Universitat Internacional de Catalunya

Fisioteràpia Aplicada als Processos de Creixement i Envelliment

Fisioteràpia Aplicada als Processos de Creixement i Envelliment
4
8594
4
Segon semestre
OB
Fisioteràpia en especialitats clíniques
Fisioteràpia en altres especialitats clíniques
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


Sra. Inés Ramírez García

inesrg@uic.es

 

 


Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Fisioteràpia i embaràs

El rol del/la fisioterapeuta en l’àmbit de la ginecologia i l’obstetrícia  és cada vegada més conegut i reconegut, atès els grans beneficis que aporta quan és aplicat en aquest període de la vida d’una dona.

El/la fisioterapeuta, juntament amb l’equip que atén la dona embarassada, pot col·laborar per què tant l’embaràs com el part i la recuperació posterior es portin a terme de la manera més harmoniosa i conscient possible, ajudant a la dona a preparar el seu cos i la seva ment durant aquest procés tan important en la seva vida.

La preparació a la maternitat, així com la fisioteràpia posterior al part, afavorirà que la dona millori les seves condicions físiques per afrontar millor l’embaràs i el part, així com a  prevenir possibles complicacions en el post-part.

L’assignatura proporcionarà a l’estudiant els coneixements bàsics de la Fisioteràpia Obstètrica (preventiva i terapèutica). A les sessions s’estudiaran els processos fisiològics que acompanyen a l’embaràs, el part i el post part,  així com els procediments bàsics de la fisioteràpia en aquest camp.

Fisioteràpia en Geriatria

El progressiu envelliment de la població, directament relacionat amb l’augment de l’esperança de vida, fa que la població anciana sigui un dels principals nuclis que requereixen l’atenció del fisioterapeuta i altres professionals de la salut.

Aquesta assignatura pretén dotar a l’estudiant de coneixements sobre les característiques de l’envelliment i les necessitats específiques d’aquesta població, així com facilitar recursos i eines perquè el futur fisioterapeuta sigui capaç de promoure l’envelliment actiu i prevenir o donar atenció a la dependència de l’ancià.



Requisits previs

Fisioteràpia i embaràs

No s’estableixen.

Fisioteràpia en Geriatria

No s’estableixen.

 

Objectius

Fisioteràpia i embaràs.

Els graduats del nostre programa de Fisioteràpia hauran d’ adquirir els coneixements i desenvolupar les habilitats que s’indiquen a continuació:

 

  1. Demostrar coneixement i comprensió de l’anatomia i fisiologia de l’aparell reproductor femení.

 

2. Demostrar coneixement i comprensió dels canvis fisiològics i estructurals que es poden produir com a conseqüència de l’aplicació de la Fisioteràpia en l’àmbit urològic, de la ginecologia i l’obstetrícia.

 

3. Valorar l’estat funcional del pacient aplicant els procediments adequats de valoració en Fisioteràpia obstètrica.

 

5. Dissenyar un pla d’intervenció de Fisioteràpia obstètrica (pre i postpart)

 

 

6. Proporcionar una atenció de Fisioteràpia de forma eficaç tenint en compte els aspectes biològics, psicològics i socials de la persona (model bio-psico-social).

 

7. Aprendre a avaluar l’evolució dels resultats obtinguts amb l’aplicació del tractament de Fisioteràpia.

Fisioteràpia en Geriatria

-          Identificar els aspectes bàsics de la gerontologia i geriatria, i el procés d’envelliment fisiològic i patològic

-          Utilitzar i interpretar els diferents mètodes específics de valoració geriàtrica

-          Reconèixer l’actuació del fisioterapeuta dins de l’equip interdisciplinar i formar part de la valoració geriàtrica integral i de presa de decisions quant als objectius i propostes d’intervenció dins el pla d’atenció integral individualitzat, d’acord al recurs assistencial en què es presenta i tant en el vell sà com en l’ancià amb síndromes invalidants


Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • 02 - Tenir capacitat per organitzar i planificar.
  • 05 - Tenir capacitat de gestió de la informació.
  • 09 - Demostrar un raonament crític.
  • 10 - Desenvolupar les capacitats per dur a terme un aprenentatge autònom.
  • 11 - Tenir capacitat per adaptar-se a noves situacions.
  • 12 - Tenir creativitat.
  • 17 - Treballar amb responsabilitat, la qual cosa suposa ésser capaç de fer front a les activitats del lloc de treball sense necessitat d'una estricta supervisió.
  • 21 - Conèixer els canvis fisiològics i estructurals que es poden produir com a conseqüència de l'aplicació de la fisioteràpia.
  • 22 - Conèixer els factors que influeixen en el creixement i desenvolupament humà al llarg de tota la vida.
  • 28.3 - Manifestar respecte, valoració i sensibilitat pel treball aliè.
  • 29.1 - Mantenir una actitud d'aprenentatge i millora.
  • 30.1 - Tenir les capacitats necessàries per a treballar en equip.
  • 37.1 - manifestar discreció, utilitzant adequadament la informació de la qual disposa, perseverant la dignitat del pacient
  • 37.5 - conèixer els codis deontològics de la professió
  • 38.1 - Respectar els drets del pacient/usuari i els dels familiars.
  • 43 - Conèixer els procediments fisioterapèutics basats en mètodes i tècniques específics d'actuacions fisioterapèutiques a aplicar a les diferents patologies de tots els aparells i sistemes, i a totes les especialitats de medicina i cirurgia, així com a la promoció i conservació de la salut, i a la prevenció de la malaltia.
  • 48.2 - Ésser capaç de jerarquitzar les necessitats del pacient/usuari per tal d'atendre amb prioritat les que comprometin més el procés de recuperació.
  • 49 - Ésser capaç de dissenyar el pla d'intervenció en fisioteràpia.
  • 49.1 - Tenir capacitat per poder elaborar un pla específic d'intervenció de fisioteràpia fent servir habilitats de resolució de problemes i raonament clínic.
  • 50 - Saber executar, dirigir i coordinar el pla d'intervenció en fisioteràpia, atenent el principi de la individualitat de l'usuari i utilitzant les eines terapèutiques pròpies de la fisioteràpia.
  • 50.1 - Saber establir i aplicar els mitjans físics terapèutics en els tractaments que es facin als usuaris de totes les especialitats de medicina i cirurgia en què l'aplicació d'aquests mitjans sigui necessària.
  • 50.2 - Saber dissenyar i aplicar exercicis terapèutics amb mètodes especials per a les malalties i lesions cardiorespiratòries, ortopèdiques, traumatològiques, pediàtriques, reumatològiques, geriàtriques, neurològiques, neumològiques, esportives, així com per a les alteracions del raquis, la incontinència urinària i fecal i els exercicis maternals pre i postpart.
  • 50.8 - Poder fomentar la participació de l'usuari i la família en el procés de recuperació.
  • 51.1 - Dissenyar i dur a terme activitats de prevenció de la malaltia i promoció de la salut.
  • 51.2 - Fer la valoració de l'evolució del pacient/usuari.
  • 51.3 - Redissenyar, si cal, els objectius segons la valoració, i, en aquest cas, adequar el pla d'intervenció o tractament als nous objectius.
  • 52 - Proporcionar una atenció en fisioteràpia de manera eficaç, atorgant una assistència integral als pacients/usuaris.
  • 52.1 - Interpretar les prescripcions facultatives.
  • 52.2 - Preparar l'entorn on es durà a terme l'atenció en fisioteràpia per tal que sigui confortable.
  • 52.3 - Mantenir informat el pacient del tractament que se li aplica, explicar-li les proves i maniobres que li fan, la preparació que requereixen, i exhortar-lo que hi col·labori en tot moment.
  • 53 - Tenir capacitat per intervenir als àmbits de promoció de la salut i prevenció de la malaltia.
  • 53.1 - Dissenyar i dur a terme activitats de prevenció de la malaltia i promoció de la salut.
  • 53.2 - Tenir capacitat per intervenir als àmbits de promoció de la salut i prevenció de la malaltia.
  • 54 - Ésser capaç de relacionar-se de manera efectiva amb tot l'equip pluridisciplinar.
  • 57 - Assumir la responsabilitat de mantenir actualitzats els fonaments dels coneixements, habilitats i actituds de les competències professionals, mitjançant un procés de formació permanent, és a dir, al llarg de tota la vida.
  • 57.1 - Analitzar críticament els mètodes, protocols i tractaments de l'atenció en fisioteràpia i vetllar perquè s'adeqüin a l'evolució del saber científic.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Fisioteràpia i embaràs.

