Universitat Internacional de Catalunya

Estructura i Funció del Cos Humà II

Estructura i Funció del Cos Humà II
6
7887
1
Segon semestre
FB
Mòdul de Bàsiques-Ciències de la Salut
Fisiologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


Per a un millor funcionament cal sol·licitar cita prèvia via e-mail (bmezquita@uic.es)

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


L' assignatura Estructura i Funció del Cos Humà II s' imparteix en el segon semestre del primer curs d'infermeria. Permet que l’alumne aprofundeixi en l’estudi del cos humà en els camps científics de l’anatomia i la fisiologia. Es presenta el cos humà en la seva globalitat i s’estudien els seus aparells i sistemes.

De forma transversal, junt amb altres assignatures, es fa èmfasi en la importància per les ciències de la salut de la metodologia científica i en la necessitat d’utilitzar fonts bibliogràfiques i referències contrastades.

L'assignatura s'orienta de manera pràctica, intentant prioritzar a cada tema aquells conceptes i situacions que s'adaptin millor a la comprensió de fenòmens associats a l'exercici professional de la infermeria en el camp de les ciències de la salut.

Aquesta assignatura es divideix en set temes, que s’estudien des del punt de vista de l’anatomia i fisiologia: sang i immunitat, cardiovascular, respiratori, renal, digestiu, metabolisme i sistema reproductor.

Requisits previs

No es requereixen

Objectius

L’estudiant d’infermeria, en acabar l’assignatura, ha de ser capaç de:

  1. Conèixer el cos humà de forma global i entendre les interrelacions entre els diferents òrgans i sistemes per mantenir l’homeòstasi.
  2. Dominar la terminologia utilitzada en els camps de l’anatomia i la fisiologia.
  3. Conèixer com són i com funcionen els sistemes i aparells cardiovascular, sang i immunitat, respiratori, digestiu, urogenital i metabolisme del cos humà normal.
  4. Adquirir habilitats per a la identificació de les estructures anatòmiques estudiades a les diferents proves emprades habitualment a la clínica.
  5. Adquirir habilitats en l’aplicació clínica dels coneixements assolits.
  6. Familiaritzar-se amb el mètode científic. Promoure el raonament i la discussió de problemes.
  7. Conèixer les fonts primàries d'informació.
  8. Adquirir unes actituds pròpies pel futur exercici professional.
  9. Sentir curiositat pel món que l'envolta i voler conèixer més.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 20. B - Treball en equip multidisciplinari
  • 21. B - Comunicació oral i escrita.
  • 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar el curs l'alumne coneixerà les característiques estructurals i el funcionament propis dels òrgans i sistemes que formen el cos humà, així com el seu desenvolupament al llarg de les diferents etapes de la vida, i tindrà capacitat d'establir relacions entre ells. A més, coneixerà les exploracions funcionals bàsiques d'aquests sistemes en relació amb la professió infermera, amb una comprensió basada en criteris anatòmics i fisiològics.

Continguts

TEMA 1. SANG I IMMUNITAT


1.1. La sang

Definició: sang, plasma, sèrum. Composició de la sang. Hematies. Leucòcits. Plaquetes. La coagulació. Tipus de sang. Hematopoesi.

1.2. El sistema immune.
Definició. Classificació: immunitat inespecífica, específica, heretada, adquirida (natural, artificial). Resposta inflamatòria. Cèl·lules del sistema immune: fagòcits, limfòcits (B, T). Molècules del sistema immune: anticossos, complement. Reacció al·lèrgica. Al·lèrgens. 

1.3. El sistema limfàtic. 
La limfa. Els vasos limfàtics. Els conductes limfàtics: conducte limfàtic dret i conducte toràcic. Òrgans limfàtics: timus, melsa, amígdales (palatines, linguals, faríngia i tubàrica).


TEMA 2. SISTEMA CARDIOVASCULAR.

