Universitat Internacional de Catalunya

Música, Expressió Plàstica i Corporal 1

Música, Expressió Plàstica i Corporal 1
6
8511
2
Primer semestre
OB
Didàctic i disciplinar
Música, expressió plàstica i corporal
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Hora a concertar previ avís per correu electrònic 

Presentació

En aquesta assignatura es proporciona a l'alumnat una formació en els àmbits de la música i la seva didàctica per tal que aquest pugui valdre's del llenguatge musical en el dia a dia de la seva pràctica professional, d'acord amb l'important paper que juga la música a l'etapa d'educació infantil (0 - 6).

Requisits previs

No hi ha requisits previs.

Objectius

  • Familiaritzar-se amb el llenguatge musical i fomentar el gust per la música a fi de poder gaudir, i també de fer gaudir als infants, de l'experiència de 'fer música'.
  • Desenvolupar en l'alumnat una sèrie de competències professionals en els àmbits de la música i la seva didàctica per tal que les puguin utilitzar en la seva pràctica docent.
  • Dissenyar propostes didàctiques on el 'fer música' sigui l'eix fonamental i on es potenciïn les capacitats perceptives, interpretatives i creatives dels infants.
  • Conèixer el currículum d'educació infantil pel que respecta a l'expressió musical i comprendre l'abast real de la música en el desenvolupament dels infants de 0 a 6 anys. 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-53 - Conèixer els fonaments musicals, plàstics i d'expressió corporal del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
  • CEM-54 - Conèixer i fer servir cançons per promoure l'educació auditiva, rítmica i vocal.
  • CEM-55 - Saber utilitzar el joc com a recurs didàctic i dissenyar activitats d'aprenentatge basades en principis lúdics.
  • CEM-56 - Elaborar propostes didàctiques que fomentin la percepció i l'expressió musicals, les habilitats motrius, el dibuix i la creativitat.
  • CEM-58 - Promoure la sensibilitat relativa a l'expressió plàstica i a la creació artística.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  1. Sap escoltar amb atenció audicions musicals.
  2. Treballa per millorar les aptituds musicals.
  3. Distingeix els elements musicals.
  4. Aprèn cançons i recursos per promoure l’educació auditiva, rítmica i vocal dels infants.
  5. Mostra sensibilitat artística.
  6. Coneix els fonaments musicals de l’etapa així com les teories sobre l’adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
  7. Sap utilitzar el joc com a recurs didàctic així com dissenyar activitats d’aprenentatge, de forma creativa, basades en principis lúdics.
  8. Elabora propostes didàctiques que fomenten la percepció, l’expressió musical, la creativitat i les habilitats motrius i mostra un esperit emprenedor.
  9. Reflexiona sobre el model més adequat en funció del context i ho sap aplicar adaptant-se a noves situacions d’aprenentatge artístic.
  10. Valora l’educació musical com a matèria portadora de coneixement i obertura a una sensibilitat estètica i no només com una simple transmissió d’exercicis o técnicas.
  11. Interpreta i valora l’art com a vehicle de comprensió de la societat.
  12. Coneix tècniques, materials i recursos organitzatius dins l’aula i els aplica en els treballs, orientats a la qualitat.
  13. Té un coneixement prou ampli de la matèria musical que li permet fer la funció docent amb seguretat.
  14. Coneix el currículum escolar de l’etapa infantil en l’àrea de coneixement corresponent.
  15. És capaç de gestionar una sessió de música amb els aspectes interactius que hi intervenen, facilitant la motivació de l’alumnat.
  16. Dissenya sessions de música apropiades per als grups educatius en funció de la seva maduresa i amb creativitat.
  17. Analitza críticament l’actuació professional que té per prendre consciència de la seva influència en l’alumnat i així millorar la competència com a mestre de música.
  18. Fa ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per mantenir-se al dia sobre les innovacions en les pràctiques educatives de música.
  19. Utilitza recursos interpretatius per poder accedir a l'art i a la imatge visual en general.
  20. Pren consciència de la importància del treball en valors des de l'educació infantil per a potenciar la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
  21. Comunica les seves idees argumentades als altres i les expressa de forma correcta en la llengua d'ensenyament, de forma oral i escrita, sent capaç de representar-les mitjançant mapes conceptuals o altres procediments.

Continguts

  1. Beneficis de l'educació musical. Perquè integrar la música a l'escola.
  2. Què ensenyem. Fonaments teòrics del llenguatge musical: els elements de la música. 
  3. Com ensenyem. Metodologies d'ensenyament: la intervenció del cos, de la veu, l'instrument musical i corporal. 
  4. Iniciació a la lectura de ritmes i a la lectura melòdica. 
  5. Aplicació didàctica: interpretació (amb petita percussió i instruments Orff), creació coreogràfica. 
  6. La interpretació amb l'instrument. La petita percussió dins de l'aula. 
  7. La interpretació amb la veu. Gèneres i tipus de veus. 
  8. La música a l'Educació Infantil. 
  9. La música dins de l'aula: Mètodes pedagògics. 
  10. L'art com a instrument emocional del desenvolupament del nen. 
  11. Desenvolupament psicomotriu de 0 a 6 anys.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CEM-53 CET-2 CET-3 CG-04 Mètode expositiu / lliçó magistral Classes teòriques
CEM-54 CEM-55 CEM-58 CET-1 CET-2 CG-02 CG-09 CG-10 Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques
CEM-53 CEM-55 CEM-56 CEM-58 CET-1 CET-4 CG-01 CG-02 CG-09 CG-10 CG-11 Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge orientat a projectes
Estudi i treball en grup
Tutories
CEM-53 CET-7 CG-01 CG-02 CG-09 CG-10 CG-11 Contracte d'aprenentatge Estudi i treball individual / autònom
Tutories
COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CEM-53 CET-2 CET-3 CG-04 Mètode expositiu / lliçó magistral
Classes teòriques
CEM-54 CEM-55 CEM-58 CET-1 CET-2 CG-02 CG-09 CG-10 Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
CEM-53 CEM-55 CEM-56 CEM-58 CET-1 CET-4 CG-01 CG-02 CG-09 CG-10 CG-11 Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge orientat a projectes
Estudi i treball en grup
Tutories
CEM-53 CET-7 CG-01 CG-02 CG-09 CG-10 CG-11 Contracte d'aprenentatge
Estudi i treball individual / autònom
Tutories