Atenent els objectius i competències treballades, l'estudiant finalitzades les classes:

-       Sap demostrar coneixement i comprensió de l’anatomia i fisiologia de l’aparell reproductor femení en cada una de les etapes del procés obstètric.

-       Coneix els principis generals de la fisioteràpia aplicada a la preparació al part i postpart.

-       Comprèn  els factors bio-psico-socials que influeixen en l’estat salut/malaltia.

-       Sap valorar l’estat funcional de la pacient obstètrica així com dissenyar un pla d’intervenció de fisioteràpia atenent a criteris d’adequació, validesa i eficiència.

-       Coneix i sap descriure les bases de la valoració de l’aparell urogenital

-       És capaç de participar en l’elaboració de protocols assistencials de fisioteràpia basada en la evidencia científica, fomentant activitats professionals que dinamitzen la recerca en fisioteràpia.


Fisioteràpia en Geriatria

L'estudiant:

-          Té en compte les característiques de l’envelliment i el tarannà de i comportament de la persona gran d’acord al context que l’envolta (temporal, social i familiar, entorn físic)

-          Coneix els principis i fonaments de la rehabilitació en geriatria

-          Aplica les escales de valoració funcional en geriatria i fa una interpretació dels seus resultats

-          És capaç de proposar un pla d’intervenció individualitzada formant part de l’actuació interdisciplinar de l’equip geriàtric

-          Coneix els mètodes i procediments de fisioteràpia aplicats en la patologia gerontològica


Continguts

Fisioteràpia i embaràs.


1. La fisioteràpia en l'àmbit obstètric

1.1. La fisioteràpia en l'assistència obstètrica

1.2. Anatomia de l’aparell reproductor femení

1.3. Fisiologia de l’aparell reproductor femení

 2. Embaràs

2.1. Procés de fecundació i  Desenvolupament prenatal

2.2. Modificacions anatomofisiològiques i Patologia gestacional.

2.3. Canvis emocionals i pors

2.4. Preparació a la maternitat. Fisioteràpia i d’altres mètodes

2.5.Objectius de la preparació a la maternitat

2.6. Fisioteràpia pre-part

· exercicis de flexibilització

. exercicis respiratoris

. Postures de dilatació

. Relaxació

.  Incontinència urinària en l’embaràs. Preparació del sol pelvià al part.

.  L’exercici cardiovascular a l’embaràs.

3. El part

3.1.  Mecanisme i procés

3.2.  Tipus de part i  traumatisme perineal.

4. Postpart

4.2. Etapes i canvis fisiològics

4.3. Complicacions en el postpart

4.3. Fisioteràpia en el postpart . Assistència uro-ginecològica

. disfuncions del sòl pelvià femenines

. tècniques i procediments


Fisioteràpia en Geriatria

UNITAT I: GERONTOLOGIA I GERIATRIA

Geriatria i Gerontologia: Generalitats

Definició de Gerontologia

Definició i finalitats de la Geriatria

Característiques de l’envelliment humà

L’envelliment fisiològic i l’envelliment patològic

Ancià sa, ancià geriàtric i l’ancià fràgil.