2.1.- Sistema cardíac: El cor
Generalitats. Configuració externa. Configuració interna: Cavitats cardíaques (aurícules,ventricles), vàlvules cardíaques (pulmonar, aòrtica,mitral i tricúspide),  septes (interauricular i interventricular). Pericardi. Estructura cardíaca (epicardi, miocardi i endocardi). Activitat mecànica i elèctrica del cor. Regulació de l'activitat cardíaca. Cicle cardíac. 

2.2.- Sistema vascular
Sistema de distribució. Regulació de la pressió sanguínia. Sistema d'intercanvi. Sistema de retorn.


TEMA 3. SISTEMA RESPIRATORI.
Generalitats. Fosses o cavitats nasals; sinus paranasals. Faringe: Nasofaringe,  Orofaringe, Laringofaringe. Laringe: cartílags laríngis, cordes vocals, epiglotis. Tràquea. Pulmons: generalitats (cissures, lòbuls, segments). Bronquis. Alvèols. Ventilació.  Músculs de la respiració. Fisiologia de la respiració: valoració clínica: estudi funcional respiratori (espirometria forçada, volums respiratoris, capacitat de transferència de CO). Gasometria arterial. Concepte de Gradient alveolo-arterial d'oxigen. Regulació de la respiració. 

TEMA 4. SISTEMA RENAL
Ronyons. estructura macroscòpica i microscòpica. Urèters.  Bufeta de l’orina.  Uretra: femenina i masculina. Funcions dels ronyons. Anàlisi d’orina.

TEMA 5. SISTEMA DIGESTIU.
Cavitat oral: llengua (musculatura, fre lingual), dents (característiques generales, particulars, dentició temporal i definitiva), glàndules salivals (majors i menors). Faringe: nasofaringe, orofaringe, laringofaringe. Esòfag: característiques i relacions. Estómac: curvatura major, curvatura menor, càrdies, fundus, pílor, esfínters. Intestí prim: duodè, jejú, ili. Intestí gros: cec, còlon, sigma, recte, apèndix vermiforme, anus. Fetge i vies biliars. Pàncrees. Peritoneu.

Digestió: mecànica i química.  Digestió dels hidrats de carboni, dels greixos i de les proteïnes. Secreció de les glàndules digestives. Absorció: procés i mecanismes reguladors. Formació de la femta i defecació. Vòmit.

TEMA 6. METABOLISME
Metabolisme dels nutrients: dels HC, dels greixos, de les proteïnes. Principals vitamines i minerals del nostre organisme. Dèficits vitamínics. Suplements vitamínics: en les dones gestants,  en certes malalties i en els atletes. Tasses metabòliques: tassa metabòlica basal: factors que determinen les tasses metabòliques bassal i total, calories. Temperatura corporal.


TEMA 7. SISTEMA REPRODUCTOR
Aparell genital masculí: testicles, epidídim, conducte deferent, vesícula seminal, conducte ejaculador, pròstata, glàndules bulb uretrals, penis.

Aparell genital femení: ovaris, trompes de Fal.lopi, úter, vagina. Exploracions: colposcòpia, test de Papanicolau. Les mames.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Classes magistrals presencials i online

Pràctica al laboratori de dissecció en grups reduïts

Mètode del cas en grups reduïts

Aprenentatge online: material autoexplicatiu, vídeos, autoavaluacions i fòrums online.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



Avaluació continuada: 20% de la nota final. Inclou: Participació en el fòrum de fitxes; ressolució de les autoavaluacions en el termini establert. Treball del mètode de cas.

Examen parcial: 30% de la nota final.

Examen final: 50% de la nota final.

 

Per superar l'assignatura la nota de l'examen final ha de ser igual o superior a 5

Bibliografia i recursos

  • TORTORA-DERRICKSON Principios de anatomía y fisiología. Ed. Panamericana.
  • THIBODEAU GA, PATTON KT. Anatomía y fisiología. Madrid. Harcourt Brace.
  • GUYTON CG, HALL, JE. Tratado de Fisiología Médica. Elsevier.
  • ROHEN JW, YOKOCHI. Atlas fotográfico de Anatomía Humana. Ed. Mosby. 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 21/04/2021 12:00h
  • R1 10/05/2021 10:00h
  • E2 08/07/2021 10:00h
  • R2 19/07/2021 11:00h