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat semipresencial (blended)



L'avaluació de l'assignatura tindrà en compte l'assoliment de les competències a través de l'anàlisi de les aportacions de l'alumnat: treballs individuals i col·lectius, proves, presentacions i participació activa a classe, principalment. Per tal de superar l'assignatura cal assistir a un mínim del 80% de les classes.

Per avaluar de forma continuada els diferents aspectes parcials durant el semestre, es farà servir les qualificacions orientatives següents: Excel·lent, Notable, Aprovat, Insuficient, Deficient i No Corregit. La nota final serà numèrica i tindrà en compte totes les activitats que s'hagin realitzat al llarg del semestre.

Els criteris d'avaluació específics seran detallats durant la primera sessió del curs i quedaran penjats a l'aula moodle de l'assignatura.

Bibliografia i recursos

Bibliografia bàsica

AAVV (1983). Tocatimbal 1-5. Barcelona: Eufònic.

Alsina, P.; Díaz, M. i Giráldez, A. (2008). La música en la escuela infantil (0-6). Barcelona: Graó.

Frega, A. L. (2009). Música para maestros. Barcelona: Graó.

Gassul, C.; Godall, P. i Martorell, M. (2010). La veu: orientacions pràctiques. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Hargreaves, D. J. (2008). Música y desarrollo psicológico. Barcelona: Graó.

Hemsy de Gainza, V. (1999). La iniciación musical del niño. Buenos Aires: Ricordi.

Hemsy de Gainza, V. (1982). Ocho estudios de psicopedagogía musical. Buenos Aires: Paidós.

Malagarriga, T. i Martínez, M. [eds] (2010). Tot ho podem expressar amb música. Els nens i nenes de 4 a 7 anys pensen la música, parlen de música, fan música. Barcelona: Dinsic Publicacions musicals.

Malagarriga, T.; Parés, M. i Carbajo, E. (2007). Dites i cançons instrumentades pels més petits. Barcelona: Amalgama.

Malagarriga, T.; Pérez, J.; Ballber, L. i Roca, C. (2011). Tireu confits! Propostes per a fer música amb infants de 0 a 3 anys. Volum I, Els més petits. Barcelona: Amalgama.

Malagarriga, T. i Valls, A. (2003). La audición musical en la Educación Infantil. Propuestas didácticas. Barcelona: Ediciones CEAC.

Tafuri, J. (2006).¿Se nace musical? Cómo promover las aptitudes musicales de los niños. Barcelona: Graó.

Willems, E. (1994). El valor humano de la educación musical. Barcelona: Paidós.


Bibliografia complementària

AAVV (2007). Vocabulari: didàctica de l’educació musical. Barcelona: Xarxa Vives d’Universitats.

AAVV (2008). Cantajoc 1: jocs musicals. Madrid: DiverMusic.

AAVV (2009). La música en la escuela: la audición. Barcelona: Graó.

Alsina, P. (2008). El área de educación musical: propuestas para aplicar en el aula. Barcelona: Graó.

Badia, M.i  Vidal, À. (2007). Recull de moixaines, jocs i cançons per a infants. Tarragona: Arola Editors.

Blaser, A.; Froseth, J. O. i Weikart, Ph. (2009). Música y movimiento: actividades rítmicas en el aula. Barcelona: Graó.

Díaz, M. i Giráldez, A. (coords.) (2007). Aportaciones teóricas y metodológicas a la educación musical : una selección de autores relevantes.  Barcelona: Graó.

Ekker, E. i Eisenburger, D. (2009). Franz Schubert: un álbum musical. Salamanca: Lóguez Joven Música.

García, P. (2009). La brujita mifasol: música, poesía y creatividad en el primer ciclo de primaria. Madrid: Editorial CCS.

Gelabert, D. (2001). Cançons per aprendre. Barcelona: Discmedi Blau.

Heumann, M. i Humann, H. G. (2007). Historia de la música para niños. Madrid: Siruela.

Malagarriga, T. i Busqué M. (2005). La música al parvulari i al jardí d'infància 1: continguts. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Malagarriga, T., Martínez, M. i Viladot, L. (col.) (2006). Els músics més petits, 4 i 5 anys. Barcelona: Dinsic.

Mayer-Skumanz, L. (2009). G. F. Händel: un álbum musical. Salamanca: Lóguez Joven Música.

Meyrick, K. (2006). The musical life of Gustav Mole. Childs Play.

Storms, G. (2010). 101 juegos musicales: divertirse y aprender con ritmos y canciones. Barcelona: Graó.