Universitat Internacional de Catalunya

Introducció a la Investigació en Biomedicina. Especialitat en Clínica Oncològica

Introducció a la Investigació en Biomedicina. Especialitat en Clínica Oncològica
2
8687
3
Segon semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès,

Professorat


Mòdul ESPECÍFIC:  Dr Ramon Salazar (ramonsalazar@iconcologia.net)    
Mòdul GENERAL i coordinació de l'assignatura:     Dr. Carlos García Forero (cgarciaf@uic.es)

Presentació

En el cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les afectacions possibles en les metodologies i activitats formatives, i també en els sistemes d'avaluació.


Un aspecte bàsic de la investigació científica és el mètode. Si alguna cosa mereix anomenar "mètode científic", és el simple però fonamental procés pel qual tota idea nova s'ha de posar a prova. En aquest curs tractarem d'explicar què és el mètode científic i com s'aplica a la recerca biomèdica, com establir una pregunta de recerca i quines són les particularitats de la recerca en biomedicina en àmbits específics.  

Aquest curs consta de dos mòduls:

a) Un mòdul GENERAL consistent en una introducció a la ciència i el mètode científic, en el qual s'explica el procediment bàsic que utilitza la ciència per intentar comprendre els fenòmens naturals. A continuació es presenten el sconceptes bàsic de formulació de preguntes de recerca i formulació d'hipòtesis, i com els principals dissenys responen aquestes qüestiones. 

b) Un mòdul ESPECÍFIC dedicat a l'aplicació del mètode científic en l'àmbit de la clínica oncològica.

 Aquesta assignatura amplia els conceptes i competències adquirits en Bioestadística i Introducció a l'Epidemiologia (2n). L'assignatura s'integra en el currículum d'investigació del grau, que es contínua en les assignatures Epidemiologia Clínica  i Salut Pública (5è)i el Treball de Fi de Grau TFG (6è)

Requisits previs

Cap

Objectius

Els objectius concrets per al mòdul GENERAL són:

a.1) Conèixer el propòsit i l'àmbit d'aplicació de la ciència.

a.2) Conèixer els criteris que ha de complir una correcta observació dels fenòmens naturals.

a.3) Distingir teoria d'hipòtesis i saber reconèixer els diferents tipus d'explicacions que utilitza la ciència. Conèixer el valor de les correlacions i el criteri preferible a l'hora d'avaluar explicacions que competeixen entre si.

a.4) Ser capaç de dissenyar una estratègia adequada per posar a prova una explicació. Conèixer les fallades comuns en el disseny per provar una explicació.

a.5) Conèixer els diferents tipus d'estudis causals, el grau de solidesa de les evidències que aporten i les consideracions a tenir en compte a l'hora d'avaluar el disseny o els resultats d'un estudi causal.

a.6) Saber reconèixer les pistes que delaten les explicacions pseudocientífiques.


Els objectius concrets per al mòdul ESPECÍFIC són:

• Entendre el disseny d'un assaig clínic
• Avaluar l'elegibilitat d'un pacient
• Traduir un cas clínic a una pregunta analitzable en un assaig
• Interpretar els resultats d'un assaig clínic.
• Aplicar a un cas els resultats d'un assaig clínic
• Familiaritzar-se amb un protocol d'un assaig clínic.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Com a resultat d'aquest curs l'alumne hauria d'haver adquirit un millor coneixement de la manera com opera (o hauria d'operar) el pensament científic, comptant amb instruments pràctics que li permetin reconèixer i avaluar els resultats experimentals i elements de criteri suficients per rebutjar afirmacions sense base científica.

Així mateix, en concloure el curs l'alumne hauria d'haver tingut l'oportunitat de conèixer l'aplicació pràctica dels procediments científics en el camp d'elecció, de la mà de reconeguts experts l'objectiu últim és transmetre la passió per la investigació.

Continguts

a) CONTINGUTS DEL MÒDUL GENERAL:

1. Ciencia y ciencias: Información, conocimiento y ciencia. Rasgos del conocimiento científico. El método científico.

2. Preguntes de recerca: La pregunta de investigación. Establecimiento de objetivos, e hipòtesis. Falsación. Planificación de la investigación

3. Responder preguntas: Diagramas de causalidad (Directed Acyclic Graphs). Sesgo, confusión y mediación. Observación y generalización. 

5. Diseños observacionales: Diseños transversales, casosy controles, diseños de cohortes y cohorte; diseños diagnósticos y pronósticos. 