Síndromes geriàtriques

Atenció integral i integrada

Línies estratègiques de salut i socials

Atenció comunitària

Atenció al pacient crònic amb necessitats complexes

Recursos assistencials socials i sanitaris per a la gent gran

Xarxa de recursos assistencials i socials per a l’atenció a la gent gran.

L’equip interdisciplinar.

Funció del fisioterapeuta en els diferents serveis d’atenció a la gent gran.

Valoració geriàtrica integral

Valoració geriàtrica integral: definició i generalitats.

Escales de valoració geriàtrica.

Escales de valoració geriàtrica que més utilitzarà el fisioterapeuta per a la valoració funcional.

UNITAT II: Rehabilitació i Fisioteràpia geriàtrica

Rehabilitació geriàtrica: Generalitats

Atenció integral.

El malalt i la família com una unitat a tractar.

Promoció de l'autonomia i la dignitat personal.

Concepció terapèutica activa.

Importància de l'ambient.

Les síndromes geriàtriques i actuació en Fisioteràpia

Prevenció i tractament de les síndromes geriàtriques

Maneig de síndromes geriàtriques que poden influir en el tractament fisioteràpic

 La patologia en el vell i actuació en Fisioteràpia

Les malalties més freqüents en les persones majors de 65 anys

Malalties progressives, degeneratives i incapacitants

Principis de la recuperació funcional          

Principis de Psicogeriatria

Presentació atípica de malalties

Tècniques rehabilitadores indicades en geriatria:

-Processos neurològics

-Processos cardio-respiratoris

-Processos osteo-articulars

UNITAT III: Ètica en la presa de decisions terapèutiques en gent gran

Principis bioètics i fonaments legals en gent gran

Atenció final de vida en gent gran

UNITAT IV: L’envelliment actiu

Envelliment actiu i envelliment satisfactori

Envelliment actiu i envelliment satisfactori: definicions

Paper del fisioterapeuta en la promoció de l’envelliment actiu

Exercici terapèutic i gent gran

Característiques de l’exercici terapèutic en gent gran

Programes de promoció de l’activitat física en gent gran


Metodologia i activitats formatives

Modalitat semipresencial (blended)



Mòdul de Fisioteràpia en Envelliment: Sessions teòriques, es duran a terme en format telemàtic.

Mòdul de Fisioteràpia i Embaràs: Sessions teòrico-pràctiques, es duran a terme presencialment.

Bibliografia i recursos

 

- Calais–Germain B. Anatomía para el movimiento. Barcelona: La Liebre de Marzo; 1994

- Calais-Germain B. El periné femenino y el parto. Barcelona: La Liebre de Marzo; 1998.

- Calais-Germain B. Abdominales sin riesgo. Barcelona: La Liebre de Marzo; 2010.

- Calais-Gernain B. Parir en movimiento. La movilidad de la pelvis en el parto. Barcelona: La liebre de marzo; 2009

 

- Walker C. Fisioterapia en obstetricia y uroginecologia. Barcelona: ELSEVIER; 2006.

- Grosse D. Reeducación del periné: fisioterapia en las incontinencias urinarias.  Barcelona: Masson; 2001.

- Sthephenson, R. G. Fisioteràpia en obstetrícia y ginecologia. Madrid: Mc Graw Hill- Interamericana;  2003

- Kauffmann S, Blanco l, Ramírez I.  Reeducación de las disfunciones del suelo pelviano. Madrid: Springer Healthcare; 2012

- Walker C. Fisioterapia en obstetricia y ginecologia 2a Ed. Barcelona: Elsevier Masson; 2013

- Ramírez I, Kauffmann S, Blanco L. Rehabilitación del suelo pélvico femenino. Pactica clínica basada en la evidencia. Madrid: Ed Panamericana; 2013

