. Madrid: Diaz de Santos, 1987
Piédrola Gil. Medicina preventiva y salud pública (12ª Edición). Barcelona: Elsevier, 2016.
Grant S. Fletcher. Epidemiología clínica (6ª Edición). Philadelphia: Wolters Kluwer, 2021.


Bibliografía opcional:
Durant el curs es proporcionarà bibliografia específica de certs continguts de l'assignatura.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 03/06/2022 18:30h
  • E2 12/07/2022 16:30h