6. El Ensayo Clínico Aleatorizado: Qué es y qué no es un RCT.  Tipos de RCT. Cuándo (no) hacer un RCT.



b) CONTINGUTS DEL MÒDUL ESPECÍFIC:


Introducció:
• El Càncer com a problema de salut
• Recerca en càncer
Investigació MACRO: Cancer Prevention and early detection
• Cas: mesurant el risc
• Prostate Prevention
• Detecció precoç i Screening
• Lliçons apreses: translació a altres disciplines
Investigació MICRO: el pacient amb càncer.
• Cas: decisions terapèutiques
• Evolució de la investigació en un àmbit patològic determinat: desenvolupament incremental en el temps en Càncer d'ovari.
• Protocols d'assaig clínic.
• Elegibilitat.
• Lliçons apreses: translació a altres disciplines
Recerca TRANSVERSAL: desenvolupament d'un fàrmac.
• Cas: avaluació de les dades
• Desenvolupament d'un fàrmac: del laboratori a la farmàcia.
• Lliçons apreses: translació a altres disciplines
Annexos.
• Investigació amb dispositius mèdics diagnòstics. L'era de la genòmica.
• Personalized Cancer Medicine.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



a) El mòdul GENERAL s'imparteix al llarg de 6 sessions en línia de contingut teòric dirigides a el grup sencer.

b) El mòdul ESPECÍFIC s'imparteix al llarg de 6 sessions online en format de grup reduït.

En el mòdul específic, s'alternen el contingut teòric amb exemples pràctics consistents en la utilització d'exemples reals que il·lustren com pot realitzar-se la investigació en clínica oncològica.

Les classes magistrals duraran uns 20-30 minuts de ponència de professor seguit de sessió de preguntes i respostes (si no sorgeixen preguntes espontàniament, el professor farà preguntes als alumnes per estimular un diàleg científic informat.

Els Journal Clubs consistiran en una breu introducció del tema per professor, seguit d'un resum de l'article escollit per part d'un alumne (de 10-12 minuts cada un) i explicació de conceptes o paraules clau per part de professor, de manera interactiva amb els alumnes. S'adjunten en arxius a part els documents dels 2 capítols de llibre i 2 articles que s'inclouen com a lectura obligada en els journal club. Els articles opcionals triats pels alumnes hauran de comunicar la primera setmana de l'assignatura i la seva lectura prèvia serà obligada per a tots els alumnes, no només el que el presenti, per facilitar la seva comprensió i aprofitar a l'màxim el debat.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



a) Corresponent al mòdul GENERAL: Tasca de proposta d'un disseny (60%).


b) Corresponent al mòdul ESPECÍFIC (40%).

1- Assistència obligatòria a totes les sessions (80% mínim)
2- Es valorarà la participació activa en els debats de les classes i journal clubs.
3- També es puntuarà un treball que consistirà en un comentari de text després d'una lectura crítica d'un article sobre un assaig clínic en oncologia (extensió 500-1000 paraules). Els alumnes que presentin un article en alguna de les sessions de Jorunal club estaran exempts d'aquest treball.
S'adjunta en un altre document una llista d'articles opcionals perquè es presentin a les sessions de Journal Club o es triïn per al treball escrit. Els que consten a l'agenda són de lectura obligada per part de tots els alumnes, poden també ser presentats per un alumne que ho triï.

Bibliografia i recursos

a) Corresponent al mòdul GENERAL:

¿Qué es esa cosa llamada ciencia?. Chalmers, A(, 4rth Ed Stephen S. Carey. Madrid: SXXI(2013). 

Research Methodology in the Medical and Biological Sciences, 1st Ed Laake, P, Benestad, HB, Olsen, BR (Eds). Elsevier (2007).

b) Corresponent al mòdul ESPECÍFIC:

Bibliografia (de lectura obligada abans de l'inici de l'assignatura, veure documents complets en arxius adjunts):

 

Valentí Moreno, Vicente; Carmona Bayonas, Alberto; Jiménez-Fonseca Paula; Salazar Soler, Ramon.  Actitud y Formación, binomio para tener éxito en la universidad y en la empresa. Reflexiones para ser un buen profesional (Caps 3 y 4). Kit Book Servicios Editoriales 1ª edición Octubre 2020. ISBN rústica: 978-84-122251-3-6.

 

 

Material didàctic