Bibliografia complementària:

  • Espuña M, Rebollo P, Puig M. Validación de la versión española del ICIQ-IU SF. Un cuestionario para evaluar la incontinencia urinaria. Med Clin (Barc) 2004; 122:288-292 .
  • Espuna Pons M, Castro Diaz D, Carbonell C, Dilla T. Comparison between the "ICIQ-UI Short Form" Questionnaire and the "King's Health Questionnaire" as assessment tools of urinary incontinence among women. Actas Urol Esp 2007 May;31(5):502-510.
  •   Caufriez M, Pinsach P, Fernandez JC. Abdominales y periné. Mitos y realidades. Mallorca: MC Editions; 2010
  • Papa Petros, P. Suelo Pélvico en la mujer. Función, disfunción y tratamiento según la teoría integral. España: Mayo ediciones;2006
  • Pilat A. Fascial Integrity. En: Chaitow Leon. Pelvic Chronic Pain & Disfunction. London; Elsevier; 2011. p. 14-16.
  • Laycock J. Patient assessment. En: Laycock J, Haslam J, editors. Therapeutic management of incontinence and pelvic pain. London: Springer Verlag; 2002. P.45-54 
  •   Abrams P, Cardozo L, Fall M, Griffiths D, Rosier P, Ulmsten U, et al. The standardisation of terminology in lower urinary tract function: report from the standardisation sub-committee of the International Continence Society. Urology 2003 Jan;61(1):37-49. 
Fisioteràpia en Geriatria Bermejo Garcia, L. Envejecimeinto activo y actividades socioeducativas con personas mayores: guía de buenas prácticas. Madrid. Ed. Médica Panamericana; 2010

Delgado Ojeda MA. Rehabilitación y fisioterapia en geriatría. Jaén: Formación Alcalá; 2000.

Durante Molina P, Pedro Tarrés P. Terapia ocupacional en geriatría: principios y práctica. 1ª ed. Barcelona: Masson;  2001.

Durante Molina P, Pedro Tarrés P. Terapia Ocupacional en Geriatría. Principios y Práctica. 3ª ed. Barcelona: Elsevier España; 2010.

Forciea MA, Lavizzo-Mourey R. Secretos de la geriatría. 2ª ed. México: McGraw-Hill;  2002.

Millán Calenti JC. Gerontología y geriatría: valoración e intervención. 1ª ed. Buenos Aires: Panamericana; 2010.

Pinazo Hernandis S, Sánchez Martínez M. Gerontología: actualización, innovación y propuestas. 1ª ed. Madrid: Pearson; 2005.

Rebelatto JB, Silva Morelli JG. Fisioterapia geriátrica: práctica asistencial del anciano. 1ª ed. Madrid: McGraw-Hill;  2005.

Ribera Casado JM, Cruz Jentoft. Geriatría. 1ª ed. Madrid: Idepsa; 1991.

Sackett DL. Medicina basada en la evidencia: cómo ejercer y enseñar la MBE. 1ª ed. Madrid: Churchill Livingstone; 1997.

Salgado Alba A, Guillén Llera F. Manual de geriatría. 3ª ed. Barcelona: Masson;  2003.

Timiras  Paolas S. Bases fisiológicas del envejecimiento y geriatría. 1ª ed. Barcelona: Masson; 1997.

Sociedad Española de Geriatría y Gerontología. Tratado de Geriatría para residentes. Sociedad Española de Geriatría y Gerontología; 2006. Disponible a www.segg.es/tratadogeriatria/index.html

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 22/02/2021 A14 08:00h
  • E1 22/02/2021 A12 08:00h
  • E1 23/02/2021 G4 10:00h
  • E1 23/02/2021 G3 10:00h
  • E1 25/02/2021 A10 10:00h
  • E1 25/02/2021 A09 10:00h
  • E2 22/06/2021 08:00h